Religia pentru un copil de 4 ani
As vrea sa va intreb cum ii introduceti pe copiii in religie, in ceea ce inseamna sa fii ortodox.
M-am botezat fiica in aceasi religie ca si mine, ortodoxa si as vrea sa stiu cu sa ii explic cate ceva despre Dumnezeu, despre Isus mai pe intelesul ei. Ea are 4 ani si vorbim 3 limbi cu ea cunoaste cuvintele dar imi este greu sa ii explic ce inseamna Dumnezeu, ce inseamana ingerisasii, etc.
Astept sugestii si poate imi impartasiti experientele voastre.
Mentionez ca mereu ar vrea sa mergem la biserica protestanta care e aproape de noi, are cantecele etc. Nu mergem decat din cand in cand la biserica pt ca e departe de noi.
Raspunsuri
CorinaDani spune:
buna,
stiam ca ziarul Gazeta Sporturilor a distribuit o serie de 12 volume intitulate "Biblia ilustrata pentru copii", in perioada martie-iunie 2011. poate reusesti sa comanzi cumva aceasta colectie, pe site-ul oficial al acestui ziar am gasit urmatoarea informatie :
"Puteti comanda volumele pierdute pe adresa marketing@gsp.ro"
nu lucrez pentru ei, nu le fac reclama, e doar o informatie utila.
Burtocika spune:
E un subiect delicat, si noi am trecut prin explicatiile astea si inca n-am epuizat toate intrebarile ...
Cred ca cel mai important este cum vezi tu religia (ortodoxa sau nu, asta e mai putin important la varsta asta) si cum te simti in stare sa-i explici pe intelesul ei. Sa fii pregatita pentru intrebari foarte logice, de genul "cum reuseste DD sa ne vada pe toti?", "unde locuieste DD?", "cum ne ducem noi la DD, zburam?", "cand ne ducem la DD, murim?" etc.
In RO exista "Biblia pentru copii", scrisa de un american, parca, nu e ortodoxa, dar prezinta faptele din Biblie, deci cred ca e ok.
Eu de exemplu as evita povestea rastignirii si multe povesti din Vechiul Testament, mi se par prea dure pt varsta de 4 ani ...
albertina09 spune:
eu am 2 copii,de 5 si 2 ani si am vorbit intotdeauna cu ei despre Dumnezeu ca si despre un prieten de familie,adica nu au fost anumite momente cand spuneam hai sa vorbim despre doamne-doamne.Fiind ortodocsi si noi, au inceput sa intrebe cine e in icoana, i-am spus ca doamne-doamne, cel care ne ajuta tot timpul cand avem nevoie,care e mereu langa noi,etc.Si asta cand erau micuti ,putin dupa 1 an. Apoi seara cand simteam ca nu sunt prea obositi si au chef sa asculte,incepeam sa spun Ingerasul. Le placea f mult si dupa un timp au inceput sa spuna ei Hai mami sa spunem Ingerasul. Incet-incet cand am vazut ca nu ii plictisesc am zis si Tatal nostru, e ca si cum le-as spune o poveste inainte de culcare, intinsi in pat,cu lumina stinsa, bine nu mereu,mai mult cand ii vad ca desi am stins lumina au chef de vorba si asa ii linistesc, pentru ca au prins drag, stiu ca daca vorbesc cu doamne-doamne inainte de culcare viseaza ingerasi. Dupa ce manancai ii intrebam:mai mami nu spui si tu sarut mana pentru masa lui doamne-doamne,uite ce mancare buna ne-a dat, si spun bucurosi sarut-mana pentru masa doamne-doamne si se uita la icoana. Parerea mea este ca trebuie sa faci prezenta lui Dumnezeu simtita ca ceva normal, sa nu i se para cand va fi mai mare ceva ciudat sa se roage.Noi am ajuns seara la culcare sa spunem ingerasul, tatal-nostru, cuvine-se cu adevarat si crezul. Sunt singurele rugaciuni pe care le stiu si eu dar pe care cei mici le asculta cu placere, pana sa termin eu de spus se intorc pe partea cealalta si adorm. Unde mai pui ca amandoi le invata usor-usor
stefania_97 spune:
Buna fetele,
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Albertina voi incerca sa iti urmez exemplul si sa ii povestesc despre Dumnezeu ca despre un prieten.
CorinaDani o sa vad daca pot cumpara online
Burtocika e violenta rastignirea pentru copii ai dreptate. Prefer sa aman acum sa ne concentram pe alte notiuni.
dia_filipas spune:
Ma bucur ca s-a deschis subiectul asta! Si pe mine ma preocupa de la o vreme. Miruna (3,1 ani) a inceput sa intrebe de Doamne Doamne, eu de cand s-a nascut i-am cantat Tatal Nostru (am inventat eu o melodie) in loc de cantec de adormit. Acum il stie pe derost, il canta de fiecare data cand trece pe langa o biserica, ne arata fiecare biserica, stie ca e casa lui DD, vrea sa mergem (da' noi nu prea frecventam biserica, eu sunt credincioasa, sotul nu prea, dar eu prefer sa ma rog acasa, sau sa merg cand nu sunt slujbe), sper sa o si duc, dar nu as incepe cu o slujba, cred ca e prea mica pt. asta. Apropo de rastignire, cum ii explic crucile cu scena rastignirii puse in fata casei? Am tot mers la tara si erau astfel de cruci la fiecare casa aproape, si Miruna se intrista si zicea ca DD plange...de ce plange? Cine l-a batut? (e foarte grafica statuia, cu coroana de spini, sange... In Ardeal sunt foarte frecvente, nu stiu in alte parti...)
Dia, mami de shmoo mare Miruna (15.07.2008)
26+ cu shmoo mic "pisicutz verde"
anda141 spune:
Cel mai bine e sa mergi cu ea la o biserica unde au si programe speciale pentru copii. Nu stiu daca bisericile ortodoxe au, insa cele protestante sigur au . biserica adventista are niste programe foarte bune pentru copii, unde invata pe lintelesul lor despre Isus , nastere, rastigninire, Bibila in general.
Cumpara i o Biblie ilustrata pentru copii, sunt povestite simplu pentru ei. Invata sa se roage , spune i ca Dumnezeu e peste tot si ii putem vorbi ca si unui prieten, doar ca el ne iubeste neconditionat, indiferent de ce am face si ne ajuta daca ii cerem.
albertina09 spune:
eu nu cred ca scena cu rastignirea este prea violenta, nu daca le povestesti ca ceva simplu si firesc, fara ocolisuri, copiii simt orice ezitare in raspuns. Si pe mine m-au intrebat copiii cine este acolo pe cruce, le-am spus ca Doamne-Doamne rastignit, ca niste oameni rai i-au batut niste cuie in maini si in picioare. Cand m-au intrebat de ce, le-am spus doar "pentru ca erau rai", asa am simtit pe moment si nici ei nu au mai continuat, au trecut la ale lor, le-a ramas in cap esentialul cred, ca acolo pe cruce e Doamne-Doamne. Am citit undeva ca odata ajuns mare, copilului ii este tot mai greu sa creada , de asta trebuie obisnuit de mic cu prezenta lui Dumnezeu. Spune-i unui copil de 10 ani care pana atunci i s-a spus doar ca acolo undeva exista cineva care are grija de noi, spune-i ca de fapt acel cineva este Dumnezeu care a venit pe pamant pentru mantuirea noastra si ca a murit iar dupa 3 zile a inviat, iar dupa aceea s-a dus la cer. Pun pariu ca nu crede, este incapabil sa isi imagineze posibil asa ceva. si atunci, care este momentul sa le spunem adevarul copiilor nostri? Parerea mea este ca niciodata nu este prea devreme .
Marilena12 spune:
Biserica Ortodoxa are multe materiale pentru copii, carticele, casete/cd-uri cu rugaciuni si cantari specifice, sunt multe materiale facute special pentru copii (Mica Biblie spre exemplu, carticele de rugaciuni ilustrate, cu pilde si povestioare crestine), le poti cumpara din librariile ortodoxe din tara, de la pangarele bisericilor si manastirilor, in fine, poti ruga pe cineva de aici sa ti le procure si sa le trimita. Cel mai bine ar fi daca ai o biserica ortodoxa (nu protestanta sau adventista) pe-aproape, macar din cand in cand sa mergi cu fetita, si acolo sunt programe de catehizare pentru copii, preotii nostri din diaspora au o mare ravna pentru enoriasii lor care sunt departe de tara. Tot la biserica poti gasi diverse materiale folositoare. O poti invata pe fetita sa se roage (rugaciuni scurte, accesibile pentru varsta ei, gasesti pe net multe!), sa coloreze planse cu caracter religios, scene din Sf. Scriptura, sa multumeasca lui Dumnezeu pentru tot ce primeste bun, sa spuna o mica rugaciune de multumire la masa sau dupa, etc. Ii poti spune despre marea iubire a lui Dumnezeu pentru oameni, ii poti explica despre icoane, despre felul cum crestinii se roaga lui Dumnezeu inaintea icoanelor, o poti invata sa se roage pentru ea, pentru parinti, frati, pentru ceilalti copii, pentru oamenii saraci, o poti invata sa fie iertatoare si milostiva (sa ofere din manuta ei un dulce unui copil sarac, etc.), sunt multe feluri in care noi, parintii putem incepe sa oferim o educatie religioasa de baza copiilor, de la cea mai frageda varsta. Da o cautare pentru inceput, de genul crestinism ortodox, ortodoxie pentru copii, rugaciuni pentru copii, etc., ai sa vezi cate resurse importante gasesti din prima! Eu cam asa am procedat cu Anna (5 ani).
Iasmin08 spune:
In primul rand, ii poti insufla putin din dragostea catre Dumnezeu, vorbindu-i ceea ce El a facut pentru om. Incepi cu creatia, cu faptul ca Dumnezeu are grija de pamant, da ploaie, da ninsoare, da vant, face florile sa creasca, odihneste animalele, le hraneste...etc
Ingerasii sunt pazitorii ei, cei ce o pazesc si o ajuta in chip nevazut, exact ca si Dumnezeu si sfintii Sai.
Ar ajuta-o daca ai merge la Sfanta Liturghie cu ea si s-ar impartasi. Atunci ar simti ea singurica (pentru ca au sufletul curat si sensibil si simt extrem de bine ce inseamna Sfanta Impartasanie).
Aceste explicatii se dau in timp, fara graba, dar copiii copie mult pe parinti. deci daca tu insati vei fi interesata, fetita va deveni si ea interesata, si incet incet raspunsurile vor veni firesc.
Ii poti intr-adevar citi din Biblia pentru copii, Filocalia pentru copii, Patericul pentru copii (de pr Savatie Bastovoi) si multe alte carti. Ii poti povesti din vieti de sfinti, pentru puterea exemplului- intru credinta. Si cand vei putea, cauta sa vezi daca sunt manastiri ortodoxe in Danemarca. Mergeti acolo si ea va intelege. In plus, un preot ii poate explica foarte bine, pe intelesul ei.
adriuta spune:
Ce poti incerca, in primul rand Ingerasul si Tatal Nostru seara inainte de a merge la nani. Icepe prin a pune iconite cu Maicuta Sfanta cu Pruncul in camera si ii spui cand se culca ca o sa il vegheze Doamne. Cand mergeti la biserica ii spui ca e casa lui Doamne si ca el are un fiu pe Isus si Maicuta sa...si tot asa incet incet va uitati la poze pe carti si vorbiti. Adri stie ca de sus din cer vine ploaia de la Domnul si ...in general o luam asa usor cu toate si nu incerc sa ii impun. Intr-o seara a alergat el pe hol mami mami ai uitat ceva. Ce? Nu am spui ingelelu si tata nostu' E foarte tipicar al meu si e musai sa ne rugam seara.
Doamne ajuta!