Suedia (4)

Raspunsuri - Pagina 27

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns en_kvinna spune:

Mihaela, saptamna trecuta parca, cand era tare frig afara, la noi s-a dat caldura, dar mi-am dat seama doar din intamplare. Acum nu mi se pare ca ar fi calde caloriferele, dar nici reci nu sunt.

Subscriu la ce a zis Mihaela cu privire la cum sunt priviti imigrantii. Daca ii respecti, te respecta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Ah, apropo de asta, cu datul drept suedezi :)) noi am patit-o in...Thailanda! Unde desigur stiti ca suedezii sunt majoritari ca turisti. Si ne dam si noi drept suedezi la o croitorie(poveste lunga, era inclusa intr-un tur) ca sa ne trezim ca ni se pune aceeasi intrebare...ok, veniti din Suedia, dar de unde sunteti de origine :)). Ca sa nu va mai spun ca thailandezul stia suedeza :)), locuise cativa ani in Malmö.

Altfel si eu sunt mandra ca sunt romanca, noi nici nu ne ferim sa vb romaneste oriunde mergem. Chiar ne mandrim.

Mi-am amintit insa ca am gasit si eu un loc unde sunt discriminata...sau poate nu, asa s-o fi procedand??? Incerc de o vreme sa imi gasesc un alt loc unde sa stau in Kalmar. Si am trimis pe putin 10 emailuri la oferte. Am primit un SINGUR raspuns inapoi, in rest parca sunt invizibila. Dau toata vina pe numele meu.

Si mi-am mai amintit ceva amuzant...stiti ca aici sunt multi copii din tari asiatice sau africane adoptati. Si toti au desigur nume suedeze. Un prof ne povestea odata cum la un interviu pentru un post de avocat era asteptat un Sven Svensson(numele e fictiv, dar tipul avea un nume suedez) si cand iese secretara sa il invite pe Sven la inteviu, se ridica un negru african. La care tipa insista: il asteptam pe Sven Svensson! Iar tipul: eu sunt! Probabil ca daca il chema Zehmer Tagridi nici nu il chemau la interviu.

Pe mine dupa fizionomie toti ma intreaba daca sunt rusoaica sau poloneza, desi am si eu ochi albastri si tenul deschis, sunt vopsita roscat...dar eu nu ma mir, sunt un amalgam de atatea nationalitati ca pot fi luata drept multe .

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui en_kvinna

Mihaela, saptamna trecuta parca, cand era tare frig afara, la noi s-a dat caldura, dar mi-am dat seama doar din intamplare. Acum nu mi se pare ca ar fi calde caloriferele, dar nici reci nu sunt.

Subscriu la ce a zis Mihaela cu privire la cum sunt priviti imigrantii. Daca ii respecti, te respecta.

Mersi, la noi nu au "miscat" deloc caloriferele si banui(desi cica e infirmat de chiar instalator) ca e ceva la centrala noastra(cea care distribuie incalzirea in casa). A lucrat la ea, la instalatie cand a facut legatura la incalzirea in pardoseala in baie). In fiecare toamna imi amintesc ca erau caldute caloriferele la temperatura asta, sa mantina putin aerul cald in casa...acum sunt reci reci! Cred ca ma duc sa o intreb pe vecina desi mi-e cam jena...dar macar stiu o treaba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anja spune:

Sa zic si eu ceva de chestia cu discriminatul. Noi cat timp am stat in DK sau aici in Suedia nu ne-am simtit niciodata discriminati.
Sotu' pare neamt, si asa il iau toti, iar pe mine italianca:) Insa eu nicio clipa nu am avut complexe de nesuedeza, desi multa lume in jurul meu se plange de asta.

Ca mi-am amintit, asta iarna la Chamonix, cand am platit skipass cu cash, m-au laut de rusoaica:)

Noi, mai avem o problema! Spre deosebire de voi, care stapaniti limba, noi folosim in general numai engleza. Singurul loc unde vb suedeza e la scoala copiilor.Si desi ma descurc binisor, evit sa o vorbesc la serv. Sotu' in schimb e tufa de Suedia:), si nici nu isi da silinta.

Depre calorifere, noi avem centrala proprie la casa, si parca am simtit ca se dezmortisera caloriferele sapt trecuta cand era mai frig.

Corianai, poate ai timp de un lunch/cafea data viitoare cand treci prin Lund.
Da un semn!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns innaa spune:

Buna seara,

Sunt mai veche pe DC, insa nu am mai "activat" de ceva vreme..

Am si eu o problema si apelez la voi, poate ma puteti ajuta cu ceva sfaturi....pe internet nu am gasit prea multe detalii.

Sotul meu este in Stockholm, lucreaza, insa nu lucreaza cu acte in regula, deci nu are asigurare medicala.
Are de ceva vreme cu o masea care din cauza curentului, a frigului, il doare. Nu mai are antibiotic sau calmante, si m-am interesat, eu nu ii pot trimite pentru ca sunt considerate ilegale.

Nu stiu ce sa fac, cum il pot ajuta...

Exista posibilitatea sa mearga la vre-un medic unde sa nu plateasca? Sau sunt doar clinici private??
Exista posibilitatea sa primeasca de la farmacie antibiotic fara reteta??

Va multumesc, si daca ma puteti ajuta, va sunt recunoscatoare!

Mergi la inceput

innaa, din pacate nu exista loc in Suedia unde interventiile stomatologice sa fie acoperite de asigurarea medicala decat peste o anumita suma, in valoare de peste 50%. Eu am fost la dentist si pentru ca am avut de facut numai o plomba, am platit integral, 160 euro a costat tot.
Antibiotice nu se elibereaza fara reteta.

Sanatate sotului!

Mergi la inceput

Am descoperit intre timp ca instalatorul a lasat conductele din baie nelegate si asta e motivul pentru care nu avem caldura :((. Nu a venit inca ccc caloriferul de prosoape si asteptam dupa el...si ne congelam. Sigur ca de la GEAB se da caldura...

Mergi la inceput

Dar calmante se elibereaza fara reteta?
Off...mi se rupe sufletul de el, e atat de neplacut sa nu il pot ajuta cu nimic...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anja spune:

Stiu ca e ilegal si nici macar nu stii daca chiar tb luat antibiotic, insa daca vrei sa incerci poti sa trimiti prin posta. Mie mi-a trimis mama acum 1 sapt medicamente prin posta.

Nu este mai ieftin daca vine in Ro sa se trateze? Pe mine o plomba aici m-a costat 2500 sek, si nu a fost cine stie ce tratament.

Mergi la inceput

Cu siguranta nu este o alta problema, in sensul ca nu are carii sau alte probleme, nu are in general probleme cu dantura si a fost la dentist la ultima verificare in luna mai si era totul ok.
Lucreaza ca paznic de noapte si sta mai mult in masina, deci in frig...
E normal sa il doara...

La inceputul lunii septembrie a fost in Romania, asa ca momentan nu are programat sa vina..

A gasit si a putut cumpara Ibuprofen, asta e bine.

Cum ti-a trimis mama ta medicamente?
In colet sau prin Posta Romana?
Asta citisem si eu pe net...pot pune medicamentele intr-un plic, si sa declar ca sunt reviste, pliante sau altceva...
Daca ai primit prin posta romana...in cat timp a sosit?

Multumesc frumos,

Mergi la inceput