Suedia (4)
Raspunsuri - Pagina 25
pisicanu spune:
ok anja, ramanem deschisi eventualelor noi oferte
vad ca discutati despre scoala copiilor si tare-mi place asta fiindca eu il am pe Vlad in cls a 6a si nu-i prea constiincios de felul lui...e si foarte grea scoala la noi si supersolicitant ritmul, nr de ore, mai ales ca el face si 2 instrumente fiind la Lic de arta. In perspectiva relocarii, ma gandeam sa va intreb daca pe acolo ar avea vreo sansa sa-si urmeze pasiunea cu chitara in cadrul unei scoli vocationale, sau ramane un hobby extra curricula?
anja si mihaela, in ce clasa sunt copiii vostri si cum s-au adaptat scolii suedeze, dupa anii de RO? puteti face o comparatie, erau mai stresati inainte si acum mai relaxati, sau...? macar asa, in linii mari, sa stiu ce ma asteapta
va pup pt eventualele raspunsuri
corianai spune:
Io m-am derutat complet... pisicanu nu vrei sa facem schimb?? plecam noi la paris si veniti voi aici, ce zici
Sunt scoli cu profil de muzica, sau poate face o scoala obisnuita si chitara privat la casa de cultura sau medborgarskolan. scoala generala aici e frectie fata de Ro, o sa i se para floare la ureche si o sa aiba un avantaj important fata de ceilalti copii. Asa povestesc cei care au venit cu copii care incepusera scoala in Ro. la noi Mara a inceput clasa 1 la o saptamana dupa ce am aterizat in suedia si a intrat in clasa cu copii suedezi, a invatat limba de la ei
mihaela_s spune:
huh anja, m-ai omorat cate au baietii de facut. La scris aici ii lasa sa scrie cum vor, nu ii corecteaza...ma minunez de ce spui tu de scris gramatical...ce fel de exercitii?
La mate Silvia inca sunt la recapitulare, recapituleaza materia de anul trecut sa inceapa materia de a 2-a. Nu prea stiu multe ca eu cum nu sunt acasa nu apuc sa merg la scoala sa vb cu profesoara, astept cu nerabdare utvecklinssamtal ca sa vad ce manuale au :). Am avut sedinta cu parintii aceea comuna, cand ne-a vb ce fac copiii intr-o zi, mi-a placut mult ca merg mult pe partea practica, inclusiv la mate fac afara daca iti poti inchipui. Cica copiii inteleg mult mai bine asa, traseaza lungimi cu creta pe jos, impart in jumatati, sferturi, etc. Aduna conuri, frunze, le aduna si le scad si din astea...Si apoi continua in clasa, desigur, in cartea tip unde exerseaza.
Da, carte de tipul Lasse Maya. A fost sambata zilele orasului la noi si am cumprata o carte de a Annei Jansson ca era aici si dadea autografe, a primit si Silvia :) si a terminat-o pana seara. Desi am fost si la muzeu, am ajuns acasa la 19. Pana la 21 era gata! Nu s-a dezlipit de ea :). Dar stiu ca citeste foarte repede, mi-a spus anul trecut profa ei ca Silvia a avut dintre copiii din clasa ei cel mai rapid ritm, au nu stiu ce fel de testare, an de an. Era anul trecut la nivel de final de cl.3-a. Deci nu sunt copiii tai in urma .
pisicanu, nu stiu ce sa te sfatuiesc, poate e mai bine sa astepti pana ajungi aici, oricum ai timp pana inveti suedeza, nu e graba.
In legatura cu scoala, eu spun doar atat: Diana a facut 4 ani in ro, ciclul primar. Ura scoala, o URA. Aici o ADORA! e foarte mare diferenta si la programa, care e mult mai lejera aici pana printr-a 7-a(baiatul tau va prinde putin mai greu) dar tot nu e atat de incarcata ca in Ro si sigur se va adapta :). In plus e relatia elevi-profesori care e minunata, de prietenie si respect...nu am cuvinte. O diferenta enorma si nu am auzit copii care sa nu mearga cu placere la scoala aici.
Silvia mea e cl.2-a, deodata cu copiii anjei. Diana e a 9-a, ultimul de gimnaziu. E un an greu acum, primesc calificative care conteaza la media pentru intrarea in liceu, plus in primavara au teste nationale care se aduna la media calificativelor. Nu este examen de admitere aici, sunt doar acele calificative in urma carora se fac repartitiile.
Nu stiu sa-ti spun in legatura cu muzica, din pacate...dar normal ar trebui sa fie...poate stiu fetele mai multe. Noi suntem cu desenul, dar Silvia merge la scoala separat, pltim pentru cursuri.
Acum am fugit, revin pe seara.
anja spune:
Mihaela, baietii mei nu sunt asa impatimiti cititori ca Silvia ta:) Inca nu au descoperit gustul cititului si deocamdata o iau ca pe o tema:(
Desi citesc destul de cursiv, nu ar prefera cititul unui joc pe calculator, sub nicio forma! De, baieti.....
Despre muzica, noi platim cursuri separat la o scoala privata, unde fac pian. Si este destul de scump, 4500 SEK pt 13 sedinte de 45 min. Sau poti aranja lectii private. Eu acum negociez cu profesoara sa imi vina acasa. Pe de-o parte ies mai ieftin si economisesc timp, dar pe de alta parte o sa pierd concertele care sunt organizate.
corianai, in ce calsa e fetita ta?
corianai spune:
Anja eu am doo fete una e clasa a opta si cealalta clasa intai. Cea mare a facut doi ani keyboard la casa de cultura si plateam 700 pe termin, 45 min pe saptamana. suma de care zici tu mi se pare exorbitanta, imi spulbera tot mitul cu suedia copiilor :(( tocmai m-am laudat ce conditii avem si ce ieftine sunt activitatile copiilor fata de Ro (la noi asa sunt, nu am mintit... tot ce se face la scoala e gratis, adica sah, dans si flaut, iar tenisul costa 1100 pe termin, tirul cu arcul costa 150 pe termin...)
mihaela_s spune:
anja, pai da...baietii stiu ca nu sunt la varsta asta cu lectura...:). Poate nici mai tarziu asa ca fetele...Silvia se uita mai degraba la tv la tot felul de emisiuni cu animale sau experimente...
Si mie mi se pare tare scump cat platiti pentru copii la muzica. E adevarat ca nu stiu cat e aici un instrument(adica orele la un instrument) dar Silvia merge la konstskola la Folkskolan si platim 1300 pe 10 sedinte pe termin. Dar au multe materiale acolo(lucreaza in lut, deseneaza, au creioane de tot felul, hartii, picteaza...deci platim si consumabilele astea in pret.
pisicanu, am uitat sa iti raspund...se trimite totul in plic, nu scanat. La fel primesti si tu raspunsul, in plic. Si m-am mai gandit...e bine sa trimiti de aici, trebuie sa ai o adresa stabila la care sa primesti raspunsul, ori voi daca veniti in Suedia din Ro...
anja spune:
Tocmai ce m-am intors de la pian:) si cat fierbe mancarea sa profit si sa mai vorbesc cu voi.
Pianul este ff scump, insa nu la Kulturskolan, unde ar fi fost mult mai ieftin, in jur de 1500, dar era coada de asteptare de 5 ani.
Ma gandeam sa renunt, dar profesoara nu ma mai lasa ca cica au talent...Stiu si eu daca ei au talent, sau nu vor sa piarda 2 elevi:)
Restul activitatilor sunt cam in jur de 1000 si ceva pt 13 sedinte, basket,inot si tenis. Insa daca la tenis vrei sa faca numai cu 2-3 copii, imediat sare la 3000. Cel mai ieftin a fost fotbalul, numai 200 sek pe an!
Si la noi la scoala se face dans, cu toata clasa, dar instrument, nu inca, si cum zici si tu, corianai, sunt gratuite. Dar 700 pe 10 ore...as face 7 instrumente la banii astia:)))
mihaela_s spune:
Ah dar ce multe faceti voi! La Silvia incep anul acesta dans, ea nu e foarte incantata...zice ca merge sa vada cum e, dar nu vrea sa faca. Sport nu vrea, de niciun fel...mai asteptam. Ea e cu desenul, al patrulea termin deja si nu s-a plictisit...
Diana a facut numai sport desi e si ea talentata la desen, dar a facut la scoala la optionale. A facut si muzica tot asa, a invatat sa cante la chitara...bine nu extraordinar, dar a invatat sa o acordeze si melodii simple...ea a primit chitara acum doi ani cand vindea din Jultidningen...ati auzit de el?
In clasele mari au optionale si e fain ca pot face din astea extra la scoala, gratis :). Pana acum nu am platit pentru sporturile Dianei, a facut baschet si de vreo trei ani face handbal, la un club. A facut semestrul acesta si curs de antrenat copii si poate merge sa ajute la antrenamente, castiga ceva banuti :).
pisicanu spune:
mihaela, multumesc pt sfaturi, asa voi face, trimit de acolo odata ajunsa si cu adresa suedeza la purtator
corianai, eu zic sa ai grija ce-ti doresti fac eu schimbul, dar ce ne facem daca-l vrei inapoi? Parisul e frumos sa-l vizitezi, e cu adevarat romantic si-ti confera o stare de beatitudine, de fericire, dar daca traiesti acolo pe termen lung, incepi sa-i descoperi "bubele" si sunt unele rau infectate...vina este a puhoiului de emigranti negrii si arabi din provinciile frantuzesti si a lipsei lor de educatie si civilizatie, a satrelor de tigani de-ai nostri care-au impanzit ca un cordon periferia Parisului transformand-o intr-o groapa enorma de gunoaie etc...de-aici aglomeratia insuportabila din toate mijloacele de transport, mirosurile intepatoare,cersetori si furaciosi la tot pasul, piedici in a te integra in societatea lor incepand cu dreptul de munca extrem de greu de obtinut (pt noi romanii), preturi exorbitante la gradinite si scoli, si cate altele. Asa ca, fa-te doar... turist!
sotul meu avand acum un termen de comparatie cu Stockholmul, imediat ce a aterizat in Paris, se intreba cum de a putut trai el aici ani de zile ...uitase de cozile de o ora la metrou, de lipsa locurilor libere in mijloacele de transport, de mirosuri, de agitatie etc. Dar s-a (re)adaptat rapid, ca doar e roman si se simte ca acasa
aseara imi spunea ca ceea ce are el de facut acolo termina intr-o singura zi, si ce se face el 2 luni? dar daca-l mai vor inca 6? e incantat insa ca-i serioasa firma si nu se astepta la asa o primire cu toate aranjate, cu card de intrare cu poza lui, cu cheie de la birou, cu cererea pt nr personale depusa chiar de managerul de resurse umane care-i va obtine si dreptul de munca, lucru pt care chiar se merita sa "rezisti" . Mai multe aflu eu azi, cand va semna contractul
acum dati-mi voie sa va zic si eu ca-s oleaca derutata si nu mai inteleg nimic cu Suedia copiilor, cand vad ca intr-o parte costa enorm orele de pian, sau sunt ani de asteptare...in altele e gratis sau preturi mici, simt uneori ca nu-i coerenta nici pe-acolo in anumite chestiuni...pai aici ca elev la Lic. de arta nu platesti nimic pt orele de chitara si pian, si nici la Palatul copiilor sau Sala sporturilor pt nici o activitate din zeci cate exista. La scoala a primit manuale noi fara sa fi dat 1 leu, mobilierul este nou fara sa se fi cerut parintilor bani, doar caiete si creioane cumparam, dar sunt ieftine. Am citit insa ca cineva se mira de cat costa activitatile elevilor in RO !!! si ma intreb daca si la noi depinde cumva de zona, ca altfel nu mai inteleg nimic.
Departe de mine gandul sa preaslavesc RO, dar sunt nedumerita de atatea pareri si experiente diferite din aceeasi tara...cred ca va trebui sa ajung si eu pe-acolo si sa va explic la randul meu cum sta treaba
dar ceea ce ma bucura cel mai mult este faptul ca ar avea si Vlad al meu o sansa sa iubeasca scoala pe care efectiv o URASTE cumplit aici, imi place cum spuneti voi ca se deruleaza acolo orele, cu multa practica, cu multe exemplificari, pt asta chiar merita incercat. Ai nostri sunt obositi si percep scoala ca pe o corvoada, deja in cls a 9a sunt sleiti de puteri. In sfarsit, vin eu si vad
anja spune:
Pisicanu, nici aici nu se plateste pentru manuale, carti, caiete, creioane. Toate sunt gratuite. Activitatile care se fac in cadrul scolii sunt si ele gratuite, dans, sporturi,instrument. Insa, la noi cel putin, in clasele mici, in afara de dans nu se face nimic altceva in cadrul scolii.
Daca vrei un instrument, copilul poate merge la Kulturskolan unde preturile sunt acceptabile, dar cozi enorme de asteptare. De ex. la pian, o prietena mi-a zis ca si nivelul ar fi foarte scazut, dar asta habar nu am daca e adevarat sau nu.
Daca vrei sa faci un instrument putin mai serios, atunci tb mers la o scoala privata si ajungi la preturi astronomice.
Pentru restul de activitati sportive, se plateste in jur de 1300 Sek pe semestru (cam 13 sedinte). Insa poate sa se dubleze, imediat ce vrei sa treci la nivel de performanta. De ex. daca vrei sa faci tenis un instructor la 3 copii este 2500 sek de copil.
Daca e sa comparam cu Romania, si iau lectiile mele de pian, acolo este mult mai ieftin si tind sa cred ca se face mult mai mult.
Cum ai zis si tu, vei vedea cand te vei lovi de ele:)
Azi iar sunt in jur de 20 de grade si as pleca mai devreme de la job si sa merg undeva la soare cu un latte:)