Suedia (4)
Raspunsuri - Pagina 18
Foxy-le spune:
DA, cu furnizorul extern o fi asa. dar daca-ti produci singur caldura?? Ca la noi la casa particulara. Cu centrala ta. din ce stiu eu, pe lemn e cel mai ieftin.Voi aveti friliggande villa si sunteti cuplati la incalzirea orasului?? se poate ?
Cu curentul o imbulinam din noiembrie - o sa fie si mai scump. Parca nu-i destul acum!(landskrona-i cea mai scumpa din Skåne...!) Ca cica se va imparti pe zone si fiecare cu ce-si produce. Iar Skåne nu prea are productie si de aia vom plati si mai mult...!(,,importam'' de la altii...). Oricum, de abia astept sa ma mut din orasul asta...!
Miha - sa te felicit pt imprumut??
Hai ca va pup, iar tipa copchilu' asta... al cui o fi asa de tipacios!!!
mihaela_s spune:
'neatza!
Foxy, nu stiu in alte locuri cum e...dar aici in Visby toate casele ca sunt radhus sau villa sunt racordate la reteaua fjärrvärme. Exceptie fac casele din innerstad(cele din interiorul zidului daca ai vazut fotografii de aici) care sunt din sec. 12-18 si unde nu au mai putut face sapaturi pentru ca e zona UNESCO. Prietenii nostri locuiesc intr-o casa de acolo, construita prin anii 1800 dar inauntru e izolata cu vata minerala si gips carton, modernizata pana in sec.XXI. exceptie face incalzirea care e electrica 100% si ii cam ustura la buzunar. Dar nu au incotro.
Cei de pe "landet" adica in restul insulei unde nu au fjärrvärme(cred ca mai au cateva localitati mai mari) au centrale proprii, insa nu stiu cheltuielile. Daca eram la munca, puteam intreba, multe colege locuiesc "på landet" si au centrale proprii...
In legatura cu ccc curentul...daca nu sunteti legati prin ceva contract cu furnizorii din Skåne(adica sa trebuiasca sa primiti de la ei o perioada anume) puteti sa primiti curent de la orice retea din Suedia. Noi am avut si din nord si din vest...mi se pare ca esti legat(bundit) 3 luni cand incepi contract nou, apoi poti schimba...nu mai stiu acum de la cine avem, dar tot asta a fost motivul ca ai nostri erau scumpi...deh, si noi importam o parte din curent de pe fastlandet(parca 30% e asigurat local din parcul eolian...il vor mari dar in 10 ani).
Ah, sa imi urezi sa traiesc sa imi platesc datoriile, sa nu le las copiilor mei....
corianai spune:
In helsingborg e pe dos, adica cei din partea centrala au fjärrvärme si cei de la periferie au sisteme proprii. din cate stiu la fel e si la Lund. Pt cei fara fjärrvärme exista sisteme mai convenabile decat el, de ex cu pompe aer-apa sau din alea in pamant (bergvärme). Investitia initiala e insa mare, se amortizeaza in cativa ani dar trebuie sa dispui de multi bani la inceput.
Foxy deci va mutati din landskrona? succes!! stiu ca e un oras cu faima cam proasta de cand au adus tot felul de oameni si suedezii au dat bir cu fugitii... are insa si o mica enclava suedeza in partea de nord, la Borstahuset unde locuieste o colega. e frumos acolo, seamana cu Råå al nostru. O sa ramaneti in Skåne?
Noi din pacate suntem legati ca iobagii de glie aici avem jobb amandoi, nu mai avem sanse sa ne mutam curand. mie mi-ar placea in stockholm, desi in innerstad nu te lipesti de nici o casa, si eu nu mai vreau sa locuiesc in apartament... sigur ca poti locui in comunele limitrofe, ca socrii mei, si e foarte frumos. dar nu e stockholm... desi faci doar 20 min cu pendeltågul pana la T centralen. hai sa nu mai visez...
Trevlig helg, speram si noi la niste raze de soare??
mihaela_s spune:
Da, ai dreptate corinai, dar la noi in innerstad nu se mai fac sapaturi decat de catre arheologi. Nici o sansa sa isntalezi altceva. Asa ca in afara de el nu merge nimic. Sigur ca pentru restul e o solutie daca au curte si spatiu(pentru centrale ai nevoie de källare).
Eu nu m-as muta nicaieri. Cand sunt in Kalmar abia astept sa vin in linistea de aici. Iar cat e vara abia astept sa treaca(pe motivul asta doar, ca altfel as vrea sa fie vara vesnica :)) ca sa plece puhoiul de turisti.
Foxy-le spune:
Mai, faima o are el de mult(orasul LA ), dar nu stiu pe ce-i bazata. eu n-am vazut nic' de 3,5 ani de cand locuim aici.Pe noi ne deranjeaza felul de-a se manifesta al acestor indivizi...Ok, asculta-ti muzica, traieste in felul tau, DAR in sanul familie, in casa si masina ta. Nu ma obliga si pe mine sa le suport. Nu tuturor place ce-ti place tie!!
Si 2 - noua ne place la tara (aici la tara ) sa avem curtea noastra, sa aiba copilul (si catelul) unde sa se joace. In comunitate mai restransa si mai civilizata. Noua nu ne plac orasele mari.doar in vizita.)))
DAr si noi trebuie sa ramanem in preajma, tot pt job. Nu ne deranjeaza asta. e bine ca este job (cel putin sotul are).Si putina naveta nu ne deranjeaza. Exact ca si Miha, si noi tanjim dupa liniste.)))
Ce chestie cu incalzirea asta! La nici o casa la care m-am uitat n-am vazut fjjärvärme. Poate doar bostadrätt-urile.
Dar ce ziceti de casele care nu sunt racordate la canalizarea centrala- au ,,canal'' individual..! Eh, nici chiar asa nu vreau ))))
Miha - iti doresc multa, multa sanatate si loc de munca banos sa-ti platesti datoriile repede, repejor!
Pofta buna (e ora)
Foxy-le spune:
miha, m-am uitat pe poze la baia ta:e frumoasa, frumoasa! Nu stiu daca faiantarul a facut si curat. daca nu, te sfatuiesc sa stergi faianta inainte sa puneti obiectele prin baie.Nu stiu daca stii, dar faianta ramane cu praf pe ea dupa montare.(daca iti pare curata, da cu un deget pe ea si uita-te apoi daca ramane alb)))). In functie de ce fel de faianta e, o cureti usor cu carpa uscata, umeda, o speli si lustruiesti, etc. Da, asta stiu si eu, asta am lucrat aici in Suedia, byggstädare Daca am fi locuit mai aproape , veneam sa te ajut.
Sa aveti o duminica placuta si o sapt viitoare frumoasa.
mihaela_s spune:
Foxy mersi mult, am sa dau cu carpa cum ai spus. Mesterul a facut el curat, a sters si faianta si gresia de cateva ori dar inca era umeda cand a plecat el. Am vazut stratul acela subtire...mersi de sfat.
O saptamana frumoasa, eu plec la Kalmar si ajung in apoi vineri noaptea, sper sa vad baia mobilata si poate si "folosibila" :).
florysya spune:
Buna ziua.Dar v-ati conversat nu gluma de cand nu am intrat eu.Am avut ce citi.
Miha felicitari pentru baia teminata cu gresie si faianta si spor la mobilat.
Eu nu prea am facut nimic in afara de copii,casa,masa.
Asa m-am plictisit de nu mai pot.Imi place linistea asta de aici din Suedia dar ma dispera ca nu am cu cine conversa.Si ma dispera si mai tare faptul ca nu pot merge odata la scoala sa invat limba asta.Ma simt frustata cand imi vorbeste un coleg de-a lui fiu-meu de la gradi si eu ca o proasta nu inteleg ca-mi zice.Va dati seama intelege fiu-meu si eu nu.A,da l-au laudat la gradi ca vb in suedeza bine mai stalceste cuvinte dar vb.Sunt asa de mandra de el.Macar el daca dobitoaca de maica-sa nu poate.
Cam atat va doresc o duminica plina de soare.
Foxy-le spune:
Flory, bine ai revenit. LAsa ca o sa inveti limba de la copil, ce atata scoala..!
Cum mai sunteti altfel? baietii sunt sanatosi acum? Sper ca da. Poti sa ma mai suni, sa-mi scrii mail sau sms. ne mai conversam noi, mamicile.
Miha. o saptamana usoara si cat mai scurta.
corianai spune:
Neata si o saptamana frumoasa va doresc!
Flory lasa ca va veni si vremea cand vei putea merge la scoala sa inveti suedeza. E greu acasa daca esti o persoana activa, si eu am trecut greu prin perioada respectiva. si muream de oftica atunci cand vedeam mamele suedeze cum se intalneau la fika, la biblioteca, in parcuri, etc si eu eram mereu singura... trece si asta, acum tanjesc dupa cateva zile in care sa nu am fiecare minutel planificat, sa pot sa stau si sa ma plictisesc in voie
Foxy succes cu mutatul, e bine daca vreti på landet pt ca sunt mult mai ieftine casele comparativ cu orasul. si cum renta nu vrea sa scada deloc.... nu-i de colo! e foarte idilic vara, am si eu colegi care locuiesc asa, iarna in schimb nu stiu daca e chiar asa placut. oricum e foarte frumos cat timp copiii sunt mici si pt persoanele care au inclinatie pt asta. eu sunt bucurestenca si nici macar bunici la tara nu am avut, asa ca deja ma simt destul de provinciala in Hbg, m-as muta de drag in Stklm care dupa mine e unul dintre cele mai frumoase orase europene
Inca o data o saptamana frumoasa si vreme buna!