Suedia (4)
Raspunsuri - Pagina 11
florysya spune:
Buna seara de acum.Ma inebuneste ploaia asta si vantul.
Foxy cu gradinita a ramas ca trebuie sa platim pana la urma desi ei nu mi-au zis asta de la inceput.Asa ca asta-i viata alti bani alta distractie.Baietii sunt bine mersi de intrebare.Spar ca si voi sunteti bine.
en_kvinna spune:
Eu sunt suparata un pic. Eu acum mi-am depus actele pt rezidenta. Mai intai la Migrationsverket. Le-au primit in 21 iulie (am sunat sa vad daca le-au primit ) si inca nu am niciun raspuns, iar cand i-am intrebat cat timp o sa mai fie in conditiile in care sunt cetatean UE si cer drept de rezidenta pe baza relatiei de sambo, mi-au zis ca nu stie, ca timpul de asteptare oficial e de pana la 7, 9 luni, da' in cazul meu s-ar putea sa fie mai repede. Mi-au dat un cod prin care pot verifica, pe site-ul lor, daca s-au facut ceva progrese cu cazul meu. Asta era acum 2 saptamani. *Azi am verificat si primesc acelasi raspuns: inca nu s-a luat o hotarare. Dar macar cazul meu e inregistrat deci au habar de el. Totusi, sunt trista. Nu pot sa imi fac abonament la sala, la telefon, cont in banca, nu pot sa merg la SFI etc. Eu inca sunt turist aici. :)
Incerc sa invata suedeza singura, am suficiente materiale dar n-am vointa si nici concentrare. Am nevoie de un ritm sustinut si stiu ca pot doar ca mi-e lene, sunt deceptionata sau chiar n-am chef. Cand ma uit la TV dau sonorul mic de tot si citesc subtitrarea la seriale gen ''Doi barbati si jumatate'' unde pot banui cat de cat ce se zice si fara sa audd. :) Inteleg suedeza scrisa si scrisa intr-un limbaj pentru copii, dar cand cineva mi se adreseaza..pauza. Nu inteleg deloc. :) Mi-am cumparat o carte de Astrid Lindgren-Bröderna Lejonhjärta , inca n-am citit-o dar maine ma apuc de ea. Ca sa va dati seama cum stau eu cu suedeza din titlul cartii am inteles ''bröderna'' =frati, fratie si 'hjärta''= inima. Sper sa fie asa ca n-am verificat Scopul este sa traduc toata cartea Mai vedem noi.
Partea buna e ca neavand nimic de facut, in octombrie merg in tara pentru 2 saptamani :)
Ce sa mai zic despre mine: invata sa gatesc si fiecare mancare e un adevarat succes. Am slabit 5 kg in 4-5 saptamani. Ma simt tare singura. Mie-mi place vremea de acum, vine toamna, si pt ca mereu am asociat toamna cu mersul la scoala, sper sa imi vina cheful de invatat lb suedeza.
Foxy-le spune:
da, Flory, suntem bine. doar ca am facut vaccinul TBC azi plus ca ,,am reusit'' sa-l ciupesc cu fermoarul de gatut ..Mama nebuna, aia sunt! In rest ocupati toata ziua cu mersul, cu trasul de toate alea!
Ti-a venit socrul sa te ajute? sper, pt ca cu 2...vai de tine!
ma duc sa-l culc ca tipa. revin..)))
nu mai doarme, a papat.
En kvinna - sper sa-ti vina cheful de invatat repede pt ca daca apare vreun copil....s-a dus timpul tau de facut ce vrei, cand vrei...
Salutari, o zi frumoasa
mihaela_s spune:
En kvinna, sincer cartea ce ai ales-o sa o citesti e cam grea. Eu am citit-o la SAS si tot grea mi s-a parut. O data ca limbajul lui Astrid Lindgren e mai greu, putin arhaic as spune. Eu iti recomand mai degraba carti in suedeza lätt läst, gasesti la biblioteca. Mai era un site unde citeam stiri lätt läst, cauta cu google 8 sidor. Cartile pentru copii sunt iar foarte bune dar as evita-o la inceput pe Astrid L.
Va las acum, scriu de la o konditori de pe mobil, ma duc acasa pe insula. Pot doar sa va spun ca a inceput sa fie mai roligt la facultate desi greu in continuare.
Ha det så bra på alla!
corianai spune:
Enkvinna ia-o usurel cu suedeza, si mie mi s-a parut cumplita la inceput si ma gandeam ca nu o sa se lipeasca de mine niciodata... a durat ceva dar in final am reusit in ciuda faptului ca sunt total antitalent la limbi straine (adica engleza si suedeza mea au venit la timpul lor cu multa sudoare, iar germana am invatat o viata si tot nu stiu) Nu te descuraja, la tv eu nici acum nu pot spune ca inteleg 100%, o parte deduc din context, dar cand iti vorbeste cineva de regula merge mai bine pt ca foloseste cu tine cuvine uzuale. Stiu ca e nasol la cursuri de suedeza, incearca sa treci cat mai repede de primele niveluri si mai sus o sa intalnesti oameni mai draguti, asa a fost la mine. E foarte bun sfatul Mihaelei cu lättläst!
Mihaela asteptam poze cu faianta;)
Trevlig helg va urez tuturor!
mihaela_s spune:
hahaha corinai ce fotografie misto ti-ai pus la profil!
faianta poate la sf. saptamanii viitoare, am pus pe blog postari despre baie. Stadiul actual e in ultima postare :).
en kvinna, uite pagina cu stiri lätt läst: http://8sidor.se/start . Poti sa le si asculti, ca sa te obisnuiesti mai intai cu suedeza usoara(vine ea si cea mai grea, dar incetul cu incetul) daca dai pe lyssna. Ca sa nu te descurajezi, asa cum zice si corinai, nici eu nu inteleg la stiri tot ce se spune, inteleg din context...la fel cand citesc stirile pe net. Apoi cand am inceput la facultate, eram dupa 3 ani de Suedia, 2 ani de invatat suedeza...si intelegeam cam 80%. Acum dupa inca un an, inteleg mult mai bine...eu care credeam ca nu voi mai avansa cu limba, ca nu ma mai simteam in stare :)).
Eu sunt la stadiul de curatenie in casa, s-a facut praf de la muncitori si nu a curatat nimeni...maine umflam si noi baloane, Silvia "implineste ani" cum ii place ei sa spuna :) si mai pe seara am sa fac tort.
Trevlig helg!
Foxy-le spune:
Mihaela - La multi, multi ani fericiti Silviei! Sa fie sanatoasa si sa va bucurati de ea!
Imi pare rau ca o spun, dar eu imi doresc sa ploua tare in serile de helg!!! De ce??? pt ca locuiesc la bloc, la parter, langa usa de la intrare si la intersectie de strazi iar in helguri(hai sa zicem, chit ca e toata vara mai nou) e un du-te vino de nu se poate!! plus masini cu motoare ambalate si cu cd playere urland, strigate,etc. S-a umplut de natii d-astea, galagioase si neplacute!Cel mai mult ma stresez ca-mi trezesc copilul
Cand ne-am mutat aici acum 3 ani nu era asa. E suprasaturat orasul asta! de abia astept sa ma mut!!!Dar...mai dureaza, cel putin pana la anu'. la ce credit ne dau astia doar pe salariul sotului luam doar bostadsrätt(ce prostie e si asta!) sau stuga in zona asta . Asa ca asteptam la anu' sa caut si eu de lucru... Mda! Ma-m plans si eu
Trevlig helg tuturor.
en_kvinna spune:
Buna,
Va multumesc tare mult de sfaturi si de link. Chiar e folositor. Ai dreptate Mihaela, cand am deschis cartea prima pagina am inteles-o cumva asa ca idee generala dar apoi... la fiecare propozitie trebuia sa ma uit in dictionar. Foarte complicat.
Corianai eu inca nu merg la SFI ca inca nu am acte, sunt autodidacta, si din tara am facut rost de copia xerox a unei carti de la Departamentul de Limbi Scandinave de la UBB, dupa care se invata acolo suedeza, se numeste ''Svenska Utifrån''. In cartea asta sunt 150 de lectii cu texte scurte ordonate de la usor la greu. Eu am facut 50 de lectii de acolo. Din Suedia am cumparat o carte care culmea nu se gaseste in Romania : ''Svensk Grammatik på rumänska'' si da, lectii de gramatica (scurte) in lb romana. Cam atat. Numai ca n-am chef si ma irita rau ca suedeza vorbita n-o inteleg (aia pe care o inteleg scrisa . Asta e frustrarea si necazul meu.
Un week-end frumos si caldut tuturor!
La multi ani fetitei tale Mihaela si multa sanatate!
pisicanu spune:
Buna fetelor,
am intrat asa pe fuga sa vad ce mai faceti, ca nu-mi vad capul de treaba...pregatit baiat pt scoala, fata pt gradinita, sot pt Suedia, moral de sustinut etc.etc
Mihaela, LA MULTI ANI SILVIEI , cu sanatate si mult, mult noroc! un party reusit va doresc!
naspa rau cu suedeza asta, zic si eu...chiar nu-mi vine sa cred ca voi ajunge vreodata sa citesc o carte in aceasta limba...mi-e asa un dor de rusa
va las deocamdata ca-i un vacarm de nedescris in jurul meu, si astea nu-s conditii de scris, dar revin curand...pana atunci, "caldurica" pe-afara va doresc ca altceva nu prea rezulta ca aveti nevoie
mihaela_s spune:
Multumesc fetelor pentru urari!
A fost o zi frumoasa, senina, cu soare si cu veselie...am pus cateva fotografii pe blog, pentru cine doreste sa le vada.
pisicanu mult succes la scoala, la gradi si sotului drum bun si bafta multa in gasirea unui job. Sa ne tii la curent cand ai noutati. Si clar ca vei putea citi carti in suedeza, e muuuuult mai frumoasa ca rusa :).
Eu maine iau din nou drumul Kalmarului, va doresc de pe acum o saptamana plina de soare.