Nutritia in religiile lumii
Raspunsuri - Pagina 2
AB_AC spune:
Chiar ca e greu:)) Ca sa zic asa ai invatat o groaza deja.
Pentru cineva care n-a crescut intr-un mediu evreiesc e extrem de complicat. Iar tinutul casei cu doua randuri de toate cele lapte si carne cu spalat separat, gatit separat... e extrem de obositor. Asta fara a discuta de Pessach.
msl1 spune:
In religia adventista nu se consuma carne de porc si fructe de mare, am aflat si eu nu demult.
josefine spune:
La ortodocsi, sunt considerate fructele de mare de post? Am fost la o nunta de preoti, a doua zi dimineata la ciorba de potroace a fost intrebarea asta, si nu au stiut sa raspunda preotii de acolo.
escu spune:
wow ce minunatie de raspunsuri. V-am citit pe nerasuflate si cred ca mai revin, ca sunt atat de multe informatii si as vrea sa le pot pastra in memorie pe toate.
Sunt fascinata de lumea asta atat de diversa si totusi atat de "nutritionist logica" pentru multe din legile religioase.
Caut si descopar in fiecare zi, calitati si "necalitati" ale alimentelor intr-o mare legatura cu perceptele religioase. TOATE.
Sunt curioasa daca, dupa o incursiune prin nutritia religioasa, cand tragem linie si incercam sa definim o "nutritie ecumenica", adica ceva care sa impace pe toata lumea, nu ajungem de fapt la ceea ce nutritionistii definesc azi ca "mancare sanatoasa".
AB_AC thx ce inseamna posturi personale decise de cei in cauza?
Multumesc mult pentru toate informatiile din cele 2 religii. Sunt multe pe care nu le stiam, altele de care auzisem superficial.
Cum este sabatul? Ma refer la cei practicanti. Stiu ca nu trebuie sa te atingi de nimic de vineri la apusul soarelui pana sambata la apusul soarelui. Nici macar sa stingi lumina. Cum se rezolva practic asta, in familiile evreiesti religioase?
Stiam despre cutit de branza, cutit de carne, dar uite acym imi dau seama ca nu se rezuma totul aici. Toate vasele trebuie sa fie separat. Deci un fel de bucatarie dubla.
Cum se face eliminarea sangelui prin sare? poti sa detaliezi un pic? Thx
"Despre legile mancatului de Pessach.... brrrr tot ce pot spune e ca visul unei evreice e sa fie gata curatenia si masa pentru toate zilele de Pessach."
Hei, interesanta partea asta. Despre ce-i vorba?
Ai mai spus ceva nou pentru mine despre catolici. Poastul este vinerea, ok... dar si martea?
Crinutz wow zici tu ca "De Pescah (pastele evreiesc) sunt multe interdictii, e mult de povestit. In primul rand intreaga bucatarie trebuie sa fie kosher nu doar mancarea. Nu se mananca paine dospita si orice aliment care contine faina si orice care "creste" "
Asadar pasca evreiasca, acea paine crocanta (mie imi place foarte mult) se face in perioada pastelui? Se povesteste ca se usca pe spatele oamenilor.
Michelle, religia ta este de tip crestina, am inteles. Asadar posturile nu inseamna abtinere de la carne?
Msl1, ai cumva idee cum sunt posturile pentru adventisti?
Josefine interesanta intrebarea despre fructele de mare. Cred ca religiile in general, nu le-au prea dat atentie. Sa fi fost un aliment necunoscut in perioadele in care ele au aparut?
Hannen, cum reusesc musulmanii sa scoata sangele din animal? Care-i tehnica? Mi se pare destul de greu de realizat.
Ce rau imi pare ca nu avem nici un Hindu printre noi. Am eu la servici cativa, am sa incerc sa aflu cat mai mult. Vin si va povestesc.
hannen spune:
escu,nu stiu cum se scoate sangele din animal.
Despre fructele de mare,e gresit sa zici ca "religiile nu le-a dat importanta pt. ca erau ceva necunoscut".De ce zic ca e gresit?Pt. ca vorbim de cele 2-3 religii monoteiste care au aceasi baza..
Adica fiecare e ferm convins ca mesajul lui este de la Dumnezeu(altii sunt ferm convinsi ca toate cele 3 mesaje cunoscute azi sunt de la Dumnezeu) ,asadar nimic nu-I este necunoscut .Nu este vorba despre necunoastere sau noutate.
Despre posturi individuale,astea se practica si in Islam si sunt recomandate anumite zile ale saptamanii,ale lunii(fiecare luna),sunt de evitat altele .
Eu stiam ca evreii au interdictii alimentare,unele hotarate de ei.
Nu stiu cum sa explic.Poate ma ajuta AB_AC
De obicei omul nu poate sa-si interzica ceva permis si invers,insa asta li s-a permis evreilor (asta inainte,mult inainte de venirea lui Isus)Sper sa nu gresesc!
Deci se poate sa nu fie vorba (eu sunt convinsa ca nu e) despre nestiinta sau despre noutatea fructelor de mare.
Cred ca ai dreptate cind zici despre "nutritie sanatoasa".Toate au un motiv pt. care au fost permise sau interzise.Insa noi inca ne credem buricul universului si zicem ca "nu conteaza".
Va rog mult sa treceti peste greselile de exprimare,dati vina pe foame ok?
************************************
Whatever happens don`t let go of my hand!
AB_AC spune:
escu revin mai pe larg mai tarziu cu Pessach-ul. Painea azima zisa si matzah nu se gateste pe spatele nimanui:)) In VT s-a copt fiind intinsa la soare si carata peste bagaje ca evreii plecand din Egipt n-au avut timp sa o coaca.
Biserica Catolica stabileste un minim de conditii de post usor de respectat, dar incurajeaza sa-ti gasesti propriul drum dincolo de acest minim. Nu in sensul ascezei insa. Asa ca multe persoane mai in varsta daca traiesc inconjurati de alti crestini care postesc mai strict o vor face si ele. Asa ca uneori se mai imprumuta nu lunea si martea ci doar martea. Cu exceptia zilei de marti de dinaintea Postului Pastelui.
Posturile personale sunt decise impreuna cu preotul. Postul este in general o forma de penitenta.
Legat de kosher. Da, totu-i dublu +un set de Pessach. Inclusiv chiuveta.
Cum zice Hannen sunt unele restrictii autoimpuse. De exemplu cea cu carnea si laptele are sens la animalele care au pui si lapte, dar nu la gaina, curcan, gasca etc. unde conform VT ar trebui sa le poti manca. Insa pentru ca adesea oamenii vedeau carnea rar si o puteau incurca autoritatile rabinice au stabilit ca orice carne trebuie separata de lapte daca nu vezi ca-i de peste.
Cum iese sangele. In general nu o faci acasa, dar eu sunt unul dintre cei care adora ficateii de pasare si s-a facut kosherizarea acasa pentru ca industrial este greu de facut si autoritatile rabinice nu se intrec sa vin sa o certifice ca-i facuta corect... Ficateii trebuie sa fie proaspeti (mai putin de 24 de ore de la taiere), se spala in apa, se pune sare grunjoasa pe ei si se pun pe gril. De ce iese sangele...nu prea stiu... dar cu orice carne pe gril daca pui sare pe ea la inceput se intareste si curge sucul cu tot cu sange. Banui ca sarea, mai ales cea grunjoasa absoarbe lichidul.
Sabbat-ul inseamna pe scurt timp petrecut cu familia, dedicat gasirii linistii si armoniei mai religios sau mai familial. Ca sa o poti face trebuie sa nu muncesti, sa nu cumperi/vinzi, sa nu gatesti. Ca produse derivate nu ai voie sa atati focul si deci nici masina, nici energia electrica, nici sa asuzi la gym sau aiurea. In primul rand pentru ca extinsul de la foc la energie si scanteie sunt decizii rabinice nu sunt respectate decat de evreii ortodocsi, partial de conservatori si deloc de liberali. In epoca moderna exista ceasuri preprogramabile pentru stinsul luminilor in casa, inainte era Shabbat goy (strainul de Shabbat) sau focul central care se lasa fara a fi intretinut. Gatitul se termina inainte de Shabbat sau sunt mancaruri care se gatesc lent si raman pe foc toata noaptea. Ca de exemplu cholent-ul.
Dupa ce ne lamurim cu ce si cum... n-ar fi rau un subiect de bacatarie etnic.
Crinutz spune:
AB_AC, sa mai scrii pe aici despre diverse traditii evreiesti pt ca eu chiar sunt interesata si explicatiile tale sunt mult mai usoare pt mine decat daca le citesc din surse oficiale, le inteleg mai bine si le asimilez mai usor. Mi-as dori sa am asa un profesor care sa mi le explice pe rand pe toate. Multumesc
Apropo de ce trebuie sa faci/sa nu faci de Shabbat. Stiu pe cineva care isi pune la lumina de la frigider un scotch pe becul din interior ca sa poata deschide frigiderul in timpul shabbatului, merge la baie pe intuneric sau lasa lumina aprnsa de dinainte de a incepe. In rest se mai abate de la reguli ca nu prea ai cum sa traiesti in lumea moderna. Adica uneori mai conduce daca e necesar, dar nu foloseste tel/PC, nu aprinde focul, mananca mancare rece sau la sinagoga.
In mod normal nu ai voie nici sa parasesti localitatea, adica sa nu strabati prea multi km, exista chiar o limita de pasi pe care ai voie sa ii faci (nu imi amintesc cati), dar asta se intampla in comunitatile ultra-ortodoxe, mai putin la ceilalti.
Am vazut ca au o mancare traditionala, nu mai stiu numele (AB_AC poate ma ajuti) care are asa: fasole boabe in sos (un fel de iahnie), cartofi pusi intregi dar fierti acolo, os de vita plus carnea si ou fiert pus in sosul ala (capata o culoare prea ciudata pt mine :D). Am vazut ca se manaca f mult la sinagoga si de sarbatori. Ei mai mananca mult salate, facute cu morcov, vara alba, sfecla rosie si mai au un fel de zacusca foarte iute la unii dar extrem de buna. Asta la sinagogile de tip israelian mai mult.
Daca imi mai amintesc cate ceva va mai povestesc.
AB_AC spune:
Crinutz cu placere desi nu-s expert.
Viata moderna si Shabbat-ul. Ca sa se stinga automat luminile/AC/caldura seara si sa reporneasca dimineata avem un shaon Shabbat sau un temporizator de Shabbat care arata cam asa:
http://www.buyitinisrael.com/wp-content/uploads/2010/06/shabbat-timers.jpg
E un sistem eficace si antihoti. Cand suntem plecati de aprind si sting luminile seara in casa.
Cata vreme nu aveam casa noastra puneam cate o lampa in camerele in care voiam lumina si reglam cu un temporizator de 24 de h sau mai mult care se punea in priza. Necazul era cu apa calda care se producea de catre boiler. Asa ca dus inainte si dupa.
http://www.tigerdirect.com/applications/searchtools/item-details.asp?EdpNo=5774232&csid=ITD&recordsPerPage=10&body=REVIEWS
Pentru cuptor/ frigider marci precum Kenmore sau GE produc obiecte cu Sabbath mode in care luminile nu se aprind pentru ca ai deschis frigiderul sau cuptorul si care termostateaza mai eficace si pentru 25 de ore cuptorul, placa etc.
Si mancarurile se gatesc lent la cuptor. Mancarea de care vorbeai tu este cholent sau sulent vine din frantuzescul "chaud lent" sau evreiescul she' lan "care a stat". Sefarazii ii zic hamin/chamin ..; etc.
Cateva retete aici: http://theshiksa.com/2011/01/26/cholent/
Daca nu... cum zici tu desurubezi becurile ca sa nu se aprinda cand deschizi usile. sau mananci rece ceea ce nu e deloc traditional.
Nici un gadget electronic nu-i permis, nici tel. Pentru distractie. Daca esti medic sau bolnav sau insarcinata nici o regula de Shabbat sau orice alta regula nu se aplica. Salvarea si protejarea vietii sunt primordiale.
Zacusca iute cu ardei iuti si rosii se numeste harissa si e comuna si evreilor si arabilor si in general tarilor Mediteranei.
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui josefine La ortodocsi, sunt considerate fructele de mare de post? Am fost la o nunta de preoti, a doua zi dimineata la ciorba de potroace a fost intrebarea asta, si nu au stiut sa raspunda preotii de acolo. *** |
Josefine uite ce am gasit pe site-ul Bisericii Orthodoxe Grecesti.
http://www.hotca.org/2011_wall_calendar_English.pdf pentru postul Pastelui cand era dezlegare la ulei si vin era si la fructe de mare in rest nu.
Imi aduc aminte de discutii in care erau tratate ca un pas intermediar intre peste si grasimi. Au grasimi, dar nu au sange.
hannen spune:
AB_AC,mi se pare greu,greu...prea greuuuuu!Ma intreb daca astea sunt stabilite religios sau precum anumite interdictii alimentare au fost autoimpuse de cei extra ,ultra religiosi.
Stii ca ma intrebam acum?Pe vremea cind evreilor li s-a "scris" Sabatul de catre Dumnezeu,cum s-a facut referire la lumina sau alte gadgeturi electronice?Adica cum de s-a "extins" interdictia pina la a nu avea voie sa aprinzi lumina?
Intreb la modul cel mai serios si din pura curiozitate.
Multumesc de info!
************************************
Whatever happens don`t let go of my hand!