Nutritia in religiile lumii
Fiind pasionata de subiect sunt tare curioasa sa aflu care sunt dogmele nutritionale ale fiecarei religii. Ce este acceptat, ce este interzis, ce este nerecomandat?
Oare cum se tine post in diversele religii ale lumii?
Sunt tare curioasa sa aflu.
Pe cel musulman Happy l-a descris aici.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?whichpage=-1&TOPIC_ID=165700&REPLY_ID=6966141
Multumesc Happy Daca mai sunt elemente noi, mai completeaza.
Pe cel crestin ortodox il stiu, fiind religia bunicii mele.
Cum arata celelalte?
Ce inseamna cosher? Ce inseamna halal. E vreo diferenta intre ele?
Poate exista vreodata un restaurant ecumenic? Este oare posibil sa impacam pe toata lumea?
Raspunsuri
hannen spune:
Postul islamic este mult mai complex si ca sa-l descrii complet trebuie sa ai ceva cunostinte teologice.El inseamna mult mai mult decit abtinerea de la mancare/bautura/relatii sexuale/vorbit de rau/abtinerea de la ginduri rele/de la a te enerva...sau povesti din familie despre cum traieste fiecare Ramadanul.
Aici ma includ.Si eu si Happy suntem doar incepatoare.Inca invatam.
Despre mancarea halal.Halal inseamna in primul rind un produs care este "permis".In Islam este permis doar lucrul BUN.Asadar hahal nu se refera doar la ceva de consumat,ci la mai toate actiunile unui musulman.
Orice provine pe o cale dreapta,legala,morala se numeste Halal.Opusul se numeste Haram. Si se traduc "permis si interzis".
Dar daca vorbim strict de produsele alimentare atunci devine halal un animal sacrificat in rit islamic(taierea se face cu un cutit ascutit pt. ca animalul sa nu sufere,este interzisa chinuirea animalului sau punerea lui in stare de inconstienta inainte de a fi ucis).Cel care sacrifica trebuie sa fi musulman practicant(adica sa-si faca cele 5 rugaciuni zilnice) si sacrificarea trebuie sa se faca cu fata spre Mecca.La sacrificare trebuie pomenit asupra animalului numele Domnului!Nu este permis consumul unui animal asupra caruia nu s-a pomenit numele Lui sau asupra caruia s-a pomenit numele unui zeu pagan.
Este interzisa carnea de porc,singele scurs la injunghierea animalelor si mortaciunea.(un animal,pasare ..gasit/a mort)
Pina si vinatul si vanatul cu caini are reguli bine stabilite in Islam.
De asemeni un musulman va cauta ca orice aliment /produs deja preparat ,indiferent ca e din carne sau nu , ca acesta sa nu contina ceva ce contravine legilor Islamice.( a ceea ce este permis si ce nu)
Asadar va cauta in ingredientele produsului cumparat ca acesta sa nu contina gelatina de porc(daca nu se specifica,renunta la produs),untura &Co ...esenta de rom sau alte bauturi alcoolice(cum ar fi ciocolata cu lichior/whiskey etc)
Halal&Haram este o tema complexa in Islam si doar un mesaj scurt nu va reusi sa o acopere.
Whatever happens don`t let go of my hand!
escu spune:
Multumesc Hannen pentru raspuns. Ai dreptate, postul inseamna mult mai mult decat abtinerea de la mancare. Si asta este valabil pentru toate religiile.
Pe mine ma interesa insa nutritia, asa cum este ea definita de diversele religii.
Am mentionat postul pentru ca stiu ca religia crestina (poate or fi si altele) isi defineste regulile nutritioniste numai pentru perioada postului si in mod diferit. Nu stiu de ce, dar este diferit. Vroiam sa aflu mai mult despre diferentele astea. Cum arata ele la catolici, la protestanti, la baptisti, adventisti sau alte ramuri ale religiei crestine.
Pentru religiile musulmana si cea iudaica, postul nu aduce elemente noi nutritionale. In religiile astea sistemul nutritionist este definit separat si urmat permanent.
Asa ca este foarte interesant daca ne-ai putea spune cat mai multe despre limitele astea.
Care ar fi prioritatile? Am inteles ca animalul trebuie taiat de un musulman practicant intr-un context religios, dar daca, spre exemplu, faci o vizita unor rude din romania, intr-un satuc uitat de lume, poti manca vreun fel de carne? Daca esti invitata la o prietena evreica, poti consuma carnea servita acolo? Daca in statiunea in care te afli temporar este un restaurant evreiesc (cosher) si unul obisnuit, pe care il preferi?
Am inteles ca se pot manca numai rumegatoarele care au copita divizata, este advarat?
Ca peste, numai cei care au solzi. Regula asta se aplica si la seafood (cred ca te-am mai intrebat)? Am inteles ca da, cel putin asa mi-au zis colegele mele musulmane si de-asta cand mergem impreuna la lunch intr-un restaurant asiatic, ele se axeaza pe shrimps.
Branza este acceptata? Se poate combina cu carnea (like pizza) sau nu?
Cam astea deocamdata ca nu vreau sa te sperii :-)
In religia hindu, am inteles ca nu se consuma carnea de vita. Mai au si alte restrictii oare?
Evreii nu stiu daca tin post. Parca nu i-am vazut, dar de fapt, desi am multi colegi evrei, nu prea sunt practicanti. Stiu ca nu mananca porc, ca nu amesteca branza cu carnea, dar altceva nu mai stiu despre regulile lor alimentare.
Daca mai stiti voi, mai scrieti.
hannen spune:
Escu,nu cred ca pot sa-ti raspund la toate intrebarile pt. ca nu am cunostintele necesare.
Din ce am auzit/citit ,sunt niste "elemente"(sfaturi,traditii profetice) foarte interesante si sanatoase.
Eu nu le-am citit asa ca nu-mi dau cu parerea despre ce nu stiu.
Despre vizita in Ro.in Quran se specifica ca avem voie sa consumam din alimentele "oamenilor cartii"(acestia fiind evreii si crestinii).
Daca te gindesti fix si doar la acest lucru,e o.k. Daca te gindesti ca un pui de la alimentara e sacrificat (macelarit) in cine stie ce conditii...apoi sincer,nu stiu.Am citit n dezbateri pe tema asta.Sunt care zic ca e O.K,sunt care prefera sa se abtina.Acum au aparut si in Ro. magazine halal si le este mai usor celor mai stricti in aceasta privinta.
Da,eu as consuma carnea unei prietene evreice si as alege un restaurant cosher in locul unuia obisnuit.
cind am avut impresia ca ceva din "sea food" s-ar putea sa fie interzis ,am intrebat (nu o somitate ,dar pe cineva cu mai multe cunostinte decit mine) si mi s-a raspuns ca nu avem astfel de interdictii.
Da,se consuma branza fara niciun fel de probleme si chiar nu am stiut ca evreii nu amesteca carnea cu brinza.Trebuie sa fie o logica insa eu nu am stiut,deci iti dai seama ca nu avem interdictia asta.Ori nu stim(ca sa mai si glumim)
Hindu,sau indienii in general am inteles ca nu prea maninca carne de fel.Sa faca un chicken curry e asa...o treaba rara.Legumele sunt baza .Dar nu garantez ca e adevarat si am impresia ca tine si de zone.
michelle-usa spune:
In America la bisericile crestine nu sunt restrictii alimentare.
Postul nu este obligatoriu dar este recomandat.
Postul si rugaciunea sunt legate si nu poate exista post adevarat fara rugaciune.
Postul presupune renuntarea de buna voie a anumitor placeri, sa ne luam ochii de la lucrurile pamantesti si sa ne indreptam privirea catre Dumnezeu.Trebuie facut in umilinta si cu bucurie.
michelle
Crinutz spune:
Evreii au intr-adevar cateva reguli alimentare foarte stricte ce tin de legea kashrutului adica tot ce maananca trebuie sa fie Kosher (curat). In primul rand nu manaca porc deloc, asta este interzis si orice animal care nu are copirta despicata si care nu rumega. Deci pot manca oi, capre, vita si alte animale care rumega. Insa si aici e o pb deaorece carnea acestora trebuie sa fie kosher. Asta inseamna ca animalul trebuie sacrificat dupa regulile evreiesti, este o persoana instruita in acest sens, animalul este taiat astfel incat sa moara repede si fara durere. De asemenea trebuie scurs tot sangele din carne. Si cand se prepara mancarea sangele trebuie scurs fff bine. este interzis consumul de sange chiar si aflat in carne. Deci nu orice carne de vita, de ex, cumaparata de la magazin e buna. Trebuie sa fie Kosher, exista magazine specializate (nu la noi :D)
Apoi au voie pasare (nu chiar toate): pui, curcan..sacrificate pe acelasi principiu.
Au voie peste si este cel mai indicat de mancat pt ca e considerat cel mai curat dintre vietuitoare. Si aici se mananca doar anumite specii de peste, in special pestii care au solzi. Cei fara solzi nu se mananca, der asemenea e interzis rechinul. Mai sunt si altii dar nu stiu prea bine care.
De asemenea legumele, fructele, salatele trebuie sa fie f curate si bine curatate de orice fel de "vietuitoare", nu au voie sa consume daca au avut viermi sau alte chestii.
Nu au voie niciun fel de fructe de mare.
Nu se amesteca sub nicio forma carnea cu produsele lactate. daca ai mancat carne mai poti consuma lapte sau branza dupa cateva ore bune (minim 6). Explicatia daca mi-o aduc aminte bine ar fi ca: "iedul nu poate sa fie fiert in laptele mamei sale"...de aici se pot intelege multe (trebuie studiata Tora)
Singura carne care poate fi consumata impreuna cu lactate e pestele
Pt bauturi: nu au voie sa consume decat vin kosher, facut dupa anumite reguli evreiesti. In rest cred ca sunt acceptate cam toate.
De Pescah (pastele evreiesc) sunt multe interdictii, e mult de povestit. In primul rand intreaga bucatarie trebuie sa fie kosher nu doar mancarea. Nu se mananca paine dospita si orice aliment care contine faina si orice care "creste".
Aici gasiti mai multe informatii: http://www.jewfaq.org/kashrut.htm
Despre post: evreii tin si ei post negru (f negru :D) de Yom Kippur care este o sarbatoare in care fiecare isi recunoaste pacatele anului care a trecut si incearca sa faca o promisiune pt anul ce vine de a nu repeta greselile. E un fel de pocainta. Se tine post de mancare si bautura, nu se poarta haine sau incaltaminte de piele, nu trebuie sa te speli, sa te parfumezi, sa te tunzi, sa te aranjezi in general.
Se mai tine post de sarbatoarea Tisha b'av care a fost chiar ieri, este cea mai trista sarbatoare evreiasca, rememoreaza distrugerea celor 2 temple sfinte din Ierusalem.
Halal, cred ca te referi la legea halahica care este legea evreiasca dupa care traiesc cei mai multi dintre evrei.
PS: mentionez ca nu sunt evreica (inca :D), tot ce am povestit mai sus e din ce am citit/invatat intr-un an jumate. e posibil ca unele informatii sa nu fie exacte sau sa nu ma fi exprimat eu corect. De aceee daca cineva poate sa completeze sau sa ma corecteze sa o faca :)
Oricum sunt foarte multe de discutat despre legea evreiasca.
Edit: am vazut si alte intrebari mai sus dupa ce am scris.
- nu se consuma produse/pastile care contin gelatina animala
- daca esti invitat intr-o casa evreiasca poti manca linistit carne acolo, e chiar f bine pt ca v-am spus ca e foarte curata
- si eu as alege un restaurant kosher in locul unuia obisnuit.
- eu am mancat carne kosher si mi s-a parut mult mai buna. :)
hannen spune:
crinutz,cred ca ai fost putin neatenta.
Escu intreba de toate religiile lumii iar halal se referea la cuvintul arab pt. "curat"(permis)
Chestia cu animalul sacrificat intr-un ritual anume,fara singe deloc,fara porc si alte ciudatenii(mortaciuni,viermi,caini,pisici,soareci...si astea sunt descrise dupa forma coltilor,a ghearelor.De asta am si zis ca eu nu le cunosc personal pe toate) sunt cred ca identice cu cele ale musulmanilor(sau invers)!
M-ai facut curioasa,cum poti deveni evreica?
Eu stiam ca religia copilului o "da" mama si daca mama nu e evreica,nici copilul nu e.Gresesc?
Crinutz spune:
Ok, am inteles acum ce era cu halal :) Am crezut ca intreaba tot pt religia iudaica. Scuzele mele..
Si eu cred ca musulmanii si evreii au cateva ritualuri si traditii asemanatoare dar nu pot sa ma pronunt pt ca nu am citit deloc despre aceasta religie.
Evreica poti deveni prin convertire. Se da un examen dar in prealabil trebuie sa inveti tot ce inseamna religia iudaica, sa treci macar un an toate sarbatorile lor, sa practici cat mai mult si nu in ultimul rand sa crezi :)Apoi dai un examen in fata unui bet din (tribunal rabinic), daca treci examenul urmeaza baia rituala (mikva) pt femei si circumcizia pt barbati.
Ai dreptate, mama da religia copilului. Daca tatal e evreu si mama nu, copii nu vor fi nici ei.
AB_AC spune:
La evrei exista in afara de Yom Kippur doar sase alte posturi. Yom Kippur inseamna 25 de ore post negru fara apa timp in care stai impreuna cu toti ceilalti in sinagiga.
Adesea postul e diferit pentru primul copil. Primul nascut, sau in familiile traditionale primul nascut baiat posteste o jumatate de zi inainte de fiecare sarbatoare.
Scopul postitului in religia iudaica este in mod literal "teshuva" reintoarcerea la D-zeu si nu penitenta.
Ta'anit Behorim - inainte de Pessach... postul primului nascut ca recunostinta pentru a fi salvat
Tzom Tammuz - pentru aducerea aminte a spargerii zidului Ierusalimului care a dus la distrugerea Templului
Tishah B'Av - Tcare comemoreaza distrugerea dubla a celor Templului
Tzom Gedaliah - de dupa Anul Nou evreiesc Rosh Hashanah
Yom Kippur
Asarah B'Tevet -caderea Ierusalimului
Ta'anit Esther -fastului lui Esther inainte de Purim
Acestea sunt respectate de toti, in plus exista
Ta'anit Tzaddikim - posturi in onoarea celor care au avut o viata exemplara tzaddik-ii pot fi cineva cunoscut dar si unii precum Miriam, Aaron, Moses
Ta'anit Tzibur - posturi tinute de comunitati pentru onorarea unor lideri religiosi
Ta'anit Yachid - posturi personale decise de cei in cauza
Din ce a zis Crinutz as corecta doar
-pestele e neutru nu-i considerat carne in religia iudaica deci peste cu smantana e ok
-nu sunt interzise doar fructele de mare ci orice vietuitoare care nu are si inotatoare si solzi. Crustaceele sunt deci interzise, dar si mamiferele gen balena, delfin.
-legat de pasari sunt interzise pasarile de prada
-dintre insecte sunt permise patru specii de greieri. O insulta pentru un evreu sefarad oriental e sa-l intrebi daca nu-i asa ca sunt si greieri kosher.
-oualele trebuie sa fie de la o pasare kosher si nu trebuie sa fie "fecundate"
-legat de kosher e putin mai complicat decat atat si are multiple etape:
shechita e modalitatea de taiere (nu si pentru peste)prin taierea venei jugulare a animalului cu o lama speciala.
bedika inseamna cercetarea animalului taiat pentru defecte in special ale plamanilor
nikkur inseamna idepartarea venelor si grasimilor
si ultima e sararea pe o suprafata inclinata sau peste foc care scoate sangele din carne
Despre legile mancatului de Pessach.... brrrr tot ce pot spune e ca visul unei evreice e sa fie gata curatenia si masa pentru toate zilele de Pessach.
----------------------
Posturile catolice sunt mai cunoscute. Regulile de post nu sunt divin revelate, ci sunt "de fide apostholica". Sunt de doua tipuri
1. de retinere/abstinenta: fara carne in zilele de vineri
2. post propiu-zis : se mananca cel mult putin si o data pe zi pentru Miercurea Cenusii (ziua cu care incepe Postul Pastelui) si Vinerea Mare (vinerea inainte de Paste)
Adesea regula de fara carne se aplica si martea, inainte de impartasanie.
Ca si la evrei pestele nu e considerat carne.
In loc de abstinenta severa ti se spune in post sa mananci fara carne dar sa imparti cu un nevoias, sa nu mananci ceva la care poftesti si sa renunti la vicii. Practic nu ai nici o scuza pentru a nu-l tine:)
Crinutz spune:
Multumesc AB_AC pt completari corecturi :)
Am zis ca sunt novice in ale iudaismului.. :( plus ca am scris in graba cand eram la munca si am uitat unele lucruri. Of ce greu e ! :(