Licurici de ianuarie-februarie 2009 (149)
Raspunsuri - Pagina 12
crisspy spune:
Nu prea imi e mie de greutate, ca o sa creasca ea si in afara, ma sperie dilatatia aia a intstinelor
Ma enerveaza ca stau pana joi cu sufletul mic
Crisspy, fericita de Razvi si 37 sapt Andra - Maria
jasmi spune:
neatza,
stiti ca eu sunt cititoare fidela - cu scrisul stau mai prost, insa azi am vrut sa intru in mod special pt a-i trimite o imbratisare mare mare leditiei, lui gabi si micutului david care dupa parerea mea s-a comportat cred mai bine decat multi copii in conditiile date .
noi am fost numai la oftalmolog si iulia a stat in continuu lipita de picioarele mele si cu fata spre mine. nu a vrut sa zica nimic, nu a reactionat la nimic, nu a vrut sa faca nimic din ce am rugat-o. am mai avut o perioada in care nu reactiona la nimic dupa o viroza nasoala luata de la cresa. abia dupa vreo luna si-a revenit si a reinceput sa vorbeasca si sa ne raspunda cand o strigam.
vero, crisspy, am avut si eu problema asta in sarcina, cu bebe mic care nu mai vrea sa creasca. si m-am panicat, si am plans, si m-am invinovatit ca am fost in concediu, ca nu puteam sa mananc, ca am facut nu stiu ce. Am stat cu stresul asta 2 luni, timp in care iulia a crescut ffff putin, eu am stat prin spital, m-au controlat si m-au innebunit cu provocarea nasterii inainte de termen. in cele din urma, m-au lasat pana la termen, iulia a fost micuta, a iesit usor , a fost ffffff cuminte - in primele 3 luni se trezea doar cat sa pape. e si acum mai slabuta decat unii copii, dar in rest nu am remarcat nici o problema.
ingrid, va doresc multa, multa sanatate
noi suntem ok, am scapat de scutec de prin aprilie cred, iar de vreo luna l-am scos si pe cel de noapte (insa nu-i prea dau lichide inainte de culcare). inca e batausa cu cei care atenteaza in mod agresiv la lucrurile ei, dar se intelege tare bine cu fetitele mai mari. e vorbareata, ii place tare mult sa danseze si sa cante. cu mancarea e asa si asa, dar totusi mananca, si partea frumoasa e ca mananca singura si nu prea face mizerie. tare multe datoram cresei
va las si un filmulet, ca am fost zgarcita la capitolul asta rau de tot in ultima vreme.
va pup pe toate - nu mai dau nume ca sa nu uit pe cineva - si va doresc numai bine, sarcini si nasteri usoare gravidutelor, rabdare mamicilor cu mai multi copii si multa sanatate la toata lumea
Jasmi - de scumpa Iulia (10 februarie 2009)
crisspy spune:
Citat: |
citat din mesajul lui jasmi neatza, va las si un filmulet, ca am fost zgarcita la capitolul asta rau de tot in ultima vreme. |
Cat de scumpa e si cat de bine vorbeste .
Felicitari si multi
Crisspy, fericita de Razvi si 37 sapt Andra - Maria
veronica75 spune:
Superba Iulia Jasmi, ar trebui sa ne-o arati mai des
" target="_blank">http://community.webshots.com/user/veronica75margarint Fotografii noi si vechi
AMR 2 saptamani
Leditia spune:
David nu a fost diagnosticat cu autism,ieri mi-a zis tipa ca l-ar diagnostica cu deficiente nush de care sau si cu spectru de autism..ramane de vazut.
Insa nu un psiholog pune diagnosticul,iar asta imi este ff clar.
Noi am vorbit si cu alte persoane,David nu a fost dus f des intre copii,nu a fost la cresa,nu a legat prietenii in parc,ca nu-s aceiasi copii.Cu toate astea se duce la ei,uneori le face mai-mai,se uita dupa ei,ii imita,ne imita pe noi.
Ultimele achizitii in 2-3 zile ale lui sunt asa-stie sa dea drumul la apa si s-o inchida,se spala singur pe dinti,nu ca la carte,dar ne imita pe noi si ne spalam impreuna,se spala pe manute,pe picioare si pe fata,isi pune pantofiorii cu un pic de ajutor din partea mea,isi baga singur picioarele in pantalonasi,ridica mainile cand ii spui sa le ridice sa punem tricoul sau sa scoatem tricoul,a spus cucu-bau si nu monosilabic,a spus de dimineata bebe pe o carticica legat,am stat si ne-am uitat pe o carte si a spus monosilabic ce-i drept baiatul,tata,mama,porumbel,autobuz,masina brum-brum si ce a mai fost pe acolo si ne arata cu degetelul.Stie unde este winnie the pooh pe perete si-l arata si spune puh,stie tigru,magaru.Se da si el chipurile cu crema cand eu ma dau cu crema si ii zic sa ma dea si pe mine si pune crema pe fata mea apoi da cu manuta s-o intinda.A pus mana si pe aparatul de barbierit a lui taica-su si l-a bagat in apa si mai sa dea cu el pe fata..asta s-a intamplat ce-i drept dintr-o neatentie de-a noastra,insa nu a patit nimic.(iar pe ta-su l-a vazut acum 2 zile cum s-a barbierit,ca doar sta cu el,il si spala pe fata de spuma)
Astazi surprinzator eram jos la scara si urca si cobora scari si se ducea 3-4m mai incolo il strigam si venea inapoi de am ramas masca ca el nu venea.I-am zis in parc ca alerga,incet,incet,opreste-te'' ca veneau niste trepte mai inalte si s-a oprit si m-a asteptat.A mers la toti pomii si a pus mana pe ei si-mi arata po po.Si-a facut aerosolii fara probleme si a fost f ok.Avem contact vizual,vine la tine cand il chemi,nu mereu,dar vine,iti raspunde la zambet si zambeste sincer,se bucura sincer,rade in hohote de bucurie cand ne jucam.Nu se joaca singur,nu se izoleaza,nu se duce la el in camera sa se joace singur..de fapt el nu suporta sa stea singur,vine te ia de maini,trage de tine sa te joci cu el,sa alergi cu el,sa-ti arate,sa te duca unde vrea el..si toate astea inclina balanta mult.
Ok.are deficiente de atentie,asta am vazut si eu sau poate e si varsta,cine stie,insa autism nu cred ca are si de altfel nici neurologul care l-a vazut nu a spus asa ceva...mai ales ca a interactionat bine cu ea,a avut si contact vizual,i-a raspuns si cand l-a strigat,nu de fiecare data,dar s-a uitat la ea..s-a jucat cu ea,iar la sfarsit a luat-o in brate si a pupat-o.Din cate am citit eu si am vazut si la centrul acela,un copil cu autism nu ar face atatea si nu ar fi asa de lipicios si dragastos.
Vom lucra cu el pe problemele pe care le are,asta e clar,trebuie lucrat,trebuie sa-i dau mai multa libertate,trebuie sa-l las sa-si capete independenta.Ma gandeam sa-l duc si la o cresa dimineata,sa interactioneze cu copii,sa lege prietenii si poate invata si ceva acolo.Ideea este ca trebuie sa mai schimbe si mediul,ca sta de atata vreme in casa..noi suntem lumea lui,iar viata lui inseamna parintii,terapii/aerosoli,mancare,parc..insa si parcul nu a fost mereu ca el pana vara asta s-a simtit extrem de rau,a fost tinut mult in casa,a fost cam izolat,noi insistand poate cam mult pe protectie..era un copil bolnav in parc si nu-i dadeam voie sa mearga langa el,il luam de acolo,de teama sa nu ia ceva..
Acasa e mai receptiv,raspunde la comenzi,nu mereu,dar o face,e altfel,ca ieri m-am speriat si eu de cum a reactionat..si apoi am stat si m-am gandit ca pana la urma nici nu as vrea ca al meu copil sa imbratiseze strainii,sa se duca la ei fara probleme,sa se lipeasca de ei..
Cand am fost la psihiatru,ne-a pus sa iesim din camera ,iar inainte sa-i spunem''David,mami si tati pleaca'',abia am inchis usa,el deja a venit de la jucarii in fuga la usa cand a vazut si a deschis usa si cand ne-a vazut in usa a zambit.Nu cred eu ca asa ar fi reactionat un copil cu autism,mai ales ca erau o groaza de jucarii faine si noi acolo.
Cam atat despre noi,nu stiu unde sa caut pe cineva sa vina sa faca terapii cu el acasa,dar ma interesez,sa recuperam.De ieri ia si vitaminele alea B si magneziu ca eu aveam impresia ca le contine ADEK'sul lui,insa m-am inselat..Nu ma astept ca maine sa-si revina,insa vad ca face achizitii,ca e dornic de joaca,ca e dornic sa stea in prezenta noastra,ca nu e nevoie sa-i zici de 1mil de ori o chestie si de fapt e si gresit sa-l agasezi ca spuna cutare lucru,cum de altfel faceam eu odinioara.O sa ma interesez si de cresa,sa mearga un pic dim si sper sa recuperam si sa-si revina.
Oricum,eu voi lucra cu el,prin joaca,cat e el dispus,il mai las,mai lucram si tot asa.Si in parc se uita lumea ca la nebuni,ca urlu io bravo David cand face el ceva.(de ex,pana de acum cateva zile David nu s-a dat pe topogan ca eram noi paranoici..acum a invatat sa se dea pe topogan,sa se bage in tubul ala de la locul de joaca,sa mearga pe un pod de plasa,sa bage nisip intr-o gaura care apoi iese printr-o teava)Si toate astea de cand ne-am ocupat intens de asta si nu ne-am mai concentrat atat de mult pe protectie,pe izolare cumva...l-am incurajat si a prins repede.Nu vorbeste,ok,va vorbi..va face si tratament si terapii si isi va reveni.Am observat ca daca eu sunt vesela si rad si debordez de viata,el e vesel,daca eu sunt trista si plang si fac totul mecanic nici el nu raspunde ok.
Gata,ca m-am intins cat o zi de post.
Va pup si va multumesc tuturor pt tot sprijinul.Nu aveti idee cat de mult a contat pt mine,mai ales ca de o saptamana nu mai dorm,nu mai mananc,nu mai fac nimic si plangeam intr-una.
POZE CU NOI
de David Christian
Speranta si incredere pentru David
Poti ajuta si tu!Bazar umanitar pt David si alti copilasi speciali!.
ingrid70 spune:
Crisspy iti tin pumnii sa fie totul bine, sa nu fie nimic in neregula cu bebelina!Ieri l-am lasat fara pampers afara si a facut pipi pe topogan . S-a speriat si a inceput sa planga. (numai cel rugasem sa faca la pom si nu vrusese). Astazi, insa, raportam 2 pipisori la pom (trebuie sa-l pun eu fara sa ceara el si tre' sa gasesc un boschete larg, ca sa nu vada pe nimeni in jur). Caca, in schimb, dupa ce a stat o juma' de ora pe olita si noi cu ochii pe el ca pe butelie sa nu se ridice, ne-a surprins cum am intors ochii o clipa si, cu o viteza fantastica, s-a ridicat si a facut pe langa . Mai lucram la asta, o sa fie greu sa-l facem sa faca asezat, dar nu ne pierdem speranta.Ledi, Alex nu ar fi facut nimic cu doi adulti necunoscuti si fara noi in jur (nu ar fi cooperat cu doi adulti cu noi in jur, darmite fara noi). Eu nu pot sa-l duc pe Alex la nici un test evaluare de nici un fel pt ca urla si se contorsioneaza si face ca toate visele si sunt absolut sigura ca nu are autism. A ramas socat de la 8 luni, de cand i-au desfundat canalul lacrimal fara anestezie, de atunci nu mai putem intra intr-un spital/cabinet, nimic cu el... iar Davidutu care a trecut printr-atatea..., nu stiu..., zic si eu ca mai trebuie investigat... si in mediul lui, daca se poate... desi la noi sistemul medical e mai naspa, adica nu e deloc friendly cu pacientii...
bpaula spune:
Ledi sper ca gandurile noastre te-au ajutat si reusesti sa vezi si cat de multe face David.
Si dupa cum ziceai si tu, faptul ca a fost super protejat probabil ca i-a incetinit evolutia in anumite directii, principalul e ca ai observat si ca incerci sa balansezi nevoia de a-l proteja mai mult decat pe un copil sanatos cu nevoia lui de libertate, independenta.
Si acum am imaginea lui de anul trecut cand a vrut sa il imbratiseze pe al meu, mereu era dragastos si al meu se dadea deoparte.
ingrid70 spune:
Ledi, parca l-ai descris pe Alex in toate cate le-ai scris. De exp. Alex, desi l-am incurajat f mult si i-am aratat prieteni de-ai lui care se bagau in tub, desi se da pe topogan singur de la 1 an si 2 luni (nu mergea in picioare si se dadea pe topogan - el a mers la 1 an 5 luni si 12 zile) nu vroia si pace sa se bage in tub. S-a bagat prima oara acum o luna. Eu zic ca copilul e o.k.
Nici Alex nu sta la citit povesti ca vrea sa rasfoiasca el cartea, si nici nu ma asculta ce-i spun, dupa care se plictiseste, pune cartea deoparte si pleaca. Ei si ce, va sta el sunt sigura la un moment dat. Nu stie nici o poezie si nici un cantecel (decat "nani-nani puiu" - asta-i tot ce stie din el), dar e vina mea ca nici eu nu stiu sa-i zic nici unele. Nu stie culorile, am incercat sa-l invat, nu s-au lipit de el, o sa incerc mai tarziu. Stie doar formele, cifrele de la 0 la 9 si literele din alfabet de care e absolut fascinat. Si stie sa citeasca fara greseala numerele de la masini (cifre si litere cu exceptia lui w si y - si pe unele litere nu le poate pronunta, dar le recunoaste daca le pronunt eu - de exp. la t zice c, la r si l zice i (cu caciulita)).
Nu mai zic ca el a mers cel mai tarziu de la clubul nostru si eram disperata la un moment dat, dar nu a avut nimic. Ba din contra, merge mult mai mult acum decat multi copii de varsta lui. Am renuntat deja de vreo doua luni la orice mijloc de transport (carucior, tricicleta...) si nu va mai spun ce distante lungi parcurge pe jos.Cu gradinita sunt in dilema pt ca grupa cu copii de aceasi varsta este o grupa normala, cu mainile la spate, cu educatoare de pe vremea lui Ceasca etc., cea cu copii de 2-7 ani, are o educatoare care face tip Montessori, o educatoare foarte apreciata (toti parintii au vrut la ea, de aia s-a si trezit, saraca, ca are copii de toate varstele - deh, oras mic, obligatii multe). Toate mamicile care au copii la ea sunt f multumite, de cealalta grupa nu prea (se tipa la copii, etc.)
micola spune:
Ledi, multe din ce a scris tu ca a facut azi David, Alex nu le face. clar nu are boala ai urata!
eu zic ca trebuie lucrat si jucat f mult cu el, dar nu doar parintii.
mai mergi cu el in vizite, pe la prieteni care au copii, pe la bunici
alex e mort dupa Tataie, e si printre primele cuvinte e care le-a spus, cand il vede pe tati (singurul lui bunic) e cu gura pana la urechi si se joaca si ghelacane de iti e mai mare dragul...
ma trezesc cu el prin parc ca imi arata leaganul unde s-a dat cu el, sau un drum pe care a mers cu el,...la supermarket ma duce la pestii vii si zice "tataie", ca tataie il aduce mereu sa-i vada..
si cresa pt noi a facut minuni...la 2 ani, cand l-am dus, nu zicea nimic, la 2 ani si 2 luni a inceput sa vorbeasca..spunea numele copiilor, singur prin casa..."maya/ioana/dadid, ude eti?" ii lua la rand..
Davidut scump
cris30 spune:
Ledi, ce ma bucur ca azi esti mai optimista .Are si David zile si zile, iar ieri nu a fost o zi favorabila pentru el,nu-i nimic , nu-i capat de tara, el face progrese in fiecare zi si numai tu care stai cu el in fiecare zi poti observa treburile astea. Eram sigura ca nu are autism, este un copil comunicativ si afectuos .Pe acolo prin bloc nu aveti vecini cu copii de varsta lui, s-ar putea intalni regulat la joaca, ori in casa ori afara, cred ca i-ar prinde bine sa aibe un prieten cu care sa se vada frecvent.
Criss, imi pare rau cu nu mai ia in greutate bubulina, am patit-o si eu cu Daria in ultimile saptamani, a luat foarte putin , cred 200-300g pe saptamana.Mie mi s-a spus ca am probleme cu placenta, ca s-a maturat repede si de aceea nu mai hranea copilul cum trebuie.Dar partea buna este ca am nascut repede, Daria fiind micuta si dupa nastere a luat ffff.bine in greutate.