Caine de curte - agresivitate fata de copii
Ne-am mutat de curand la curte. De vreun an si ceva hraneam un caine care venea mereu la noi cat ne perindam aici pana la construirea casei. Acum, ca ne-am mutat, l-am permanentizat in curte. Nu e legat deloc, umbla pe unde are chef, interactioneaza cu copiii (de 4, respectiv 1 an). L-am vazut un pic agresiv fata de alte persoane care incercau sa intre in curte, mi s-a parut f ok, e teritoriul lui si il apara. La comanda noastra verbala se domolea imediat.
Zilele trecute insa s-a intamplat sa-l muste pe copilul cel mare. Acesta i-a luat din fata o minge (mingea lui, a copilului), moment in care cainele a marait la el si s-a repezit la fata lui. L-a piscat putin, langa spranceana. M-am speriat teribil, nu ma asteptam sa reactioneze asa violent, mai ales ca in alte dati am asistat cum copiii il trageau de urechi, de mustati, ii dadeau cu jucarii in cap, insa el indura cu mult stoicism, fara a schita in niciun fel deranjul. Stiam ca un caine nu ataca copiii, mai ales daca ii cunoaste.
Sunt foarte contrariata, nu stiu cum sa procedez. Nu-mi vine sa renunt la el, e totusi un caine, un suflet, l-am crescut de cand era cat o pisica, acum e ditamai cainele. Sunt o persoana responsabila, m-am atasat de el si mi-e greu sa-i fac vant pe poarta afara.
Cu toate astea, acum stau cu foarte mare frica- se poate repeta oricand faza, poate mult mai rau. Educatie copiilor le-am facut in privinta animalelor, dar nu pot avea pretentii f mari de la ei, sunt copii, uita repede regulile. In joaca i-ar putea lua din nou mingea din fata, iar cainele ar putea din nou sa atace.
Unde gresesc? Sa-l tin ingradit? Sa-i interzic contactul cu copiii permanent? Copiii il iubesc, ar sta mereu bot in bot cu el (chiar si cel muscat, dupa patanie). De cand cu muscatura, am interzis copiilor sa se mai joace cu cainele, sa-l maingaie. Cainele se vede ca e mai abatut, sta f spasit, oare si-o da seama de grozavie?
Ar fi oare mai bine sa reunt la el?
Raspunsuri
nadaflorilor spune:
incearca sa-l duci la dresaj, poate se prinde de el, daca zici ca inteligent si sufletist...
Nina, 20+
Alizee spune:
In locul tau, as indeparta cainele imediat. Nu as astepta sa imi mai atace inca o data copilul, poate chiar mai grav.
Oricat de suflet este el, iti iubesti mai mult copiii. Nu ?
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
natalia_nica spune:
Si eu as zice sa ceri parerea unui dresor, el iti va putea spune daca e recuperabil sau nu... Iti inteleg dilema, si mie mi-ar fi f greu sa iau o decizie...
Tala spune:
Eu as limita spatiile fiecaruia. Adica sa se stie (eventual cu gard) care-i spatiul catelului si copiii nu au acces acolo. E mai buna preventia. Desigur se cere dresaj si in opinia mea.
Eu am catel in casa si asa piticanie cum e tot a capsat de cateva ori, dar doar cand s-a 'atentat' la trocul lui. Sunt convinsa ca iubeste copilul la maxim (e un fel de mamicuta) insa tot caine e, asa ca fii-miu a invatat ca nu are ce cauta la vasele ei. E adevarat ca e mai mare al meu copil si a fost capsat de vre-o doua/trei ori (e adevarat ca nu de fata sau grav, fara sa-i dea sangele) dar a fost suficient zic eu cat sa inteleaga mesajul.
E posibil ca pe langa minge sa fi fost si vre-un os sau ceva de mancare?
Oricum, nu abandaonati catelul dar nici nu mai lasati copiii langa el
szivarvany spune:
si noi avem catelusa si nici nu maraie si nici nu capseaza pe nimeni, niciodata si a avut de rabdat muuulte de la fi`mea, inclusiv ascuns osul de piei mult iubit.
cainel trebuie dresat sa stie scara ierarhica, sa stie cine e stapanul lui si cine ii da ordine in "haita".
_
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
bobocel_07 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tala Eu as limita spatiile fiecaruia. Adica sa se stie (eventual cu gard) care-i spatiul catelului si copiii nu au acces acolo. E mai buna preventia. Desigur se cere dresaj si in opinia mea. tablouri pentru copii |
Sunt de acord cu ce a scris Tala mai sus si zic ca este pacat sa il lasi pe strada, e totusi un suflet, dar nici copii sa nu ii mai lasi in preajma lui.Probabil el pazea mingea si a reactionat asa.Si catelusa mea se mai enerveaza si sare sa ma muste cand pazeste ceva, dar doar ma apuca putin, ma avertizeaza ca este jucaria ei si nu am dreptul sa o iau.
alexia_07
Imi place sa descopar ce nu spun oamenii prin cuvinte
Tala spune:
Mamagiuliei, asa ziceam si eu de Lusa mea (tot bichonica e), dar cred ca de cand a imbatranit (are 7 ani acum) s-o fi senilizat putin sau pur si simplu s-a cam saturat de copii (caci toti care o vad o trag de coada in ideea ca-i va creste - desi s-a nascut fara, ii cauta ochii pe sub breton etc)
ingridnen spune:
eu am delimitat spatiile... pt. ca avem un ciobanesc german de 8 ani, bolnav de epilepsie (de ani de zile), care nu reactioneaza "normal". Cred ca eu sant singura din casa care a scapat nemuscata
Alta solutie chiar nu am gasit, asa ca am recurs la acest compromis.
Ingrid si Cristi 8 ani
lapona spune:
Mai da-i o sansa si consulta un dresor. In plus, daca ajunge iar in strada poate va mai musca si pe altii.