Ghiocei de Martie-Aprilie 2009***335***

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Bianca2503 spune:

Citat:
citat din mesajul lui inapreda

Eu sint ortodoxa cu tot neamul meu si tot n-am auzit de coliva. Pur si simplu, nu se face la noi; si, sincer, nu stiu care-i "scopu'" ei: ce se face cu ea? cine o maninca? se da la popa? la rude? se da pomana? DE CE se face? etc

Stie cineva sa ma lamureasca?

Gina lu' Ian

Mi-e dor...
La 2 ani

pai probabil in zona voastra se simte foarte mult influenta catolica.

Coliva este o fiertura din arpacas (un fel de grau) si se mai pune zahar, se mai pun esente, biscuiti pisati. Se decoreaza "frumos" cu o cruce (de obicei se face din cacao sau bomboane) se duce la biserica, zice popa ceva acolo, apoi se duce inapoi acasa si se da la oamenii de la masa sa manance. daca vrei sa citesti despre ea http://ro. orthodoxwiki.org/Coliv%C4%83

Semnificatia ei este data de obiceiurile din zona, gura babelor si alte ziceri. Eu inca nu am primit explicatia "istorica si logica" stiu doar ca " asa se face/ trebuie sa aiba pomenitul coliva/ce-i aia pomana fara coliva/ manca si tu coliva ca sa manance si mortul pe lumea ailalta" si pot continua la nesfarsit

Mergi la inceput

Citat:

A, si inca ceva: Bianca, mama ta face coliva -ca spuneai ca-ti place cea facuta de ea- numai la inmormintari sau o face, pur si simplu, pe post de desert/mincare, fara nici un context sumbru?

Gina lu' Ian

Mi-e dor...
La 2 ani

mama face coliva doar in caz de pomenire (in cazul prezent mamaie ca e cea mai recenta si restul pe langa ea).

Dar stii, ca exista "sambata mortilor" si tot felul de zile speciale pentru comemorari. in aceste zile (in zona Arges) se intalnesc la biserica toti urmasii care isi pomenesc mortii. fiecare cu coliva lui. La finalul slujbei, toate persoanele cu colive fac un sir la iesirea din biserica (o linie ) tinand coliva in brate. Enoriasii care ies din biserica trec pe la fiecare in parte si iau cate o bucatica de coliva.

apoi se mai fac acele pachete care se impart (pe langa saraci si prin vecini). Io nu mananc coliva facuta de alte persoane. Nu pot. sa ma ierte dar nu pot. Poate fi cea mai buna coliva din lume dar mie sigur nu imi place (am probleme cu pitpalacul).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inapreda spune:

Bianca

Tocmai am cautat imagini pe internet si am vazut cum arata.
Multu' de lamuriri.

Gina lu' Ian

Mi-e dor...
La 2 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inapreda spune:

No, am inteles; la noi la pomeniri se duc prescuri la biserica.
Cred ca prescura o fi echivalentul la coliva. Dar nu se fac in casa (la tara, inca mai sint tanti care le coc in cuptor) ci se comanda la patiserii

Gina lu' Ian

Mi-e dor...
La 2 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuca spune:

Neata fetelor,

Bogdan 11.5 kg si Bianca 12.2 kg.
Vi s-au parut prea slabuti? In special Bogdan?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns novus spune:

Citat:

Cred ca prescura o fi echivalentul la coliva. Dar nu se fac in casa (la tara, inca mai sint tanti care le coc in cuptor) ci se comanda la patiserii

Gina lu' Ian

Mi-e dor...
La 2 ani

Asa se face si la noi

www.flickr.com/photos/31088780@N05/" target="_blank">Alexandra (03.03.09)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dodo-pui spune:

tufete,
daca atat de multe sunteti care nu ati auzit/vazut coliva...poate in acele zone nu se face... sau nu-i obligatorie.In Braila si chiar si aici vad coliva in fiecare duminica in care se poate face .
Asta am gasit pe net despre Panaghie(pomenirea de 40 de zile)...si de aici poti adapta in functie de ce ai auzit/stii ca-i specific zonei voastre.Se spune ca pana la 40 de zile sufletul celui decedat sta "printre noi" si la 40 de zile se inalta la ceruri de aceea e foarte importat acest parastas.
La noi acea paine mare(nu-mi amintesc cine scria) se numeste colac sau panaghie, si in afara de aceasta se mai cumpara si "painicile mici"(un fel de chifle )=pominetele care se impart .
La noi la 40 de zile in cel mai rau caz la 1 an se face "casa".Asta inseamna ca din paturi sau cearceafuri(toate noi) se ridica "pereti",se dau iar haine ale decedatului,galeata de apa....si multe altelenu mai stiu semnificatia tuturor....La "mama"=asa-i spuneam bunicei din partea mamei avea 25 de ani(deci acum o viata) iar la mama (anu' asta se implinesc 9 ani....)il aveam pe Bogdi de ~3 luni(la acel parastas)....si nici batuta nu-mi amintesc mai nimic.

Am vazut si acel videoclip cu fetita arsa...
...si pozici cu domnisoarele Gaza...si gemanutii....si tot doar ca daca nu stau cu "creionul si hartia" langa mine uit ce si cui trebuie sa scriu.

Anaan am lasat link-le daca nu le-ai vazut sa dai semn ca le pun din nou.

Eu azi termin alt set plovar + caciulita asemanator cu cel alb pt Izia cum fac foto vi-l arat.
Huna-terorista vorbeste din ce in ce mai mult si mai clar....Au inceput "de ce-le?" si-i ok si-s varza caci stiti voi cum dintr-o intrebare "de ce" apar o multitudine....Bogdi e si el f curios de ceva timp dar de ce gen sunt cuvintele,el intrebandu-ma "masina e fetita sau baietel"..."masina e fetita?"...mai interesant e ca a gasit si un cuvant de gen neutru si nu am fost in stare sa-i raspund corect zic eu.Am intrebat logopeda si a zis sa nu-i spun despre neutru.Ok nu-i spun eu intreaba el...cum rezolv....?

In rest multumesc lui Dumnezeu pentru tot!
Doamne ajuta!

PS: @1Nu stiu daca am scris dar ma bucur pentru fiecare sambure ce apare si doresc tuturor mamicilor desamburei si viitori BB2 sarcini usoare si puiuti sanatosi.
@2Insanatosire grabnica tuturor puiutilor bolnaviori
@3 all si dispar caci azi am scris pentru o luna

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Credinta vede invizibilul, crede incredibilul si primeste de la Dumnezeu imposibilul!
Razbunarea cea mai cruda este cand dusmanul tau e silit a recunoaste ca esti bun si dansu-i rau.

Mergi la inceput

Citat:

Eu sint ortodoxa cu tot neamul meu si tot n-am auzit de coliva. Pur si simplu, nu se face la noi; si, sincer, nu stiu care-i "scopu'" ei: ce se face cu ea? cine o maninca? se da la popa? la rude? se da pomana? DE CE se face? etc

Stie cineva sa ma lamureasca?

Din ce am citit in ardeal nu-i obligatorie.
www.crestinortodox.ro/inmormantarea/ce-semnifica-coliva-97036.html" target="_blank">Ce simbolizeaza coliva?
aici www.crestinortodox.ro/liturgica/liturghia/controversa-colivelor-disputa-privinta-deasa-impartasanie-119661.html" target="_blank">Controversa colivelor

Asta am gasit... la explicat nu ma pricep ....
ps: am editat : la noi coliva se face doar la inmormantari,pomeni,parastase
@2: se da de pomana,la noi:
-dupa sfintire in biserica ,popa ia prima data din ea
-se imparte in curtea bisericii o parte
-alta parte se imparte acasa la rude si vecini,prieteni.

Credinta vede invizibilul, crede incredibilul si primeste de la Dumnezeu imposibilul!
Razbunarea cea mai cruda este cand dusmanul tau e silit a recunoaste ca esti bun si dansu-i rau.

Mergi la inceput

Citat:

.

Sigur nu-i prescurea=pominetul in locul colivei...caci apar toate la un loc ,in zona noastra

Mergi la inceput

Citat:

Gina lu' Ian

Mi-e dor...
La 2 ani

si la mine e cu prescura, capetzel si alte produse de panificatie

Mergi la inceput