Belgia- cu ce se mananca?
Raspunsuri - Pagina 2
karmenutza spune:
Buna! Eu cred ca oricum trebuia sa te inscri la primarie, chiar daca sunteti multi in casa. Nu stiu cum e legea acolo dar cred ca e asemanatoare, fiind tara membra UE. Aici si daca te muti in fiecare luna sau la doua luni sau de cate ori vrei, te inscri la primarie. Ca pana sa va puteti muta voi la casa voastra poate dura mult timp, 6 luni, un an....depinde cat de repede puteti strange banii de garantie (avand in vedere ca aveti un singur salariu, e greu). Si ca sa stai asa, neinscrisa atata timp, parerea mea e ca ai numai de pierdut.
Si, da, vorbeste cu fetele care sunt acolo de mai mult timp, ele te pot ajuta cu sfaturi, te pot indruma.
Loc de munca unde sa-ti poti lua copilul cu tine....mai greu sau foarte greu!
De cat timp esti acolo?
Picky_toto spune:
Nu stiu care vor fi sansele sa gasesti acum o asistenta maternala, ptr ca eu sunt inscrisa de mai bine de un an si nu am gasit loc nicaieri. La crese am gasit dar la cele platite, 500 euro lunar ptr ati duce copilul zi de zi de la 7:30 pana la 18.
Chirie poti gasi pe www.immoweb.be , www.hebbes.be , immovlan.be, kapaza.be ..si v-ar trebui cel putin un studio sau un ap cu 1 dormitor...Incearca sa cauti un ap/studio la casa nu la bloc ca at vor fi si costuri in plus pe scara..curatenia scara, lift, lumina etc...
Nu stiu ce job ti-ai putea gasi la negru, doar la evrei poate ptr ca ei mai sunt care angajeaza la negru femei care sa le faca curatenie sau sa aiba grija de copii si platesc cam cu 5 euro pe ora.
Pentru inceput mergi si te inscrie la un curs, daca il faci prin vdab.be platesc ei cursul..si sunt cursuri de seara sau de zi, daca il faci pe cont propriu platesti o suma cam pana in 100 euro...dar ca sa ajungi acolo iti trebuie un act de la primarie ..ca sa faci dovada ca ai drept de sedere aici ...
Sotul tau lucreaza tot la negru? sau are contract de munca legal?!
Mai multe ai putea sa te interesezi pe www.rombel.com. Ei sigur te vor informa mai bine. Eu una nu stau in Brussel.
Numai bine si sanatate micutei
Mami de mica si iubita 05.05.2009 si de inca o mai mica si iubita 25.03.2011
Buburuza mea
Fluturasul mic
Povestea Printesucai
JuliaSM spune:
Citat: |
citat din mesajul lui karmenutza Buna! Eu cred ca oricum trebuia sa te inscri la primarie, chiar daca sunteti multi in casa. Nu stiu cum e legea acolo dar cred ca e asemanatoare, fiind tara membra UE. |
Nu cred ca lucrurile stau chiar asa,in virtutea celor subliniate in mesajul tau.Uite,de exemplu in Austria,ca sa te inscrii la primarie cu domiciliul(Meldezettel),trebuie ca locuinta unde declari ca stai sa ofere minim 10 m2 pentru fiecare persoana din acel spatiu locativ.Noi,familie de 5 persoane,pentru a ne declara domiciliul la primarie,am avut nevoie de o locuinta de cel putin 50 m2,altfel exista riscul sa nu ti se acorde hartia respectiva sau ca cel care a inchiriat locuinta sa aiba probleme.
Legile si regulile de ordine interioara difera de la tara la tara,chiar daca sunt tari din UE.
Dorapiscoi spune:
citat din mesajul lui karmenutza Buna! Eu cred ca oricum trebuia sa te inscri la primarie, chiar daca sunteti multi in casa. Nu stiu cum e legea acolo dar cred ca e asemanatoare, fiind tara membra UE. Aici si daca te muti in fiecare luna sau la doua luni sau de cate ori vrei, te inscri la primarie. Ca pana sa va puteti muta voi la casa voastra poate dura mult timp, 6 luni, un an....depinde cat de repede puteti strange banii de garantie (avand in vedere ca aveti un singur salariu, e greu). Si ca sa stai asa, neinscrisa atata timp, parerea mea e ca ai numai de pierdut. Si, da, vorbeste cu fetele care sunt acolo de mai mult timp, ele te pot ajuta cu sfaturi, te pot indruma. Loc de munca unde sa-ti poti lua copilul cu tine....mai greu sau foarte greu! De cat timp esti acolo? Carmen & Ioana Catalina (4.oct.2005) |
Nu e voie sa fie mai multe pers pe contract...momentan pe contract aici apar doar baietii...ca ei au toti de lucru si sunt aproape gata cu obtinerea rezidentei!
Eu sunt aici doar de o luna , sotul e de 2 luni , iar restul baietilor de 3 luni jumate! Ms.
Dorapiscoi spune:
citat din mesajul lui Picky_toto Nu stiu care vor fi sansele sa gasesti acum o asistenta maternala, ptr ca eu sunt inscrisa de mai bine de un an si nu am gasit loc nicaieri. La crese am gasit dar la cele platite, 500 euro lunar ptr ati duce copilul zi de zi de la 7:30 pana la 18. Chirie poti gasi pe www.immoweb.be , www.hebbes.be , immovlan.be, kapaza.be ..si v-ar trebui cel putin un studio sau un ap cu 1 dormitor...Incearca sa cauti un ap/studio la casa nu la bloc ca at vor fi si costuri in plus pe scara..curatenia scara, lift, lumina etc... Nu stiu ce job ti-ai putea gasi la negru, doar la evrei poate ptr ca ei mai sunt care angajeaza la negru femei care sa le faca curatenie sau sa aiba grija de copii si platesc cam cu 5 euro pe ora. Pentru inceput mergi si te inscrie la un curs, daca il faci prin vdab.be platesc ei cursul..si sunt cursuri de seara sau de zi, daca il faci pe cont propriu platesti o suma cam pana in 100 euro...dar ca sa ajungi acolo iti trebuie un act de la primarie ..ca sa faci dovada ca ai drept de sedere aici ... Sotul tau lucreaza tot la negru? sau are contract de munca legal?! Mai multe ai putea sa te interesezi pe www.rombel.com. Ei sigur te vor informa mai bine. Eu una nu stau in Brussel. Numai bine si sanatate micutei Mami de mica si iubita 05.05.2009 si de inca o mai mica si iubita 25.03.2011 Buburuza mea ********************* Fluturasul mic ********************* Povestea Printesucai ********************* |
5 euro pe ora e f f f putin... Sotul meu lucreaza legal...si-a facut INDEPENDENT (sau ceva de genul) pe langa curatenie mai lucreaza cu ora pe unde apuca(constructii etc)...
Daca mi-as gasi un asistent maternal , si un loc de munca stabil si bine platit , iti dai seama ca as renunta la indemnizatia din romania care e doar de 200 Euro.
In orice caz primul pas pe care trebuie sa il facem e sa ne gasim o chirie doar pentru noi!
Ms de inf.
Dorapiscoi spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui JuliaSM
Nu cred ca lucrurile stau chiar asa,in virtutea celor subliniate in mesajul tau.Uite,de exemplu in Austria,ca sa te inscrii la primarie cu domiciliul(Meldezettel),trebuie ca locuinta unde declari ca stai sa ofere minim 10 m2 pentru fiecare persoana din acel spatiu locativ.Noi,familie de 5 persoane,pentru a ne declara domiciliul la primarie,am avut nevoie de o locuinta de cel putin 50 m2,altfel exista riscul sa nu ti se acorde hartia respectiva sau ca cel care a inchiriat locuinta sa aiba probleme. Legile si regulile de ordine interioara difera de la tara la tara,chiar daca sunt tari din UE. |
Cam asa e si pe aici! Am auzit ca daca ai copil trebuie sa ii oferi dormitor separat , chiar daca e bebe si nu doarme inca singura in camera... chestia asta doar din auzite...pe cand noi aici...ne calcam unii pe altii in picioare!
Picky_toto spune:
Atunci daca sotul tau lucreaza legal fie ca si independent, poti sa iti cauti de munca ...du-te pe la birourile de curatenie si cere de munca, sigur cineva te va angaja..asta macar ptr o perioada pana te pui bine pe picioare cu limba.. Ptr inceput lucreaza jumatate de norma, adica 4 ore pe zi ca sa te poti ocupa si de copila..vei castiga cam in jur de 800 euro lunar + cecuri de masa(depinde de firma cam ce pret ofera pe ora si daca ofera si cecuri de masa) apoi iti poti cauta alt job daca vei dori..;sau te poti angaja cu norma intreaga. Da 5 euro pe ora e ff putin dar sunt multe romance care lucreaza asa..unele ptr ca nu au drept de munca si sunt singure si nu isi pot face si in menaj nu se pot angaja legal, altele ptr ca nu platesc impozite la stat..
Si mare grija cu statutul de independent, acum la inceput e bine, dar in viitor va incepe sa curga facturile, taxe si impozite. Sunt multi romani aici care au inceput ca independenti si apoi dupa 3 ani s-au retras. Ce castigau plateau taxele si de multe ori facturile erau mult mai mari decat castigul lor. Statul belgian nu se joaca cand e vb de banii lui...sunt romani carora statul a venit si le-a luat din casa bunuri ptr ca nu si-au permis sa plateasca taxele si impozitele. Sfatul meu e sa incepeti, dupa ce va asezati mai bine aici, sa va cautati de munca la patron dar nu angajat ca independent.
Incercati sa va faceti si asigurare de sanatate, mai ales ca aveti un copil mic care are nevoie de vaccin, si de o atentie medicala.
Numai bine
Buburuza mea
Fluturasul mic
Povestea Printesucai
Dorapiscoi spune:
Acum, pe 5 aug. ma intorc cu fetita in tara pentru vaccin , si ca sa mai petrecem putin timp cu parintii mei! Revin pe data de 23aug.
Eu si fetitza avem asigurare medicala pentru situatii de urgenta(cardul european de asigiurari)...
cat despre alocatia pentru copil...in romania iau 850 Ron pe luna timp de 2 ani....
de aceea spun ca as dori totusi sa lucrez la negru , pentru a nu pierde acei bani!
Picky_toto spune:
Pe 2 ani? Eu stiam ca legea s-a schimbat de la 1 ianuarie....ca doar asta am vazut la tv..
Pai sa te gandesti cum traiesti cu cei 850 ron lunar aici...Ok poate salariul sotului va este de ajuns momentan..si de aceea vrei doar ceva la nergu...bafta sa gasesti...
Cardul european de sanatate eu stiam ca e valabil doar pe o perioada scurta si doar asa ca turist..nu ca sa stai luni de zile intr-o alta tara..
Buburuza mea
Fluturasul mic
Povestea Printesucai
Dorapiscoi spune:
citat din mesajul lui Picky_toto Pe 2 ani? Eu stiam ca legea s-a schimbat de la 1 ianuarie....ca doar asta am vazut la tv.. Pai sa te gandesti cum traiesti cu cei 850 ron lunar aici...Ok poate salariul sotului va este de ajuns momentan..si de aceea vrei doar ceva la nergu...bafta sa gasesti... Cardul european de sanatate eu stiam ca e valabil doar pe o perioada scurta si doar asa ca turist..nu ca sa stai luni de zile intr-o alta tara.. Mami de mica si iubita 05.05.2009 si de inca o mai mica si iubita 25.03.2011 Buburuza mea ********************* Fluturasul mic ********************* Povestea Printesucai ********************* |
In privinta indemnizatiei , in Romania s-a introdus la alegere pe un an sau doi ani! Eu am optat pentru 2 ani! Cardul european de asigurari este valabil 6 luni , dupa care trebuie reinnoit!
Pana nu ma inscriu la o primarie, respectiv pana nu ne luam alta chirie , nu voi renunta la indemnizatie , ca e totusi un venit!
Daca gasesc ceva de lucru convenabil si bine platit iti dai seama ca renuntz instantaneu la cei 2oo e.