Sfaturi pentru parinti ... de la copilul lor
Raspunsuri - Pagina 2
natalia_nica spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pisigri natalia, daca nu esti de acord cu ele, esti previzibila http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Nu-mi fac probleme pentru asta. Doar ca mi-e mila de unii copii...
Ma gandesc cum ar fi sa-mi puna copilul meu o intrebare mai "prosteasca" (cu toate ca eu nu cred ca ei pot pune intrebari prostesti si lipsite de sens), iar eu sa-l ignor, sau, mai rau, sa-i dau peste nas: "ce prostie ma intrebi!", cand el e atat de curios de tot ceea ce-l inconjoara...
alex_andra spune:
sunt 25 de alineate, din care vreo 5 nici mie nu mi se par foarte ok, pentru stilul meu de parinteala.
dar raman 20 care mi se par foarte ok.
Deci, facand o medie, per total mi se par ok si nimic deplasat.
Chiar nu inteleg de ce va dati ochii pe spate asa, de parca ar scrie sa va bateti copii si sa-i tineti pe coji de nuca.
Sunt niste sfaturi de bun simt din care fiecare culege o parte, partea care i se potriveste. Nu e nimic horror acolo.
pisigri spune:
alex_andra, eu le-as lua pe rind. Sa le discutam, daca tot ne apucaram :)
1. Nu ma rasfata. Stiu foarte bine ca nu mi se cuvine tot ceea ce cer. Dar incerc totusi.
Adicatelea, copilul este un mic santajist si manipulator. Nevoile care nu "le pica bine" parintilor, din diverse motive (lene, comoditate, oboseala, indispozitie, lipsa de chef etc), sunt "alintateli" si pot fi bine merci ignorate. Nu, nu discutate, nu explicat de ce "nu se poate" (chiar, de ce "nu se poate??"), IGNORATE, pe baza paragrafelor urmatoare.
2. Nu-ti fie teama sa fii ferm cu mine. Asta ma aseaza la locul meu.
Da, fii ferm. Copilul este un subordonat si trebuie facuta militarie cu el.
3. Nu folosi forta cu mine. Asta ma obisnuieste cu ideea ca numai forta conteaza.
4. Nu fi inconsecvent. Asta ma pune in incurcatura si ma face sa incerc sa scap nepedepsit.
Da, si e lucru bine cunoscut ca pedeapsa sta la baza oricarei educatii sanatoase. altfel, copilul ni se urca in cap, isi incepe viata sexuala la 12 ani, se lasa de facultate si devine infractor. In plus, este de-a dreptul ciudat ca un adult care a gresit, sa refuze sa persiste in greseala, sa isi ceara scuze, sa indrepte situatia; ce exemplu de viata ofera o astfel de situatie??
5. Nu-mi face promisiuni. S-ar putea sa nu le poti tine. Asta ma va face sa-mi pierd increderea in tine.
Desigur, ca adultii sunt destul de imbecili incit sa nu stie ce promisiuni isi pot tine, si ce promisiuni nu. Si avind in vedere ca oricind poate aparea ceva interesant de facut - un film, o bere, o cafea cu prietenii, o carte, o ...sfinta lene !! - de ce sa te legi la cap promitindu-i plodului mic si pisalog diverse chestii...cind sa te tii de promisiune poate deveni incomod...!
6. Nu raspunde provocarilor mele atunci cand spun sau fac lucruri care te supara. Voi incerca atunci sa capat si mai multe "victorii".
Formularea asta este oarecum discutabila. Daca indeamna la ignorarea totala a provocarilor, este o porcarie. Daca indeamna la calm si rabdare si maturitate, e ok. Dar cind se pune problema de "victoria" copilului/adultului asupra adultului/copilului, inseamna deja ca ne plasam pe pozitii de forta unii fata de ceilalti, ceea ce nu este ok.
7. Nu te supara prea tare cand iti spun "te urasc". Nu cred ce spun, dar vreau sa te fac sa-ti para rau pentru ceea ce mi-ai facut.
Ce mi-ai facut? :) Nu ma supar, dar eu, ca mama, sint datoare sa iti spun si ca imi pare rau ca ti-am stirnit asemenea sentimente. Ca imi pare rau ca esti suparat.
8. Nu ma face sa ma simt mai mic decat sunt. Voi incerca sa-ti dovedesc contrariul, purtandu-ma ca o persoana "importanta".
Nu prea am inteles, asa ca ii ofer prezumtia de nevinovatie :)
9. Nu face in locul meu nimic din ceea ce as putea face singur. Asta ma face sa ma simt ca un cOpil mic si voi continua sa te folosesc in serviciul meu.
Asta e din ciclul nu ma rasfata ca ma invat prost. "Nimic" - ul ala ma incurca ingrozitor, ca si "folosirea in serviciul meu" pentru ca deja incepem sa ne plasam iar pe pozitii de master&servant, cind de fapt ar trebui sa fie vorba de iubire, intelegere, ajutor si cooperare.
10. Nu-mi menaja "relele obiceiuri", acorda-mi cat mai multa atentie. Altfel nu faci decat sa ma incurajezi sa le continui.
Da, se cheama reinforcement. Acum depinde si ce se intelege prin atentia asta pentru relele obiceiuri....A nu menaja e sinonim cu a nu tolera?
11. Nu ma corecta in public. Voi fi mult mai sensibil daca imi vei vorbi bland intre patru ochi.
Ok.
12. Nu incerca sa discuti comportamentul meu in febra conflictului. Din anumite motive, auzul meu nu e foarte bun in acel moment, iar cooperarea mea chiar mai slaba.
In febra conflictului, Ilinca este foarte sensibila la exprimarea sentimentelor noastre, ale celor implicati in conflictul cu ea. Mami e necajita, tati e trist, mami e obosita si nu prea are rabdare, iarta-ma. Ilinca e obosita? flaminda? suparata? Cine te-a suparat? sunt, in cazul nostru, metodele cele mai eficiente de aplanare si dezamorsare a conflictelor. In 90% din cazuri, dupa o asemenea discutie, Ilinca (sau mami, sau tati, in functie de situatie si de motivul initial al conflictului) coopereaza.
13. Nu incerca sa-mi tii predici. Vei fi surprins sa constati cat de bine stiu ce e bine si ce e rau.
...dar da, sint un mic terorist si dictator, si fac ce fac ca sa te scot pe tine din sarite. Nu mai pierde timpul cu discutii, treci direct la "consecinte"....
14. Nu ma face sa simt ca greselile mele sunt pacate. Trebuie sa invat ca pot face greseli fara sa simt ca nu sunt bun de nimic.
Ok
15. Nu ma cicali. Daca o faci, va trebui sa ma protejez prin a parea surd.
Mie, surzenia asta brusca mi se pare ca are in spate si alte probleme in afara de cicaleala. Sau poate nu definesc eu cicaleala corect...
16. Nu ma pedepsi prea tare. Ma sperii usor si atunci s-ar putea sa spun minciuni.
How about nu ma pedepsi deloc. Cam cum te simti, ca parinte, cind iti SPERII copilul?
17. Nu uita ca-mi place sa experimentez. Invat din asta.
Da, dar nu-mi tolera relele obiceiuri, nu-mi da atentie cind cer diverse....
18. Nu baga prea mult in seama indispozitiile mele. S-ar putea sa profit de faptul ca imi acorzi mai multa atentie cand sunt bolnav.
Nu, e stiut ca si noua, oamenilor mari, ne displace sa ne alinte cineva, mai ales in momentele dificile. O cana cu apa, o farfurie de orez linga pat si sa se descurce, ce tot atita atentie???
19. Nu ma respinge cand pun intrebari cinstite. Daca o faci, vei constata ca nu te mai intreb si caut informatii in alta parte.
Ok. Desi se cam bate si asta cap in cap cu "intrebarile prostesti"...
20. Nu-mi raspunde la intrebarile prostesti si lipsite de sens. Altfel voi incerca mereu sa te agat cu astfel de intrebari.
Intrebari prostesti? Dorinta de explorare? Lipsite de sens? Sa te agat??
21. Nu incerca niciodata sa pari perfect sau infailibil, pentru ca ma vei face sa simt ca nu te voi putea ajunge niciodata.
Deja aici discutia mi se pare prea lunga, asa ca sint de acord sa zicem ca e ok...desi nu simt asta.
22. Nu te teme ca petrecem prea putin timp impreuna. Conteaza cum il petrecem.
Scuza eterna pentru existenta copiilor crescuti de fapt de bona. Cum il petrecem? Desigur ca nebgind in seama intrebarile lipsite de sens....cum altfel??
23. Nu te teme daca eu sunt speriat. Arata-te curajos.
Dar sa nu cumva sa pari perfect, ca eu nu te voi putea ajunge niciodata. N-ar fi mai cinstit sa iti impartasesti sentimentele?
24. Poarta-te cu mine ca si cu prietenii tai. Tine minte: invat mai bine de la un model decat de la un critic.
Stiut fiind faptul ca ignoram cererile prietenilor, ca le ignoram intrebarile care nu ne convin etc....
25. Nu uita ca nu pot creste fara incurajari si intelegere.
Nu uita. Dar ia ce ti se da si ..gata.
Daca stam si le numaram, cred ca ies mai mult de 5 care sint inacceptabile din punctul meu de vedere. Si cred ca nu numai din al meu.
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
alex_andra spune:
Mie mi se pare ca tu cauti nod in papura. Pana si la sfaturile bune, tu le gasesti o interpretare in sensul rau.
E chestie de interpretarea fiecaruia, in functie de temperament si copilul lui si ce experiente personale au.
Si conteaza, mai ales sa nu vrei cu tot dinadinsul sa arati ca ce idei proaste au unii si sa cauti partea rea in orice.
Eu sunt genul care nu dau in cap cuiva, fara sa analiez intai, mai bine ce zice…dar asa sunt eu.
Buun, cum le vad eu:
1. Nu ma rasfata - nu sunt de acord. Dar si rasfatul are o plaja mare, depinde cine si cum priveste rasfatul. eu ii fac fie-mii toate poftele, aproape, deci consider ca o rasfat si n-am nimic impotriva acestui lucru.
2. Nu-ti fie teama sa fii ferm cu mine - cu asta sunt de acord. Fermitatea blanda mi se pare stabilitate pentru copil.
Asta ma aseaza la locul meu- cu asta nu sunt de acord.
Fermitatea si "locul copilului" nu sunt intotdeauna compatibile. Fermitatea nu e un lucru rau.
3. Nu folosi forta cu mine. Asta ma obisnuieste cu ideea ca numai forta conteaza - de acord.
4. Nu fi inconsecvent. Asta ma pune in incurcatura si ma face sa incerc sa scap nepedepsit. - la fel ca la punctul 2, sunt de acord cu prima propozitie, dar nu si cu a doua. Inconsecventa nu mi se pare ok, dar nu sunt de acord nici cu pedepsele. pe cat posibil sa le evit cat pot de mult.
5. Nu-mi face promisiuni. S-ar putea sa nu le poti tine. Asta ma va face sa-mi pierd increderea in tine. - sunt de acord, in sensul ca eu fac promisiuni numai atunci cand am siguranta 100% ca le pot tine. Sa-i promiti copilului ceva si sa nu poti sa-i oferi nu mi se pare deloc ok.
6.Nu raspunde provocarilor mele atunci cand spun sau fac lucruri care te supara. Voi incerca atunci sa capat si mai multe "victorii- sunt de acord cu asta. Prin experienta proprie am observat ca atunci cand face ceva care vede ca ma supara, continua, sa vada ce fac in continuare, prin concluzie, atunci cand face ceva care ma deranjeaza si o face ostentativ, o ignor.
7.Nu te supara prea tare cand iti spun "te urasc". Nu cred ce spun, dar vreau sa te fac sa-ti para rau pentru ceea ce mi-ai facut.- inca nu mi-a spus, pana acum, dar cand o va face, desi ma va durea, voi sti ca este adevarat ce scrie aici. deci mi se pare ok.
8. Nu ma face sa ma simt mai mic decat sunt. Voi incerca sa-ti dovedesc contrariul, purtandu-ma ca o persoana "importanta". - nu vad de ce sa-i insufli copilului tau ca este mai mic si mai neimportant decat este , de fapt. COpilul trebuie sa stie cat de insemnat este.- deci, ok.
9.Nu face in locul meu nimic din ceea ce as putea face singur. Asta ma face sa ma simt ca un cOpil mic si voi continua sa te folosesc in serviciul meu. - fi-mea nu ma lasa sa fac nimic in locul ei, daca ea poate sa faca singura. Mananca singura, se imbraca singura, se dezbraca si incalta/descalta singura. daca e dorinta ei, eu o las si chiar ma bucura.- deci ok.
10. Nu-mi menaja "relele obiceiuri", acorda-mi cat mai multa atentie. Altfel nu faci decat sa ma incurajezi sa le continui. – da, atunci cand fi-mea face un lucru rau, nu-i zic ca e un lucru bun. Ii spun ca e urat ce face, vorbesc cu ea, ii explic – deci ok.
11.Nu ma corecta in public. Voi fi mult mai sensibil daca imi vei vorbi bland intre patru ochi.- ok. Eu sunt mereu de partea copilului meu.
12. Nu incerca sa discuti comportamentul meu in febra conflictului. Din anumite motive, auzul meu nu e foarte bun in acel moment, iar cooperarea mea chiar mai slaba. – mai bine discuti cand se mai linistesc apele, decat atunci cand esti nervos – deci ok.
13. Nu incerca sa-mi tii predici. Vei fi surprins sa constati cat de bine stiu ce e bine si ce e rau.- aici….nu stiu ce sa zic, eu ii explic fie-mii mereu ce consider ca a facut gresit, cum e mai bines a facem, etc. Deci, cred ca se poate spune ca-i tin si predici.
14. Nu ma face sa simt ca greselile mele sunt pacate. Trebuie sa invat ca pot face greseli fara sa simt ca nu sunt bun de nimic.- foarte de acord.
15. Nu ma cicali. Daca o faci, va trebui sa ma protejez prin a parea surd.- ok, asta incerc si eu sa fac, desi nu-mi iese mereu.
16. Nu ma pedepsi prea tare. Ma sperii usor si atunci s-ar putea sa spun minciuni.- ok, eu evit pe cat pot pedepsele.
17. Nu uita ca-mi place sa experimentez. Invat din asta.- mi se pare foarte normal si ok.
18. Nu baga prea mult in seama indispozitiile mele. S-ar putea sa profit de faptul ca imi acorzi mai multa atentie cand sunt bolnav.- depinde de indispozitii aici. Daca e indispusa din cauza ca e necajita ca i s-a stricat/rupt/pierdut ceva, sau e obosita, sau ii e foame, etc e una, daca are “indispozitii” inchipuite, ca are chef sa ma calareasca pe mine si eu nu pot in momentul ala si o apuca bazdacii ca ea vrea acum,da, nu ii caut in coarne.
19. Nu ma respinge cand pun intrebari cinstite. Daca o faci, vei constata ca nu te mai intreb si caut informatii in alta parte.- foarte ok. Desi, sunt momente cand imi vine sa ma ascund, pentru ca fi-mea este in momentul in care vorbeste non stop si intreaba non stop, cat e treaza. Si cateoadata poate fi obositor.
20. Nu-mi raspunde la intrebarile prostesti si lipsite de sens. Altfel voi incerca mereu sa te agat cu astfel de intrebari.- foarte ok. Dar cum spuneam si mai sus, dialogurile mele cu fi-mea pot dura ore intregi, ea tot intreband de e asa, da de ce e altfel, etc. Si da, mi s-a intamplat de vreo 2 ori sa-I zici: of, mami, m-ai zapacit cu atatea intrebari. Da, stiu sunt o mama nemernica :))
21. Nu incerca niciodata sa pari perfect sau infailibil, pentru ca ma vei face sa simt ca nu te voi putea ajunge niciodata.- de acord
22. Nu te teme ca petrecem prea putin timp impreuna. Conteaza cum il petrecem.- de acord. Eu stau 4-5 ore pe zi cu fi-mea, dar mereu facem ceva impreuna, constructiv si haios. Mai bine asa , decat o zi intreaga si sa nu o bag in seama.
23. Nu te teme daca eu sunt speriat. Arata-te curajos.- nu ma tem, o asigur ca sunt langa ea, mereu si ca nu are de ce sa-i fie frica.
24. Poarta-te cu mine ca si cu prietenii tai. Tine minte: invat mai bine de la un model decat de la un critic.- de acord. Mereu am mers pe ideea invatatului frumos si distractiv, nu cu impunsaturi.
25. Nu uita ca nu pot creste fara incurajari si intelegere.- perfect de acord.O incurajez mereu ca poate sa faca, ca sunt langa ea, daca are nevoie de ajutor.
corap spune:
problema cu aceste sfaturi este ca ele vin "din neant", sunt o inventie frumos ambalata (uite ce titlu comercial - ca si cum asta si-ar dori copiii cu adevarat), ii este pusa o eticheta minunata (unicef zice, adica cine poa' sa contrazica ce zice unicef cu privire la protejarea copiilor) - ce mai conteaza ca produsul e o facatura jalnica, care se rupe la a doua purtare in locurile unde nu e deja rupt din fabricatie.
si da, astea or fi ceva sfaturi bune pentru parintii care-si leaga copiii de calorifer - pentru ceialti, e doar o colectie de mici abuzuri zilnice sub aparenta unei legitimitati.
iar a face proportia intre sfaturile bune si cele proaste poate ca nu-i tocmai cea mai buna idee. toate doctrinele idioate din lumea asta care si-au gasit adepti tocmai pe asta se bazeaza: 1.000 de idei minunate, marete, care sa dea iluzia ca ceva bun e pe cale sa se intample si o idee unica distrugatoare strecurata pe-acolo, sa n-o poti discerne, care contamineaza tot. (inclusiv doctrina nazista intra pe acest tipar)
pisigri spune:
Nu face promisiuni, S-ar putea sa nu le poti tine" este altceva decit "fac numai promisiuni pe care stiu ca le pot tine". Iar chestia cu intrebarile prostesti, cu indispozitiile si bizdicii....m-au indispus pe mine.
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
alex_andra spune:
Ei, asta e, eu nu fac parte din tagma mamelor perfecte de pe DC.
Eu sunt doar o mama normala, din viata reala.
Cui nu-i place de mine, ma poate ignora, eu nu ma supar.
corap spune:
alex_andra, cred ca ai o problema de perceptie care te-a dus la o stereotipare gresita a "gastii de mame perfecte"
una e sa faci un lucru si sa il consideri BUN pe baza validarii lui de catre o entitate cu capacitate de evaluare - prin urmare sa continui sa-l faci pentru ca E BINE (desi el e fundamental gresit si validarea este FALSA)
si cu totul altceva sa stii ca e gresit ce faci, dar sa fie o solutie pe care ai gasit-o pentru o situatie de moment, o alegere a carei consecinte ti le asumi sau "lucrul cel mai bun" intr-un context de imprejurari. sau pentru ca, pur si simplu, nu-mi dau seama, la un moment dat, ca actiunea pe care urmeaza sa o intreprinzi nu are efecte pozitive.
edit, spre exemplificare, daca eu trec pe rosu nu inseamna sa ii invat si pe altii sa o faca, nici sa spun: e bine sa treci pe rosu(eventual sa zic ca scria si in legislatie ca e trecutul pe rosu e in regula si sa scot o foaie contrafacuta din Monitorul Oficial ca sustinere a spuselor mele).
daca stiu sa fac distinctia intre bine si rau, nu insemna ca nu fac rau. inseamna ca incerc sa nu fac rau si inseamna sa incerc sa-i conving si pe altii sa nu faca rau.
inseamna ca nu pot pretinde ca un comportament aiurea fata de copil e un comportament ok, ca sa am constiinta impacata. si e in puterea mea, ca adult responsabil si parinte de copil, sa-mi corectez greselile. nu sa persist in ele "ca asa zice x" (sau, complet on-topic, ca mi-a zis icsulica ca asa e comportamentul de adoptat cu copiii")
mame perfecte exista numai in imaginatie. sau atunci cand se termina argumentele, si argumentul suprem e "bine ca esti tu o mama perfecta, eu sunt doar o mama normala, din viata reala"
alex_andra spune:
corap, eu nu am nicio perceptie gresita asupra nimanui.
doar ca aici, pe DC, daca cineva spune ca a ridicat tonul la copilul lui - sar 20 care zic ca o sa aiba un copil traumatizat, tarat, etc, vin repede "psihologii' care iti fac un portret robot de mama fara sentimente, etc.
Si ca acest exemplu, mai sunt zeci de alte situatii.
Parerea mea este ca pe DC multe persoane se dau ceea ce nu sunt, judeca si arata cu degetul, iar in realitate sunt cu totul altfel.
"Mamele perfecte" era o ironie. Nimeni nu e o mama perfecte, doar ca sunt mame de pe aici, doar "se dau" perfecte, doar asa, ca sa sune bine.
Si de ce zic "se dau"? Pentru ca am observat la multe dintre axceste minunate mame, cum sunt pline de teorie, dar privind pe la alte subiecte, mai vechi, mai noi, le mai scapa cate-o informatie care nu se pupa deloc cu ceea ce militeaza ele.
MI se pare total exagerat sa va oripilati in acest hal la aceste 25 de aliniate, indiferent daca sunt spuse de un no-name, sau de vreo entitate pompoasa.
Eu sunt o mama normala, asa cum sunt in realitate sunt si aici, eu nu ma prefac ca inteleg totul. Si sunt sincera, indiferent cata oripilare atrag. Ma lasa total rece. Si nici nu-mi va schimba modul de a gandi.
corap spune:
alex_andra, tocmai ai argumentat ca perceptia ta nu perceptia, ci stereotiparea e gresita. ai "incadrat juridic" la gramada o multime de persoane carora le-ai pus o pecete (am inteles ca mame perfecte e o ironie, nu era necesar sa-mi explici), ca asa ti-a fost tie confortabil.
diferenta dintre parerea ta si parerea "mamelor perfecte" e tocmai aceea ca tie ti se pare acceptabil sa propagi niste gunoaie, cum e "manifestul" de mai sus.
in alta ordine de idei, e dreptul fiecaruia de a fi oripilat, ca e o lume libera.
si conteaza daca e un no name sau nu, pentru ca, dupa cum am scris si mai sus, nu-i totuna daca io impart fluturasi pe strada in care imi zic credintele si alta e sa apara intr-o forma aparent oficiala