Sfaturi pentru parinti ... de la copilul lor
Am gasit acest material intr-un suport de curs realizat de Fundatia Holt Romania in colaborare cu UNICEF. Mi-a placut foarte mult.
SFATURI PENTRU PARINTI ... DE LA COPILUL LOR
- Nu ma rasfata. Stiu foarte bine ca nu mi se cuvine tot ceea ce cer. Dar incerc totusi.
- Nu-ti fie teama sa fii ferm cu mine. Asta ma aseaza la locul meu.
- Nu folosi forta cu mine. Asta ma obisnuieste cu ideea ca numai forta conteaza.
- Nu fi inconsecvent. Asta ma pune in incurcatura si ma face sa incerc sa scap nepedepsit.
- Nu-mi face promisiuni. S-ar putea sa nu le poti tine. Asta ma va face sa-mi pierd increderea in tine.
- Nu raspunde provocarilor mele atunci cand spun sau fac lucruri care te supara. Voi incerca atunci sa capat si mai multe "victorii".
- Nu te supara prea tare cand iti spun "te urasc". Nu cred ce spun, dar vreau sa te fac sa-ti para rau pentru ceea ce mi-ai facut.
- Nu ma face sa ma simt mai mic decat sunt. Voi incerca sa-ti dovedesc contrariul, purtandu-ma ca o persoana "importanta".
- Nu face in locul meu nimic din ceea ce as putea face singur. Asta ma face sa ma simt ca un cOpil mic si voi continua sa te folosesc in serviciul meu.
- Nu-mi menaja "relele obiceiuri", acorda-mi cat mai multa atentie. Altfel nu faci decat sa ma incurajezi sa le continui.
- Nu ma corecta in public. Voi fi mult mai sensibil daca imi vei vorbi bland intre patru ochi.
- Nu incerca sa discuti comportamentul meu in febra conflictului. Din anumite motive, auzul meu nu e foarte bun in acel moment, iar cooperarea mea chiar mai slaba.
- Nu incerca sa-mi tii predici. Vei fi surprins sa constati cat de bine stiu ce e bine si ce e rau.
- Nu ma face sa simt ca greselile mele sunt pacate. Trebuie sa invat ca pot face greseli fara sa simt ca nu sunt bun de nimic.
- Nu ma cicali. Daca o faci, va trebui sa ma protejez prin a parea surd.
- Nu ma pedepsi prea tare. Ma sperii usor si atunci s-ar putea sa spun minciuni.
- Nu uita ca-mi place sa experimentez. Invat din asta.
- Nu baga prea mult in seama indispozitiile mele. S-ar putea sa profit de faptul ca imi acorzi mai multa atentie cand sunt bolnav.
- Nu ma respinge cand pun intrebari cinstite. Daca o faci, vei constata ca nu te mai intreb si caut informatii in alta parte.
- Nu-mi raspunde la intrebarile prostesti si lipsite de sens. Altfel voi incerca mereu sa te agat cu astfel de intrebari.
- Nu incerca niciodata sa pari perfect sau infailibil, pentru ca ma vei face sa simt ca nu te voi putea ajunge niciodata.
- Nu te teme ca petrecem prea putin timp impreuna. Conteaza cum il petrecem.
- Nu te teme daca eu sunt speriat. Arata-te curajos.
- Poarta-te cu mine ca si cu prietenii tai. Tine minte: invat mai bine de la un model decat de la un critic.
- Nu uita ca nu pot creste fara incurajari si intelegere.
SI IN AFARA DE ASTA, TE IUBESC FOARTE MULT. TE ROG IUBESTE-MA SI TU IN SCHIMB
Raspunsuri
pisigri spune:
Deci.... sa inteleg ca acum UNICEF promoveaza non-attachement-parentingul?
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
Laura25 spune:
Pe alt site am gasit aceeasi scriere, dar fiind data alta Asociatie drept sursa, fara legatura cu UNICEF.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Tala spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pisigri Deci.... sa inteleg ca acum UNICEF promoveaza non-attachement-parentingul? http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Asa se pare,
sau nu pricep eu?!? :
Nu ma rasfata. Stiu foarte bine ca nu mi se cuvine tot ceea ce cer. Dar incerc totusi.
Nu-ti fie teama sa fii ferm cu mine. Asta ma aseaza la locul meu.
Nu-mi face promisiuni. S-ar putea sa nu le poti tine. Asta ma va face sa-mi pierd increderea in tine
pisigri spune:
Gresec eu, sau e oleaca creepy si pavlovian indemnul asta?
corap spune:
eu as zice ca acela care deschide un subiect de aceasta natura sa-si documenteze sursele si sa nu puna cuvinte in gura unor persoane / asociatii pentru a le conferi valoare.
"sfaturile" astea circula de mult timp, le-a scris/ (copiat de pe undeva?) initial un om cu prea mult timp liber pe un anumit site de psihologie si umplu pana la refuz avizierele gradinitelor.
si nu sunt sustinute nici de holt (din cate stiu eu, am aruncat o privire - fugara ce-i drept - chiar acum la ei pe site, ca m-am gandit ca n-oi fi la curent - nici de unicef)
In alta ordine de idei - s-a mai discutat pe desprecopii despre aceste "sfaturi" (in mod sigur undeva prin 2005 - 2006, poate si cu alte ocazii).
Stiu foarte bine ca nu mi se cuvine tot ceea ce cer.
Nu-ti fie teama sa fii ferm cu mine. Asta ma aseaza la locul meu.
Nu-mi face promisiuni. (tre sa fii un adult imbecil sa nu-ti dai seama ce promisiuni poti tine si ce nu)
iar astea doua sunt ABSOLUT fara cuvinte:
Nu-mi raspunde la intrebarile prostesti si lipsite de sens. Altfel voi incerca mereu sa te agat cu astfel de intrebari
Nu baga prea mult in seama indispozitiile mele. S-ar putea sa profit de faptul ca imi acorzi mai multa atentie cand sunt bolnav
pisigri spune:
citat din mesajul lui alex_andra Mie mi se par de bun simt, nimic deplasat. OK. BAZAR UMANITAR |
Nici nu ma indoiam...
alex_andra spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui pisigri
Nici nu ma indoiam... http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
...of,of, esti atat de previzibila.
natalia_nica spune:
citat din mesajul lui corap Stiu foarte bine ca nu mi se cuvine tot ceea ce cer. Nu-ti fie teama sa fii ferm cu mine. Asta ma aseaza la locul meu. Nu-mi face promisiuni. (tre sa fii un adult imbecil sa nu-ti dai seama ce promisiuni poti tine si ce nu) iar astea doua sunt ABSOLUT fara cuvinte: Nu-mi raspunde la intrebarile prostesti si lipsite de sens. Altfel voi incerca mereu sa te agat cu astfel de intrebari Nu baga prea mult in seama indispozitiile mele. S-ar putea sa profit de faptul ca imi acorzi mai multa atentie cand sunt bolnav |
Eu scriu f rar pe forum, dar citesc zilnic. In acest caz nu m-am putut abtine sa-mi exprim intristarea citind aceste sfaturi si gandindu-ma ca unii parinti le si aplica...
pisigri spune:
natalia, daca nu esti de acord cu ele, esti previzibila