Nasterea la Arcadia - Iasi (12)

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ionelamaria spune:

Va las un comunicat de presa UNICEF, probabil cunoscut de unele dintre voi deja. Putin cam trista statistica pentru Romania


Declaratie Edmond McLoughney, Reprezentant UNICEF in Romania - In anticiparea Saptamanii Mondiale a Alaptarii

UNICEF se alatura activitatilor Aliantei pentru Actiune in Alaptare (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) si asociatilor acesteia, OMS si partenerilor neguvernamentali pentru a sarbatori Saptamana Alaptarii 2011, intre 1 si 8 august.

Incepand cu anul 1991, in perioada 1-8 august in intreaga lume se sarbatoreste Saptamana Mondiala a Alaptarii. In acest an, sloganul evenimentului este "Vorbeste cu mine! - Alaptarea o experienta a timpului, a locului si a comunicarii". Saptamana Alaptarii isi propune sublinierea importantei comunicarii si a mijloacelor moderne de transmitere a informatiei pentru educare si ca o investitie intr-un viitor sanatos.

In perioada amintita vor avea loc o serie de actiuni, prima fiind o dezbatere gazduita de Camera Deputatilor cu tema "Sprijinirea mamelor in decizia de a alapta".

Alaptarea este recunoscuta ca standardul de aur in ceea ce priveste hranirea sugarului si a copilului mic. Pe langa faptul ca reduce riscurile aparitiei multor infectii (meningite, infectii respiratorii, digestive, infectii ale urechii sau infectii urinare), alaptarea asigura o dezvoltare emotionala armonioasa si are si beneficii economice, atat pentru mama, cat si pentru sistemul de sanatate. Alaptarea exclusiva reduce mortalitatea infantila din cauza unor boli comune copilariei (diaree sau pneumonie) si ajuta la refacerea rapida dupa boala.

La nivel global si european rata de alaptare este in crestere pe cand in Romania rata alaptarii exclusive a scazut la 12,6%. Spre comparatie, urmatoarea cea mai mica rata de alaptare exclusiva din Europa este de 53% in Irlanda. In tarile nordice rata alaptarii exclusive se cifreaza in jurul valorilor de 89-94%.

La nivel national cresterea ratei alaptarii este unul din obiectivele majore de atins, astfel UNICEF Romania prin sustinerea programelor Ministerului Sanatatii de promovare a alaptarii si Initiativa Spital Prieten al Copilului este un promotor al alaptarii. In prezent, 41 de maternitati sunt active in Initiativa Spital Prieten al Copilului, 26 primind deja acest titlu. In toate aceste maternitati care promoveaza alaptarea exclusiva pana la 6 luni se nasc 40% din copiii din Romania. Este important de subliniat ca in Europa se afla doar 300 din cele aproape 20.000 de Spitale Prietene ale Copilului din lume. Cele 26 de maternitati din Romania reprezinta aproape 9% din totalul Spitalelor europene Prietene ale Copilului, ceea ce constituie o baza excelenta de crestere a numarului de copii alaptati.

Printre cauzele principale ale malnutritiei la sugar si copilul mic se afla lipsa alaptarii si folosirea nejustificata a substituentilor de lapte matern. Tot mai multe studii avertizeaza asupra pericolelor folosirii substituentilor de lapte matern si recomanda ca masura corectiva principala a malnutritiei la sugari si copii mici promovarea alaptarii.

Una din activitatile UNICEF intreprinse pentru promovarea alaptarii este sustinerea adoptarii unei Legi privind marketingul substituentilor de lapte matern care reglementeaza modul in care aceste produse pot fi plasate in piata pentru a evita inlocuirea laptelui matern cu substituenti. Initiativa legislativa a celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei, sprijinita de UNICEF este sustinuta si de Ministerul Sanatatii, care va fi principalul implementator al Legii.

Implicarea Ministerului Sanatatii vine pe linia satisfacerii obligatiilor ce revin Romaniei ca stat membru ONU din Conventia cu privire la drepturile copilului prin Art. 24 care promoveaza alaptarea ca un drept al copilului. De asemenea Initiativa UNICEF Spital Prieten al Copilului, care este si un Program al Ministerului Sanatatii, include si prevederea "incetarii distribuirii gratuite de substituenti de lapte matern". De asemenea, recomandarile Comisiei Europene specifica, ca o obligatie a tuturor guvernelor statelor membre UE faptul ca schemele de distribuire gratuita a formulelor de lapte pentru toti, dar mai ales pentru grupurile dezavantajate, trebuie sa fie oprite si inlocuite cu sprijinirea alaptarii.

In consecinta, apeciem ca recentele masuri ale Ministerului Sanatatii vin sa sprijine o mai corecta nutritie a sugarilor si copiilor mici din Romania. In acelasi timp incurajam Ministerul Sanatatii si Guvernul Romaniei sa ia masurile necesare de sprijinire a familiilor dezavantajate pentru ca acestea sa poata oferi copiilor lor cea mai buna hrana posibila.






Mami fericita de Mihnea (14.11.2009 ) acum 27+ cu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LenaC spune:

Interesanta statistica Ionela.

Da, Lalic ne lipsesti mult.

Iar eu cu intrebari : a folosit cineva sapun Galador (e sapun facut manual in Romania)?



Lena - 29+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionelamaria spune:

Citat:
citat din mesajul lui LenaC

Interesanta statistica Ionela.

Da, Lalic ne lipsesti mult.

Iar eu cu intrebari : a folosit cineva sapun Galador (e sapun facut manual in Romania)?



Lena - 29+


Nu am folosit, dar imi fac propriul sapun de casa si de ala folosesc de o vreme . Acum sunt pe rezerve ca mi-a fost teama sa manevrez soda caustica fiind gravi. Sunt cateva fete care fac acasa si comercializeaza, si chiar sunt fainute


Mami fericita de Mihnea (14.11.2009 ) acum 27+ cu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lalic spune:

Buna fetele, inca n am citit din urma ca n-am apucat dar recuperez eu.
Sa va zic ce am patit .... am terminat cele doua dormiitoare de dat cu var, unul roz si unul bleu........la ambele aveam jaluzelele la culoare si am zis hai sa le spalsi le-am nenorocit au iesit botite si decolorateasa ca azi dimineata fuga la Botosani si am dat comanda de altele noiCe frumos miroase in casa cand e varuit proaspat.........Dupa,,,,,,,,,nu m-am putut abtine si am intrat putin la C&Arelaxare totala
Am luat strampisori, o cutiuta hello kitty cu clamita si elasticede parca s-ar naste cu plete si perie hello k. (v-am mai zis ca is setata pe hello kitty)

Mai avem bucataria de varuit si gata.....restul camerelor pe alta data.
Cand am timp citesc din urma si printre treburi o sa mai intru


deConstantin Octavian 12 ani
deMaria Sophia - cezariana Cacicovschi
34 sapt.


Ai grija de noi Doamne

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gravidacori spune:

buna dragelor! ma adresez celor care au depus dosarul de indemnizatie..cu asta imi bat capul momentan....vreau sa stiu daca in calcul intra si tichetele de masa ,(avand in vedere ca de anul trec sunt sunt supuse impozitului). unde sa ma interesez la cea mai sigura sursa,ca la mine la servici....e cam in aer treaba.si eu vreau sa stiu sigur cum e legea ca sa nu ma contrazic aiurea cu cei de la locul de munca.
o zi frumoasa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madline82 spune:

Corina, cel mai bine intrebi direct al sediu unde tre sa depui dosarele, sau poate stie alta mamica, eu una nu am avut tichete.

Lalic, din cate stiu eu jaluzelele nu mai ies la fel de " apretate" duap spalare, stiu ca se pun in cada, nu in masina, ca se botesc rau.Noi am renuntat demutl la jaluzele ca e greu cu spalatul, si retin mult praf, ai facut bine ca pui altele noi,asa o sa fie totul nou si curat! Esti comica tare cu Hello kity, cred ca peste un an o sa poaret accesoriile.

Mamica de fetita ( Estela ), 24.mai 2011

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madline82 spune:

Ionela, a ramas socata cu statistica pt tare noastra, sincer cred ca cifra e mai mica, cunosc f multe mamici, dar care sa fi alaptat exclusiv, fara apa sau ceai nu stiu decat cateva!! E f trist, eu sunt convinsa ca multe mamici aralaptat si nu ar da fomrule, dar nu primesc cele mai potrivite sfaturi de la asistente! Cred ca din amternitati ar trebui inceputa schimbarea. Cunosc o mamica care a nascut gemeni la 34 sapt, aveau fiecare 1700 gr, a nascut in Medias, oras mic, si i-a tinut o luna la incubator, pe ea nu o lasa sa se apropie de ei, de alaptat nici vorba! O punea sa se stoarca, dar laptele stors nu o lasau sa il dea la bebelsui, si cum era de asteptat a pierdut laptele.

In alta ordine de idei, ma minunez cate poti face tu ca mamica, sapun de casa?? Eu nu s tiu cum reusesti sa faci atatea, ori esti o super mama, ori ai un super bebe!

Mamica de fetita ( Estela ), 24.mai 2011

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionelamaria spune:

Citat:
citat din mesajul lui madline82


In alta ordine de idei, ma minunez cate poti face tu ca mamica, sapun de casa?? Eu nu s tiu cum reusesti sa faci atatea, ori esti o super mama, ori ai un super bebe!

Mamica de fetita ( Estela ), 24.mai 2011


Super mama nu sunt deloc. Baietelul meu e un copil normal de cuminte. Ma solicita maxim uneori, alteori se joaca singur. Acum , spre exemplu e singur in bucatarie si cica papa suc de rosii ( proaspat fara adaosuri) dar ma tem ca papa si ursuletul panda tot suc de rosii. Nu ma stresez, spala masina de spalat
Sapunul de casa a venit ca o nevoie a mea dupa lungi lecturi de etichete. Am facut numai 2 loturi ( ca m-am apucat de documentare sa aflu cum se fac anul trecut . Dar abia anul asta mi-am facut curaj sa incerc. Au iesit ok.
Intre timp descopar zilnic cum pot elimina chimicalele din viata mea. Sunt mereu tot mai fascinata de cat de simplu e.
Daca va zic faptul ca, la un moment dat am gasit o reteta de lapte pentru bebelusi facut in casa, pentru a evita aluminiul si celelalte chimicale din cutii veti spune ca-s cu capul. Nu am incercat reteta... ca Mihnea inca mai papa la san uneori( tot mai rar)

Uite, bicarbonatul ma fascineaza tot mai mult. Mereu l-am considerat doar un praf pt prajituri. Acum, tot mai des aflu chestii noi despre el


Mami fericita de Mihnea (14.11.2009 ) acum 27+ cu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionelamaria spune:

Despre minunata statistica. Daca as putea face ceva..... Doamne cat mi-as dori sa pot! Ma gandesc serios sa caut o "scoala" o acreditare, ceva ce sa ma ajute sa ma informez corect si complet si sa imi dea si o hartie ce sa confere credibilitate....
Ma doare ca mamicile nu sunt ajutate , ma doare ca toata lumea care "nu are lapte"parca e pusa tot sa dezinformeze. E ca si cum cineva care a avut un esec in viata lui simte nevoia sa convinga si pe altii sa faca tot asa... ca parca asa esecul lui personal ar fi mai usor de suportat.
Nu mai spun cat ma enerveaza medicii care intreaba cat mananca bebe la o masa. Cum Doamne sa stiu? De unde sa stiu? Nici daca il cantaresti nu afli niciodata. E demonstrat ca "testul suptului" nu e concludent deloc. sa-i spun cat sta la san? Pai unii copii scot in 5 minute tot atat laptic cat altii in 30... de ce ar fi relevant cat stau la san???
Uf! e asa greu.... si e crunt de greu pentru proaspata mamica plina de temeri, emotii, hormoni.... in fata celui mai important om din viata ei... Acea fiinta atat de mica si firava complet dependenta de ea si cu posibilitati atat de limitate de comunicare nu poate sa-i spun mamei ca el are nevoie de mama si atat. ca in bratele mamei gaseste hrana cea mai buna, caldura perfecta, iubrea perfecta... Ca el, atat de mic, daca o are pe mama lipita de corpul lui nicaieri nu ii e teama, nicaieri nu ii e strain... si nu-i trebuie nimic nimic altceva sa fie fericit

Cat as vrea ca un numar cat mai mare de mamici si de copii sa simta asta.....


Mami fericita de Mihnea (14.11.2009 ) acum 27+ cu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madline82 spune:

Ionela, m-a apucat comparatia cu ursuletul panda..cred ca e atre fericit Mihnea ca a ramas "nesupravegheat" si face totul dupa cum ii surade cheful..sa ii faci o poza, cred ca e tare dragut!

Vreau si eu reteta pt sapunul de casa, sunt curioasa sa o incerc.Tu cu ce il spalai pe bebe Mihnea? tot cu sapun?

Mamica de fetita ( Estela ), 24.mai 2011

Mergi la inceput