Calendarul gradinarului vesel (20)
Raspunsuri - Pagina 9
Tala spune:
Bird, bine ai venit pe razor, ca sa zic asa
Zambesc putin pt ca-mi aduc aminte cu cata indaratnicire refuzam ideea de legume in curtea mea si acum ma gandesc la ce zone de flori sa ma i renunt in favoarea roiilor, cepei sau ardeilor
Sa-ti creasca mari si frumoase rosiutele. Nu stiu cum au procedat cei de la care le-ai cumparat dar dupa ce mai cresc putin trebuie sa le schimbi ghiveciul cu unul mult mai mare si cu ocazia asta le si repici. Cand faci operatiunea asta trebuie sa fasonezi putin radacinile (le scurtezi cu foarfeca) si incerci sa ingropi cat mai mult din tulpina plantei si cat mai pe orizontala (astfel incat sa ajunga in pozitie de L ), iar pe masura ce creste sa tot musuroiesti (sa acoperi cu pamant tulpina pt ca planta de rosie face usor radacini, iar acest lucru o ajuta mult). Nu exagera cu udatul lor pt ca rosiile iubesc mai degraba seceta decat prea multa apa (se pot imbolnavi usor), iar daca uzi sa nu o faci decat si numai la radacina, in nici un caz pe frunze.
lbelciug spune:
Gabriela, pt probl cu cartita ai incercat si cu peturi franjurate cum ti-am sugerat eu?
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
bird70 spune:
Azi am mai cumparat 2 plante , am cumparat o happy plant, de mult imi doream una, cica te face fericit si inca o planta care va creste cu frunze mari. Cei de la magazinul de plante mi-au zis ca happy plant-ul iubeste umbra, asa ca l-am pus intre 2 pomi. Cealalta planta e micuta si am decis sa o mut intr-un ghiveci mai mare pana mai creste ca altfel o va calca cainele in picioare. Am pus si poze .
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
b.nica spune:
Fetelor am dat lovitura cu rosiile "Tomaccio"!Am dat o caruta de bani pe rasaduri dar sunt prolifice si nu au treaba cu mana.
Dar minunea este alta, punand cativa ciorchini la uscat, asa cum era recomandat in catalog, am obtinut niste delicioase "pomodori secchi" de nu ma credeti!
Imediat am pus restrictie pe plante si usuc la greu pe terasa iar din cateva rosioare am pastrat seminte,.
b.nica spune:
Parol Tala,esti prima pe lista!
Au un gust dulce si aromat incredibil,dar nu ma indur sa le pun inca in ulei cu mirodenii!
b.nica spune:
Apropos Tala,am impresia ca tu spuneai la un moment dat de cum se usuca fructele sau despre cum se fac siropurile de fructe fara fierbere.
Sunt 2 subiecte care ma preocupa mult acum si stiu ca cineva de aici, la un moment dat, a sus ceva legat de ele.
Am cules o groaza de coacaze negre si nu stiu cum este mai bine sa le conserv.
Categoric arbustii, cum le zic englezii "-berries"(afine,coacaze,merisor,zmeur,scorus,goji,mure,coarne,etc.)sunt cea mai buna achizitie in gradina, atat prin usurinta cultivarii si productivitatii, cat si prin beneficiile lor pt. sanatate.
Tala spune:
Da B.nica imi aduc aminte despre discutie insa si eu eram la capitolul 'oare cum se face?'. Am cules si eu coacaze negre si nestiind ce sa fac cu ele le-am congelat. Sunt de acord cu tine referitor la tufisurile astea delicioase si regret ca nu m-a preocopat mai tare subiectul pana de curand si nu am f multe insa la toamna stiu ce comand (sau cred ca de pe acum ar trebui ca sa-mi ajunga la timp). In acest sens astept ceva recomandari (mai ales de la tine) in privinta furnizorilor si soiurilor.
si multumesc pt ca m-ai pus pe lista de tomaccio
valentinag spune:
Si eu vreau pe lista
Eu am cules o galeata de rosii, mi-am luat eu acasa jumatate din ele si restul, cu ce se mai coc zilele astea, fac prima tura de suc de rosii, simplu, fara nimic in el.
Si capsunii care i-am primit de la fina-mea, au facut capsuni iarasiam mancat vreo 10, sunt asa duulci si aromati!
Vinetele mele, am vreo 7 fire, sunt inflorite dar fara fruct deocamdata, asa ca m-am trecut la fina-mea pe lista, imi iau 10 kg de vinete de la ea saptamana viitoare sa le coc pentru pus la congelator si por'ma cand s-o duce finu la padure dupa ghebe, ma mai abonez iarasi, ca sa-mi fac cateva borcane de zacusca de ghebe
Spor la treaba!
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
Tala spune:
Eu am uitat sa ma laud ca am facut (cam impropriu spus eu , ci jumatatea mea) azi noapte suc de rosii. Din trei ladite pline cu super varf, fierte bine au rezultat cam 15-20l de suc (cateva sticle chiar bulion aproape pt ca a fost oala de fonta si a fiert mai tare). Eu nu sunt f multumita de soiurile de rosii pe care le-am avut anul asta. Cele de la Elisa, cele gigant sunt fainoase, cele primite deja rasad sunt putin lemnoase la mijloc si cu coaja cam tare. Astept sa se coaca cele lunguiete (au o forma cam obscena) si cele galbene si cele prunisoare.
In rest, la mine in curte e jungla. Nu m-am simtit chiar extraordinar in ultima vreme asa ca nici ceapa nu am scos-o si au cam crescut si ceva balarii. Am tot facut poze dar nu stiu cand ma voi invrednici sa le postez
B.nica astept recomandarile, te roooog, mai ales in privinta soiurilor de arbusti fructiferi (si chiar pomi daca nu cresc uriasi)