vacanta cu copilul. Acte necesare?
Raspunsuri - Pagina 6
nadaflorilor spune:
Cetatenia este o legatura juridica, care se întemeiaza pe un fapt social pe o legatura, o solidaritate, efectiva de existenta, interese, sentimente, alaturi de o reciprocitate de drepturi si obligatii; este acea calitate a persoanei fizice care exprima relatiile permanente social-economice, politice si juridice dintre persoana fizica si stat, demonstrând apartenenta sa la statul respectiv si atribuirea persoanei fizice de drepturi si obligatii prevazute în Constitutie.
Dovada cetateniei române
Dovada cetateniei române se face cu buletinul de ident identitate sau, dupa caz, cu cartea de identitate, pasaportul ori cu certificatul.
Cetatenia copilului pâna la vârsta de 14 ani se dovedeste cu certificatul sau de nastere, însotit de buletinul ori cartea de identitate, dupa caz, sau pasaportul oricaruia dintre parinti.
În cazul în care copilul este înscris în buletinul sau în cartea de identitate, dupa caz, ori în pasaportul unuia dintre parinti, dovada cetateniei se face cu oricare dintre aceste acte sau cu certificatul eliberat de organele de evidenta a populatiei.
Dovada cetateniei copiilor gasiti se face, pâna la vârsta de 14 ani, cu certificatul de nastere.
sursa: http://www.avoconsult.ro/cetatenia-romana-dobandirea-redobandirea-renuntarea-pierderea.html
Statul roman considera ca minorul care are unul dintre parinti cetatean roman este si el cetatean roman, chiar daca nu are certificat de nastere roman. Cand e vorba de drepturi legale nu mai pune problema asa, in mod sigur statul roman face diferente foarte clare intre un minor cu certificat de nastere roman si unu cu certificat de nastere "strain".
Statul roman e o mare curva.
Probabil ca in curand cuiva ii va veni ideea sa mai faca o modificare o adaugire ceva legii si sa considere minorii cu un parinte strain dovediti ca fiind cetateni romani la iesirea din Romania, ca fiind gasiti si astfel sa fie confiscati, iar parintele cetatean roman care si-a permis sa aduca pe lume un copil cu un cetatean de alta nationalitate vinovat de fals intelectual.
Demersurile de recuperare ulterioara a minorului pot fi o adevarata mina de aur pentru bugetul statului.
Asta ca sa impingem aberatia la maxim.
nadaflorilor spune:
Ca stat membru al UE , Romania are obligatia sa aplice proritar legile UE, ar trebui studiat ce zice si UE privitor la libertatea de miscare a minorului.
Nina
michelle-usa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bely michelle tu faci procura la ambasada/consulat sau la orice notar? si eu am auzit multe cazuri care au fost intoarse de la aeroport doar 1 singur caz am auzit ca nu face procura si cica o lasa sa treaca ca doar merge la ta-su, acuma nu stiu, sincer nu ma risc.. pt ca si eu calatoresc cu acte romanesti, dar mi-e invatatura de mine si la anul sigur nu mai folosesc acte romanesti. _ Mami de Patricia-Filipa (29-08-2009) Patricia |
eu personal nu m-am riscat. poate ca merge si la notarul din coltz, nu stiu.
sotul si-a luat liber, a fost la ambasada(care era la 40 min distanta) si mi-a trimis-o sa scap de nebuni.(eu eram atunci in Rom si am aflat cu 2 zile inainte de plecarea cu avionul).
si de fiecare data dupa aceea aveam procura dar nu o scoteam decat dupa ce mi-o cereau....sa vad daca chiar toti o cer sau nu. in cazul meu au cerut-o.
de ce nu intrebi tot pe cei de la vama sa-ti spuna urgent daca procura normala e acceptabila?(explici ca, consulatul e prea departe si nu ai cum sa ajungi)
michelle
andacos spune:
Ninapreda editeaza si scoate diatricele,sau poate o face un moderator!
Si eu stiu la fel ca nu potzi fi cetzean roman fara sa ai macar certificat de nastere!
Bely,eu stiu fete din Germania care au facut la notar imputernicirea ,nu neaparat la ambasada si a fost buna!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
bely spune:
Nu mai am cand avand in vedere ca sapt. viitoare plecam in tara iar la mailul asta mi-au raspuns abia dupa 3 sapt. si tot era ca urgent. O prietena de-a mea ce locuieste in Germania si patita cu ei le-a scris si ea un mail la 2 zile dupa mine, pt ca ii spuneam ca n-am primit nici un raspun(eu ma astept in aceeasi zi sau a 2 a zi sa primesc raspuns) si a primit raspuns de la ei azi, exact 2 zile dupa mine. Stiu ca legal sunt obligati sa-ti raspunda in 30 de zile si ei probabil asa fac. Procura deja e semnata/autentificata mai adaug si copia dupa actul sotului si gata. Poate am noroc si nici nu mi-or cere sper si eu sa fiu printre norocoasele carora nu leau cerut, eu nu le arat doar in caz ca ma intreaba de sanatate
bely spune:
andacos fie vorba intre noi, fata mea are certificat romnesc pt ca am zis sa fiu un cetatean onest si sa fac totul legal, mi-am inscris casatoria,mi-am inscris si fata ca deh sa fiu cu constiinta impacata. Dar pt simplu fapt ca legile noastre cer prea multa birocratie am zis ca vom calatori cu acte P si oriunde ma duc cu copilul meu o prezint ca cetatean P.
Am scos o caruta de bani si nervi si cozi infernabile la ambasada in 2007 cand mi-am inscris casatoria la fel cand am facut legalizarea fetei mele si ca rezultat ce-mi ofera tara mea?! in continuare numai nervi si bani cheltuiti!!. Ma rog, cand ma voi intoarce din tara imi adun hartiile si depun pt acte P si nici eu nu voi mai calatori ca cetatean RO, altceva nu fac de cat sa indeparteze pe toti cei ce au posibilitatea sa fuga de cetatenia Ro
ninapreda n-am inteles nimica din mesajul tau
andacos spune:
daca circula cu pasaport strain,ar trebui sa i se respecte copilului acest drept !
Bizar mi se pare sa fii considerat cetatzean roman fara sa ai macar certificat de nastere!
Eiii...birocratzie ce mai!
Insa daca ar piutea cineva edita mesajul nineipreda,sa vedetzi informatzia de acolo!Si repet si eu stiuam la fel ,ca fara sa ai macar certificat de nastere nu potzi fi considerat cetatzean roman,chiar daca ai acest drept prin nastere!
Si chiar asa ce face statul roman püentru copii astia?
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
nadaflorilor spune:
am reeditat mesajul... initial mi s-a parut prea complicat si de aceea am postat si sursa, sursa e mai usor de citit......presupun ca diacriticele erau cauza neintelegerii mesajului
Nina
Luna1 spune:
Eu am calatorit in februarie anul acesta cu fiul meu, nu ne-a cerut nimeni nimic, cu pasapoarte british amandoi. Pasapoartele sunt biometrice si nu specifica dubla cetatenie pe care o detinem atat eu cat si fiul meu.
Mai mult, avem nume diferite, al meu este nume britanic si al fiului meu este f romanesc (se termina in escu). Nu i-a interesat nici macar relatia dintre noi, daca ii sunt mama sau il rapesc. S-au uitat la poza, au tras pasaportul prin masinaria aia si ne-au urat drum bun. Plus ca vorbeam romaneste cu ei.
andiaroro spune:
Cred ca am mai scris anul trecut, dar nu va suparati, daca ma repet. Vad ca lumea isi pune aceleasi intrebari...
Noi avem dubla cetatenie (cu 2 certificate de nastere, la un mom dat chiar si pasaport romanesc pentru copil), dar nimeni nu ne-a intrebat de sanatate si procura la iesirea din Ro pentru ca intram si iesim cu cartea de identitate frantuzeasca, atunci cand stim ca merge doar un parinte sa-l recupereze dupa vacanta, asa cum ne-a sfatuit nenea de la Politia de Frontiera.
Da, mi s-a spus si mie povestea cu cetatenia si legile romanesti care primeaza pe teritoriu romaniei, dar in e-mail-ul de raspuns mi-au pus articole cu libera circulatie a cetatenilor in UE si au insistat ca nu-si bate nimeni capul cu noi, daca folosim numai actele frantuzesti la frontiera...Anul trecut, de ex, asa a fost. Si a iesit din Romania doar cu taica'su...Va mai scriu eu pe la mijlocul lui august ca iar calatoresc barbatii singuri