3 medici de la Polisano - alaturi de noi - Q&A

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

Mihaela, ai un pic de rabdare.

Sanatate si o zi cu soare va doresc!

**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns drMoise spune:

Citat:
citat din mesajul lui gabyv

Buna ziua!
As avea si eu cateva intrebari legate de stimulari simple:
1. In urma unei stimulari cu Puregon Z5-12 si apoi Ovirelle in Z13, cum putem stii sigur ca am ovulat. Dr meu nu imi face o ecografie, dupa provocare, motivand ca nu se poate sa nu ovulezi dupa Ovitrelle.
2.In urma unei stimulari cu Puregeron si monitorizare ecografica, se poate ovula spontan, fara a fi nevoie de Ovitrelle? (puregonul blocheaza ovulatia?)
3.(aceasta este doar o intrebare subiectiva) Daca singura problema ar fi lipsa ovulatiei (fara probleme hormonale, HSg-ok si spermo-ok) dupa cate stimulari simple se obtine o sarcina. Asa o medie...si cand decidem sa trecem la o inseminare?

Multumesc pentru raspunsuri!

1. Doctorul tau are dreptate- cel mai probabil a urmarit ecografic evolutia ta in timpul stimularii si a ales momentul optim pentru inductia de ovulatie.
2.Da, stimularea cu FSH nu exclude ovulatia spontana dar banuiesc ca vrei sa ai cele mai mari sanse de a obtine o sarcina- sa sti cand se produce ovulatia si sa ai contact sexual "dirijat" in jurul acelui interval.
3.de obicei dupa 3-4 cicluri de stimulare simpla fara rezultat se poate decide incercarea unor inseminari artificiale.procentul pe un ciclu de stimulare e in general de 15%-adica nu foarte mare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns drMoise spune:

Citat:
citat din mesajul lui dana0000

Dragilor eu am 2 intrebari.

Am fost diagnosticata cu PCOS,desi menstruatia mea e regulata si in ultimele 2 luni cand am monitorizat ovulatia testul a iesit pozitiv in ziua 14a primei luni,respectiv in ziua 16a pt cea de-a doua luna(am facut si progesteron in ziua 21 si a fost in limitele corespunzatoare fazei luteale-inteleg ca s-a confirmat faptul ca am avut ovulatie).
Nu stiu ce sa mai cred,eu am restul problemelor gen pilozitate (nu ceva de speriat dar am oricum pe fata),kg in plus si ten gras.
Am citit ca la PCOS menstruatia e neregulata sau lipseste si eu nu am avut niciodata astfel de probleme.
Endocrinologul meu mi-a recomandat analize specifice (DHEA care a iesit marit 454.7 fata de 340 limita superioara,SHBG care a iesit mai mic 19,92 fata de 26.1 limita inferioara si testosteronul liber 0.023 fata de 0.014 cat e limita maxima),ecografie unde se vede ca sunt mici chisturi pe ovare si a pus acest diagnostic.
Intrebarea mea e daca ati auzit de cazuri similare in care exista ovulatie cu PCOS?
In general care a fost tratamentul care a dat cele mai bune rezultate pt PCOS?

Multumesc anticipat,
Dana

http://lt2m.lilypie.com/kQr6p3.png

Sindromul ovarelor polichistice nu asociaza totdeauna toate semnele descrise; in cazul tau se pare ca ai ovulatie dar pentru a obtine o sarcina e nevoie de mult mai multe conditii atat la tine cat si la partener iar eventualul tratament se alege in fuctie de cauza presupusa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns draguta spune:

Buna ziua

Care este cauza pentru care faza mea luteara este scurta(8-9-10)zile?, deja la cateva zile DPO am simptomele de menstruatie, din ce cauza nu se reuseste implantare?
in fiecare luna am ovulatie, aproximativ zilele 12, 13, 14 dar nu finalizeaza cu sarcina.Spermograma este buna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns drMoise spune:

Citat:
citat din mesajul lui missy40

Buna seara!
Am o nelamurire, privitor la ovulatie.
Am 41 de ani si incerc sa mai fac un copil. Am o gramada de analize, toate bune, permeabilitate tubara bilaterala, ciclu regulat (27-28-29 zile),spermograma sot -buna.
AMH=9.55 pmol/l(fertilitate scazuta, dar mai este inca...).
Am facut monitorizari in vederea unei inseminari.Sub stimulare cu Ova-mit ziua 3-7 am avut pe OD un folicul de 13.5mm in ziua 13 si E=7mm, iar in ziua 15 foliculul crescut la 20mm si E=8.5mm.Am facut Pregnyl 5000UI in ziua 15 si apoi contact sexual dirijat 3 zile apoi( nu am putut sa-l aduc pe sot la inseminare).Monitorizare in ziua 20 si surpriza...foliculul nu s-a spart atunci, ci la ciclul urmator, transformandu-se in chist luteal.
As dori sa stiu de ce un s-a spart foliculul.
Precizez ca nu am mai obtinut o sarcina de 10 ani, fara sa folosesc nici o metoda contraceptiva.Am o fata de 13 ani, obtinuta greu, dupa o operatie laparoscopica( dezobstructie tubara in 1997).
Multumesc!

Stimularea cu clomifen(Ova-mit)are uneori ca efect nedorit formarea de chisturi luteale care se pot rezolva singure la menstruatie sau pot necesita un tratament cu anticonceptionale; din pacate nu se stie exact cauza asa ca nu poti anticipa la care paciente se vor forma aceste chisturi.
Timpul pentru tine e o apasare asa ca daca iti doresti cu adevarat inca un copil nu renunta si urmeaza toti pasii cu stimulare de ovulatie,inseminare si chiar FIV.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns drMoise spune:

Citat:
citat din mesajul lui viotimis

Buna ziua,

Ma bucur ca avem printre noi specialisti care ne pot lamuri in unele probleme.
Am si eu nevoie de cateva raspunsuri din partea domnilor doctori de la Polisano

Ma pregatesc de un nou FIV, dupa FIV 1 reusit, dar cu sarcina oprita in evolutie la 10 saptamani (trombofilie depistata cu aceasta ocazie). Ar trebui sa incep stimularea in jurul datei de 20 august. Ultima menstruatie este in 30 iunie 2011.
Momentan tratez un Streptococcus agalactiae (hemolitic de grup B), 2+, depistat la o cultura de col uterin ; vineri 8 iulie as incheia tratamentul antibiotic.

- mai este posibil sa fac o histeroscopie diagnostica in 7 sau 8 iulie ?
- este prea aproape de FIV si pot sa fac mai mult rau decat bine ?
- daca raspunsul dvs. este afirmativ pentru histeroscopie, as risca o infectie, presupunand ca nu a fost inlaturat complet Streptococcus agalactiae dupa tratamentul cu Amoxicilina/acid clavulanic (nu am timpul necesar sa refac cultura de col pt. histeroscopie)?

Care ar fi recomandarea dvs. ?

Mentionez ca nu mi-a recomandat nimeni sa fac histeroscopie dar, avand in vedere ca de 10 ani astept o sarcina, vreau sa fiu linistita ca am facut si aceasta investigatie pe care nu am efectuat-o niciodata.
Am facut analiza progesteronului in ziua 21 de menstruatie (in iunie 2011) si am o valoare de 84,98 nmol/L (valori normale 5,3-86 nmol/L).
Menstruatia este de 26-27 zile, regulata, durata 3-4 zile, fara dureri.



O alta problema ...

Am facut analizele in ziua 2 (01 iulie 2011) - mai exact CM a venit aproximativ la ora 17 si recoltarea am facut-o a doua zi, la ora 10.00; in plus, laboratorul unde am facut analizele le-a prelucrat abia dupa 6 zile ... stiu sigur deoarece ma chemasera dupa rezultat a 5-a zi si au zis ca nu au fost inca lucrate si sa vin urmatoarea zi.

FSH - 13,18 mIU/mL (valori normale 2.0 - 10.0 mIU/mL)
LH - 6,94 mIU/mL (valori normale 1,5 - 8.0 mIU/mL)
Estradiol - 32,61 pg/mL (valori normale 12.0 - 160.0 pg/mL)
TSH - 1,82 (valori normale 0.39 - 6.16 mUI/l)
Prolactina - 42,0 (valori normale 1,9 - 25 ng/ml)

oare am facut recoltarea prea repede sau a gresit laboratorul ca nu a prelucrat in aceeasi zi proba de sange ?

As vrea sa repet FSH si LH in ziua 14 dar nu stiu cat este de concludent pentru rezerva ovariana ...

Sunt uimita de rezultate deoarece acum 10 luni aveam FSH 5-6 si LH 4-5. Poate fi o modificare asa mare a organismului ?
Cat influenteaza stresul analizele hormonale ?
Astept un sfat de la dumneavoastra.

va multumesc !

Histeroscopia este o investigatie invaziva pe care obligatoriu o recomanda un medic si tot el stabileste momentul optim cand se poate efectua.
Stresul nu poate influenta asa FSH-ul dar ai putea repeta la ciclul urmator analizele tot asa in primele 3 zile ale ciclului menstrual.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns drMoise spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelafalt

Buna seara.
Ma bucur ca v-ati alaturat noua si ca vreti sa ne raspundeti la intrebari.
Eu am avut o sarcina extrauterina in trompa dreapta pe care am depistat-o in sapatama 6 beta era de 537 cand am facut primele injectii cu metotrexat apoi la 2 zile a crescut iar dupa 4 zile de la primele injectii am repetat doza adica 50 mg de metotrexat, tot dupa 4 zile a inceput sangerarea si atunci am avut si ceva dureri de burta asta s-a intamplat duminica trecuta pe 26 iunie, sangerarile au continuat abundent cam 6 zile si de atunci doar patez maroniu inchis, dar foarte putin.Nu am vazut ca sa se elimine nimic si de asta sunt nelamurita alte persoane spuneau ca trebuie sa vad cand se elimina dar doctorii din spital mi-au zis ca trebuie sa se resoarba.Sambata pe 2 iulie am repetat beta si scazuse la 137, tensiunea buna.Acum sunt acasa si incerc sa nu fac nimic dar imi este frica ca daca tot as putea pati ceva, ca si vedere ecografica in trompa s-au pastrat aceleasi dimensiuni 1, 5cm.Dati-mi va rog niste sfaturi ce trebuie sa fac incontinuare sa pot ramane insarcinata din nou si sa nu se repete aceeasi poveste.
Va multumesc

Doamne ajuta-ma sa trec peste pierderea suferita si da-mi bucuria ca intr-o zi sa-mi tin copilul in brate.

Inainte de a va gandi la o noua sarcina trebuie sa rezolvati problema de acum iar beta-HCG sa ajuga la valori nedetectabile.
In continuare sfatuiti-va cu medicul dumneavoastra cum va monitorizeaza evolutia si cand puteti face un test de permeabilitate tubara.Nimeni nu poate garanta ca nu veti face o noua sarcina ectopica in viitor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns drMoise spune:

Citat:
citat din mesajul lui roxa-m

Ma bucur ca avem printre noi persoane competente care sa ne raspunda la intrebari.
As dori sa stiu ce analize sunt necesare inainte de IUI. Mentionez ca analizele hormonale imi sunt bune (progesteron, prolactina, estradiol, FSH, LH), iar spermograma e destul de buna (putine probleme legate de mobilitate). Am facut si HSG care e ok. De ovulat, ovulez in fiecare luna (monitorizat ecografic).
Doar ca ne chinuim de mai bine de trei ani si minunea nu se intampla. Va rog sa-mi spuneti ce analize sa mai fac, inainte de IUI.
Multumesc.
Cu siguranta medicul tau ti-a recomandat deja toate analizele de care e nevoie pentru a face o IUI; sansele de reusita nu se modifica prea mult in functie de analize- ele sunt cam de 1 din 6 IUI dar asta nu te ajuta foarte mult daca nu esti tu acea una reusita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns missy40 spune:

Citat:
citat din mesajul lui drMoise

Citat:
citat din mesajul lui missy40

Buna seara!
Am o nelamurire, privitor la ovulatie.
Am 41 de ani si incerc sa mai fac un copil. Am o gramada de analize, toate bune, permeabilitate tubara bilaterala, ciclu regulat (27-28-29 zile),spermograma sot -buna.
AMH=9.55 pmol/l(fertilitate scazuta, dar mai este inca...).
Am facut monitorizari in vederea unei inseminari.Sub stimulare cu Ova-mit ziua 3-7 am avut pe OD un folicul de 13.5mm in ziua 13 si E=7mm, iar in ziua 15 foliculul crescut la 20mm si E=8.5mm.Am facut Pregnyl 5000UI in ziua 15 si apoi contact sexual dirijat 3 zile apoi( nu am putut sa-l aduc pe sot la inseminare).Monitorizare in ziua 20 si surpriza...foliculul nu s-a spart atunci, ci la ciclul urmator, transformandu-se in chist luteal.
As dori sa stiu de ce un s-a spart foliculul.
Precizez ca nu am mai obtinut o sarcina de 10 ani, fara sa folosesc nici o metoda contraceptiva.Am o fata de 13 ani, obtinuta greu, dupa o operatie laparoscopica( dezobstructie tubara in 1997).
Multumesc!

Stimularea cu clomifen(Ova-mit)are uneori ca efect nedorit formarea de chisturi luteale care se pot rezolva singure la menstruatie sau pot necesita un tratament cu anticonceptionale; din pacate nu se stie exact cauza asa ca nu poti anticipa la care paciente se vor forma aceste chisturi.
Timpul pentru tine e o apasare asa ca daca iti doresti cu adevarat inca un copil nu renunta si urmeaza toti pasii cu stimulare de ovulatie,inseminare si chiar FIV.



Va multumesc foarte mult pentru raspuns!
Cu stima, Mihaela Tirlea ( Missy40)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns drMoise spune:

Citat:
citat din mesajul lui draguta

Buna ziua

Care este cauza pentru care faza mea luteara este scurta(8-9-10)zile?, deja la cateva zile DPO am simptomele de menstruatie, din ce cauza nu se reuseste implantare?
in fiecare luna am ovulatie, aproximativ zilele 12, 13, 14 dar nu finalizeaza cu sarcina.Spermograma este buna.

Despre implantare nu se stiu prea multe lucruri, dar tu mai ai alte cauze de infertilitate de exclus inainte de a vorbi de o problema de implantare.
Daca restul conditiilor pentru a putea ramane insarcinata sunt in regula,o eventuala insuficienta de faza luteala se trateaza cu suplimentare de progesteron in partea a doua a ciclului menstrual.

Mergi la inceput