Icoane vechi

Icoane vechi | Autor: A_Iulia

Link direct la acest mesaj

Am o colectie de icoane vechi. As dori sa stiu daca are cineva idee unde le-as putea evalua si reconditiona in Bucuresti, si cam cat ar costa (e pret fix pe icoana, sau cam in ce interval de pret ar putea fi...etc)

sau daca stie cineva cu ce anume as putea sa le intretin sau reconditionez singura. Am auzit de varianta cu cartof crud, dar n-as vrea sa incerc pana nu mai primesc ceva confirmari.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Te-as sfatui sa mergi ma Muzeul National de Istorie, la cel de Arta sau la Muzeul Satului. Au experti in arta si sunt si speciali pe arta religioasa. De asemenea au si restauratori autorizati care isi cunosc treaba. Pretul nu poate fi fix. Se stabileste in functie de necesitatile ficarei piese. Nu cred ca e ieftin insa.
Nu incerca nici un fel de restaurare acasa. Nu o sa mearga si o sa faci, poate, un rau ireparabil.
Sa discuti concret cu restauratorii despre ce vor sa faca. Unii, mai ... nu gasesc cuvinte, re-picteaza icoanele. Asta nu este restaurare cu crima. Restaurarea presupune: conservare, curatare, salvare, conservare.
Succes

Orice adevar trece prin trei faze. Mai întâi este ridiculizat. Apoi i se opune rezistenta înversunata. Abia în faza a treia este acceptat ca fiind de la sine înteles.

"Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta."Mahatma Ghandi

Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Multumesc. Inteleg ca pentru restaurare nu pot afla vreun pret intrucat depinde de gradul de deteriorare si de operatiunile necesare.

Totusi nici pretul pentru evaluare nu ar fi posibil sa aflam? Si asta depinde de mai multe lucruri? Oricum nu vreau sa le valorific, dar vreau sa stiu daca merita sau iau in calcul restaurarea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Mergi cu icoanele la un expert si il poti afla. Nu direct insa dar iti poate spune daca sunt piese valoroase sau nu. In general expertii nu se ocupa de evaluarea financiara dar iti pot oferi un inceput cert pentru aflarea pretului. Nu exista un standard de pret pentru icoane. Dupa ce afli date certe despre icoane poti merge la un anticar experimentat si iti poate oferi date despre un posibil pret de vanzare. Nu iti vor spune pretul real dar daca mai adaugi un 30-40%....obtii valoarea reala. Fa niste fotografii si eu le pot arat unor colegi care se ocupa de expertiza. Iti trimit pe PM adresa mea de mail.

Orice adevar trece prin trei faze. Mai întâi este ridiculizat. Apoi i se opune rezistenta înversunata. Abia în faza a treia este acceptat ca fiind de la sine înteles.

"Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta."Mahatma Ghandi

Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns enculescu spune:

De cautat restauratori si la Facultatile de Teologie Ortodoxa. Au specializare ARTA SACRA si profesori specializati in acest domeniu. Luati legatura cu dumnealor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Glicina spune:

Poti incerca si la Muzeul Satului, la sefa laboratorului de restaurare, dumneaei a restaurat Icoana Maicii Domnului de la Dervent. Iti pot da coordonatele pe PM, daca te mai intereseaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zabest spune:

Salu AkaManah,
Ma poti ajuta si pe mine cu o estimare privind o icoana veche?
Merci.

Mergi la inceput