"Calendarul" conservarii legumelor pt iarna
Raspunsuri - Pagina 8
Muso spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ioanna81 am mai faut asa: -pasta de rosii -zarzavat de ciorba azi mai fac: -bulion de gogosari Sa o ajutam pe Raisa ****************************************************************** Ioana si Carol Ioan fac Trazbātii |
Buna
Mi-au atras atentia retetele tale de iarna si cum e o mare abundenta de legume in piete, m-am gandit sa incerc aceste retete, in cantitate mica sa vad ce reusim sa facem, daca nu ne iese macar sa nu stricam multa ''materie prima'', asa ca am marea rugamintea de a-mi impartasi aceste retete, bineinteles daca esti de acord si in limita timpului disponibil, aici sau pe pm.
Mii de multumiri
b.nica spune:
Fetelor, cum sa fac sa iasa gogosarii taiati sferturi cat mai crocanti?
Primesc reprosuri si fac apel la priceperea voastra.
b.nica spune:
Mi se vor strica gogosarii ca nu ma hotarasc ce reteta sa fac!
Hai fetelor pricepute dati o mana de ajutor!
Muso spune:
Cum adica crocanti?
Eu nu vad sa fie ceva crocant decat daca merg la cuptor.
Daca afli ceva, vreau si eu te rog.
Ms
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Mi se vor strica gogosarii ca nu ma hotarasc ce reteta sa fac! Hai fetelor pricepute dati o mana de ajutor! |
b.nica,nu cumva ii oparesti prea mult?
Pui hrean in borcan?
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
mihaela_s spune:
Nu am citit subiectul de la inceput...dar as vrea sa stiu daca are cineva reteta de murat castraveti numai cu saramura si foarte putin otet. Nu din aceia de vara, ci peste iarna...As pune castravetii taiati, la noi sunt numai castraveti mari si nu au iesit buni anul trecut...a mai pus cineva asa?
M-ar interesa si varza murata, cand se pune? Am pus acum doi ani in octombrie si a iesit buna. Anul trecut insa am pus la murat in noiembrie si imediat cum am pus-o in garaj a inghetat...nu s-a murat bine si dupa Craciun cand am mai facut sarmale abia am gasit frunze cat sa fac, am aruncat jumate de varza ca era inmuiata si mirosea urat...stiti cumva de ce? Eu o pun numai cu hrean si marar. Citisem ca sunt bune frunzele de visin sau chiar crengi, dar aici nu sunt...
Daca aveti idei, sfaturi, le primesc cu placere.
Muso spune:
Varza murata:
Se curata verzele de primele doua-trei foi, se scobesc cotoarele si se aseaza in butoi, printre ele se pun crengute de marar;
apa care se pune peste varza se prepara astfel:
la un litru de apa o lingura de sare grunjoasa, de preferat sarea vrac, aceea care este asa mai negricioasa, se amesteca apa pana se topeste sarea si se toarna peste varza pana se acopera.
Secretul ca sa nu se strice este ca varza trebuie vanturata, adica cu un furtun bagat pana la fundul vasului sa se sufle in apa de mai mute ori la cateva zile, eu fac aceasta operatiune toata iarna si n-am treaba cu ea, nu face nici floare si nici nu se strica.
Ca sa aibe o culoare frumoasa se pot pune boabe de porumb, aproximativ un stiulete.
mihaela_s spune:
Multumesc, asa am procedat cu varza murata, doar ca eu am taiat capatana in doua. Nu gasesc aici butoi, dar am sa mai caut. Eu am pus in doua galeti de cate 10 l, nu mancam mai multa varza, dar nu incape capatana intreaga. Am vanturat-o, cum spuneam...in primul an a iesit OK. Nu stiu ce s-a intamplat in anul al doilea, e posibil ca din cauza ca am pus-o atat de tarziu si nu am mai putut sa o vantur caci a inghetat(nu am beci, o tin in garaj)?
Cand e vremea de pus varza murata?
Muso spune:
Nu conteaza ca ai taiat-o un doua, din cauza ca nu ai vanturat-o s-a stricat.
Pe la sfarit de noiembrie inceput de decembrie e timpul de varza, noi asa o punem.
Pe la un magazin de mase plastice incerca sa gasesti un butoias de 20-30lt cu capac nu se poate sa nu existe asa ceva.
Ceva de genul asta: http://i52.tinypic.com/abt4wm.jpg
mihaela_s spune:
of, eu daca pun atat de tarziu varza, iar patesc ca anul trecut daca vom avea iarna grea...eu m-am gandit sa o pun pe la mijoc de octombrie, e OK oare? Parca asa am pus-o acum doi ani, nu mai tin minte...
Am cautat butoias, stiu de care sa caut dar aici nu sunt. Pentru simplul motiv ca aici nu se pune varza la butoi :). Iar restul muraturilor, pentru cine pune(foarte putina lume pentru ca sunt muraturi bune la magazin si in plus nu merita sa cumperi castraveti si ardei sa pui, ca sunt scumpi)...se pun in borcane. Am vazut la un singur magazin un butoias ce mi-ar fi placut dar nu am luat pentru ca avea o gaura pe capac(asa era facut, nu stiu la ce folosea, era pentru aerisire). Poate totusi iau din acela, si astup cu ceva gaura...sau are ceva daca ramane gaura descoperita?
Reteta pentru castraveti taiati felii are cineva? Dar cu saramura si foarte putin otet...