"Calendarul" conservarii legumelor pt iarna
hello
Vara e in toi deja, piata abunda de tot felul de legume si fructe. Dar si iarna mai nou gasesti "din tarile calde" sau mai interesate de agricultura tot felul de legume, astfel ca eu cel putin nu mai stiu exact cum stiam mai demult, cand e sezonul fiecarei legume. Stiu de ex ca zacusca se face toamna, insa uneori poti avea si surpriza ca datorita climei sa nu mai astepte legumele fix pana-n luna septembrie cand incepe toamna, calendaristic. Acum de ex inca se vand in piete vinetele la bucata, 4 lei bucata. In hipermarket se gaseste mereu orice leguma, oricand, dar daca tot am congelator vreau sa profit de legumele autohtone, crescute in pamantul de aici, coapte de soare.
Dupa ce cu ajutorul sfaturilor si experientei voastre am reusit sa-mi aleg congelatorul potrivit, acum v-as ruga sa discutam mai ales despre momentul oportun cand trebuie cumparate din piete mai ales legumele pt a fi depozitate in congelator.
Anul trecut de ex m-am trezit ca datorita locului putin ce-l aveam in cuva mica a combinei frigorifice am ratat sezonul dovleceilor, si mi-a parut rau ca toata iarna am avut doar 3-4 pungute de dovlecel ras de la mama. Nu se compara gustul dovlecelului copt in soare vara cu cel al dovleceilor ce se pot cumpara iarna din hipermarket. (pt cine are gradina lui personala e simplu sa-si recolteze si congeleze ce a cultivat)
Asa ca va propun, poate ca ar fi de ajutor nu numai pt mine, sa facem un schimb de pareri despre cand e sezonul propice pt fiecare leguma, momentul cand e ok ca pret mai ales sa cumparam din piata, de la producatorii autohtoni, pt a congela urmatoarele legume:
- fasole verde taiata
- dovlecel ras
- conopida buchetele
- vinete coapte
- ardei gras intreg pt ardei umplut
- ardei capia copti
- ardei gogosar/gras tocat cubulete pt supe/mancarici
- frunze de marar, patrunjel, leustean buchetele
- mazare
- amestec de zarzavaturi pt ciorbe/supe/tocanite (morcov+ patrunjel, telina, pastarnac)
- rosii taiate cubulete
sper ca nu vi se pare nefolositoare ideea mea cu lista dar altfel imi ramane ca varianta sa patrulez mereu prin piete si sa ma tot intreb d ex "oare sa cumpar deja conopida de acum sau e prea devreme, e inca trufanda?" sau "oare sa cumpar mazare sau sa astept sa se mai ieftineasca" pt ca normal e sa nu congelam trufandale, nu ? adica na, eu ma raportez acu doar la bugetul meu, de aia prefer sa cumpar legumele cand au pretul cel mai potrivit, mai scazut, cand nu mai sunt "raritati" ale cultivatorilor autohtoni (cum ziceam cu vinetele care acu inca se vand cu 4 lei bucata, in conditiile in care in hipermarket le gasesc din tari straine cu 4 lei kg)
merci celor ce vor alege sa colaboreze
lia
Raspunsuri
My_Lady0091 spune:
buna.
eu mazare deja am cules din gradina soacrei mele de la tara si am pus la
congelator,acum doua sptamani.
compotul de cirese si dulceata-deja facut de doua sapt.
dulceata de nuci,capsuni-deasemenea.
dovleceii sunt facuti in gradina la tara,mai iau pentru pane si tocana legume,insa de dovlecel ras-nu am auzit.cum e reteta?
frunze marar,leustean,loboda,patrunjel-deja am pus la congelator.
mai revin cu stiri pe masura ce se mai coc legumele si fructele prin gradini..
stiu ca acusica se coc visinele.mie dulceata de visine si compotul nu imi plac insa le pun la congellator pentru prajituri-asa intregi.
*Blackmoon Lady 8+si lipistocul meu iubit
Citat: |
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
Dorsilia spune:
dovlecelul ras se gateste pur si simplu ca orice tocanita
se soteaza in apa cu putin ulei zarzavatul tocat, morcov, patrunjel, ardei si ceapa, se pune putina apa si se lasa sa fiarba pana aproape se inmoaie zarzavatul. se pune dovlecelul asa bulgare congelat cum e cand il scoti din congelator, si se mai adauga putin otet. nu se mai adauga apa de regula. se fierbe asa scazut si la final i se face un sos alb simplu (faina pusa intr-o lingura de ulei, se stinge cu putin lapte), si se mai lasa sa clocoteasca amestecand usor sa nu se prinda, se da jos de pe foc si se adauga verdeata (patrunjel sau marar tocat)...e o mancare f rapida, usor digerabila si noi o mancam si rece si calda, eventual cu chiftelute alaturi sau cu carne de pui la cuptor
glimmer spune:
Poate ma indepartez un picut de la "linia" subiectului, pentru ca aduc in discutie un aspect: sunt legume care isi schimba gustul si textura in rau, dupa parerea mea, odata ce le-am congelat. Asta am constatat eu la dovlecelul crud, vanata cruda, conopida cruda. De aceea am renuntat sa le mai pun la congelator pentru iarna, pentru ca nu imi placea gustul lor. Eu le puneam crude, feliate, respectiv rupte in buchetele mici (conopida), in pungi, la congelat. Folositi vreun procedeu sau o "tehnica" anume de congelare?
Dorsilia spune:
vinetele se coc, si se pun dupa ce curata de piele si sunt scurse de zeama, racite, in pungi. salata sau musacaua din vinete congelate nu are gust alterat
dovlecelul se rade si se pune in pungi, nu se decongeleaza inainte de a fi preparat. gustul iarasi e ok, nu se altereaza prin congelare, doar ca nu se mai adauga atata apa la mancare cum s-ar adauga la dovlecelul ras crud
conopida nu am mai congelat pana acum, deci nu stiu
fasolea verde e bestiala spalata, taiata, scursa de apa si pusa in pungi, se pune la gatit asa congelata, nu se dezgheata in prealabil
glimmer spune:
Da, vinetele coapte sunt bune si congelate. Eu am pus intr-un an vinte, dovlecei, conopida, nepreparate termic deloc, pentru ca imi place ghiveciul de legume, legumele la cuptor etc. Am fost atat de dezamagita de gustul pe care il aveau, incat am renuntat sa le mai congelez in stare proaspata. Sunt si legume care mi-au placut si dupa congelare.
Daca vorbim de calendar, la mine umplerea congelatorului cu legume incepe pe la jumatatea lui august, cu vinetele coapte, pentru ca vreau sa fie mai "tinere". Apoi continuu cu rosiile, ardei gras crud, ardei si gogosari copti. Apoi in functie de ce mai rezulta din gradina, voi pune probabil fasole pastai si radacinoase.
Daca ma gandesc sa pun fructe, as incepe de acum cu visinele, nu am pus niciodata, vreau sa experimentez, alte fructe gen capsune,caise nu mi-ai placut congelate.
Dorsilia spune:
prunele se comporta f bine spalate si congelate asa intregi cu tot cu samburi, mai ales pt amatorii de galuste cu prune....se face aluatul pt galuste si prunele se invelesc in aluat asa inghetate cum sunt dupa care se scufunda galustile in apa clocotinda....ies super
Dorsilia spune:
poti incerca si cu dovlecel ras si portionat in pungi, sa vezi la iarna daca nu iti place preparat asa cum ziceam mai sus. Acum, e si in functie de fiecare, la noi in casa de ex oricat am incercat diverse preparate n-am reusit sa-i fac pe sot si copii sa manance conopida, gulii si spanac. Dovlecel mancarica cu dovlecel ras mananca ambii copii si iarna, sotului nu-i place, mananca doar daca nu exista nimic altceva de mancat. e si chestie de gust, preferinta a fiecaruia
Ioanna81 spune:
eu am pus mazarea deja, ceva dovlecei taiati cubulete si fasole verde grasa, marar, patrunjel, leustean
voi mai pune conopida, dovlecei rondele, morcovi+patrunjel+telina+pastarnac, ardei, rosii - toate cubulete, vinete, ardei copti, fasole fideluta verde+galbena, conopida.
imi pare rau de mor ca am ratat spanacul
ali spune:
Ca sa nu-si schimbe gustul alimentele congelate eu va recomand sa folositi pungi speciale pentru congelat.Eu am inceput de anul trecut sa le folosesc si sa stiti ca sunt mult mai bune la gust.
lulu77 spune:
vinetele coapte le pun in punga ;
visine fara samburi, jumatati de prune, jumatati de caise in cutii de plastic de unica folosinta ;
gogosar taiat cubulete ptr ciorbe in punga ;
verdeata spalata si uscata facuta sul in pungi ;
rosii mici, mici de tot, intregi in punga ;
conopida rupta buchetele mici in pungi ;
dovleac ptr placinta ras in punga ;
loboda, stevie, in punga ;
ardei copt nu mai fac de cand am descoperit ardeii copti bulgaresti si ma aprovizionez mereu de la o prietena- am constatat ca nu se merita munca comparativ cu pretul si gustul celor bugaresti.