Stiati ca... stiinta distractiva

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

...Mao Tze Dun avea în toate pie­­­tele niste portrete gigantice. La por­­tretele din ce în ce mai mari, in­ven­­­tivitatea chinezului a produs un tip de omagiere, tot excesiva, dar de cealalta parte a infinitului: por­tretele din ce în ce mai mici. Pic­tate pe bobul de orez, pe vârful de ac, de privit cu microscopul.

...Domnia lui Stefan cel Mare, de aproape o jumatate de veac, este cel mai frumos timp din istoria Moldovei. Niciodata tara n-a fost mai intinsa, mai bogata si mai respectata; niciodata faima domnului ei n-a strabatut atat de departe, provocand admiratia prietenilor si a dusmanilor; niciodata nu s-au ridicat atatea lacasuri civile si bisericesti. Evident, nu a fost numai lumina in cei patruzeci si sapte de ani de domnie. Pana sa-si asigure tronul ravnit de atatia, Stefan a trebuit sa faca si compromisuri.

La inceputul lui aprilie 1457, intra in Moldova, pe valea Siretului, Stefan feciorul lui Bogdan, cel ucis de catre Petru Aron. Avea cu el o oaste de 6000 de oameni, dati de Vlad Tepes. Cu aceasta oaste a reusit sa razbune moartea parintelui sau si sa-si ia mostenirea. In lupta de la Dolhesti, pe Siret, armata lui Stefan a invins iar Petru Aron a fost silit sa ia calea pribegiei, in Polonia.

Tronul castigat cu sabia trebuia insa intarit. Astfel ca la 4 aprilie 1459 Stefan incheie un tratat cu trimisii regelui polon Cazimir, prin care ii recunostea acestuia suzeranitatea si ii lasa stapanirea asupra Hotinului. In schimb, polonii se angajau sa nu-i permita lui Aron sa se apropie de hotarele Moldovei. Pentru a incerca sa-si recupereze tronul, Aron a trecut in Transilvania. Acesta este motivul pentru care Stefan se decide sa atace cetatea Chilia, aceasta poarta a Moldovei care era in mana ungurilor. Prin cucerirea cetatii, Stefan urmarea nu doar un scop politic (o lovitura data sustinatorilor lui Aron) ci si un scop militar si economic. Chilia era impreuna cu Cetatea Alba cea mai buna aparare impotriva turcilor. Ea reprezenta si un antrepozit comercial de prima mana pentru ca aici se concentrau marfuri romanesti, unguresti, polone si rasaritene, iar vama luata de pe aceste marfuri ar fi constituit un important venit pentru vistieria Moldovei. In 1465 Stefan va reusi sa cucereasca Chilia. Intre timp el reia de la poloni cetatea Hotinului.


Stefan a trebuit, in prima parte a domniei sale, sa plateasca tribut lui Mehmed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. Primul lucru care se impunea, in campania impotriva turcilor, era scoaterea Munteniei din zona acestora de influenta. Din acest motiv indepartarea din scaun al lui Radu cel Frumos era inevitabila, si Stefan va urmari acest lucru timp de patru ani de zile, din 1470 pana in 1474.
Conflictul a inceput prin pradarea si arderea Brailei, cel mai insemnat port muntean. Ca o replica, turcii au trecut Nistrul in acelas an si au pradat orasele din aceasta zona. Actiunea lor de cucerire nu a avut insa succes deoarece Stefan fusese avertizat. Pentru a rezolva problema pe care o avea cu Radu cel Frumos, Stefan a hotarat sa puna in locul acestuia un protejat de-al sau, Basarab cel Batran. Lupta s-a dat langa paraul Vodnau si Stefan a iesit castigator. In schimb, protejatul sau nu a reusit sa pastreze tronul, astfel incat el a fugit din fata lui Radu care s-a intors o luna mai tarziu si a preluat tronul.


In primavara anului 1476, sultanul insusi a pornit din Adrianopol, cu 150000 de soldati, pentru a-l invinge pe acela care sfaramase oastea lui Soliman. In Muntenia, armata lui Basarab s-a aliat si ea cu turcii. Soarta lui Stefan parea pecetluita. Mehmed aducea cu sine si un pretendent la tronul Moldovei, un presupus frate de-al lui Stefan. De acesta data lupta s-a dat la Razboieni, iar sultanul a fost nevoit sa se retraga deoarece nu a reusit sa cucereasca nici una dintre cetatile importante ale Moldovei.
Impreuna cu armata ungara (sosita prea tarziu), Stefan a intrat in Muntenia si l-a izgonit pe Basarab, punandu-l in locul acestuia pe Vlad Tepes (1476). Dupa nici o luna Basarab s-a intors cu ajutor turcesc si l-a omorat pe Tepes.
In vara anului 1484, Baiazid a reusit sa cucereasca cele doua cetati atat de importante pentru Stefan: Chilia si Cetatea Alba. Din acest moment Moldova putea fi tinuta de turci sub o continua amenintare. Turcii vor ramane aici mai mult de trei veacuri facand sa se simta din ce in ce mai tare stapanirea lor.
Dupa douazeci de ani de lupte, Stefan si-a dat seama ca nu poate sa mai duca singur politica de rezistenta in fata turcilor fara sa-si puna in primejdie tara. In 1492 Moldova platea tribut sultanului Baiazid al II-lea.
In anul 1504 Stefan s-a stins din viata ca urmare a unei vechi rani din tinerete, rana care nu i s-a vindecat toata viata. Mormantul marelui voievod Stefan cel Mare se afla la manastirea Putna.

Orice adevar trece prin trei faze. Mai întâi este ridiculizat. Apoi i se opune rezistenta înversunata. Abia în faza a treia este acceptat ca fiind de la sine înteles.

"Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta."Mahatma Ghandi

Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

... Popcornul a fost "inventat" de catre indienii azteci care il foloseau atat ca sursa de hrana, cat si pentru confectionarea colierelor sau a altor podoabe. A fost descoperit pentru prima data de catre exploratorul Hernan Cortes in 1519.

... Lamaile contin mai mult zahar decat capsunile.

... Ploaia contine vitamina B12.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

spaniola este vorbita de peste 500 de milioane de oameni la nivel global? Peste 400 de milioane sunt vorbitori nativi, adica au spaniola ca limba natala.

este una din cele sase limbi oficiale ale ONU? Limba spaniola a fost adaugata in anul 1948 ca limba oficiala de lucru alaturi de engleza si franceza. Ulterior au fost adoptate, in ordine: limba rusa, limba chineza (mandarina) si limba araba.

in Romania exista peste jumatate de milion de vorbitori de limba spaniola? Cifra se refera la populatia care a studiat limba in scoala; lor li se adauga vorbitorii care nu detin certificate de competenta lingvistica astfel incat numarul real poate fi mult mai mare. Din acest punct de vedere, spaniola este a 5-a limba ca utilizare in tara noastra dupa engleza, franceza, germana si italiana, fara a lua in calcul limba maghiara.



*Blackmoon Lady 9+si lipistocul meu iubit
Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

STIATI CA...cel mai lung cuvant din limba romana este :pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza ? Acesta contine 44 de caractere. Electroglotospectrografie (termen medical, 25 caracatere) este cel mai lung cauvant cuprins in DEX `98 si inseamna: “Metoda de stabilire a compozitiei armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obtinute cu electroglotograful”

acioaiei (pop. obiect realizat din aliaj, tinchea, cutit) este cel mai lung cuvant (8 litere) romanesc care contine o singura consoana?

exista si cacografie, nu doar cacofonie? Cacofonia semnaleaza o eroare de stil in vorbire caracterizata de alaturarea nepotrivita a unor sunete care, rostite, distrag atentia ascultatotului. Cacafonice sunt si expresii ca “la latitudine”, “pe pervaz”, “am ameliorat” etc, nu doar clasicele “ca cartea”, “cu curaj” etc. Cuvantul este de provenienta greceasca: “kakos = rau, urat” si “phone = sunet”.

romana este singura limba romanica in care articolul hotarat este enclitic (se afla la sfarsitul substantivului)?

bildungsromanesc (din ger. bildungsroman) este cel mai lung cuvant (16 caractere) care contine o singura data cele 5 vocale principale ale limbii romana (a, e, i, o. u)? Cuvantul autoinsamantarile este cel mai lung cuvant (17 litere) care contine toate cele 8 vocale ale limbii romane.

cuvantul ininteligibilitatii este cel mai lung cuvant (19 litere) in care se repeta de cele mai multe ori (8 ori) o litera (litera I) a alfabetului roman ?

cuvantul “locatie” nu are, de fapt, sensul de “spatiu, amplasament, loc etc”, asa cum gresit este folosit de unii vorbitori? Locatie inseamna, conform DEX, “chirie, inchiriere, suma platita drept chirie”. Confuzia se datoreaza influentei limbii engleze unde cuvantul “location” are sensul de “loc, spatiu”.

degenerescentele si regenescentele sunt cele mai lungi cuvinte (fiecare de cate 16 caractere) care contin o singura vocala (repetata de cateva ori) ?

cuvantul “patetic” inseamna, de fapt, “plin de patos”? El este folosit in mod incorect, de catre vorbitorii cu o slaba pregatire lingvistica, in expresii peiorative, cu sensul de “penibil, jalnic”. Si aici, cauza o reprezinta influenta limbii engleze unde cuvantul cu o pronuntie asemanatoare, “pathetic“, are sensul de “jalnic, disperat”.

schwyz (numele unei rase de taurine) este cel mai lung cuvant al limbii romane format numai din consoane?

in DEX nu exista niciun cuvant care sa se termina cu litera Q ? Totusi, Q nu este cea mai rara consoana in cuvintele limbii romane ci X.

litera C este incipienta in cele mai multe cuvinte romanesti in timp ce Y se gaseste ca litera de inceput in cele mai putine?

din punct de vedere a numarului de vorbitori, limba romana sa afla pe locul 5 (dupa spaniola, portugheza, franceza si italiana) in cadrul familiei limbilor romanice? Pe langa cei din Romania (aproximativ 20 de milioane), sunt inca 6 milioane de vorbitori ai limbii romane pe glob, formand astfel un total de aproximativ 26 de milioane.

doar 3.91% dintre cuvintele limbii romane sunt formatii interne?

in afara de tara noastra, comunitati importante de vorbitori de limba romana se afla in Republica Moldova (limba de stat), provincia autonoma Voivodina (limba de stat), Rusia, Ucraina, Israel, Serbia sau Ungaria. De asemenea, datorita migratiei fortei de munca si integrarii europene, romana este vorbita in Spania, Italia, Franta sau Germania.

ponderea limbii romane pe Internet este aproximata la circa 0.17%, cel mai slab procent intre limbile neolatine? Datele sunt disponibile in studiul Limbile #351;i culturile pe Internet 2005 si sunt valabile la nivelul lunii martie 2005.

38% din totalul cuvintelor din vocabularul limbii romane provin din franceza sau italiana?


SURSA:http://stiati-ca.com/limba-romana-stiati-ca/



*Blackmoon Lady 9+si lipistocul meu iubit
Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

Citat:
citat din mesajul lui My_Lady0091
Cuvantul autoinsamantarile este cel mai lung cuvant (17 litere) care contine toate cele 8 vocale ale limbii romane.

schwyz (numele unei rase de taurine) este cel mai lung cuvant al limbii romane format numai din consoane?




limba romana are doar 7 vocale.
intre i din a si i sin i nu exisa diferente de pronuntie. sunt fix acelasi sunet.

in afara onomatopeelor NU exista cuvinte in limba romana formate numai din consoane.

consoane si vocale sunt SUNETELE si nu reprezentarea grafica a acestora?


cred ca am completat cei trei "stiati ca" pentru ziua de azi
valei!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

...Furnicile nu dorm niciodata. Cu toate acestea, in zorii zilei, furnicile se intind asemenea oamenilor pentru a se dezmorti.

...Aproximativ 90% din populatia intregii planete locuieste in emisfera nordica.

...Cimpanzeii si cotofenele sunt singurele animale care isi pot recunoaste imaginea intr-o oglinda.

Orice adevar trece prin trei faze. Mai întâi este ridiculizat. Apoi i se opune rezistenta înversunata. Abia în faza a treia este acceptat ca fiind de la sine înteles.

"Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta."Mahatma Ghandi

Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

...Dunarea este cel mai lung fluviu din Uniunea Europeana.

Hoover Dam: Pe baraj, la granita dintre Nevada si Arizona exista un ceas care arata ora in Nevada si ora in Arizona. Este diferenta de o ora intre cele 2 state.
Practic iti ia cam 60 minute un pas catre celalalt stat.

Lake Mead este cel mai mare lac artificial din USA. Este localizat pe raul Colorado la aproximativ 40 km de Las Vegas intins si el in 2 state Nevada si Arizona. Este format de apa scoasa din barajul Hoover Dam, se intinde pe 180 km in spatele barajului, tinand aproximativ 35.2 km3 de apa.

Malul lacului este amenajat pentru plaja si distractie.

PS: Am fost acolo si as pune poze, insa nu stiu cum sa o fac.



Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

corap,multumesc pentru corecturi



*Blackmoon Lady 9+si lipistocul meu iubit
Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Google vine de la cuvintul googol, care inseamna 1 urmat de 100 de zero-uri.
Numele "Google" vine de la greseala de exprimare, fondatorul itentionind sa scrie "Googol"
Cel mai popular format non-HTML pe care il gaseste Google este formatul-PDF.
28% dintre angajatii IBM sunt indieni.



Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

stiati ca:

Filumenia este denumirea pasiunii de a colectiona ambalaje de chibrituri, respectiv
etichete, fie de cutii si plicuri de chibrituri, precum si alte obiecte de aprindere, iar filumenistul
este colectionarul pasionat de filumenie.
Dar, la modul mai larg, un filumenist este interesat si de alte informatii si materialele
care au tangenta cu chibriturile, respectiv, diverse materiale, documente, publicatii periodice
(ziare, reviste, buletine informative, prospecte, brouri, carti, manuale, enciclopedii, etc.),
continând informatii:
- despre chibrituri si fabricarea lor (istorie, inventii, perfectionari, tehnologii, produse noi pe piata, fabrici noi sau inchiderea celor vechi, muzee, etc.),
- despre colectionare si colectionari (persoane care colectioneaza, care expun din colectia lor, etc.),
- despre curiozit#259;ti legate de chibrituri (machete realizate din bete de chibrit, jocuri
logice, etc.).
In data de 7 aprilie 1827, chimistul si totodata farmacistul John Walker, dintr-un orasel din centrul Angliei, lipea prima eticheta pe o cutie cu chibrituri, cu scop de reclama a
produsului sau, punand, fara sa se gandeasca la aceasta, temelia noului hobby - colectionarea etichetelor cutiilor de chibrituri, pasiune care va primi, mai apoi, numele de filumenie.
A nu se confunda persoana farmacistului englez John Walker cu comerciantul scotian de la numele caruia provine marca de whisky, Johnnie Walker.


„Prima Fabrica de Chibrituri, Unsoare de Caruta si Produse Chimice din Timioara S.A.” a fost fondati în anul 1883, ca fabrica a lui Karl Steiner junior. A trecut apoi in proprietatea lui Alexander Kohn si Josef Herzl, iar din anul 1894 functioneaza ca societate pe
actiuni.
La inceputul existentei sale, cladirile fabricii se intindeau pe o suprafaa#259; de 8.000 m˛, pe malul stang al Begheiului, ocupand spatiul intre strazile Crizantemelor, capitan Damescu,Splaiul Tudor Vladimirescu si Preyer.




*Blackmoon Lady 9+si lipistocul meu iubit
Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput