As desfiinta facultatile particulare
Raspunsuri - Pagina 12
![](images/user_woman.png)
craciunitza spune:
Pisi, sunt foarte sensibila la meseria de medic veterinar si asta numai pentru ca mi-au murit (fost omorate) doua matze din cauza unor astfel de profesionisti. Nu stiam ca medicii veterinari sunt atat de diversificati. Eu cum nimeresc un veterinar bun, ce diploma sa-i cer sa-mi arate? Deviem de la subiect si ne cearta Androix.
De dragul exemplificarii ti-as spune ca mi-ar placea sa mi se spuna ca stie sa fie operativ (stii ce greu se invata asta?), prompt, ca are capcitatea de a intelege si de a transmite cunostinte... si lista ar putea continua.
Termenul de competenta are intelesul de abilitate-capacitate de a satisface finalitatile educatiei. Unde invatam asta?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
soricica spune:
Rufus,
este intr-adevar pacat ce se intampla acolo, dar deviem de la subiect cu mult.
eu nu iau partea facultatilor private sau de stat, eu spun doar ca ar trebuie sa privim lucrurile cu alti ochii, sa incercam sa acordam macar minimul de credit celor de langa noi, fara a arunca cu pietre inainte sa le acordam o sansa.
pisigri, nimeni nu a negat numarul de competente pe care ti le ofera o facultate, mai ales de medicina.insa exista o gramada de medici buni, absolvenit de faculati particulare.cum am mai spus undeva , depinde de fiecare cat vrea sa invete si sa asimileze.
crezi ca la privat predau alti profesori decat cei de la la stat sau ca invata pe alte manuale sau ar invata functia managementului in loc de Sindromul de Rabdomioliza la Cabaline?
aici se discuta de desfiintarea facultatilor private si pana acum nu a venit nimeni cu un argument pro, care sa ma faca sa zic da, trebuiesc desfiintate.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/pisigri/pisigri.jpg)
pisigri spune:
Citat: |
citat din mesajul lui craciunitza Pisi, sunt foarte sensibila la meseria de medic veterinar si asta numai pentru ca mi-au murit (fost omorate) doua matze din cauza unor astfel de profesionisti. Nu stiam ca medicii veterinari sunt atat de diversificati. Eu cum nimeresc un veterinar bun, ce diploma sa-i cer sa-mi arate? Deviem de la subiect si ne cearta Androix. De dragul exemplificarii ti-as spune ca mi-ar placea sa mi se spuna ca stie sa fie operativ (stii ce greu se invata asta?), prompt, ca are capcitatea de a intelege si de a transmite cunostinte... si lista ar putea continua. Termenul de competenta are intelesul de abilitate-capacitate de a satisface finalitatile educatiei. Unde invatam asta? Nu certati copiii cand viseaza! Poze |
Pai stii care e faza? Ca proaspat absolventul ala pe care il intrebi tu de competente, se gindeste la chestii demonstrabile, fie foarte repede, in urma unui test rapid, fie cu diplome. Operativitatea si promptitudinea sunt niste chestii "abstracte" in conditii de interviu, sunt f greu sau imposibil de cuantificat/demonstrat in 5-10-30 de minute.
Offtopic: si mie mi-au murit mitze tot din cauza de veterinari, de-aia am zis sa ma fac eu, macar stiu ca imi dau interesul. Nu, specializarile astea sunt doar in teorie, in practica nu exista cu adevarat...
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
craciunitza spune:
Pisi, nu-s abstracte. Tocmai ziceam ca le simti "la nas". Ca daca respectivul are nevoie de timpi de gandire ca sa-si sustina cauza, la care se presupune ca s-a gandit toata noaptea, mie mi-e clar ca pentru cauza mea va avea nevoie de timpi si mai mari. In fine, noi doua vorbim despre acelasi lucru. Eu ii raspunsesem libelulei, caci nu am inteles cum ii limpezeste ei o diploma de facultate de stat toate temerile.
Imi pare rau pentru pisicute.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/glimmer/glimmer.jpg)
glimmer spune:
Cred ca in titulatura acestui subiect e multa retorica, nu cred ca cineva dintre participantii la discutie pune problema desfiintarii lor, nici nu ar fi normal, ci e mai degraba vorba de neincredere in invatamantul privat, sau mai general in invatamantul cu plata, fie el de stat la privat. Asta pentru ca se presupune ca cei care invata pe locuri platite din buget se lupta, invatand, sa se mentina pe acele locuri. Invatand mai mult, se presupune ca sunt mai buni. Si, asa cum am mai spus intr-o interventie mult prea lunga, nu trebuie generalizat. Cine stie, poate insasi autoarea subiectului si-a mai schimbat optica, in urma discutiilor. Nu afirm ca ar trebui, fiecare are dreptul la propriile pareri, convingeri, fiecare are argumente.
Neincrederea in invatamantul privat este cumva justificata de exemplele pe care multi dintre noi le avem in jur. Generalizarea, insa, este gresita.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/libelula/libelula.jpg)
libelula spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ymca subscriu la ce spunea soricica mai edit:jos sus. adica facultatea absolvita este numai un criteriu dintr-o multitudine de altele care ar trb sa stea la baza angajarii. exista bineinteles criteriile astea functionale: sa aiba ceva cunostinte de baza despre activitatea pe care se presupune ca o va desfasura, sa fi facut niste cursuri, etc, dar exista si chestiile astea de tipul ambitiei, dorintei de a invata si munci, atentia persoanei pentru detaliu sau atitudinea fata de rutina/schimbare, optimismul, atitudinea pozitiva, sociabilitatea, inclinatia spre performanta. ma uit in jurul meu si-mi aduc aminte de colegi care nu stiau engleza nici cat sa se prezinte acum un an iar dupa ce au fost expusi in mod constant la un mediu in care se vorbeste engleza + niste cursuri saptamanale care se fac in cadrul firmei, sunt acum extraordinari. la fel se intampla cu computerul, sau cu orice alt sistem pe care omul trebuie sa-l invete. mie mi se pare mai greu sa gasesti celelalte calitati la un om, cele date de facultate sunt asa, secundare. |
ymca, este ok ce spui tu. sa cresti un om si sa il ajuti sa se dezvolte. dar sunt companii, asa cum este si cea in care lucrez eu, care au nevoie acum de anumite competente. nu il pot lua astazi ca sa imi stie peste un an microsoft project sau engleza. trebuie sa le stie azi, si inca foarte bine.
in alta ordine de idei, eu nu am spus ca angajez obligatoriu orice absolvent de stat. eu spun doar ca in urma celor mai multe experiente ale mele cu studenti de particulara (in calitate de cadru didactic, asa cum s-a mai si discutat pe aici), dar si in calitate de angajator caruia i se flutura pe la nas diplome obtinute cat candidatul era plecat in afara tarii, prefer sa nu mai imi pierd timpul cu solicitanti care au terminat astfel de facultati. nu cred ca este o idee preconceputa, ci una de cauza-efect. am vazut o data, am vazut a doua oara, ok, a treia oara nu mai incerc. si nu, nu am spus niciodata ca o diploma de stat iti asigura succes garantat. doar ca exista o probabilitate mai mare ca din cinci absolventi de stat, unul sa se plieze pe ceea ce doresc eu.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Andries/Andries.jpg)
Andries spune:
Sa va povestesc cum m-au recrutat pe mine niste americani canadieni (poveste reala, sustine metoda craciunitei aia cu simtitul la nas
): CV, scrisoare de intentie, interviu telefonic, interviu schema clasica.
Dar ...la finalul interviului sa cad pe jos...
Q: Universitatea terminata este....?
R: Politehnica, Fac cutare, specializarea cutare in 199x (mai bine de 10 ani in urma ) (ala era clar ca auzea prima data de facultatea respectiva, habar nu avea ca e de stat, ca e privata, etc)
Q: Care a fost subiectul lucrarii dvs de licenta ?
R: (2 sec de stupoare din partea mea): Un sistem de avertizare in timp real impotriva incendiilor si efractiilor intr-o cladire industriala comandat de un circuit programabil Motorola model cutare plus senzorii aferenti...aaa... nu cred ca se mai fabrica acum exact acest model.
Q: Puteti sa-mi explicati / desenati schema sistemului?
R: aaa.. da. Si i-am desenat-o si explicat-o in 5 minute (sincer nici mie nu mi-a venit sa cred ca mi-o aminteam!! pentru mine a fost un soc sa constat ca imi amintesc proiectul de diploma), desi nu mi-am luat licenta cu 10, ci cu 8 si ceva. A pus si omul cateva intrebari, i-am raspuns, etc. Dar m-au angajat pe exact ce salariu am cerut eu, plus masina, decont, flexible time .. ce-a vrut muschiul meu. Aaaa... si in plus mi-au facut check la studii...au verificat la facultate daca era adevarat ca frecventasem intre anii x si y. Partea cea mai tare ca la nici un alt interviu nu am fost intrebata vreodata ce dracu am facut eu in facultate, americanii au fost unicat.
Asta e diferenta... la noi se invata pe banda rulanta un fel de bla bla... nu avem nici macar o universitate in top 100 si ne miram de ce nu avem crestere economica. Ia dati un google search "cumpar lucrare de licenta 2011" ...Aproximativ 337.000 (de) rezultate (0,30 secunde) nice...in stilul asta in 10 ani o sa ne gandim sa ne desfiintam toate universitatile
pai copiii nostri invata sa fure la note si sa copieze din clasa I, eternul "lasa mama ca vorbesc eu cu doamna, strangem niste bani" ...
Andries
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Andries![]() ![]() Dar ...la finalul interviului sa cad pe jos... Q: Universitatea terminata este....? R: Politehnica, Fac cutare, specializarea cutare in 199x (mai bine de 10 ani in urma ![]() Q: Care a fost subiectul lucrarii dvs de licenta ? R: (2 sec de stupoare din partea mea): Un sistem de avertizare in timp real impotriva incendiilor si efractiilor intr-o cladire industriala comandat de un circuit programabil Motorola model cutare plus senzorii aferenti...aaa... nu cred ca se mai fabrica acum exact acest model. Q: Puteti sa-mi explicati / desenati schema sistemului? ![]() R: aaa.. da. Si i-am desenat-o si explicat-o in 5 minute (sincer nici mie nu mi-a venit sa cred ca mi-o aminteam!! pentru mine a fost un soc sa constat ca imi amintesc proiectul de diploma), desi nu mi-am luat licenta cu 10, ci cu 8 si ceva. A pus si omul cateva intrebari, i-am raspuns, etc. Dar m-au angajat pe exact ce salariu am cerut eu, plus masina, decont, flexible time .. ce-a vrut muschiul meu. Aaaa... si in plus mi-au facut check la studii...au verificat la facultate daca era adevarat ca frecventasem intre anii x si y. Partea cea mai tare ca la nici un alt interviu nu am fost intrebata vreodata ce dracu am facut eu in facultate, americanii au fost unicat. Asta e diferenta... la noi se invata pe banda rulanta un fel de bla bla... nu avem nici macar o universitate in top 100 si ne miram de ce nu avem crestere economica. Ia dati un google search "cumpar lucrare de licenta 2011" ...Aproximativ 337.000 (de) rezultate (0,30 secunde) ![]() ![]() Andries |
Piata filtreaza rapid. La inceput am fost si eu sictirit cand dadeam de specimene nonprofesionale - de unde sa stie angajatorul din prima de care sunt eu din ala sau din celalalt? Apoi mi-a trecut. Cartea mea de vizita a fost experienta profesionala concreta si testele solicitate. Scurt si concret. Ca si la tine oarecum cu diferenta ca nu am gasit (inca) un angajator de asa talie. Dar... viitorul e in fata, nu? Cine stie?
![](icon_smile.gif)
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Andries/Andries.jpg)
Andries spune:
Problema este Marius, ca strainii care vin la noi sa faca business stiu sa recruteze, pe cand noi romanii, cand recrutam (mai ales pentru pozitii in aparatul de stat) avem alte criterii... si de aici se duce totul pe rapa. Pe principiul romanesc lasa ca merge si asa. Oricum, in proiectul ala am lucrat direct pentru sistemele de securitate UE si pentru alte mari retele pan europene, e adevarat ca nu prinzi in orice zi asa ceva. Dar la noi ... doamne imi amintesc cand lucram mai demult pentru renumerotarea din Romania sau mai recent pentru portabilitatea numerelor ... fratioare ce prastii de angajati am vazut in toate agentiile guvernamentale cu care am avut de-a face, specializati in solitaire, bilutze, cafele si tigari (au deja 400 eur pe "competente"), nu stiam ce sa fac mai intai sa plang de nervi sau sa rad ca la balaceanca? Specialisti in comunicatii si nu auzisera de nivelel OSI sau nu faceau diferenta intre 10^2 sau 2^10 ? Suntem sub orice critica.
Andries
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/A_Iulia/A_Iulia.jpg)
A_Iulia spune:
Libelula, nu am inteles, esti angajat sau ai firma ta? Intelesesem ca lucrezi la o multinationala, dar nu inteleg atunci de ce te consideri angajator.
Cat priveste fiscalitatea, nivelul din RO e destul de redus. Si tocmai cu diferenta de impozit (pe care de altfel ai fi nevoita sa o platesti intr-o tara din vest) poti sa-ti mai suplinesti aici accessul la cele necesare pe care statul nu ti le ofera. Desigur, asta se poate de la un nivel al salariului in sus, ca diferenta sa fie semnificativa.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)