Casa in afara Bucurestiului....
Salutare
Am vazut ca s-a mai discutat subiectul asta in urma cu niste ani de zile, dar pentru ca se schimba multe in 2-3 ani, am zis sa redeschid discutia...
Ma preocupa ideea de a cumpara / construi o casa in afara Bucurestiului. Momentan locuiesc intr-un apartament de bloc (3 camere), insa mi-as dori ca toata lumea curte, spatiu mai mult, loc de joaca pentru copil, etc. Principala mea problema este insa legata de copil, drumul la scoala, bona (care nu mai vine pana in Pipera sau Corbeanca...) si asa mai departe.
As dori sa ii intreb pe cei care au facut acest pas, cum va descurcati cu toate aceste lucruri... cat de obositoare sunt drumurile, cum rezolvati cu luatul copilului de la gradi, etc... Daca se poate va rog spuneti si zona in care locuiti.
Multumesc
Raspunsuri
Vivela spune:
noi am facut pasul asta, ne-am mutat in moara vlasiei - dupa Pipera, relativ aproape de Balotesti(de fapt acum caram lucrurile acolo, inca nu ne-am mutat cu totul).
copiii mei sunt inca mici (4 ani si 1 an), pe cel mare l-am mutat acolo la gradinita, cel mic va merge si el tot acolo.
la scoala insa ii voi duce/aduce in bucuresti, cel mai probabil.
eu sper sa ne descurcam, probabil la inceput o sa fie mai dificil, dar ne vom adapta.
si eu si sotul avem program flexibil, daca e musai sa ajungem la vreo ora anume undeva o putem face.
daca aveam program fix 8-18 sau similar nu stiu cum am fi procedat.
diana_jors spune:
Si noi ne-am mutat in afara Bucurestiului (pe langa Balotesti), maine implinim 6 luni de la fericitul eveniment
Pe Alex il ducem cu noi in Bucuresti, la o gradinita in apropierea serviciului meu. Probabil l-am muta la gradinita din sat daca am avea ce face cu el in vacante. Cu scoala inca nu ne-am hotarat cum vom face, mai avem timp pana atunci
Transport: noi circulam pe DN1, pot sa spun ca luni dimineata avem nevoie de o marja de vreo 10 minute in plus fata de restul zilelor, in rest circulam foarte bine. De fapt pana la intrarea in Bucuresti treaba merge brici, de acolo merge ca la oricine altcineva, care locuieste in oras
Ne-am inscris la medicul de aici, exista magazine, spalatorii auto, vulcanizari, parc de joaca pentru copii, microbuze la fiecare 10-20 minute, chiar si gara de tren Am gasit electrician, iar cu instalatiile ne-am descurcat noi
Ce e diferit fata de apartamentul din oras: mai multa umezeala, mai putin praf, mai mult noroi carat din curte, mai multe furnici, mai multi tantari si alte elemente de fauna de care n-am dat prin Bucuresti, folosim mult mai mult bicicleta. Parca si oamenii sunt ceva mai saritori decat la oras, cel putin cei cu care am avut pana acum tangenta...
Dimineata ne trezim mai devreme decat o faceam in oras, ajungem acasa mai tarziu, dar ne bagam in pat mai devreme; nu mai avem timp de TV, avem de lucru si pe-afara (macar sa taiem ierburile ), crestem un caine si 2 pisici (deocamdata), copilul poate alerga cat vrea el, si putem bate in pereti si pune in functiune masina de spalat la orice ora fara sa stresam vecinii...
E clar mai mult de lucru si se cheltuie ceva mai mult cu intretinerea. Plus, incalzirea nu e subventionata deloc, cum era la bloc
Dar suntem mai odihniti, mai linistiti, mai multumiti...
Diana de Alex (23 aprilie 2007)
Alerg 42 pentru o sansa
"When you cross that finish line - no matter how slow, no matter how fast - it will change your life forever." (Dick Beardsley)
cllaudia spune:
Pai eu zic ca daca iti pui problema sa te muti in Pipera, Corbeanca sau alte zone de lux, atunci nu vad de ce te-ai mai gandi la situatii gen scoala copilului, bona, etc. In asemenea zone exista si scoli bune,de fite, si gasesti la fel de bine si bone, menajere, sau ce mai doresti tu. Plus ca distanta fata de Bucuresti nici nu e f mare. Practic cei care locuiesc in zonele astea se considera ca si bucuresteni. Alta era situatia daca te mutai eu stiu, prin Peris, Gruiu,Ad.Copaceni,zone din astea mai pt omul de rand. Acolo poate nu gaseai scoli care sa fie pe placul vostru, sau poate nu gaseai bona buna sau altele, deci ar fi trebuit sa vi in Bucuresti pt toatea astea, plus ca distanta era si mai mare... Dar in situatia ta eu zic sa nu iti mai faci griji si sa faci increzatoare pasul asta. Merita foarte mult, mai ales pt copil.
b.nica spune:
Eu am 2 locuinte cu confort asemanator atat in Bucuresti cat si la 30 km,langa Peris.
Cand sunt la tara(asa numesc eu casa desi este mai mare si mai luxoasa decat casa din capitala),ma scol fara probleme dimineata,(la Buc. ma scol numai cu desteptator),am in curte legume si fructe bio,menajera ma costa mai putin,apa vine din put de mare adancime ieftin si bun,analizez panourile solare de incalzire a apei menajere si pe cele voltaice,gradinita copiilor este la 50 m de casa(recunosc ca nu i-am dus inca!).
Asa cum am mai spus pe aici,daca ma lamuresc bine cu salcia energetica,in cele 2 ha de la camp pe care le platesc acum pt. ca nu le-am cultivat,ma scot si cu incalzirea ff. ieftin dar si cu alte produse care sa-mi aduca profit.
Pt. cine nu are ca mine mostenire de la bunici pamant este momentul sa il achizitioneze pt. ca pretul este mic pt. terenuri si astfel poate sa-si asigure energia de incalzire la pret ff. mic dar si surse de venit suplimentar.
Revin cu avantajele spectaculoa ale Salciei energetice:
-salcia aceasta are putere calorica f. mare:caldura cu costuri ff. mici;
-creste cu 3 cm /zi;deci ai de pe o suprafata destul de mica necesarul pt. incalzire fara costuri mari,chiar f. mici.
buburuzica_2005 spune:
Noi am facut pasul asta in 2009 cand copiii aveau 4 ani. Ne-am mutat in Com. Vidra.
Copiii merg in continuare la aceeasi gradinita in Bucuresti si la scoala tot asa vom proceda.
E mult mai bine decat la bloc , faceti pasul acesta si nu veti regreta
Tala spune:
Diferentele pozitive sunt...fara numar: aer curat, liniste, o privighetoare, gradina de vis (pt cine e pasionat), legume bio, copilul poate sa zbiere in voie, noi sa gaurim pereti sau sa facem orice alte zgomote dorim, am uitat cum arata gandacii de bucatarie sau de canal, cum suna manelele sau scandaluri prin vecini, spatiu muuult mai mare; cele negative: poti sa dai nas in nas cu vre-un soricel (dar noi avem bufnita care si-a facut cuib in saceac asa ca am scapat si de problema asta) si fac in plus 15-20 de minute fata de cat faceam cu masina cat stateam in bucuresti.
Duc copilul la gardi in bucuresti (am incercat aici si am regretat - verifici bine inainte pt ca daca alegi sistemul de stat si nu numai se pare ca nu orice educator e dispus sa vina la cuca macaii sa predea, deci sa nu ajungi sa regreti ca mine). La scoala tot in Bucuresti va merge.
Desi parea f greu initial, am constatat a mia oara ca orice se poate. Nici nu-mi pot imagina acum cum as creste un copil la bloc, mai precis pe copilul meu, mai ales si alaturi de catelusa noastra (gainile si cocoselul sigur n-ar fi intrat in schema)
Gabrielama spune:
Se poate, sigur. Sunt altfel de "probleme" decat statul la bloc in Bucuresti, pe care, cu timpul, inveti cum sa le rezolvi.
Problemele mele nr. 1:
- doamna de la curatenie si bona - care au trebuit pe rand convinse sa vina; chiar si asa, vin pana undeva in drumul principal, de unde trebuiesc ridicate dimineata, caci le este frica de catei;
- copil la scoala in Bucuresti; adusul nu este o problema, caci venim si noi dimineata; insa uneori termina mai devreme si atunci trebuie sa fie cineva care sa o ia si sa o duca acasa. Asta este o parte complicata;
- daca uiti sa iei paine, un morcov sau cafea (exemple, evident), trebuie sa te urci in masina ca sa ajungi la primul magazin (cel putin in zona in care stau eu);
Cat despre prietenii din natura, noi avem iepuri de camp, fazani, soricei, fel de fel de pasari vazute si nevazute.
Succes!