cit se mai in Ro da la o nunta?
Raspunsuri - Pagina 4
AndraP_87 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ocebine
Eu nu inteleg de ce invitatii trebuie sa plateasca pentru aceste lucruri...ma gindesc ca ar fi corect sa imi PERMIT sa platessc aceste lucruri inainte de a apela la nuntasi. Eu nunta o vad ca pe o ocazie de a sarbatori un eveniment important in viata alaturi de cei dragi...nu o afacere. Anamaria "With sufficient thrust, pigs fly." |
Da, evident ca asa ar fi corect si frumos si ideal. In unele locuri chiar asa se face.
Am un coleg de lucru in Germania care se casatoreste anul acesta si zicea ca el investeste ~ 20000 euro pt nunta. Iar invitatii dau (de obicei, acolo) 50 euro / cuplu.
In schimb in Romania intotdeauna asa a fost vazuta nunta...ca o afacere. Pun pariu ca erau si mai sunt inca multi care asa iau decizia de a se casatori (nu spun ca altfel n-ar face-o, dar poate nu la momentul respectiv) - sa isi face de-o masina, un avans de casa, o renovare, ceva...
Burtocika spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Pisigri, 2 persoane (cuplu) sa dea 200 de euro ti se pare mult? Prietenul meu tocmai imi spunea ca i se pare prea putin. gandeste-te ca oamenii aia au meniul care e minimum 130 de lei, bautura, tortul, locatia, DJ-ul, fotograful si cameramanul, florile samd. |
Nu te supara, dar cheltuielile unei nunti nu sunt obligati sa le suporte invitatii ... Poatee mirii au gusturi extravagante si vor flori importate din Thailanda sau fotograf profesionist sau cameraman de la ProTV (am auzit si din astea).
De-aia se merge pe varianta "tacamul + ceva extra". In tacam intra de obicei mancarea + bautura + tortul + locatia (cu sau fara decoratiuni, despinde si aici de local). Acel extra depinde de invitati, fiecare isi da cat isi permite.
Eu de exemplu nu as putea sa ma duc la o nunta daca mi s-ar parea prea scumpa sau de fitze; prefer sa inventez o scuza, sa duc un cadou simbolic, dar daca nu-mi permit, nu ma duc.
Pe principiul asta ne-am facut noi nunta, adica am ales un restaurant decent ca bani, pt ca stiam cat isi pot permite invitatii nostri si riscam sa ramanem fara invitati daca optam pentru ceva mai scump ...
*****************************
Irina (2006) si 34+ cu
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ?
www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele
AndraP_87 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Burtocika
Nu te supara, dar cheltuielile unei nunti nu sunt obligati sa le suporte invitatii ... Poatee mirii au gusturi extravagante si vor flori importate din Thailanda sau fotograf profesionist sau cameraman de la ProTV (am auzit si din astea). De-aia se merge pe varianta "tacamul + ceva extra". In tacam intra de obicei mancarea + bautura + tortul + locatia (cu sau fara decoratiuni, despinde si aici de local). Acel extra depinde de invitati, fiecare isi da cat isi permite. Eu de exemplu nu as putea sa ma duc la o nunta daca mi s-ar parea prea scumpa sau de fitze; prefer sa inventez o scuza, sa duc un cadou simbolic, dar daca nu-mi permit, nu ma duc. Pe principiul asta ne-am facut noi nunta, adica am ales un restaurant decent ca bani, pt ca stiam cat isi pot permite invitatii nostri si riscam sa ramanem fara invitati daca optam pentru ceva mai scump ... ***************************** Irina (2006) si 34+ cu www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ? www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele |
Bine, in aceeasi ordine de idei, poate sunt miri cu gusturi extravagante dar care nu se asteapta ca invitatii sa puna mai mult in plic pentru chestia asta. Si nu cred ca s-ar simti bine ca anumiti invitati sa nu vina tocmai pentru ca, respectand traditia cu acoperitul cheltuielilor, nu isi permit sau nu vor.
A_Iulia spune:
Pai stati putin, daca afara nunta reprezinta doar cheful si petrecerea unde lumea participa doar ca sa se distreze si sa sarbatoreasca evenimentul (parintii mirilor suportand de regula costul nuntii), in Romania nunta reprezinta ocazia cu care fiecare nuntas contribuie financiar astfel incat mirii sa inceapa cu ceva in viata.
Pe vremuri parca exista lista de cumparaturi. Nu dadeai bani, dar mergeai la un magazin indicat si alegeai ce sa cumperi: o masina de spalat, un aragaz, tacamuri, in fine, tot ce e nevoie intr-o casa.
Ulterior asta s-a transformat in bani (evident, e mai usor sa dai bani decat sa pierzi timp sa alegi un cadou). Obiceiul a ramas relativ la fel, adica se presupune ca mirii isi recupereaza toate cheltuielile cu nunta si le ramane ceva.
Abordarea e foarte diferita, fetele din strainatate inteleg mult mai bine modelul de afara.
ocebine spune:
Aici exista o lista de cumparaturi inainte de mers la nunta...dar pe lista nu sint neaparat chestii foarte extravagante. De exemplu: un blender, un mixer de mina, castroane, etc...daca se inscriu pentru set de farfurii/pahare/etc, atunci se combina mai multe persoane la un loc si cumpara "colectiv". Cumparaturile se trimit mirilor acasa sau se string pe o masa la nunta.
Nunta este strict petrecerea cu dans, mincare si bautura.
Cheltuielile sint suportate traditional de catre parintii miresei (parintii mirelui platind cina de "repetitie" de cu o seara inainte si luna de miere) dar au cam inceput mirii sa isi plateasca singuri (mai ales daca deja e nunta 2 sau 3).
Inainte se facea nunta "pentru ajutorul mirilor" dar nu existau atitea "optiuni" extravagante, ma gindeam ca mai se schimba lucrurile putin.
Mi se pare aiurea sa platesc extravagantele unei mirese...
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
marius spune:
In Romania in vremurile mai trecute ideea de nunta si casatorie era la mare pret, era un eveniment extrem de important pentru comunitatea in care avea loc. In acele perioade exista ideea de zestre data de parintii fetei catre mirele viitor sot. Acesta din urma insa trebuia sa aiba avere demna de valoarea zestrei care reprezenta si statusul de innavutire a barbatului petitor pentru ca daca mirele nu era suficient de bogat sau nu avea bogatia similara zestrei era refuzat de ginere de catre parintii miresei.
Pe de alta parte pentru cei care se casatoreau dar care prin situatia lor erau mai putini innstariti beneficiau de aceleasi onoruri din partea comunitatii de aceeasi recunoastere a importantei momentului casniciei care ea in sine era extrem de puternica din punct de vedere semnificativ pentru comunitate si sarbatoriti. Sa nu uitam ca o casnicie a avut loc in fata Domnului, a fost legata si este investita de sacralitatea (taina casatoriei divine) si in prezent. De aceea a fost si este si in prezent un moment de maxima responsabilitate atat individuala (sot/sotie) cat si de comunitate care este martora fata de juramintele date in fata Domnului de fata cu ei.
Dar ca sa revin - obiceiurile de a da daruri (mai demult in natura) cat si mai apoi bani nu era de a plati sau de a compensa cheltuielile ocazionate de organizarea acelei nunti cat mai ales era o modalitate de a da putere materiala unei noi familii aparute in comunitate care familie a fost si este inca in mediu rural un motiv de extrema seriozitate o problema a intregii comunitati din care aceasta face parte.
Succesul sau insuccesul unei familii este intr-o mare masura si o recunoasterea a succesului sau insuccesului acelei comunitati din care aceasta face parte.
In final mai trebue sa mentionez ca familiile nou constituite aveau obligatia de "a returna" in general mostenitorilor celor a caror parinti i-au sprijinit la momentul casatoriei prin prezenta la casatoria acestora din urma. Si din acest motiv se facea strigarea si inca a fost si este un moment extrem de important pentru ca asa se stia in cadrul comunitatii care familie a returnat carei noi familii partea din bunurile ce candva le-au primit la randul lor de la parintii celor la care acum le intorcea gestul. Asa incat aceste strigari erau si o inchidere de conturi ca sa o numim astfel si a reprezentat un moment in primul rand "de onoare" a celor carora le-a sosit momentul de a ajuta noua familie sa inceapa un nou drum asa cum au fost si ei ajutati la momentul inceperii drumului lor.
Desigur evolutia si semnificatia acestor momente s-a diluat sau s-a modificat ca si esenta si/sau continut dar istoric discutand de aici se porneste.
Sper ca aceste informatii sa ajute la o clarificare a semnificatiei acestor momente in si din viata romanilor traitori in Romania. Desigur exista probabilitatea ca ceva similar sau identic sa apartina si altor zone ale lumii.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
ocebine spune:
Marius, apreciez ca ti-ai rapit din timp si mi-ai explicat despre traditia nuntii de odinioara.
Ma gindesc ca "pe vremuri" totusi lumea pe care o descrii traia intr-un sat/orasel/oras si in general mirii fiind "potriviti", majoritatea nuntasilor aveam cam acelasi statut.
In ziua de azi, lucrurile stau cu totul altfel.
Probabil ca toate nuntile aveau loc in acelasi loc (nu o puzderie de restaurante pentru toate fitzele, pardon gusturile), era un singur taraf (nu DJ cu lumini, fumuri si artificii), mincarea era produsa local, fotografia era una bucata (nu un fotograf cu tripod, reflectoare, videocameranam, etc), machiaj nu prea era (spre deosebire de o cosmeticiana adusa in mod special), flori erau pe cimp (nu orhidee importate din X tara)...Sa nu mai spun ca rochia era probabil facuta de catre mireasa si nu vreun designer celebru...si exemplele pot continua.
Mirii erau tineri si la inceput de drum, nu neaparat cu cariere deja formate si pusi pe picioare. Sa nu mai vorbesc despre cei care deja locuiesc impreuna de multi ani si au deja de toate in casa!
Iti multumesc...nu uitasem...dar m-am impotmolit la nevoia de a "scoate" ceva in zilele noastre la o nunta.
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
Laura25 spune:
ocebine, ce descrii tu in ultima ta postare se intampla la maxim 5% din nuntile romanesti (poate chiar mai putin). Insa sunt tineri care se casatoresc abia iesiti din facultate, sau chiar mai devreme, sau care au un job 'de incepatori' cu venituri mici. Mai sunt in continuare tineri la tara care se iubesc dar nu au aproape nici un venit si fac nunta la bufetul din sat. Acestia daca nu isi permit sa plateasca masa pt 50-60 de invitati nu ar trebui sa se mai casatoreasca deloc? Sau ar trebui sa faca doar cununia religioasa ei cu pariintii si cu nasii?
Xio zicea de luna de miere pe banii nasilor. Eu as zice ca sunt multe cupluri care se bucura daca din banii stransi de la nunta pot cumpara un aragaz la care sa faca macnarea si o masina de spalat. Nu toate nuntile sunt 'de fitze'. Inca sunt multi pt care un ajutor cat de mic la inceput de drum este important si chiar conteaza .
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
ocebine spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Laura25 ocebine, ce descrii tu in ultima ta postare se intampla la maxim 5% din nuntile romanesti (poate chiar mai putin). Insa sunt tineri care se casatoresc abia iesiti din facultate, sau chiar mai devreme, sau care au un job 'de incepatori' cu venituri mici. Mai sunt in continuare tineri la tara care se iubesc dar nu au aproape nici un venit si fac nunta la bufetul din sat. Acestia daca nu isi permit sa plateasca masa pt 50-60 de invitati nu ar trebui sa se mai casatoreasca deloc? Sau ar trebui sa faca doar cununia religioasa ei cu pariintii si cu nasii? Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Sint total de acord cu tine ca trebuie ajutati...vorbeam insa despre nuntile cu fitze unde esti obligat sa dai mai mult decit poti duce ca altfel esti vazut rau.
Am mai urmarit postari si de fiecare data se aduce pe tapet restaurantul/fotograful/dj...etc.
Sint de acord si cu Marius ca asa ar trebui sa fie dar chiar aici pe forum realitatea pare alta.
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
XIO spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ocebine
Sint total de acord cu tine ca trebuie ajutati...vorbeam insa despre nuntile cu fitze unde esti obligat sa dai mai mult decit poti duce ca altfel esti vazut rau. Am mai urmarit postari si de fiecare data se aduce pe tapet restaurantul/fotograful/dj...etc. Sint de acord si cu Marius ca asa ar trebui sa fie dar chiar aici pe forum realitatea pare alta. Anamaria "With sufficient thrust, pigs fly." |
Daca este o nunta de fite nu esti obligat sa dai mai mult, dar cei 200 de euro mi se pare ca sunt suma minima care se ofera indiferent de nunta.
Spre exemplu am fost anul trecut la nunta unor prieteni unde un cuplu a dat 50 de euro, ca nu au avut mai mult. Nu a comentat nimeni nimic despre ei, s-a comentat despre niste prieteni care nu au venit motivand ca nu au bani.
Nu este un gardian care sa te dea afara daca ai dat mai putin, 200 de euro este o suma optima.
daca mirii au bani sa aduca cea mai tare formatie nu inseana ca toti prietenii au sa dea.
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro