Unde sa caut cauza?
Raspunsuri - Pagina 7
Selene_Bunny spune:
Nu stiu, ladyJ. Eu nu ma percep ca fiind stresata pana peste poate - sigur mai incape . Insa un lucru este clar: stresul, in oricare limite s-ar incadra, va mai dura luni, poate chiar ani. It's a fact. Ce fac, ma duc luni sau ani la psihoterapie?
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
NOU - colectia de martie!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Selene_Bunny Nu stiu, ladyJ. Eu nu ma percep ca fiind stresata pana peste poate - sigur mai incape . Insa un lucru este clar: stresul, in oricare limite s-ar incadra, va mai dura luni, poate chiar ani. It's a fact. Ce fac, ma duc luni sau ani la psihoterapie? |
Pai Selene, daca pui asa problema inseamna ca-mi bat gura de pomana. Recunosc totusi ca nu ma mira
Bine, nu te mai duce nicaieri, stai asa si asteapta o minune, ce draq sa mai zic.
Ai uitat ca cele cateva sedinte te-au ajutat.Atat pe tine cat si pe Daria. Asta nu se pune ?
In fine, faci cum crezi.
olympia spune:
Daria va continua sa faca unele lucruri care s-o puna in pericol, e firesc, fac toti copiii(fii-miu a reusit si la 16 ani), asta insa nu inseamna ca acele lucruri trebuie tratate cu un raspuns nervos din partea parintilor, fie si numai pentru ca de multe ori efectul e invers celui dorit.
Copiii certati sau batuti pentru greseli retin doar furia parintilor, sentimentul de respingere, se incarca de emotii negative, doar s-a vorbit pe pagini intregi la "dresaj", la "parinteala nepavloviana" si la atatea alte subiecte... Explici, previi cat poti, te organizezi astfel incat sa reduci riscurile, nu ai asteptari disproportionate fata de varsta ei. Nu esti tu de-o parte si ea de alta, nu ea atenteaza la libertatea ta, nu-i vina ei cand esti ocupata sau bolnava, ea are constant nevoie de dragoste, de protectie de intelegere, de educatie, toti copiii au, o cer instinctiv si perfect justificat si copiii parintilor bolnavi si copiii parintilor saraci si copiii parintilor ocupati.
Cand un copil nu se simte in siguranta, cand in jurul e tensiune si incordare, el devine mai putin cooperant si pare a uita brusc achizitiile de pana atunci cu privire la igiena, olita. E raspunsul lui la stres, asa cum raspunsul tau la stres poate e tipatul, sau mancatul fructelor nespalate direct din pom, de pilda.
Selene_Bunny spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ladyJ
Pai Selene, daca pui asa problema inseamna ca-mi bat gura de pomana. Recunosc totusi ca nu ma mira Bine, nu te mai duce nicaieri, stai asa si asteapta o minune, ce draq sa mai zic. Ai uitat ca cele cateva sedinte te-au ajutat.Atat pe tine cat si pe Daria. Asta nu se pune ? In fine, faci cum crezi. -------------------------------------------- ´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F. |
Te infurii degeaba, stresul de care vorbeam nu are legatura cu copilul, ci cu familia mea si rudele mele. Plus cu familia lui iubi.
Sedintele acelea sunt pretioase.
Cand un copil nu se simte in siguranta, cand in jurul e tensiune si incordare, el devine mai putin cooperant si pare a uita brusc achizitiile de pana atunci cu privire la igiena, olita. |
Tensiunea si incordarea nu sunt provocate de copil. Eu nu o invinovateam pe Daria pentru nimic. Daca e sa invinovatesc pe cineva, ma invinovateam pe mine.
pisigri spune:
Mai Selene,
Sincer cumva mi-e si teama sa scriu, pentru ca noi ne-am mai ciondanit si nu as vrea sa ai impresia ca te vinez ca sa te pun la colt.
Dar am zis sa risc.
Te invirti intr-un cerc vicios. Familia lui iubi e cum e si nu iti face nici un bine.
In Braila abia va descurcati amindoi, aveti venituri super mici, tu spui ca nu iti gasesti job, ca daca iti gasesti nu ai unde sa o duci pe Daria si cu cine sa o lasi, ca ce iei pe mere dai pe pere etc.
De mutat iar nu vreti sa va mutati, voi va cunoasteti mai bine motivele, eu zic doar ca oamenii, cind le-a ajuns cutitul la os, au plecat si peste mari si tari, cu cite o valiza pentru fiecare membru al familiei, asumindu-si riscuri mai mari si iesind din impas pina la urma.
Toate astea sint un stress pentru tine.
In plus, nu esti o persoana prea easy-going nu stiu cum sa spun, citindu-te am observat ca tu ai citeva fixatii la care nu poti/vrei sa renunti: sigur ca e de dorit sa fie curat in casa, dar asta nu trebuie sa implice consum nervos din partea ta; sigur ca toaleta e un loc unde am vrea sa ne bucuram de intimitate, dar daca nu se poate nu se poate, copilul primeaza; sigur ca am vrea ca atunci cind copilul spune da-da si pare ca a inteles, sa si tina minte si sa si aplice fazele cu microbi si traversat, dar uite ca la 2 ani si ceva copilul de fapt nu da doi bani pe povestile astea.
Cred ca de asta zice Lady de psihoterapie; tie ti-ar fi foarte de ajutor sa identifici corect prioritatile, sa te ocupi de ele in ordine fara sa intri in panica si sa te enervezi.
In plus, si eu cred cu tarie ca ti-ar fi cu mult ma bine daca ai avea un job care sa te scoata din casa. Ati creste veniturile, te-ai simti mai utila, ai interactiona cu oameni care te-ar scoate din ale tale.
Stiu ca nu ai deschis topicul ca sa fii luata in colimator, insa efectiv asta este impresia pe care o lasi, ca te invirti intr-un cerc vicios, ca ai tendinte depresive cu perioade mai bune si cu "recaderi" care vin la pachet cu lipsa de rabdare, pretentii mari si "nu se poate".
Sper sa nu percepi mesajul meu altfel decit mi-am propus eu, pentru ca eu chiar m-am straduit sa il scriu frumos
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
Luna1 spune:
citat din mesajul lui Selene_Bunny Exemplu de pozna: In cada, se joaca cu grebla, grebleaza sapunul si linge grebla. Exemplu de ingrijorare: Pun pe umeras pantalonii lu' ta-su, din buzunar cad niste monede, ma aplec dupa ele, Daria e mai rapida ca mine, insfaca una, o baga repede in gura si fuge dincolo. E mai clar acum? Blogul meu - de la noi, pentru ei! NOU - colectia de martie! Bazar general - fiecare implicare conteaza! Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii |
Fie-mea face asa la aproape 4 ani. I se pare delicioasa apa din cada cu spumant si sampon, incearca sa muste sapunul, daca prinde monezi le baga in gura si rade. Eu nu ma impacientez, nu mi se pare iesit din comun, e normal ca cei mici sa isi incerce limitele, sa arate ca ei au personalitati proprii si pot incalca regulile (fie ele si cele care tin de siguranta proprie).
In general sunt de parere ca e vina a noastra a parintilor cand copiii sunt pusi in pericol.
De ex, daca tot doreai sa varuiesti, puteai sa o rogi pe Buni sa mearga cu copilul afara pt 2 ore si tu puteai varui in liniste. Eu sincera sa fiu n-am pretentia de la cea mica sa asiste cumintica cat timp eu as zugravi paretii, clar cineva ar trebui sa o duca la plimbare sau sa o tina preocupata cu altceva, de preferat nu in casa unde ma poate vedea ca zugravesc si fi interesata de ce fac.
Cand ne-am mutat in casa in care locuim acum am zugravit sufrageria si un dormitor, n-am avut pretentia de la fiul meu care avea 5 ani pe atunci, sa vina cu noi si sa stea cuminte fara sa atinga nimic. A stat mama cu el, doar eu si cu sotul am lucrat.
Copiii sunt curiosi din fire, asa descopera lucruri noi. Noi ca parinti trebuie doar sa ne asiguram ca ei sunt in siguranta, ATAT.
P.S. Accidentele de pipi au loc mai ales cand copilul are o precupare ata de interesanta incat nu vrea sa paraseasca locul actiunii. Cum Daria se juca cu pisicute e normal ca nu a vrut sa "piarda timpul" mergand la toaleta, a tinut pana n-a mai putut si a facut pe ea. Nu e o tragedie, e normal.
Selene_Bunny spune:
pisigri, am fost la psihoterapeut atat cat am putut, atat cat mi-am permis. Am luat bani imprumut, am vorbit cu mama si imi plateste ea factura la mobil, deocamdata, ca eu sa pot redirectiona acei bani spre alte cheltuieli, face chestia asta de vreo 3-4 luni, indiferent de suma (acum sa nu crezi ca abuzez de ea), am pus lucruri la vanzare, am fost la Cluj, pentru ca acolo dorim sa ne mutam, ca nu se poate, e alta treaba, asa, am fost si am vorbit direct cu oameni potentiali angajatori de acolo, pentru iubi am vorbit, cu el de fatza, cu CV-ul in mana, cum s-ar spune...
Ne-am modificat abonamentele la mobil, ca sa reducem costurile, Doru mi-a facut cadou un telefon nou-nout, pe puncte Thank You, ca avea dreptul, l-am rugat pe fratele meu sa gaseasca cumparator pentru el...
Prima sedinta la psihoterapeut a costat 70 de lei, urmatoarele, cate 50 de lei, la inceput mergeam saptamanal, pe "final de linie", o data la doua saptamani.
Chiar degeaba, pierduta cu ochii in soare, nu cred ca se poate spune ca am stat.
Vivela spune:
recunosc ca n-am citit chiar toate mesajele scrise, insa m-am grabit sa raspund si eu. dupa ce am citit postul initial, l-am recitit si m-am tot intrebat unde e dilema, ca mie mi se parea ca nu e nimic anormal.
ce rau imi pare ca n-am filmulete cu fii-miu de la aceeasi varsta. a, ba nu, ca el a inceput de mai devreme de 2 ani jumate si inca il tine si acum (are aproape 4). daca l-ai vedea, ai zice ca tu ai fost milostivita cu asa copil cuminte, ca "uite altii cum fac" . si pe cuvantul meu ca eu sunt de un calm enervant, nu tip si nu trantesc (mereu ), intotdeauna explic lucrurile pe intelesul copilului, ii dau exemple, ii povestesc si nu-l las pana cand nu cred ca a priceput. aiurea, eu vorbesc, eu aud in 90% din cazuri (eu tot sper ca undeva se imprima in creieras explicatia).
de-ai stii de cate ori am traversat eu tinand copilul in brate si el urlaaaaa si se zbatea de se uita lumea la mine ca la nebuni. asta e, daca explicatia mea nu tine si e vorba de siguranta lui, aplic planul 2, adica cu luatul pe sus fara nicio alta explicatie. acum e si mai funny ca in afara de el tipand in brate mai imping si la un carucior cu un copil de 1 an. un adevarat spectacol pt cei care stau la semafor si asteapta sa trecem. asta e, doar cine n-are copii nu intelege.
la partea cu spalatul pe maini, iar avem dificultati. mari. tu crezi ca eu nu i-am explicat cum e cu microbii, cu bolile, cu durerile de burtica, si mai ales cu puterea exemplului? e, nu, dar cand sunt eu mai indarjita si mai hotarata sa-l determin sa se spele pe maini (fie e plin de jeg de la locurile de joaca, fie a pus mana pe caini/pisici), atunci el se uita inocent in ochii mei si incepe sa-si linga mainile cu pofta . si cand vad ca iar explicatia nu tine, aplic acelasi plang 2, cu spalatul pe maini cu forta (e mult pana se uda pe maini, apoi se spala cu asa ravna ca mi-e sa nu ramana fara degete).
in fine, al meu e mereu gica contra - daca ii zic sa-si puna pantofii cum trebuie, el stie mai bine decat mine ca se pun invers, stangul in dreptul si dreptul in stangul. daca as indrazni sa-i spun ca tricoul se imbraca cu desenul in fata, sigur si-l pune cu fata in spate. si tot asa...
ca sa nu zic de declaratiile de independenta, cand el vrea sa faca TOTUL singur (mai ales ce fizic ii este imposibil).
acum, spre 4 ani parca s-a mai domolit, in multe privinte imi ofera el insusi explicatiile pe care i le-am servit eu in urma cu 1 an sau 2...deci el stia, doar ca a vrut sa experimenteze.
pt mine e simplu: e doar o etapa in viata lui, n-are rost s-o corectez acum (ca ma indoiesc ca se poate), sigur trece cu varsta.
pisigri spune:
Selene, ai intrat in defensiva.
Nu am spus ca nu ai facut nimic, am "explicat" de ce " te trage de urechi" Lady.
Stiu ca psihoterapia e scumpa.
Ideea e ca eu nu vad pentru tine sanse de a deveni mai relaxata acolo, in Braila, indiferent cite traduceri ai primi sa faci. Nu poti sa scoti bani cu adevarat din asta daca tot tu stai si cu copilul, tot tu traduci (noaptea).
Nu ma mai bag pentru ca deja sugestii au fost facute la prea multe topicuri, si asta chiar nu era pentru asa ceva.
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
Selene_Bunny spune:
citat din mesajul lui pisigri Selene, ai intrat in defensiva. Nu am spus ca nu ai facut nimic, am "explicat" de ce " te trage de urechi" Lady. Stiu ca psihoterapia e scumpa. Ideea e ca eu nu vad pentru tine sanse de a deveni mai relaxata acolo, in Braila, indiferent cite traduceri ai primi sa faci. Nu poti sa scoti bani cu adevarat din asta daca tot tu stai si cu copilul, tot tu traduci (noaptea). Nu ma mai bag pentru ca deja sugestii au fost facute la prea multe topicuri, si asta chiar nu era pentru asa ceva. http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Pai nu mai stiam daca stii ca am fost la psihoterapeut sau nu...
Vivela, asemanari si deosebiri. Daria face scandal daca o imbrac cu ceva invers decat cum trebuie.
Bun, daca ne-am lamurit si nu mai are nimeni nimic de spus, se poate inchide, multumesc.