Ghiocei de Martie-Aprilie 2009***326***
Raspunsuri - Pagina 21
andiaroro spune:
Cand va citesc, am senzatia ca noua ni s-au intamplat toate
:
-am mai spus parca despre burta mea lipita de soba si cum nu mai am nici un semn acum. Sper ca asa sa se intample si cu manuta Biancai
!
-tot pe la 2 ani si-a ciobit si Alex la cresa un incisiv(tot de o scara). Dr ne-a zis sa-l lasam in pace (pe dinte
). Nu s-a cariat, nu l-a deranjat. Acum asteptam sa pice ca i-a cam venit vremea (a schimbat deja 2)
-insarcinata cu Anastasia, m-am dus singura cu Alex in vacanta in Ro. Ca sa nu-mi fie usor, s-a rupt caruciorul fix in seara de dinaintea plecarii. Singurul magazin deschis la ora aia era Carrefourul si singurul carucior de vanzarea era ala de care povesteste Simply...Noroc, ca a avut cine sa mi-l care pe Alex in brate cand a fost cazul, ca se rasucea in toate partile cum ii intra o roata intr-o groapa. Descrierea siestei e tare reusita si reala. Nu foloseste la nimic un astfel de carucior in vacanta. E bun doar pentru plimbari scurte pe un trotoar ca-n palma.
Gina
- O sa ai un alt Calin acum.
Eu nu as ezita o secunda, daca dr mi-ar zice ca-i necesara o operatie de polipi sau amigdale.
Ina- Tu esti mamica extraordinara... Cand vezi ca ce-i din jurul tau sunt total diferiti, e normal sa incepi te indoiesti de tine insati, dar noi suntem "aici" sa-ti confirmam ca faci bine ceea ce faci si nu numai noi....
Chato- De ce nu vrusasi la Paris? Ca nori aveam si noi
. Am si pentru Simply...
E bine ca esti "pe piata". Nu-i musai ca un vanator de capete sa dea "multi bani". In teorie asa e, dar in practica... Oricum, in capitala sunt salariile mai mari ca in provincie ca au ei grija sa te usureze de ei
cand iti iei casa, cand iti platesti utilitati, mancare, etc. Ca-n toate orasele scumpe...
Monn- Tin pumnii sa-ti iasa planul! Eu stiu ca tu o sa te tii de el.
Adei
- E tare dulce si serios.... Nu ma mira ca-i seful 'telectuarilor
.
M-ati distrat cu romanii vostrii....Am incercat sa-mi inchipui cum stalceau saraca latina noii recruti adusi din fiecare provincie adaugata la Imperiu. Normal ca a rezultat un "mix" din care doar structura ce s-a mai pastrat. Asa o fi si prin armata americana acum. Bine, soldatii actuali au mai trecut pe la aceiasi scoala inainte, asa ca impactul e mai mic, dar tot cred ca fiecare natie vine cu "ale ei"
Kea

...Si pentru bebe... De sot, te las sa te ocupi![]()
Monnvas spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui chatonel Monn merci pentru lamuriri ![]() Sint sigura ca si Anaan ar fi facut o prelegere buna, si cred ca mai are timp, ca vad ca e un subiect cu mai multe interesate Eu am mai citit intretimp, despre substrat si adstrat aici, e site-ul unui prof de la sorbona. Exact asa spune si el, ca limbile romanice au fost "transplantate" diferit si din cauza timpului, pentru ca romanii nu au cucerit in acelasi an toata europa, asa ca intre timp, de cind cucerisera galia pina la dacia, latina deja se schimbase fata de ce se vorbea odata "la roma"... deci vb de limbi noi care se trag din latina. El are si niste harti acolo, f interesante, cu "romania " din secolul 3 si cea de azi (ieri, ca-i deja o juma de secol de cind harta a doua fu facuta). F interesanta e kestia cu gramatica si structura ei, io ramasesem doar pe lexic. As vrea, insa, ceva atestari cum ca la noi a supravietuit o limba ce se trage din latina atita timp... calinescu (ma uitai aseara in istoria lui) da ca prim manuscris pe care il avem in ro ca fiind scris pe la 1500... acum trebuie sa mai scotocesc pe la cei care ne-au vizitat tara si care ar aduce marturii de limba. Famille Dragoon, mami de Izia, 23 mars 2009Toulouse, la ville rose ![]() |
Chatonescu, uite cum nu fac io curat in casa... am probleme stiintifice
Nu numai ca au fost cucerite provinciile decalat (la asta recunosc ca nu m-am gandit), dar au fost si colonizate cu romani mai mult sau mai putin romani
Da, limba romana e atestata fix de la 1521, de la scrisoarea lui Neacsu din Campulung. Cum a supravietuit limba asta latina se intreaba multi, insa asta n-o face mai putin latina, pana la dovezile arheologice raman cele lingvistice care-s de necontestat (adica tre' sa fii cam lovit in cap ca sa crezi ca romana se trage din altceva decat din lat, eventual mai tracoman). Pana la nenea spionul (ca Neacsu exact asta face, o delatiune
Apropo de asta. Am o prietena care s-a ocupat candva cu editarea documentelor in latina. Si se strang ei mai multi in sedinta ca nu desluseau un rand dintr-un document. Era un document in latina, un proces-verbal de la judecata unor tarani din Ardeal si randul nedescifrat era replica unui taran. Dupa cateva ceasuri bune s-au prins ca era stramoseasca noastra injuratura de mama, scrisa in romana, in documentul latin, dar cu ortografie maghiara.
CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way
cioburi de viata in 3
andiaroro spune:
Mi-am amintit ca am in tolba si o poveste cu dintisor, care nu a mai iesit dupa un accident.
Fratele meu a muscat cu foc dintr-un ceaun cu mancare pentru porci (nu era interesat de ceaun sau de mancarea porcilor, dar...). Impactul a fost asa puternic ca a strivit mugurasul dintelui definitiv aflat in gingie, care nu a mai crescut niciodata. Din fericire, ceilalti dinti s-au latit cat au avut spatiu, asa ca numai dentistii se prind ca nu le iese un dinte la numaratoare. Si nu as spune ca are dinti urati.
Nu sunt dintar ( ma distreaza cuvantul) ca sa pot aduce probe ca la el accidentul s-a dovedit tragic pentru dinte, fiindca totul s-a intamplat cand avea 5 ani si dintii erau in schimbare, dar poate fi o explicatie asta.
Monn- Tu ai spus-o mai "stiintific" decat mine![]()
simonapro spune:
Multumesc mult fetelor
, m-am mai linistit, sper sa ramana dintele la locul lui.
Mami de
Lucian(16.03.2009) si de
Sebastian(05.08.2003)
Anaan spune:
Salutare!
Andrei a vomitat, plus vreo doua scaune moi...uffff!Am vorbit cu pediatra si m-a sfatuit ce sa-i fac, fara sa-l vada, ca e imobilizata la pat, acum vreo doua zile si-a rupt piciorul
Iuca, nici eu nu mi-am imaginat ca s-a ars Bianca atat de rau...of si iar of...bine ca sunteti pe drumul cel bun!
Simona, las' ca o sa fie bine dintucu', nu se poate altfel!
Ina, eu vreau neaparat - asta dinainte sa ma sfatuiasca si fetele- carucior care sa aiba capison
si sa se poata lasa cat mai mult la orizontala, de-aia micul si haiosul tau nu-mi face cu ochiul. Din cate-am vazut, cel mai mult imi place Brevi B-Light ( multu', Simply!
)
Anaan spune:
| citat din mesajul lui Monnvas Apropo de asta. Am o prietena care s-a ocupat candva cu editarea documentelor in latina. Si se strang ei mai multi in sedinta ca nu desluseau un rand dintr-un document. Era un document in latina, un proces-verbal de la judecata unor tarani din Ardeal si randul nedescifrat era replica unui taran. Dupa cateva ceasuri bune s-au prins ca era stramoseasca noastra injuratura de mama, scrisa in romana, in documentul latin, dar cu ortografie maghiara. CRISTIAN (7.03.2009) -------------------------------------- Where there's a will there's a way cioburi de viata in 3 |
chatonel spune:
| citat din mesajul lui simonapro chatonel: vreau si eu sa masor sateliti Mami de Lucian(16.03.2009) si de Sebastian(05.08.2003) |
acus ma gindeam la tine, simona, cu dragostea ta de electronica si sateliti
Tot ceea ce este tehnic, in momentul in care i-ai descifrat secretul, este banal.
Pe cind stiintele-astea "moi" (ca cica astea tehnice sint "dure") si impalpabile te fac sa gindesti, sa despici firul in patru, sa ai o gindire critica... ceea ce nu prea ai sa intilnesti in tagma lui 1 plus 1 fac2.
chatonel spune:
| citat din mesajul lui Monnvas Chatonescu, uite cum nu fac io curat in casa... am probleme stiintifice Nu numai ca au fost cucerite provinciile decalat (la asta recunosc ca nu m-am gandit), dar au fost si colonizate cu romani mai mult sau mai putin romani Da, limba romana e atestata fix de la 1521, de la scrisoarea lui Neacsu din Campulung. Cum a supravietuit limba asta latina se intreaba multi, insa asta n-o face mai putin latina, pana la dovezile arheologice raman cele lingvistice care-s de necontestat (adica tre' sa fii cam lovit in cap ca sa crezi ca romana se trage din altceva decat din lat, eventual mai tracoman). Pana la nenea spionul (ca Neacsu exact asta face, o delatiune CRISTIAN (7.03.2009) -------------------------------------- Where there's a will there's a way cioburi de viata in 3 |
asa, asa, lasa praful sa se-astearna, ca n-avem noi treaba cu el, dar cu tine da
eu spun ca nu latina medievala iti trebuie, ci latina din sec V-X si documentele respective... bine, poate ca ai mai multe sanse sa gasesti documente mai "noi", adik dupa 1200-1300, dar mai importante ar fi celelalte... si ele nu pot fi decit pe undeva pe la pretenarii nostri turcaleti... ?
Monnvas spune:
Chato, pai latina medievala e de prin sec 6 incolo
altii zic ca de prin 8, da' cred ca de pe la 1000 incolo ar trebui sa avem sperante, dat fiind ca franceza e atestata de pe la 800si ceva si italiana pe la 900 si ceva. Si aici a existat o continuitate de limba de cultura, nu ca la noi, unde slavona era limba bisericeasca si de cultura. Oricum, is slabe sanse sa gasesti un document dinainte de spion, dar poti gasi cate un cuvant pe ici-pe colo prin celelalte documente. Eu m-am impacat cu gandul ca unele limbi is pur si simplu atestate mai tarziu (dar intr-un stadiu care iti indica o formare mai demult). Oricum, in Tara Romaneasca si Moldova documentele medievale is preponderent in slavona, asa ca prin Ardeal ar fi de munca ![]()
CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way
cioburi de viata in 3