Ghiocei de Martie-Aprilie 2009***326***

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Monnvas spune:

Anaan, succes la sustinerea mamutului. La cat e de mamut, nu cred ca vei intampina vreo problema...

CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way
cioburi de viata in 3

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anaan spune:

Monnvas, mi-ai luat-o inainte, tocmai cand ma pregateam de-o teorie a substratului si adstratului. Oricum, ai explicat mult mai profi decat as fi facut-o eu. Asta voiam sa punctez si eu: originea unei limbi nu se judeca strict prin raportare la lexic, care este intr-o continua schimbare si sufera o multime de influente, ci avand in vedere si morfologia, sintaxa, fonetica etc.

Mergi la inceput

Acum ca fiu-meu se joaca cu niste hartii, sa ii raspund si ILINCAI.

ILINCO, n-am la ce curs sa il bag pe sotz. El e convins ca copilul nostru "e prost-crescut" fiindca "face numai ce vrea el", ca atunci cand ii zici de 100 de ori si tot nu asculta numai o palma la fund e solutia, ca nush ce copil al nushcui tot asa, facea numai ce voia el si acum e un betiv ordinar si un nimic... Crede-ma ca am suferit ca un caine de multe ori auzind asemenea discursuri, am crezut ca ne despartim, pana am ajuns la o concluzie mai buna. Fiecare decide singur ce "are voie" si ce nu are voie copilul. Adica daca la mine are voie ceva si la tat-sau nu, sunt sigura ca nu-i va lua mult sa priceapa asta. Daca cu copilul aplic principiul "o sa vezi singur", de ce nu l-as aplica si cu tat-sau? Prin urmare, eu tin de tipul meu de educatie si daca el vrea sa fie mai dur si mai necioplit, sa o faca pe barba lui. Sa-si asume consecintele stricarii relatiei cu plodul. Si sunt sigura ca o sa se convinga ca am avut dreptate. Deja, lasandu-l acum, in stagiu, mai mult cu piticul, a invatat multe despre el si am impresia uneori ca la sotz practica e ok, la teorie sta prost...
Cu ocazia asta m-am lamurit si cu "neascultarea". Chiti asculta, negociaza daca e doar cu mine sau doar cu el. Crizele apar cand e cu amandoi fiindca simte conflictul dintre viziunile noastre. De pilda, M. se enerva ca atunci cand negociaza cu el desenele, la el nu "asculta". La mine e simplu: ne uitam la desene, cand ii vad moaca somnoroasa ii zic "o data si gata", piticul negociaza la "si doua" si cand s-a terminat, el inchide laptopul si se da jos de la masa fara niciun protest. La M. se lasa cu jale, chiar daca replicile sunt aceleasi. Pai daca M. de obicei nu negociaza cu piticul, evident ca simte inchiderea desenelor ca pe o constrangere.

CRISTIAN (7.03.2009)
cioburi de viata in 3

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Anaan

Monnvas, mi-ai luat-o inainte, tocmai cand ma pregateam de-o teorie a substratului si adstratului. Oricum, ai explicat mult mai profi decat as fi facut-o eu. Asta voiam sa punctez si eu: originea unei limbi nu se judeca strict prin raportare la lexic, care este intr-o continua schimbare si sufera o multime de influente, ci avand in vedere si morfologia, sintaxa, fonetica etc.

... ca altfel, judecand cum se vorbeste azi, ar reiesi ca romana e de origine engleza, nu?
am fost p-aci, ca altfel explicai tu si mai bine, ca tu esti profa

CRISTIAN (7.03.2009)
cioburi de viata in 3

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bianca2503 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Monnvas

Citat:
citat din mesajul lui Anaan

... ca altfel, judecand cum se vorbeste azi, ar reiesi ca romana e de origine engleza, nu?
am fost p-aci, ca altfel explicai tu si mai bine, ca tu esti profa

CRISTIAN (7.03.2009)
cioburi de viata in 3

Foarte bun si frumos iesplicat. Multumim!

Cand mai aveti timp mai scrieti despre asta ca e interesant!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gina2008 spune:

Ana operatia in sine a durat fix 13 minute. De cand mi l-au luat din brate si pana l-au adus inapoi, in rezerva. Inainte i-au dat un siropel pentru ametzire si apoi l-au dus la sala.
Abia azi-noapte l-am auzit si eu pe Calin pentru prima oara de cand il am dormind pe "silent". Chiar am stat vreo juma' de ora sa-l monitorizez ca mi-era teama sa nu se fi intamplat ceva. Dar nu, dormea cu gura inchisa si abia se auzea. Insa in prima zi, mai ales, dupa operatie a sforait ingrozitor. Mai tare decat inainte.
Acum se vad imbunatatiri. Sper sa fie majore si nu atat din punct de vedere al sforaitului, ci si al racelilor care sper sa fie mai usoare si mai rare.
Oricum chestia asta cu avutul polipilor la dimensiunile lui Calin (foarte mari si foarte multi) mi s-a explicat ca ii afectau calitatea vietii in general: nu se odihnea noaptea bine neputand sa respire deci era mai morocanos in timpul zilei; nu i se oxigena creierul suficient din cauza respiratiei, deci ar fi putut avea niste "intarzieri" in gandire/vorbire etc.; avand un focar de infectie permanent in nas, racelile erau mult mai complicate. Doctorita chiar s-a mirat ca acest copil nu a facut otita dupa otita.
Nu e grea operatia, emotiile au fost mari. Mi-era teama de anestezia aia generala... dar, a trecut. Sper ca va fi bine de acum incolo.
Trebuie sa il operezi si pe Andrei?

Calin, un baietel nazdravan si mamica lui

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anaan spune:

Citat:
citat din mesajul lui Gina2008

Ana operatia in sine a durat fix 13 minute. De cand mi l-au luat din brate si pana l-au adus inapoi, in rezerva. Inainte i-au dat un siropel pentru ametzire si apoi l-au dus la sala.
Abia azi-noapte l-am auzit si eu pe Calin pentru prima oara de cand il am dormind pe "silent". Chiar am stat vreo juma' de ora sa-l monitorizez ca mi-era teama sa nu se fi intamplat ceva. Dar nu, dormea cu gura inchisa si abia se auzea. Insa in prima zi, mai ales, dupa operatie a sforait ingrozitor. Mai tare decat inainte.
Acum se vad imbunatatiri. Sper sa fie majore si nu atat din punct de vedere al sforaitului, ci si al racelilor care sper sa fie mai usoare si mai rare.
Oricum chestia asta cu avutul polipilor la dimensiunile lui Calin (foarte mari si foarte multi) mi s-a explicat ca ii afectau calitatea vietii in general: nu se odihnea noaptea bine neputand sa respire deci era mai morocanos in timpul zilei; nu i se oxigena creierul suficient din cauza respiratiei, deci ar fi putut avea niste "intarzieri" in gandire/vorbire etc.; avand un focar anta -de infectie permanent in nas, racelile erau mult mai complicate. Doctorita chiar s-a mirat ca acest copil nu a facut otita dupa otita.
Nu e grea operatia, emotiile au fost mari. Mi-era teama de anestezia aia generala... dar, a trecut. Sper ca va fi bine de acum incolo.
Trebuie sa il operezi si pe Andrei?

Calin, un baietel nazdravan si mamica lui

Da, cred ca acolo ajungem si noi. Drept este ca nu am ajuns la medic orl inca - avem de gand sa mergem cand revenim din vacanta - dar pediatra asa sustine. Merci de info, e de folos si-mi da curaj!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

Monn merci pentru lamuriri

Sint sigura ca si Anaan ar fi facut o prelegere buna, si cred ca mai are timp, ca vad ca e un subiect cu mai multe interesate

Eu am mai citit intretimp, despre substrat si adstrat aici, e site-ul unui prof de la sorbona.
Exact asa spune si el, ca limbile romanice au fost "transplantate" diferit si din cauza timpului, pentru ca romanii nu au cucerit in acelasi an toata europa, asa ca intre timp, de cind cucerisera galia pina la dacia, latina deja se schimbase fata de ce se vorbea odata "la roma"... deci vb de limbi noi care se trag din latina.
El are si niste harti acolo, f interesante, cu "romania " din secolul 3 si cea de azi (ieri, ca-i deja o juma de secol de cind harta a doua fu facuta).

F interesanta e kestia cu gramatica si structura ei, io ramasesem doar pe lexic.

As vrea, insa, ceva atestari cum ca la noi a supravietuit o limba ce se trage din latina atita timp... calinescu (ma uitai aseara in istoria lui) da ca prim manuscris pe care il avem in ro ca fiind scris pe la 1500... acum trebuie sa mai scotocesc pe la cei care ne-au vizitat tara si care ar aduce marturii de limba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudela spune:

Va salut si eu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuca spune:

Buna fetelor,

Revin si eu dupa o gramada de timp lipsa. Mi-a fost tare dor de voi si am intrat sa vad ce faceti si citind din urma am vazut ca Simona v-a povestit despre Bianca.

Am fost la parintii mei, mama a facut cafea la ibric, a lasat o ceasca de cafea fierbinte pe marginea mesei, Bianca a tras de ea. Am ajuns la urgenta, avea arsuri de gr 2 si 3. Apoi am fost o saptamana in fiecare zi la pansat la chirurgie plastica (a vrut sa ne interneze dar am refuzat, i-am spus dr ca venim de cate ori ne cheama si a fost de acord).
Apoi ne-a chemat la o saptamana iar acum ne vedem o data pe luna.
Acum a ramas numai cicatricea (unde era arsura de gr 3) si facem tratament cu silicon. Trebuie sa poarte un plasture cu silicon un an si sa o ung cu un gel pe baza de silicon tot timp un an, pentru a evita sa se transforme cicatricea in cicatrice cheloida.

In rest suntem bine. La mare nu vom merge anul acesta pentru ca trebuie sa evitam sa o expunem pe Bia la soare, tot timp de un an. Dr a spus ca se inchide la culoarea cicatricea daca o vede soarele.
Am vrea sa mergem undeva la munte.

Mergi la inceput