UPU pediatrie- unde am ajuns???
Raspunsuri - Pagina 13
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/glimmer/glimmer.jpg)
glimmer spune:
Daca e sa ma raportez la titlul subiectului, "unde am ajuns?", din ce am intampinat eu pana acum, consider ca am ajuns rau si o sa fim si mai rau. Avem vreun sistem gestionat de stat care chiar functioneaza? Mie nu-mi vine niciun exemplu acum. Apoi, sistemul mai depinde si de oamenii care il "deservesc". Daca ma gandesc cum se ajunge medic in ziua de azi, cum se intra si se trece prin multe facultati fara prea mari batai de cap, si daca ma gandesc cum se absolva acele scoli de asistente, chiar eu am niste exemple foarte aproape ... Cu astfel de oameni ne vom intalni si la un consult "banal", si la urgente, si cand vom avea nevoie de un tratament. A mai deschis cineva un subiect pe tema: daca trebuie sa faci tratament injectabil unui copil, noaptea sau in zilele libere, unde mergi cu el? Raspunsul era ca nu prea ai unde, decat daca faci internare. Deci, de unde perspective de mai bine?
Editare: Nu neg ca ar fi reale exemplele care s-au dat despre prezentari "abuzive" la urgente, dar, pana se vor reglementa, daca se vor reglementa vreodata, lucrurile cu astfel de situatii, ce fac cei care chiar au nevoie de interventia de urgenta a unui medic competent? (O intrebare retorica, legata tot de titlul subiectului)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
Exista asistente dispuse sa vina la domiciliu. Noi am avut 3 zile de injectabil, din 6 in 6 ore, deci inclusiv la 12 noaptea si la 6 dimineata. Le-am facut contracost, 7,5 lei pentru injectiile din timpul zilei (6 dimineata, 12 amiaza, 6 dupa-amiaza) si 15 lei pentru cea de noapte (12 noaptea). Veneau uneori asistentele obosite, le-am intrebat de ce, pentru ca aveau mai multi pacienti programati, cate 4-5 pe tura de injectii (tura = ora). Seringile le-am platit eu, se intelege.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
NOU - colectia de martie!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/danielag/danielag.jpg)
danielag spune:
Sunt off-topic, dar am si eu o intrebare existentiala: de ce ii spune Unitatea de Primire Urgente si nu Unitatea de Tratare Urgente? Nu-s ironica, poate are o explicatie si nu-mi dau eu seama. Mie mi se pare ca primire nu suficient, ca unitatea nu e acolo doar sa primeasca oameni.
![](images/user_woman.png)
Madanic spune:
Citat: |
citat din mesajul lui diannaalex eu am venit cu Alex odata de la spital de la Bucuresti imi racise la Bucuresti dar ii trecuse mai tusea putin. Am ajuns acasa vineri noaptea iar sambata noaptea nu putea nici respira. Duminica m-am dus cu el la urgenta febra tot pana in 39 si abia respira. Internare de urgenta broniolita. A zsi dr ca daca mai stateam acasa imi murea copilul in brate ca nu putea respira. mami de pui Alex www.dianalaura.wblog.ro veniti la produse noi sau impecabile la preturi foarte bune pt. Alexandru Hapaleti si alti copii |
Scuze, dar descrii ceva care este total diferit de ce a spus initiatoarea topicului. La tine urgenta nu era data de febra, ci de faptul ca nu respira ca lumea. Daca vrei sa-ti dai seama daca respira bine sau nu trebuie sa urmaresti niste semne:
- rata respiratiei (mai greu pentru profani);
- pielea este umeda si rece;
- narile se dilata cand respira;
- cand trage aer in piept poti sa-i vezi coastele, sau chiar golul de sub stern;
- culoarea vinetie sub ochi si in jurul gurii.
De unde stiu detaliile? Pai pediatrul copiilor mei mi le-a dat in momentul in care am facut bronsiolita. Aici medicul iti spune clar la ce sa te uiti.La vizitele de verificare la ambii copii medicul include un material cu ce progrese in dezvoltare trebuie sa urmaresc, care sunt riscurile care pot aparea pe urmatorul segment de varst, si informatie legate de ce simptome constituie urgenta.
Si cum s-a mai spus, ajungi la urgenta esti evaluat si iti astepti randul. Copay-ul meu este 100$ pe asigurarea curenta pentru ER, si se plateste indiferent daca era sau nu urgenta.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/aka/aka.jpg)
aka spune:
of mai Xio, e greu din spatele calculatorului...
1.felicitari, n-am stiut
2.aici sunt multe de spus. din pacate am trecut prin multe cu fetita mare asa ca iti pot spune ca nu sunt panicoasa. nu ma reped cu medicamentul cum vad un 38.3, las sa vad poate trece cu alte metode mai babesti, las organismul sa lupte pentru ca stiu ca se poate. dr. noastru de familie imi spune la fiecare vizita pe care o facem la ea "sa mergem la urgenta daca vedem ca e ceva in neregula cu copii" ironia sortii face sa stam mai aproape de spital decat de cabinetul dansei, si bolile vin mai des spre weekend. o sa iti spun urmarea intamplarii cu dr. . am facut tratamentul prescris dar dupa 3 zile fetita
tot rau era, respira tot mai rau, asa ca m-am intors, de data asta gasind-o pe dr. care le consulta de obicei. alt tratament alte 2 zile, ea tot mai rau, ajunsesem sa o aud cum haraie cand eram in alta camera, m-am intors internare pe loc 5 zile. initial am refuzat stiind conditiile din spital, dar dr. a insistat, pana la urma ce faceam eu acasa cu un copil care abia mai respira...dupa episodul cu pricina am inceput sa caut metode alternative medicinei alopate si slava Domnului fetitele reactioneaza foarte bine la ele. asa ca sper sa nu mai deranjez sistemul curand
. asta e in cazul copiilor. noi adultii stam si mai bine
, nu mai duc decat odata pe an la medicul nostru, si hibe avem si noi, dar zicem ca nu-i timp, si altele.
3.nu, nu tu ai spus de bani, si nu spun ceva ce nu ai spus. dar atitudinea se schimba imediat cand bagi mana in buzunar . din experienta personala spun.
4. la un moment dat imi venise idea mareata sa renunt la asigurarile de sanatate, dar nu se poate din pacate. eu sa platesc atunci cand am nevoie. nu pentru tot betivul/alte etnii/altii care nu au chef de munca si fac vizite la spital. ca nu e corect.
o sa-ti povestesc de un prieten medic. e in provincie, oras relativ mic, vin pacienti de prin comunele invecinate, stii si tu cum, mai murdari mai putind a bautura etc. si ne spune de ceilalti 2 colegi cum ii trimite acasa din te miri ce motiv, sau ii trateaza cu dispret/etc. el a adoptat alta tactica, toti dar absolut toti sunt bineveniti la el, nu conteaza ca si-a taiat un deget sau si-a rupt coastele sau piciorul, toti pacientii sunt buni.
mami de www.totsites.com/tot/mariachristina" target="_blank">Maria Cristina si Andreea Miruna
Madanic spune:
citat din mesajul lui glimmer Se tot spune pe aici ca ne ducem degeaba la urgenta, pentru simptome care nu constituie urgenta. De unde stim totusi cand e urgent si cand nu ? Vorbesc de persoane ca mine, fara nicio calificare in domeniul medical. Si ma gandesc la ultima situatie prin care am trecut, in care am ajuns cu fetita mea la urgenta. Eram, desigur in concediu, la mare. Si vineri seara, cand ne plimbam linistiti, a inceput sa o doara in partea dreapta. Pana am ajuns la hotel, durerea s-a accentuat. Cand s-a intins in pat, a fost mai bine. Am lasat-o sa doarma. A doua zi dimineata, sambata, cand s-a trezit, din nou o durea, tot acolo. Mergea cocosata de durere. M-am gandit ca poate e apendicita. Am mers la vreo doua clinici particulare in Constanta, care aveau chirurgie, dar medicii nu aveau program. Am mers la urgenta, fiica-mea mergea in continuare cocosata si se plangea ca o doare tare. Deja imi faceam scenarii in cap ca o sa dea in peritonita daca mai intarzii mult. La spital era un singur medic pediatru si o coada... Nu facea nimeni vreo selectie in functie de gravitate sau pe alte criterii. Se intra in ordinea sosirii. Dupa cum arata coada aia aveam de asteptat 2-3 ore. Ma gandeam ca e prea mult si ca in timpul asta se putea intampla orice, nu mai spun ca in tot timpul asta fiica-mea se vaita de durere si acolo nici loc pe un scaun nu aveam. Am reusit sa convingem medicul chirurg care era de garda sa coboare sa o consulte, cu toate ca procedura "standard" ar fi fost sa o consulte pediatrul de garda si, doar daca el hotaraste ca e cazul, sa cheme chirurgul. La consult s-a dovedit ca nu era apendicita, a facut niste analize care au fost bune, iar durerea aia a trecut ceva timp mai tarziu si nu stiu sigur de la ce a fost. Deci, se poate spune ca am fost degeaba la urgenta? |
Nu nu se poate spune, durerile abdominale acute sunt motiv de mers la urgenta cel putin la copii. Eu il am ca simptom pe lista primita de la medic. Cred ca cel mai bine ar fii ca spitalul sa aiba un HELP-line cum au unele clinici pe aici nurses-line. Suni iti dai lista de simptome si ei iti zic daca sa mergi la ER sau nu.
Madanic spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui carmencat
exact Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des. |
Nu te supara, insa exista un sambure de adevar in ceea ce zice XIO. Daca la ER ar fii doar urgente cu adevarat timpii de reactie ar fii mai buni. Asa sunt zeci de cazuri si in lipsa unui triaj corespunzator ajungi la situatia actuala.
PS. Daca nu stii cum sa deosebesti o situatie de urgenta de o banala viroza, oricum ti se va parea ca medicii de la ER te-au lasat sa le mori in camera de asteptare.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Victoria_mami/Victoria_mami.jpg)
Victoria_mami spune:
citat din mesajul lui desprecopii Desiree, sper din inima sa auzim vesti tot mai bine de la tine. Tine-ne la curent cu sanatatea frumoasei tale. E un copilas DC! ![]() Sanatate si o zi cu soare va doresc! ************** Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook |
Multumesc.
_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella
![](fetita.gif)
Victoria Isabella, Printesa Noastra Perfecta!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Victoria_mami/Victoria_mami.jpg)
Victoria_mami spune:
citat din mesajul lui cristoiu Desiree, nu te supara dar tu ai totusi o situatie speciala. In papucii tai daca as fi cred ca m-as muta linga spital si le-as face vizite zilnice. E normal sa reactionezi la cele mai mici schimbari, ar fi iresponsabil sa nu o faci. Dar in marea majoritate a cazurilor nu e nevoie sa mergi la spital nici cu febra 40. Eu nu stiu cum e in Canada, fiindca nu prea am trecut pe la doctor decit cind ramineam fara anticonceptionale, dar aici doctorul te crede pe cuvint. Daca spui spre exemplu ca are temperatura de 3 saptamini nu iti da nurofen ci chiar te crede si face investigatii. Cred ca si in Canada e la fel. Asa ar trebui sa fie si in Romania. Si sustin ce a spus cineva inaintea mea, ca doctorii in Romania trebuie sa isi schimbe atitudinea fata de pacienti. Mi se pare anormal sa se rasteasca la pacient, sa il faca albie de porci, sa injure - pe oricine si orice - in prezenta unui pacient etc. E o lipsa generalizata de caldura umana, este absolut inacceptabil. Si foarte trist. |
Nu ma supar deloc; eu constientizez ca e o situatie speciala.
![](pupic.gif)
Eu ce vreau sa se inteleaga e ca la noi singurul simptom a fost febra! Si nici macar febra mare! Si vreau sa se inteleaga ca desi niciodata nu credem ca e posibil sa ni se inpampla noua, uite ca ni se intampla, chiar si noua; nimeni nu e asa de special incat treburile astea sa ii evite, nimeni nu e asa de special incat asa ceva sa li se intample. Pur si simplu e o ... loterie, Sansele sunt de 0,000001%, dar cineva, undeva, candva, trebuie sa 'castige' si loteria asta. Si de ce oare, nu putem intelege ca putem fi chiar noi 'castigatorii' loteriei? De asta eu tot provaduiesc pe aici ca e ok sa fii paranoici, e ok sa mergem la spital chiar si ptr. o febra mica de 38. Pentru ca, uite, nu e neaparat sa fie febra de 40-41 ca sa semnaleze ceva grav. Da, la noi febra a durat interminent 3 saptamani, dar daca ar fi evaluat-o corect si ar fi facut teste de la inceput... am fi stiut cu 3 saptamani mai devreme... cam atat, tratamentul ar fi fost exact acelasi. Normal ca inteleg ca nu pot face nici ei teste de depistarea leucemiei oricarui copil intrat in urgenta cu febra 38... eu probabil ca ma exprim cam incoerent, dar va spun sincer ca eu pana acum nu prea am vorbit despre ce ni s-a intamplat. Probabil ar trebui sa deschid eu subiect separat si sa-mi vars acolo tot sufletul...
_
![](fetita.gif)
Victoria_mami spune:
citat din mesajul lui danielag Sunt off-topic, dar am si eu o intrebare existentiala: de ce ii spune Unitatea de Primire Urgente si nu Unitatea de Tratare Urgente? Nu-s ironica, poate are o explicatie si nu-mi dau eu seama. Mie mi se pare ca primire nu suficient, ca unitatea nu e acolo doar sa primeasca oameni. |
Deci, asta inseamna UPU?
![](icon_smile_big.gif)
_
![](fetita.gif)