Mama si copiii dorm pe strada
Buna tuturor,
Am trecut prin centru zilele trecute, si in zona Ateneului, o femeie dormea pe un trotuar, alaturi de doi copii (unul de vreo 4-5 ani, celalalt de vreo 7-8) :(. Ce se poate face in situatia asta (in afara de a le da ceva bani)?
Multumesc si o seara frumoasa!
P.S.: am dat nenumarate telefoane la Protectia Copilului, cand am intalnit copii pe strada, si mi s-a spus in general ca trimit o patrula (oare chiar trimit?!), sau ca il cunosc pe copilul respectiv, a fugit de la centru si daca nu vrea sa se intoarca ei nu il pot obliga...
Raspunsuri
muffin spune:
Pacat ca astfel de femei fac copii ... si isi bat joc de ei... si altele se chinuie ani de zile sa poata avea un copil. Uneori Dumnezeu sta cu spatele la noi.![]()
anya spune:
Depinde de caz. Daca mama asa vrea - nu cred ca se vor implica cei de la Protectia copilului. Daca mama ar dori un adapost, exista o serie de fundatii care o pot ajuta (stiu langa Giurgiu o asociatie/parohie care se ocupa de asistenta si cazare pt mamici in astfel de situatie). In bucuresti stiu de ACSIS. Nu dau link-ul sa nu fie reclama dar la o cautare pe google e prima care apare.
salcia spune:
Muffin, nu cred ca trebuie sa judecam, sunt cateodata situatii dramatice, si se ajunge la astfel de probleme. De ex., am intalnit intr-o iarna o femeie in apropierea fostului job, si fugise de acasa pentru ca sotul o batea, o ameninta cu moartea... era imbracata subtire - pe un ger de crapau pietrele - si se simtea rau, nu mai era nici foarte coerenta, am chemat Salvarea (atitudinea celor de la Salvare e alta poveste, in schimb
). Nu stim prin ce au trecut acesti oameni, cred ca in mod normal nimeni n-ar vrea sa doarma in strada (mai ales avand copii).
Pe mine ma revolta cei care cersesc pe la intersectii, cu bebelusi in brate (si ma intreb Politia ce face, chiar nu ii vede niciodata?!), e clar ca e o mafie intreaga acolo, si autoritatile nu o "deranjeaza".
Anya, multumesc, asta ma interesa, asociatii care se ocupa de adapostirea persoanelor in dificultate.
vdrag spune:
Nu cred ca ar trebui sa judecam aceasta mama, ci daca chiar dorim sa facem lucrul acesta mai intai ar trebui sa ne informam din ce cauza aceasta se afla in aceasta situatie. Este foarte usor sa judeci si mai greu sa ajuti! Poate nimeni nu ia spus si nici nu a indrumat-o nicaieri unde poate fi ajutata, caci solutia de a cauta pe google nu cred ca este la indemana acesteia.
Draga salcia nu cred ca a suna la Protectia copilului a fost cea mai buna idee de a o ajuta, caci chiar si o mama in situatia ei nu cred ca ar fi fericita sa fie despartita de copii, ci mai degraba daca doreai sa ajuti o puteai informa de fundatiile unde s-ar fi putut duce sau in cel mai fericit caz te duceai personal impreuna cu ea acolo si o ajutai in demersuri. Cred ca in general, fie si cand dorim sa ne implicam sa rezolvam unele probleme pe care le intalnim pe strada, uneori cautam solutiile cele mai simple care nu necesita foarte multa agitatie din partea noastra.
salcia spune:
Vdrag, nu am sunat la Protectia Copilului in acest caz, ci atunci cand am gasit copii singuri pe strada, cersind la metrou etc. Pentru aceasta femeie intrebam de adaposturi, unde sa poata merge cu copiii.
Pe de alta parte, ma intreb asa, la modul general, ce putem face cand intalnim astfel de oameni, sau copii, pe strada, cum ii putem ajuta? Nu stiu exact cat se implica Protectia Copilului, sau alte autoritati, am impresia ca nu foarte mult, din pacate...
anya spune:
Chiar ieri seara, dupa ce srisesem aici, in fata Mega-ului de langa blocul in care locuiesc vad un copilas cam de 1 an si ceva lasat singur in scaunul unui carucior de magazin. L-am recunoscut, era copilul cu care cersea o tanti (sau mama?). Copilul plangea si striga ma-ma. M-am oprit langa el - imi era frica ca, asa cum se agita, sa nu cada de acolo- plus mila ca plangea. Ma uit in magazin - cat pot - nu se vedea vre-o persoana care l-ar fi putut insoti. Ma uit in lungul si latul trotuarului si, udeva departe, o vad pe tanti cresetoarea (sau mama?) cu un alt copilas de mana. Era in exercitiul functiunii. Dupa ce si-a rezolvat afacerea...a luat-o agale catre caruciorul pe care-l pazeam eu.
Recunosc ca nu am luat copilul din carut - dar il tineam de vorba sa nu mai planga si pregatita sa-l prind daca vroia sa zboare...
Mi-a fost asa de mila de copiii astia - atat cel din caruciorul de cumparaturi cat si de cel tarat de mana de tanti (mama?). Asta e meseria ei. Am vazut, uneori, un nene zdravan care venea sa o ia de la lucru...asa ca nu-mi vine a crede ca banutii ii foloseste pt copii. Uneori le-am dat lapte, paine, un fruct...bani niciodata. Le-as da hainute, dar la "servici" nu pot veni bine imbracati, nu?
Protectia copilului nu se poate ocupa. Si chiar daca s-ar ocupa, poate ca alaturi de o mama asa cum e ea (care poate ca-i iubeste in felul ei) e mai bine decat la casa de copii. Nu vad ce s-ar putea face pentru copilasii folositi la cersit.
simplyana_m spune:
Salcia, eu, impreuna cu niste prieteni, am gasit odata o babuta la marginea orasului (in padure chiar, Padurea Verde langa Timisoara), care nu stia ce-i cu ea, era imbracata ok, doar ca era cam tavalita, cazuse sigur, si ii lipsea un pantof...s-a apropiat de noi sa ceara o gura de apa. Vorbea cam in dodii si nu stia sa spuna ce cauta sau unde sta. A baut apa si statea si ea langa noi acolo, cuminte...Dar cum noi trebuia sa plecam si ne era mila sa o lasam acolo pur si simplu, si nici nu arata prea bine, am sunat la Salvare si am explicat situatia. Cei de-acolo ne-au dar un alt nr, al unui Serviciu Social, care a trimis destul de repede un echipaj (tot o ambulanta, dar mica). Echipajul a consultat-o, a scotocit-o in poseta
dupa acte (n-avea, dar avea o cheie) si au dus-o nu-stiu-unde, la un centru, unde urma sa o tina o vreme pana aflau ce se intampla, cine e, etc. Dar ziceau ca se intampla frecvent sa culeaga batrani senili, betivi, anuntau politia, le acordau primul ajutor, o masa si apoi ii prelua cine se ocupa cu tipul respectiv de caz. Asta era demuuuult, prin 2001-2002, sigur lucrurile sunt altfel acum, dar in principiu ar fi logic ca, daca te ingrijoreaza sanatatea cuiva, sa mergi pe firul asta. Suna la Salvare.
http://www.lucamic.blogspot.com/
anya spune:
Daca sunt batrani care par "rataciti" pot fi, de multe ori, situatii de alzehaimer. Cel mai bine e de sunat la 112 si vine un echipaj de politie care se ocupa de ei. Cunosc un astfel de caz. Batrana refuza sa se mute la copii in casa si iese doar la biserica. Din pacate si pana acolo rataceste drumul...Pana acum a recuperat-o politia de 3 ori din diverse locuri (in alte localitati!!!). Cum ajunge acolo..nimeni nu stie.