Copilul meu a fost batut in parc
Dragi mamici, ceea ce mi s-a intamplat astazi in parc m-a socat de-a dreptul si m-a facut sa caut aici la voi sfaturi, povete si metode prin care sa previn situatii de genul careia am avut in seara aceasta.
Copilul meu are 10 luni si ne-am facut o obisnuinta ca seara sa-l ducem afara in parcul din apropierea blocului nostru. Aici se aduna mamici cu pici de varste apropiate cu Matei al meu sau pana in maxim 5 ani.
In seara aceasta Matei s-a apropiat de un grup de copilasi (dintre care unul la aproape 2 ani) si a inceput sa se joace pe langa ei, cu jucariile lor. Deodata, razgaiatul de 2 ani s-a apropiat de fiu-miu si a inceput sa-l mangaie pe fata. Nu a durat mult si mangaierea s-a transformat in ciupitura zdravana. Matei a inceput sa planga, razgaiatul nu-i dadea drumul, cu o mana il pisca si cu alta il lovea. Eram chiar langa fiumiu si totul a durat cateva secunde. Mi-am luat copilul in brate, l-am linistit si ne-am gasit de joaca in celalalt capat al parcului. Cand ma asteptam mai putin, razgaiatul a venit langa noi si "poc" una lui fiumiu care statea jos. Nu am avut timp nici sa reactionez si nici sa-l vad cand s-a apropiat. Iar l-am linistit pe Matei, ma-sa l-a luat pe needucat la topogan, am zis ca am scapat si... iar a venit la fiu-miu, gata sa-l loveasca.
De data asta l-am apucat pe razgaiat de brat si imi venea sa-l pocnesc, dar mi-a fost mila...
Saracul copilul meu urla cat putea si nu a mai vrut sa se apropie de alti copii. El e foarte prietenos si sociabil, dar deodata se sperie de orice copil s-ar apropia de el.
Cum credeti ca ar trebui sa procedez cu el? Cum ar trebui sa tratez problema cu micul razgaiat data viitoare cand il vom vedea?
Si sa nu uit. I-a ramas lui Matei o vanataie mare pe fata de la ciupitura grasului.
Poate sunt cam dura in expresiile ce-l privesc pe "micul atacator" dar sunt cumplit de revoltata si socata de tot ce s-a intamplat.
Raspunsuri
JuliaSM spune:
Nu stiu daca la 2 ani se poate pune problema de lipsa de educatie la un copil,nici cat de razgaiat ar fi.Spui ca baietelul tau s-a apropiat de copii si a inceput sa se joace cu jucariile acestora.Poate celuilalt baietel i s-o fi parut ceva,nu i-o fi convenit altceva,cert e ca nu as arunca vina (si focul vesnic) pe micul si barbarul atacator.
La 10 luni (atat are si mezina mea acum,ce coincidenta!) nu as lasa pe copil intr-un grup cu copii necunoscuti fara a fi prezenta langa el,chiar daca ideea de socializare e importanta.Mai degraba as cauta sa ma integrez si eu in jocul acestuia,si impreuna sa cautam sa ne gasim un loc in cercul largit de copii.
Cum m-as purta cu "razgaiatul"? Cu respect si cu bunavointa,explicandu-i in acelasi timp categoric ca ceea ce face produce durere copilului pe care il loveste si ar face bine sa nu mai repete gestul si sa se opreasca din a-l lovi.In acelasi timp este foarte putin probabil ca celalalt copil sa isi aminteasca de bebele tau sau,daca isi aminteste,sa repete comportamentul violent si la intalnirea urmatoare.Poate gesturile lui au fost provocate intr-adevar de ceva anume-eu le asociez faptului ca baietelul tau a imprumutat din jucariile celorlati copii.La varsta asta-in jur de 2 ani si mai incolo-se dezvolta foarte bine simtul proprietatii.
Inca ceva...Pana pe la vreo 3 ani,copiii asimileaza informatiile primite pe diverse cai,dupa care,prin limbaj si comportament complex,incep sa redea in mod personal acele informatii primite,fiind interpretate de unii ca fiind educatie sau lipsa ei.Chiar si asa,un copil foarte bine educat are dreptul sa fie frustrat,nemultumit,revoltat,manios...ca sa nu mai spun de perioadele de devoltare emotionala,cu scene de tantrum si tot tacamul.
Imi pare rau pt baietelul tau,experienta nu e tocmai placuta,dar in mod sigur e utila si va invata ceva si din asta.
JuliaSM spune:
Am totusi impresia ca subiectul e scris asa.. "la oha" ,mi-e greu sa cred ca o mama plina de cele mai duioase sentimente fata de copilul ei sa fie atat de apriga si de drastica fata de alt copil cu doar un an mai mare.
kokiy spune:
Tot eu,ca nu ma pot abtine ,,,de unde ai tras concluzia ca e razgaiat?
De data asta l-am apucat pe razgaiat de brat si imi venea sa-l pocnesc, dar mi-a fost mila... nu zau? sau ti-a fost teama sa nu te razgaie muma'sa cu vreo doua ...
"ma-sa l-a luat pe needucat la topogan"...propun o pancarda la intrarea in parc "needucatii de 2 ani sa stea acasa"
"Cum credeti ca ar trebui sa procedez cu el? Cum ar trebui sa tratez problema cu micul razgaiat data viitoare cand il vom vedea?" ...chemi politia,ce naiba
Luna9 spune:
kokiy, daca ai fi citit cu atentie si nu ai fi sarit direct sa judeci ai fi observat ca de fiecare data cand faceam referire la acel copil foloseam cuvinte de genul "mic" s.a. si incercam sa dau o nota de ironie in descrierea piciului.
Nu am scris aici ca sa judec pe cineva sau ca sa fiu judecata sau pusa la zid, ci sa caut solutii, sa dicutam, sa dezbatem sau sa ne sfatuim, astfel incat copiii nostri sa creasca intr-o lume care nu reactioneaza dupa primul impuls si anume acela de a judeca, jigni, lovi etc.
Modul in care ai actionat atat de violent la mesajul meu m-a facut sa cred ca tu esti genul de om care mai degraba arunca primul piatra. Dar poate doar mi s-a parut... si atunci imi cer scuze daca te-am jignit.
As vrea sa-mi cer scuze fata de cei care citesc daca am lasat impresia ca as uri acel copil sau l-as bate imediat ce l-as avea in fata mea. Daca astea mi-ar fi fost impresiile/intentiile poate asa as fi procedat de la inceput.
Si nu, nu mi-a fost frica de mama lui, care oricum fuma pasiva pe banca si care s-a simtit sa-si linisteasca copilul abia cand si ceilalti parinti au inceput sa se planga in parc ca piticii lor si-au incasat-o de la fiusu.
Luna9 spune:
"Am totusi impresia ca subiectul e scris asa.. "la oha" - nu inteleg expresia ta, dar nu am intrat aici din lipsa de timp. M-am gandit ca voi gasi mamici inteligente dispuse sa-mi dea un sfat, sau mamici care au trecut prin experiente similare cu copiii lor la gradinita, scoala, in parc etc.
",mi-e greu sa cred ca o mama plina de cele mai duioase sentimente fata de copilul ei sa fie atat de apriga si de drastica fata de alt copil cu doar un an mai mare." - nu sunt nici o mama drastica si nici apriga. Nu reactionez la manie sau la violente, si repet, imi cer scuze daca am scris sub momentul socului si am parut atat de agresiva in ce priveste sarmanul copil. Imi pare rau ca mi-am expus problema aici si am cerut pareri si sfaturi de la mamici de la care ma asteptam sa fie binevoitoare si bine intentionate.
kokiy spune:
Luna9, abordarea ta, din primul mesaj mie asta mi-a lasat de inteles,ca ai avea ceva cu copilul ...normal mi se parea sa abordezi mama copilului pentru a detensiona momentul ... si da,daca din pacate astea sunt majoritatea mamelor din parcurile noastre "fuma pasiva pe banca si care s-a simtit sa-si linisteasca copilul abia cand si ceilalti parinti au inceput sa se planga in parc ca piticii lor si-au incasat-o de la fiusu" iti luai frumusel copilul si va mutati in alt loc,fara sa mai fie supus batai...copilul nu avea nici o vina ,mama era needucata
Luna9 spune:
Iti multumesc kokiy pentru indulcirea tonului tau.
Dar consider ca mai bine ma retrag, speriata fiind ca alte mame sa nu ma atace ca si tine.
Repet, am venit aici cautand solutii pentru situatiile noi in care ma aflu ca "mama incepatoare", nu pentru a fi pusa la zid.
Ma asteptam la membrii cu experienta ai acestui forum sa ajute, nu sa judece.
mariana_flo spune:
Eu cand imi scot fetitele in parc, nu ma misc de langa cea mica. Are 11 luni. Si eu o las sa se joace in nisip cu jucariile ei sau ale altor copii. Pe cea "mare" (are aproape 3 ani) o supraveghez de la distanta. Cand apar conflicte o ridic imediat pe cea mica in brate, ca sa fie la adapost de "atacurile" altor copii. Uneori chiar sora-sa are impulsul de a o lovi pe cea mica. Incerc sa explic "batausului" ca nu e frumos sa lovesti alti copii, dar nu intotdeauna sunt si ascultata. Fetita mea cea mare imi raspunde invariabil "iarta-ma, mami,... din gheseala". De regula incerc sa evit zonele unde sunt copii mai maricei.
JuliaSM spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Luna9M-am gandit ca voi gasi mamici inteligente dispuse sa-mi dea un sfat, sau mamici care au trecut prin experiente similare cu copiii lor la gradinita, scoala, in parc etc. |
Ti-am raspuns,scriind parerea mea vizavi de incident in prima postare.In deschiderea topicului nu ai mentionat ca trebuie sa fiu neaparat intelighenta,ca sa scriu un reply... Sorry,nu mai fac.