Muscatura de capusa
Raspunsuri - Pagina 7
Ana71 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui godo_mihaela n-am inteles un lucru. pentru ce i-a mai dat antitetanos? nu pentru siguranta ca nu e infectata cu boala? de aceea am fost de acord sa i-l dea, credeam ca daca i-l da, nu mai trebuie sa-mi fac probleme. si uite totusi ca trebuie. |
Nu are nicio legatura antitetanosul cu boreliosa. Antitetanosul se face pentru ca acea capusa sta pe pamant si ar putea fi purtatoare de bacili care pot produce tetanos. Vaccinul asta ar trebui sa se faca si la o julitura mai serioasa la genunchi, de ex, daca a intrat in contact cu pamantul. Contra potentialei boreliosa i-a dat antibiotic preventiv.
Adriana_78 spune:
Ana71, am inteles bine? deci daca eu as vrea sa o testez pe fetita, pt. linistea mea, ar trebui sa scot din buzunar 1600 Ron, pt. a verifica toate tulpinile?
Fetita ta a fost si anul trecut muscata de capusa? sau nu am inteles eu bine?
Am deschis pagina dela lymediagnostic - am vazut ca fac si Wblot si microscopie in camp intunecat
Ce ar fi mai indicat sa aleg?
Si care ar fi costurile totale?
NUAB spune:
citat din mesajul lui Ana71 Am simtit ca intru intr-o afacere. I-am facut 2 tipuri de WB pentru IgM. Au iesit negative. Apoi am facut WB la Cantacuzino pentru IgM . Tot negativ. Si m-am oprit. Am luat spray anticapuse de la DM. Sper ca intr-adevar sa fie bun. |
Nu stiu unde exact ai fost dar iti pot spune cum e la fundeni si la lyme diagnostic.
Exista WB IgG afzelii care testeaza in principal proteinele specifice tulpinii afzelii dar nu numai (caci in lista de proteine testate sunt cateva si de garinii si cateva "generale")
Exista WB IgG garinii care testeaza in principal proteine specifice tulpinii garinii dar nu numai (caci in lista se testeaza si proteine specifice afzelii si cateva ultra general).
Exista testul RN-AT care este o ELISA combinata cu WB in sensul ca are cativa indicatori ultragenerali care se pozitiveaza pentru orice tip de tulpina de borrelia si cativa ultra specifice principalelor tulpini (afzelii, garinii, spielmanii).
Desigur exista si ELISA IgG si IgM dar cu o acuratete mai mica.
Daca ai facut doar WB IgM (afzelii, garinii) si a iesit negativ pe doua tipuri de tulpini in contextul unei muscaturi recente atunci ai procedat ok.
La cantacuzino au doar kituri de burgdoferii care tulpina are o incidenta extrem de scazuta in Romania si de aia infectionistii de acolo diagnosticheaza de ordinul zecilor pe an in realitate fiind mult mult mai multi.
wb afzelii la fundeni e 200 ron
elisa 80 ron
RN-AT-ul in jur de 200
Microscopia 150 ron
Ana71 spune:
citat din mesajul lui Adriana_78 Ana71, am inteles bine? deci daca eu as vrea sa o testez pe fetita, pt. linistea mea, ar trebui sa scot din buzunar 1600 Ron, pt. a verifica toate tulpinile? Fetita ta a fost si anul trecut muscata de capusa? sau nu am inteles eu bine? Am deschis pagina dela lymediagnostic - am vazut ca fac si Wblot si microscopie in camp intunecat Ce ar fi mai indicat sa aleg? Si care ar fi costurile totale? |
Da, fetita mea a fost muscata anul trecut. Eu am deschis subiectul asta atunci
Si, da, asa mi s-a spus de catre un medic, ca ar fi bine. Poate asa o fi corect. Dar, sincer mi s-a parut exagerat (mai ales ca se sustinea ca doar un anume laborator ma poate lamuri pe deplin). Dupa cum ma stiu (ipohondra cand e vorba de copii ), nu m-ar fi linistit. As fi inceput sa ma gandesc ca poate laboratorul da erori, sau ca nu folosesc metoda de referinta, etc etc. Anul trecut era in plin scandal treaba cu ungurul care facea microscopie in camp intunecat. Tocmai ce-l exclusesera pe motiv ca toate analizele ieseau pozitive. Dreptate e undeva la mijloc. Dupa parerea mea se bajbaie mult in acest domeniu....si sunt convinsa ca unii prospera din afacerea "capusa". Nu e problema mea, sper doar ca am facut cat trebuie ptr copilul meu.
Fata mea a luat tratament preventiv cu 2 antibiotice (ospamox 10 zile si azitromicina 3 zile). Am facut analizele de care ziceam dupa vreo luna de cand a terminat antibioticele. O sa tin minte (si ea) ca a fost muscata de o capusa.
Sora mea locuieste de multa vreme in Luxemburg. S-a crucit de toata tevatura asta de la noi. Fata ei a fost muscata de 2 ori de capusa. I-a scos-o la medic. Si atat. Mai toti copii de acolo au patit asta. Stiu ca te poti gandi ca in viitor pot aparea n complicatii. Dar cand analizezi ca si parinte ce trebuie sa faci fiecare ia propriile decizii. Sotul meu imi spunea doar atat: daca tot te gandesti sa dam 1600 de lei pe analizele alea (poate eventual si o microscopie in camp intunecat) , gandeste-te ca mai mergem la munte, sau pleaca copilul in tabara si iar se trezeste cu o capusa. O luam de la capat?
pisigri spune:
citat din mesajul lui marius @eumada - nu e de bine - e de rau mai degraba, pentru ca existenta anticorpilor antiborellia indica prezenta bacteriilor in corp. Din pacate sistemul imunitar chiar daca va forma acesti anticorpi - nu va putea sa distruga bacteriile - acestea (bacteriile) din nefericire pot fi distruse doar cu antibiotice si aici este deja un razboi total pentru ca pe de o parte sunt multe tipuri de bacterii care reactioneaza diferit la diferiti antibiotici si in egala masura ci corpul uman reactioneaza diferit la administrarea diferitilor antibiotici. www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor! Eu pur si simplu / Pagina legislativa |
Pe de alta parte, IgG si IgM ramin pozitive mult timp, ca de asta dr Io si dr Rosca si chiar dr Moscu se ghideaza mai degraba pe rezultatul micorscopiei pt a confirma/infirma eficienta tratamentului. Din cite am citit eu pe alte forumuri, se vorbeste despre pacienti vindecati = negativi la microscopia in timp intunecat, nu =negativi la WB
http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
godo_mihaela spune:
daca o capusa sta in corp sa zicem 3 zile, iar alta sta 3 ore, sunt sanse ca cea de 3 ore sa fie infectata si sa infecteze si persoana muscata? intreb, fiindca la fiica-mea 9 ore a stat in corp.
NUAB spune:
teoretic sansele de infectie cresc cu durata de timp in care capusa "s-a alimentat". Practic, am cunoscut cazuri apropiate care s-au infectat (IgM+/IgG-) dupa ce capusa a stat cam 4-6 ore infipta.
Evident, lipsita de informatii si "bazata pe medicul de familie" persoana respectiva nu a luat niciun antibiotic (aici chiar se putea scapa usor de infectia acuta) si drept urmare, acum, la 10 luni de la muscatura are "mici simptome" si ELISA IgM+/IgG+ deci boala cronica.
informati-va ca nu e o chestie pe care s-o iei in ras cum o iau majoritatea medicilor.
ioanaiub spune:
baiatul meu a fost muscat de o capusa. cred ca am vazut-o relativ repede, adica nu era umflata deloc, zona din jurul muscaturii era putin rosie. i-a scos-o sotul, era foarte mica, cat o gamalie. eram in gradina, am dezinfectat zona cu spirt, acasa am mai dat cu un spray cu aloe, pe care il folosesc la diferite julituri/taieturi a doua zi roseata a disparut.
nu ne-am dus la medic, sper sa nu fie vreo problema.
pisigri spune:
citat din mesajul lui ioanaiub baiatul meu a fost muscat de o capusa. cred ca am vazut-o relativ repede, adica nu era umflata deloc, zona din jurul muscaturii era putin rosie. i-a scos-o sotul, era foarte mica, cat o gamalie. eram in gradina, am dezinfectat zona cu spirt, acasa am mai dat cu un spray cu aloe, pe care il folosesc la diferite julituri/taieturi a doua zi roseata a disparut. nu ne-am dus la medic, sper sa nu fie vreo problema. Mamica de D&M _ "Sanatatea este o comoara pe care putini stiu sa o pretuiasca, desi aproape toti se nasc cu ea." - Hippocrate |
Poate fi f mica pt ca abia s-a infipt sau poate fi f mica pt ca e nimfa. Si nimfele pot fi purtatoare.
http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
anya spune:
In anii trecuti si noi si prieteni ai nostri am fost muscati de capuse. De cand cu isteria asta, cand am ajuns pe la un pediatru, l-am intrebat daca ar trebui sa fac ceva. S-a uitat luuuung la mine (n-a zis, dar m-a facut sa pricep ca mi-a sarit o doaga) si mi-a zis sa nu-mi fac probleme. Acum, presupunand ca totusi m-as agita, ce anume analiza ar trebui ceruta?