Muscatura de capusa

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Citat:
citat din mesajul lui maria_alexia

ups.

totusi, la un moment dat in lungile discutii spunea cineva ca ar fi urmat sa faca 3 x IgG-uri si 3 x IgM-uri (cu costurile aferente), de unde deduc ca exista totusi posibilitatea. daca imi amintesc bine, in tara s-ar fi facut investigatiile.


http://www.lymediagnostic.ro/


www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana_78 spune:

Buna!

Si pt mine este un pic neclara toata povestea aceasta cu capusele.
Noi venim din Austria, care este patria capuselor si acolo este o adevarata campanie cu vaccinul anti-capuse.
Acum vreo 7 ani, medicul de fam din Viena imi spunea f. senina ca copiii ei vin ff des cu capuse acasa. Afirmatie care pe mine una, venita din Romania, unde auzisem rar de capuse si asta numai la caini sau alte animale, m-a lasat perplexa.
In Austria, resp. Viena exista zone intregi cu capuse, zonele astea se impart insa intre zone cu capuse infestate si zone cu capuse neinfestate. Doct. pediatru tot din Viena ne-a spus de multe ori la controale de care zone sa ne ferim, si ne-a asigurat ca in parcurile din oras nu sunt probleme.
Acum 2 ani fetita cea mica a fost muscata dupa ureche de o capusa, luata din parcul din Viena. Eu m-am panicat instantaneu si nu din cauza ca ma gandeam la vreo boala, ci pt. ca nu-mi plac insectele si at. cand am vazut " creatura" aceea miscand din piciorusele alea scarboase in capul puiutului meu, mi s-a facut rau.
O vecina m-a ajutat sa o scoatem. Incercare esuata, capul capusei a ramas in corpul/capulmfetitei. M-am dus cu ea la spitalul de copii din Viena si au chinuit-o groaznic, pt. ca in zona aia crestea si parul si cand trageau, o trageau si de par ... ce mai! horor! urla saraca ... ti se rupea inima, asa ca pana la urma au lasat-o asa cum era si mi-au dat nu stiu ce unguent antiinflamator. In rest, nu mi-au spus sa iau vreun medicament si in nici un caz vreun antibiotic.
Nici eu nu am cerut, pt. nici prin cap nu-mi trecea ca ar fi vreo capusa infestata. Dupa cum am spus, exista multe capuse, nu toate sunt insa infestate.
Am urmarit-o pe fetita si zona s-a vindecat frumos, fara probleme, fara sa se inroseasca locul mai mult -- asta ar fi primul semn de infectie.

Acum, in Romania, anul trecut, in parcul Herastrau tot pe fetita cea mica o musca doua capuse de spate. De data asta i le-a scos sotul frumos, fara probleme. Nu stiu daca am dat cu ceva, ca nu cred ca aveam prin casa nimic - nu s- a inrosit, nu s-a marit, nu a avut alte simptome.

Eu nici nu stiam de aceasta borelioza pana acum de curand. Stiam ca daca capusa e bolnava poate provoca FSME - cred ca e vorba de Lyme.

In nici unul din cazurile descrise mai inainte nu m-am speriat, fiind convinsa ca nu a fost vorba de o capusa bolnava. F. important e sa depistezi capusa la timp, cu cat sta mai mult in corpul gazda cu atat cresc sansele unei infectari. De asemenea trebuie scoasa corect si nu storcita sau taiata sua mai stiu eu cum

Fetita mea e perfect sanatoasa, exceptia mici raceli, foarte rare si nesimnificative, e vioaie, e normal dezvolatata, nu se plange de ceva anume, e per total super ok.
Nu stiu insa cum as fi reactionat la timp. respectiv daca stiam tot ce stiu acum despre urmari.e boreliozei?

Cu cat citesc mai multe intamplari, cu atat imi vin mai multe scenarii in minte. Nu stiu cum ar trebuie sa procedez daca vreunul din noi va fi muscat acum de capuse?
Sunt contra administrarii antibioticelor, in acelasi timp, dupa atatea lecturi, mi-e teama de urmari neplacute pe viitor. Dar si sa inghiti tone de medicamnete zile intregi si fara sa ai nimic ... nu stiu ce sa mai cred? cum e mai bine de facut?

Citind si articole in germ. am inteles ca atunci cand capusa e infestata borelioza va avea 3 stadii de evolutie. Intr-o prima faza se inroseste si se mareste locul intepaturii, in mijloc devine un pic mai deschis la culoare, pe margini mai inchis, forma circulara. Mai tarziu mai pot aparea si alte simptome ca: febra, transpiratie abundenta, dureri musculare, umflarea ganglionilor limfatici

Cum se procedeaza in Romania? se poate depista print-o proba de sange daca exista infectia? sau singura metoda este administrarea de antibiotic?
Testul acela Western blot este un test de sange? sau ce anume este?

cam atat despre noi
Adriana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maria_alexia spune:

Adriana, da, sunt teste de sange. se fac inclusiv la laboratorul postat de Marius anterior. medicii infectionisti sunt cei care se ocupa cu asa ceva.

intre timp am gasit un articol lamuritor:
http://medicologia.info/2012/05/boala-lyme-daca-ne-musca-capusa/

Inteleg toata problema si panica vine faptul ca poti fi infectat si fara eritem, ceea ce te trimite direct in stadiul 2 sau chiar 3 al bolii, cand e mult mai dificil de tratat.
De unde metoda administrarii de antibiotic preventiv, incat sa acoperi si aceste cazuri; dar nici antibioticul nu certifica faptul ca poti ramane totusi infestat.
Si cam toate schemele de eliminare a borreliei(=bacteria transmisa de capusa) sunt experimentale si in general agresive.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maria_alexia spune:

stiti cumva analizele acestea ce sunt ?
http://www.synevo.ro/test-de-transformare-limfoblastica-ltt-borrelia/

EDIT: am gasit tot acolo contextul:
http://www.synevo.ro/diagnosticul-de-laborator-al-bolii-lyme/

mai mult nu mai citesc, deja imi prind urechile

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns godo_mihaela spune:

si eu stiam ca antitetanosul se da daca te tai in metale ruginite sau esti muscat de caine. acum, nu stiu ce sa spun. poate trebuia sa refuz vaccinul, dar la ora aia n-am mai gandit lucid.
@ana: in locul unde e rosie e si foarte fierbinte. dar doar acolo! are rost sa-i dau ceva de febra? cum ar fi ibalgin sau supozitor? doctorita mea de familie a spus s-o fac cu diclofenac, dar n-am curaj, pe prospectul de diclofenac spune ca se da doar la adulti. dar n-o fac, fiindca n-o doare, doar e foarte fierbinte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns godo_mihaela spune:

marius, eu sincer nici nu m-am gandit c-ar putea fi infectata cu ceva fiindca o capusa a stat cateva ore la ea in spate. n-o sa ma pun sa fac analize, doar de dragul de a face. deocamdata ii dau antibiotice, desi ma bate gandul sa ma opresc si din alea. capuse sunt si cand am fost noi, parintii, mici. si dupa ce a fost scoasa capusa, ne-au lasat in pace. eu sper sa nu fie nici o problema mai departe.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Si eu sper. Oricum sa nu te apuci sa faci analize dupa ce i-ai administrat antibiotice. Desigur decizia este a fiecaruia daca doreste sau nu doreste sa verifice daca a ajuns sau nu, o bacterie in corpul lui. Nu este obligatoriu. Fiecare suntem proprii nostrii stapani si desigur singuri responsabili.
Eu - data fiind incidenta extrem de mare a acestei afectiuni - as verifica copilul peste 2-3 saptamani in fond daca este negativ e negativ, dar daca este pozitiv si am ignorat? Care scuze ar fi acceptabile pentru asa ceva?
Desigur este doar opinia mea. Nu e mai bine sa previi si daca este cazul sa tratezi in stare incipienta decat sa regreti?

Am auzit de atatea ori" daca as fi stiut.... nici nu m-am gandit vreodata ca... cine si-ar fi inchipuit ca din atata..." si asa mai departe.


www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maria_alexia spune:

intr-adevar, capuse sunt de cand lumea si pamantul, am fost muscati poate si noi si generatiile mai vechi.
dar pe de o parte se pare ca infestarea capuselor cu borrelia a ajuns si la noi - in Austria si Slovenia se cunosc de zeci de ani zonele cu risc. si pe de alta, diagnosticele de Lyme au inceput sa se puna de-abia recent.

in concluzie, problema nu e de neglijat pe motiv ca "si pe noi ne-au muscat acum x ani si nu avem nimic".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns NUAB spune:

Citat:
citat din mesajul lui godo_mihaela

desi ma bate gandul sa ma opresc si din alea. capuse sunt si cand am fost noi, parintii, mici. si dupa ce a fost scoasa capusa, ne-au lasat in pace. eu sper sa nu fie nici o problema mai departe.

te joci cu viitorul ei.
daca intr-adevar copilul a fost muscat pentru prima oara (IgM pozitiv, IgG negativ) si nu a avut infectia deja in el (transmisa prin placenta de la mama) are sanse mari sa scape de o posibila borelioza (boala Lyme) usor. Altfel, daca opresti antibioticul si nici nu-i faci analize COMPETENTE (lymediagnostic, fundeni) pentru speciile mai des intalnite la noi in tara (afzelii, garinii si ceva mai mult burgdoferii in Dobrogea) s-ar putea sa fii nevoita nu sa-i dai 2 saptamani de antibiotic ci luni intregi (chiar ani), doze agresive, combinate.
In plus, trebuie sa intelegeti ca spirochetele astea de borrelia sunt f. destepte si pot "parazita" propriul sistem imunitar care inhibat fiind incepe sa nu mai recunoasca infectia si implicit sa nu mai produca anticorpi pentru ea. in felul asta pot sa apara f. frecvent rezultate fals-negative. De aceea microscopia in camp intunecat e mai sigura fiind si una din putinele metode de investigare directa (alaturi de polymerase chain reaction PCR care nu se face in Romania din pacate)
Pe de alta parte, da, e adevarat ca "pe vremea strabunilor ne muscau capuse intr-o veselie", de altfel....in state de exemplu se aproximeaza ca aproape toata populatia duce in sange aceste spirochete, in Romania probabil e la fel (daca ar avea lumea curiozitatea si banii sa se caute si de aici si toti "informatii" care spun ca dr. Boszik e un sarlatan si la el "toata lumea are borrelii") doar ca la majoritatea sistemul imunitar le tine sub control cu succes si omul este sanatos clinic toata viata.
se pare totusi ca pe fondul unei vieti din ce in ce mai haotice si a unui sistem imunitar mai slab dar si pe fondul unei noi muscaturi care aduce cu ea nu doar patogeni ca borrelia ci si alti paraziti din clasa zoonozelor: babesia, ehrlichia,bartonella, ricketsii, virusi ca epstain barr, CMV, etc) borrelia devine din ce in ce mai des agresiva si atunci apare simptomatologia si te trezesti cu manifestari de artrita juvenila reumatoida, cu o scleroza multipla, alzheimer la 25 de ani, parkinson, sindrom Reiter si altele cu nume de cercetatori, lupus, etc.
Cel mai important lucru si cu asta inchei este faptul ca o capusa nu provoaca doar boala lyme sau TBE ci si o serie de infectii la fel de grave (babesioza e verisoara malariei, bartonella da si ea niste simptome urate de tot, ....).
Cat despre incidenta infectiei in capuse...sa fim seriosi, nu e deloc asa rara precum pare.
Asa ca da, nu ne panicam dar suntem responsabili pentru sanatatea noastra.


p.s: inca astept raspunsul argumentat al doamnei cu 'sarlatania microscopiei'

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

"... in state de exemplu de aproximeaza ca aproape toata populatia duce in sange aceste spirochete, in Romania probabil la fel... "
..."la majoritatea sistemul imunitar le tine sub control cu succes si omul este sanatos clinic toata viata." ...

Ce sursa de informare ai pt afirmatiile astea?

Mergi la inceput