7 ani

7 ani | Autor: dicirstea

Link direct la acest mesaj

Nu stiu daca am postat corect....dar nu stiu alt loc mai potrivit.

TRebuie sa fac cuiva pomenirea de 7 ani. Pana acum se ocupa bunica mea de treburile astea, dar ea nu mai este, asa ca ...daca stie cineva sa ma indrume ce am de facut....raman datoare!

In afara de pomana = mancare, farfurii, pahare, linguri, ce anume trebuie sa mai dau?
Am auzit ca trebuie sa dau haine, patura, lenjerie...chiar si mobila! E adevarat?
Sunt obiceiuri zonale sau e regula generala?

Intreb pentru ca vreau sa fac tot ce trebuie facut, nu ca sa ma minunez si sa ma lamentez

Adica...sunt 6 farfurii sau 12? Trbuie sa fie si oala?

CAPRA CU 2 IEZI

mamica lui Matei Constantin (21.05.2007) si a lui Theodor Cristian (03.06.2009)

MINUNEA MEA

www.flickr.com/photos/11558563@N06/" target="_blank"> A DOUA MINUNE 2

A DOUA MINUNE

MOS CRACIUN 2010

www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!

Sa o ajutam pe Georgi sa mearga

Manu - papusa fara picioare

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Depinde de regiune, de aceea cel mai potrivit este sa intrebi preotul care se va ocupa de aceasta.

Dar din ce stiu, nu ar trebui sa lipseasca colacul, coliva, vinul si lumanarile. Se dau proasoape cu lumanare la preot si la dascal (lumanarea aprinsa). Nu uita de pomelnic.
Pe masa (la Biserica) poti pune ca aliment orice.
De dat- de imbracat, daca vrei sa dai, poti da orice. Treaba cu farfuriile...ce sa mai zic de oala..... no comment. De altfel nu conteaza milostenia daca nu o faci sin suflet. daca te forteaza unul sau altul sa-i utilezi bucataria cu nu stiu ce oala... mai bine uita.
Cea mai importanta este rugaciunea pentru sufletul mortului.
de altfel adesea oamenii se aduna la parastase ca la circ, se uita si numara prosoapele, lumanarile, etc- adica formele exterioare, uitand practic de ce s-au adunat: si anume sa se roage pentru sufletul celui raposat ca sa ajunga in Rai.

Deci nu uita, overall, cel mai important este sa te rogi si ca preotul sa se roage si sa pomeneasca sufletul raposatului. Nu numarul de farfurii scot sufletul din iad. Milostenia ca atare, facuta din inima. Deci orice dai, da cu dragoste si din suflet, fiind convins/a ca ajunge la raposat si ca acesta se bucura ca nu l-ai uitat.

Doamne ajuta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dicirstea spune:

daaa, situatia este mult mai complicata in cazul asta.

Persoana in cauza (barbat) era ateu, dar, inainte sa inceteze din viata, de dragul persoanei care l-a ingrijit in ultimii ani, a acceptat sa vorbeasca cu un preot, probabil sa se spovedeasca si sa fie imprtasit...nu stiu.
Ideea e ca nu credea in Dumnezeu, dar vroia sa fie "in randul lumii", eu am preluat sarcina asta ca o datorie morala si vreau sa ma achit de ea cat mai onorabil.

Eu oricum il pomeneam de fiecare data, ca facand parte din familie, nu avea alti prieteni, nu avea pe nimeni.
Daca fac pomenirea asa cum se practica, chiar daca a fost ateu, nu fac nicio greseala, nu?
Am vorbit cu vreo 2 preoti...evident am avut parte de sfaturi diferite, de asta si intreb aici. Cred ca daca ma duceam cu totul pregatit cum vroiam eu, ma acceptau si nu comenta niciunul, asa..daca am intrebat si au avut ocazia sa se exprime, am auzit diverse variante si sunt in ceata.

Ma gandeam pana la urma sa fac pomana si sa impart cuiva care nu are, nu m-ar deranja sa dau un pat, dar as prefera sa-l dau cuiva care doarme pe scanduri, nu sa-l dau cuiva sa-si schimbe mobila in casa.
Inteleg pana la urma ca nu e asta regula generala, desi la 2 biserici mi s-a insistat pe "costum", eu nu ii vad utilitatea! Cine naiba mai poarta costum in afara de nunta, botez si inmormntare? Bine...daca nu ii cere jobul...Asa ca am propus un trening, dar femeia de la lumanari s-a oripilat toata, ca o blasfemie de neiertat.

Offf, nu credea ca va i asa de complicat...

CAPRA CU 2 IEZI

MINUNEA MEA

A DOUA MINUNE

MOS CRACIUN 2010

www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gusta spune:

Hai ca incerc sa iti raspund si eu.Eu acum 4 luni am ingropat pe tata si am avut parte de discutii cu pomenile si cu totul dar am inteles ca la inmormantare ,40 zile, 6 luni , 1 an si 7 ani e cam la fel.Asa ca iti pot spune ce a facut mama la 40 de zile( nu am fost prezenta dar stiu tot).Si multe lucruri depind de zona.

Stiu ca se citeste la cimitir unde trebuie sa ai vin, coliva si capete( acele pomene care se fac comanda, nu ma intreba cum arata ca nu stiu dar daca ai vazut inmormantari merg cu ele in fata), dupa ce vrei tu sa dai de pomana si la preot si dascal lumanari cu prosop.
Stii de ce zic de costum ca se face pom asta se face si la 40 de zile unde pui haine ca sa imbraci pe cineva si dulciuri si se pune si niste chestii din paine si asta se face cu o zi inainte si il tin in casa o noapte( si acuma am sa iti zic ce se spune din popor ca mortul vine si o sa ia ceva din pom acel lucru care se va misca la 12 noaptea) si dupa il dai cui vrei tu.Cu patul faci la fel cum vrei tu si cu farfuriile asa stiu si eu ca se dau 6 cu mancare si cana .De lingura si furculita nu stiu.

In iulie o sa ii fac de 6 luni si am sa fiu prezenta si stiu ca am sa profoc mii de discutii ca eu nu prea sunt cu astea si cu nu pune mana si fa ca tu esti din familie si mortul nu are parte de pomana( o aberatie) ca tot ce fac eu fac si pun suflet si numai eu stiu ce durere imi provoaca.

Daca crezi ca te mai pot ajuta intreaba si eu sunt incepatoare in toate astea si nu sunt cu pomenile de ochi lumi si fac ce simt cu sufletul.

Marilena si Mara Augusta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikkei spune:

Draga dicirstea uite ca s-a mai discutat despre asta la acest SC si a raspuns si un preot: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=161101

Mergi la inceput

Multumesc, Nikkei.
Se vede treaba ca am fost la gand cu sfatul parintelui Marian.
Mama incerca sa-mi povesteasca de diverse persoane carora sa le dau, dar care au posibilitati. Prefer sa dau cuiva care chiar are nevoie.

Gusta, nu am auzit nimic de obiceiul asta, cu imbracatul, cu luat nustiuce. Mie mi-au spus simplu sa pregatesc hainele, sa le citeasca preotul si sa le dau.
Probabil ca in Bucuresti a disparut sensul obiceiului, s-a pastrat doar obligatia de a da.
El a fost incinerat, dar oscilez in a ma duce la un azil sau la un adapost pentru a imparti.

CAPRA CU 2 IEZI

MINUNEA MEA

A DOUA MINUNE

MOS CRACIUN 2010

Mergi la inceput

Cum ziceam, fa-o daca vrei s-o faci, asa cum simti tu. Nu e bine sa mergi sa intrebi n-spe preoti, exact din motivul care ti s-a si intamplat- cate bordeie, atatea obiceie...
Cel mai bine este sa intrebi doar pe preotul care participa literalmente la asta.

Da, este de preferat sa dai -tot ceea ce vrei sa dai, celor care cu adevarat au nevoie.
Despre pat si alte alea.. sa fim seriosi, oare cei care abia traiesc de pe o zi pe alta isi pot permite asa ceva? Sau cumva un procentaj atat de mare din populatie merge in iad ca n-are pat de dat?
Nu vreau sa fiu eu cea care strica ''datinile'': daca am posibilitatea si mai cu seama daca vreau sa dau, voi da. Nu ca zice tzatza X dela pangar...
Ah, si despre trening: vorbeste cu un om care primeste aceste lucruri cu toata inima. Nu e treaba lu' tanti de la pangar ce dai de pomana, ca e trening sau rochie de bal.
Si dupa cum am spus mai sus- dar se pare ca e greu de inteles: rugaciunea e cea mai importanta, nu numarul de ''capete'', de farfurii, etc...
Nu uita-da din suflet, atat cat dai, fara sa te uiti, fara sa numeri ce dai si care e valoarea. Dai cat doresti sa dai si fii sigur ca e primit daca e din inima. Restul sunt superstitii (inclusiv cu zicerile din popor cu venitul mortului la 12 noaptea samd.. e de-a dreptul hilar. Imi si imaginez ca daca mor alta treaba nici n-o sa am decat s STau la 12 noaptea sa misc ''pomul''....)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gusta spune:

Iasmin eu am explicat ce am auzit si eu.Eu la tatal meu la mort am primit multi ochi dati peste cap ca nu ma conformez cu traditia.Eu i-am inchis singura sicriul tatalui de fata cu toti si nu iti zic cum am fost privita si am stat acolo pana a fost tot mormantul gata.Eu am incercat numai sa explic unele ziceri din popor, ca multi ani nu am nici eu numai vreo 30 si nu mi-am dorit sa trec prin asta.

Dar ca sa iti zic ceva eu il simt pe tata mereu cu mine .

Marilena si Mara Augusta

Mergi la inceput

Jasmin, rugaciunea e de la mine, si a fost si pana acum, la fel si pomenirile la slujbe, pe care nu le fac "ca asa trebuie" ci pentru ca asa simt, chiar daca omul nu a crezut, era un epicurean...poate ca acum ar fi ras.

Am o cunostinta care a facut pomana pentru patintii ei, iar un calugar care slujea la biserica unde mergem noi i-a spus ca degeaba face, ca nu ii este primita pomana, pentru ca ea nu este cununata cu barbatul ei. Eu nu stiu unde este exagerare si unde este credinta, totul il facem din suflet si normal ca vrem sa fie si cu folos. Nu va mai spun cat a plans fata asta si ce necajita a fost.

CAPRA CU 2 IEZI

MINUNEA MEA

A DOUA MINUNE

MOS CRACIUN 2010

Mergi la inceput

Gusta, sa stii ca te cred ca il simti pe tatal tau cu tine si nu rad de asa ceva. Eu stiu ca exista viata dupa moarte, ca sa nu mai zic- asa spune si credinta noastra ortodoxa.

Dicirstea, nimic nu ramane in van la fata Domnului. Daca nici dintr-o lacrima o parte nu se ascunde (asa spune o rugaciune- adica atunci cand incepe a se forma lacrima in ochi dar nu curge pe obraz), cum oare sa fie in van rugaciunea si milostenia? Eu nu cred asa ceva. Eu cred ca orice facem pentru un om plecat la Domnul, orice este primit daca e facut din inima. Absolut orice.
Era o pilda cu o femeie care in viata ei a dat de pomana un fir de ceapa. Un singur fir de ceapa. Dupa moarte a ajuns in iad si ingerul a zis ca pentru acea milostenie- firul de ceapa, a hotarat Domnul sa o scoata din iad. Mai departe pilda spune ca i-a aruncat firul de ceapa, femeia s-a prins de el, iar ingerul a inceput a o scoate din iad, tragand de celalalt capat. Si ca vazand-o ca iese din iad, multi altii au apucat-o de picioare sa iasa si ei cu ea odata. Dar ea a inceput sa tipe la ei si sa se zbata, s-o lase sa iasa, ca i se parea ca o trageau inapoi. Pentru faptul ca nu a avut dragoste de semeni, firul de ceapa s-a rupt si a alunecat inapoi in iad. daca ar fi avut dragoste fata de ceilalti ar fi scos-o).
Domnul Dumnezeu sa-ti rasplateasca inmiit jertfa ta- rugaciunea si milostenia, nu te uita in gura nimanui si nu te sminti. Avem un singur Judecator si acela nu e in lumea aceasta ci Sus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
citat din mesajul lui dicirstea

Jasmin, rugaciunea e de la mine, si a fost si pana acum, la fel si pomenirile la slujbe, pe care nu le fac "ca asa trebuie" ci pentru ca asa simt, chiar daca omul nu a crezut, era un epicurean...poate ca acum ar fi ras.

Am o cunostinta care a facut pomana pentru patintii ei, iar un calugar care slujea la biserica unde mergem noi i-a spus ca degeaba face, ca nu ii este primita pomana, pentru ca ea nu este cununata cu barbatul ei. Eu nu stiu unde este exagerare si unde este credinta, totul il facem din suflet si normal ca vrem sa fie si cu folos. Nu va mai spun cat a plans fata asta si ce necajita a fost.

CAPRA CU 2 IEZI

MINUNEA MEA

A DOUA MINUNE

MOS CRACIUN 2010

probabil ca ce a spus calugarul respectiv e asemanator cu ce a spus Isus in Matei capitolul 5 vers 24.

Dumnezeu e cu noi si atunci cand refuzam sa-l ascultam si atunci cand vrem sa fim vazuti ca dam de pomana...
Deci mai intii sa respectam Cuvintul Lui Dumnezeu si apoi sa trecem la traditii.
Poate calugarul acela nu a stiut cum sa-i spuna mai pe ocolite dar asta e ideea. Adica ori crezi si respecti Cuvintul Lui Dumnezeu ori nu crezi.

michelle

Mergi la inceput