De curand s-a difuzat la TV filmul, cel din '84, cu Kyle MacLachlan in rolul lui Paul Atreides, si asa m-am apucat sa recitesc aceasta serie, care mi-a marcat adolescenta. Am fost (iar) uluita de complexitatea temelor, de minutiozitatea constructiei, de subtilitatea detaliilor si de umanismul profund al lui Herbert. Cat de vizionar a fost, anticipand din anii '60 teme care ne framanta astazi, legate de ecologie si resurse, si cate interpretari actuale putem da cartilor, daca le privim ca pe niste alegorii...
Mai sunt si alti fani pe-aici? :))
Raspunsuri
Tisina spune:
Prezent!
Mentionez ca am citit toata seria de fix 7 ori de-a lungul anilor, prima data pe cand eram studenta, ultima data anul trecut. De fiecare data am recitit cu maaare placere (si parca tot mai gaseam idei noi, subtil ascunse in text).
Interesante incursiunile in culisele puterii, politicii, religiilor si raselor umane (in fiecare "Casa" din carte recunoastem o civilizatie pamanteana)
Ecranizarea despre care spui nu mi-a placut deloc. Draguta mi s-a parut varianta mai noua (parca de prin 2000), cea in trei episoade.
marius spune:
Daaa... citit, jucat pe Pc, vazut filmul - dar cartea e baza. Nu are comparatie.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Lorikay spune:
Eu citesc Dune o data pe an, din studentie. Este una din cartile mele preferate si am convins mai multi prieteni sa o citeasca.
Nici mie nu mi-a placut ecranizarea cu Kyle MacLachlan in mare parte din cauza faptului ca decorurile si actorul din rolul principal nu semanau cu ceea ce imi imaginam eu cand citeam cartea.
Anul trecut a citit-o o colega de servici si a facut o paralela foarte interesanta cu ceea ce se intampla in zilele noastre:
-planeta Arrakis=tarile arabe
-mirodenie=petrol
si restul vi-l imaginati
Referitor la cat de bine scrie Frank Herbert: nu am putut citi nicodata cartea fara o sticla cu apa la indemana, pur si simplu mi se usuca gura de sete.
Burtocika spune:
Si mie mi-a placut foarte mult !!! Mai mult primele volume, mai putin ultimele din serie. Ecranizarea cu Kyle MacLaghlan nu mi-a placut deloc, nu s-a apropiat de ce-mi imaginasem eu. Cea mai recenta mi s-a parut mai buna, dar tot imaginatia mea e pe primul loc
Irina (2006) si 31+ cu
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ?
www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele
marius spune:
Mda - nu am vrut sa spun nimic de ecranizare - raman clar la afirmatia - cartea e baza Apropos jocul este destul de interesant, acum desigur nu mai este comparativ cu ce este pe piata - ...
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
madyrizi spune:
sotul meu e fan inrait ... si eu am devenit. imi amintesc ca mi-a imprumutat un volum din ea (ereticii dunei) cand eram "prieteni" si o colega mi-a furat-o (eram la liceu) din banca pt. ca stia ca mai citesc in ore si in pauze si ca e de la "prietenul meu".
ooo... atata suparare si atata dascalit n-am primit niciodata de la sotul meu. am crezut ca asta a fost... cand am gasit-o la un anticariat, dupa 4 ani si o nunta , am fost tare fericita ca i-am refacut seria.
acum sta la loc de cinste, o mai citim din cand in cand...
mi se pare o capodopera...
mie mi-a placut ecranizarea mai noua , desi nu a corespuns prea mult cu imaginatia mea .
Mami de www.pregnancy-duedate.com/tickers/z7m2069icppvwhff.png" target="_blank">Mihai siwww.pregnancy-duedate.com/tickers/3n5z7sh3szzc8t5z.png" target="_blank">Alex
AlexsiMihai
AlexsiMihai
NOUTATI IN ALBUM
pt. Alexandru Hapaleti si alti copii
Tisina spune:
Da, foarte captivand jocul. Il jucam pe cand eram insarcinata cu primul copil. Nu am apucat sa il termin pentru ca am nascut, iar dupa aceea nu am mai avut timp.
Ce volum v-a placut cel mai mult? Desi imi place fiecare in parte, preferatul meu este "Imparatul-Zeu al Dunei".
salcia spune:
Mie imi place cel mai mult prima carte, ZE book :). Oricum, pentru cei care au mai ratacit volume, s-a reeditat la Nemira toata seria, si au aparut si prequel-urile scrise de Brian Herbert si Kevin J. Anderson. Le dau tarcoale de ceva timp acestora din urma, dar mi-e teama sa le citesc, nu cred ca se ridica la inaltimea asteptarilor.
Cat despre filme, tare as vrea sa se mai faca o versiune, mai ales ca acum exista si mijloacele tehnice (doar avem Avatar si Lord of the Rings - a propos, dupa o alta carte preferata :)).
Lorikay, e clar ca putem citi cartea dintr-o multitudine de perspective, iar cea mentionata de tine e una dintre ele, de-asta si spun ca Herbert era un vizionar, un fel de vrajitor cu darul prestiintei :).
Tisina, si asta e unul dintre farmecele cartii, faptul ca la fiecare recitire descoperi noi idei si sensuri... Mai rar asa o analiza extinsa si profunda a atator teme.
Ma bucur ca mai sunt si alti "fani" pe-aici! Eu acum incerc sa-l "molipsesc" pe prietenul meu :)!
Tisina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui salcia Mie imi place cel mai mult prima carte, ZE book :). Oricum, pentru cei care au mai ratacit volume, s-a reeditat la Nemira toata seria, si au aparut si prequel-urile scrise de Brian Herbert si Kevin J. Anderson. Le dau tarcoale de ceva timp acestora din urma, dar mi-e teama sa le citesc, nu cred ca se ridica la inaltimea asteptarilor. Cat despre filme, tare as vrea sa se mai faca o versiune, mai ales ca acum exista si mijloacele tehnice (doar avem Avatar si Lord of the Rings - a propos, dupa o alta carte preferata :)). Lorikay, e clar ca putem citi cartea dintr-o multitudine de perspective, iar cea mentionata de tine e una dintre ele, de-asta si spun ca Herbert era un vizionar, un fel de vrajitor cu darul prestiintei :). , si asta e unul dintre farmecele cartii, faptul ca la fiecare recitire descoperi noi idei si sensuri... Mai rar asa o analiza extinsa si profunda a atator teme. Ma bucur ca mai sunt si alti "fani" pe-aici! Eu acum incerc sa-l "molipsesc" pe prietenul meu :)! |
Eu nu m-am putut abtine. Le-am luat pe toate si le-am si citit. Si chiar mi-au placut. Lamuresc multe chestii din trecutul Caselor si sunt scrise foarte frumos. Le recomand. Am ajuns acum la Jihadul Buthlerian (asta mi se pare nitel mai greoaie, sau poate doar pentru ca nu prea am timp de ea - seara sunt deja rupta de oboseala si ma concentrez mai greu). Dar Casele mi-au placut ("Casa Atreides", "Casa Corrino", "Casa Harkonen").
ralcat spune:
Am citit-o in facultate, cand a fost editata prima oara. Ce perioada minunata, in care am avut si timpul dar si cartile "calde", seriile Dune, Fundatia, Pandora ...
Ah ce pofta de recitit mi-ati facut, in week end iau Dune la recitit ca imi amintesc numai liniile principale si sunt sigura ca acum o citesc cu alti ochi si alt creier.
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu
Eu