interpretare rezultat Papanicolau
Buna fetelor,
Am facut un test Papanicolau si am rezultatul, dar numai peste o saptamana ma pot intalni cu doctorita sa-mi faca interpretarea.
Poate cineva cu studii in domeniu (sau experienta) ma poate ajuta sa ma lamuresc...
E un tip tampit de rezultat care nu da la concluzie o clasificare gen I, II, III sau IV.
La : "Negativ pentru o leziune intraepiteliala sau maligna" scrie DA, deci nu par sa fie probleme mari, in rest la toate celelate caracteristici scrie NU, deci nu s-a gasit nici candida si nici un fel de celule suspecte.
Insa asta scrie la sfarsit:
V. Recomandare
O noua prelevare: NU De urmarit evolutia: citologic: DA, colposcopic: NU, biopsie urgenta: NU, examen bacteriologic: DA
Descriere citologica
Prezente celule scuamoase superficiale si intermediare reactive,rare parabazale,endocervicale reactive,frecventi nuclei denudati,frecvente
PMN,rare hematii,flora bacilara rara.
Din cate am mai citit eu pe net cred ca e vorba totusi de o infectie, voi ce spuneti??
Sa mai spun totusi ca la ecografie mi s-a gasit un chist pe ovar de 2.4 cm care va trebui tinut sub urmarire, la testul CA125 mi-a iesit 8.56, si am un sterilet Mirena din 2007.
Multumesc!!
Raspunsuri
mianna spune:
da, e posibil sa fie o infectie, pe care insa nu Papanicolaul o diagosticheaza, ci examinarea secretiei vaginale - pe care sper ca ti-o va recomanda doctorita saptamana viitoare. atunci vei afla exact daca e infectie si cu ce anume, si ce tratament e necesar.
ps: rezultatul nu-i tampit deloc, iti spune absolut tot ce trebuia sa-ti spuna. daca te multumeste mai mult cealalta varianta, iti pot spune eu ca din descriere e tip II. e ok asa?
aiamoni spune:
Iti multumesc pentru raspuns, Mianna!
Ideea e ca eu ma informasem de pe internet unde toata lumea vorbea de I, II, III, etc...si eu stiam doar in functie de aceste descrieri daca e bine sau rau...
Miercuri o sa ma duc la interpretarea rezultatelor, dar macar nu sunt foarte stresata, daca zici ca e II.
Merci inca odata!
A_driana spune:
aiamoni, scuze ca ma bag peste subiectul tau dar am si eu o intrebare despre subiectul asta , daca ma poate ajuta cineva...
am primit azi rezultatul la testul papanicolau si scrie doar NORMAL...ma asteptam si eu sa scrie I,II,III etc...sau asa detaliat cum ii scrie la aiamoni....scrie doar ,normal'
se vede la test orice infectie, de orice fel? intreb asta deoarece eu am niste pb prin zona cu pricina, dar vad ca nu a iesit nimic...
ginecologul a vazut rezultatul si a zis f bine, normal...mi-a fost rusine sa intreb de ce-i asa ,scurt' rezultatul
pe mine ma bantuie acuma gandul ca oare ar putea fi pus un rezultat asa ,din burta'?
scuzati ca m-am intins asa mult si m-am bagat peste subiect. multumesc.
Adriana, mamica pufarinului David
mianna spune:
nu mi se pare chiar corect sa scrie doar "normal" pe rezultat, dar asta poate insemna tip I, adica fara urma de infectie.
Papanicolaul nu diagnosticheaza infectia, arata doar prezenta ei. adica arata daca sunt leucocite polimorfonucleare (PMN), care sunt celule aparute ca o reactie la infectie, si poate descrie asa, la modul general, daca exista flora abundenta. o spun din nou, in cazul in care se suspecteaza o infectie se face examenul secretiei vaginale. asta i-o poti cere giecologului daca zici ca ai simptome (n-am inteles ce inseamna problemele pe care le mentionezi, dar nici nu-ti cer detalii aici, pe forum, ci sa i le spui ginecologului).
A_driana spune:
multumesc mianna, si mie mi s-a parut tare ciudat, desi cum am spus, ginecologul a zis ca-i bine...
despre problemele alea i-am spus ginecologului cand am fost la control acum 2 sapt si mi-a recoltat pt test...mi-a scris doar unguent Lomexin, pe care doar azi l-am cumparat si de azi dimineata am inceput sa-l folosesc...de aia ma asteptam sa iasa ceva la test...dar vad ca nimic...
Adriana, mamica pufarinului David