relatia nora- soacra

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

P.S.: daca eu la un moment dat voi avea o nora/ un ginere care nu o sa ma placa (din cine stie ce motive, pentru ca in mod sigur nu ii voi jigni si nu ii voi trata urat), nu o sa am pretentia sa fie la mine la masa in fiecare week-end. Poate ca o sa ma doara, dar o sa tin asta pentru mine si nu o sa emit pretentii absurde. Si voi incerca sa am o relatie decenta cu ei, fara sa comentez si fara sa creez discutii intre copilul meu si ea/ el.

Tare mi se pare ca in Romania e inca "in voga" un model pe care eu il credeam desuet, soacra face ce vrea ea, nora tace si inghite si toate-s bune. Sau, de fapt, problema e la sot, pentru ca el nu transeaza lucrurile cum trebuie, din comoditate, lasitate, egoism si lipsa de intelegere/empatie.

Si nu inteleg pentru ce se dramatizeaza atat, daca te vezi mai rar, care e problema, atata timp cat copilul tau te poate vizita oricand vrea el. Pana la urma suntem adulti, avem fiecare vietile noastre, nu trebuie sa stam mereu unii in preajma altora, daca nu ne dorim asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clarmai spune:

buna,exact in aceasi situatie sunt si eu,la fel procedez si eu de la o vreme,evit sa ma duc la ei,evit gratarele cu ei,sau mesele in familie,iar sotului meu nu ii pica deloc bine.Imi spune itr-una ca ne-au ajutat cand am avut nevoie si pt treaba asta ,trebuie sa fiu recunoscatoare,dar nu pot,mie nu-mi da un telefon,nu ma intreaba,mereu ma cert cu sotul meu cand ne intalnim cu ei,pt ca fac exact ce nu imi pica mie bine,doar ca sa ma supere(soacra),de ex.de curand a avut soacra mea niste capsuni de impartit si pe la noi,probabil din lene sa nu faca ea singura dulceata,si nu ma sunat pe mine sa ma intrebe daca vreau sa fac dulceata ,la sunat pe sotul meu(de parca facea el),si pentru ca am refuzat sotul meu s-a suparat,si mai sa ne certam iar si sa va explic de ce am refuzat,cu o saptamana inaite am fost pe la ei ,pret de doua ore,am vz capsunile si am intrebat-o daca face dulceata,a zis ca nu sunt suficiente pt dulceata.Cand i-am spus sotului treaba asta a replicat,-pai ce ea stia saraca!!!!!ma rog sunt multe de spus,in orice caz indiferent de situatie eu niciodata nu am dreptate,doar ea,si mai sa ma si bata odata ca i-am jignit mamica,care daca ati vedea-o numai dupa moaca se vede cat e de scarboasa si acra,ca alte lucruri mai frumoase nu pot sa spun.Oricum m-am intins imi cer scuze,.......sper sa ne dea d-zeu rabdare cu astfel de fiinte.....mai are o fata care indiferent ce fac eu ea e mai buna de 1000 de ori si mi-o spune in fata.....nici sotul meu nu e mai prejos....nici el nu se ridica la nivelul surorii lui,cu toate ca o stie tot orasul cat e de flusturatica...si cu o situatie groaznica....cu 500 lei salariu si trait pe spinarea lor.....nemaritata in concubinaj si vrea si copiii,te pup si bafta.niciodata nu o sa ne agreeze si mai bine evitam cat putem intalnirile,care oricum mi-e una imi lasa o greata totala,si eu tot pt copil o fac,ca ei ii place mititica prezenta lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

"protocol de familie"? pai familia e compusa din bebe + sot de bebe + copii de bebe . asta e familia sotului lui bebe.
sotia nu e ruda cu soacra

modelul matriarhal / patriarhal a murit de cel putin un secol.

si lumea ar fi mult mai linistita si relaxata daca fiecare ar veni in casnicie fara mama, tata, unchi, veri & matusi.
si, atata timp cat nu impiedica in niciun fel relatiile intre sotul ei si familia de bastina, chiar nu inteleg de ce o persoana ar fi obligata sa faca ceva ca sa-i faca pe plac unei persoane care nu ii e ruda, deci nu face parte din familia ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_lex82 spune:

A, Corap, cu respect iti pun o intrebare: Cand copilul tau se va casatori tu nu vei mai fi familia lui?
Eu zic ca sangele apa nu se face, chiar daca ne convine sau nu..cum adica daca ma insor sau ma marit uit cine s-a chinuit cu mine 20-30 de ani? Asa?/??Eu zic ca macar din respect pt anii aia, pt tot ce au investit parintii emotional si financiar trebuie sa le purtam respectul si sa le deschidem usa macar de 2-3 ori pe an ca n-o fi bai...Tare mi-ar parea rau pt voi cele/cei care sfatuiti sa nu mearga la soacra in vizita sa patiti la fel atunci cand copiii vor creste..e nasol pt el sa mearga singur..puneti-va si in locul lui..el n-are nicio vina ca mama lui e o scorpie..si eu sunt de parere ca daca soacra te jigneste nu taci si inghiti..ii zici in acel moment ce te deranjeaza...Dar nu-s deloc de acord ca o data cu casatoria gata, parintii nu mai sunt familia ta..si eu sunt mama..ce Dumnezeu...M-ar deranja..de fapt nu m-ar deranja dar m-ar durea al naibii...am sa incerc totusi sa nu ma bag in viata lor..k stiu cum e sa nu fii lasat in pace sa traiesti...Dar copilul meu va ramane vesnic copilul meu si mi-ar fi greu sa fie in tara si la Craciun sa nu vina si la mine...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebe03 spune:

Buna dimineata si multumesc
Nu credeam ca postarea mea va provoca asa de multe discutii
Eu ieri fiind foarte suparata am vrut doar sa ma eliberez si am ales aceasta posibilitate, desi sunt de mult inscrisa pe forum intru si scriu destul de rar
Din pacate nu pot da prea multe amanunte din familia mea deoarece traiesc intr-un oras mic ...si ma cunoaste multa lume...si as putea avea probleme legate de...imagine sa zic asa
Celor care au zis ca sotul e vinovat de situatia creata intre mine si soacra ca el nu imi ea apararea ...au oarecum dreptate dar sa va explic, ASA A FOST CRESCUT DE MAMA LUI, daca-i da o palma sa intoarca obrazul celalalt.SI PE EL IL JIGNESTE MULT. Ii reproseaza si faptul ca la sters la fund cind era mic.Ii zice: OF ce mult m-am chinuit cu voi cind ati fost mici ca nu am avut nici un ajutor si acum ce primesc...nu ma respecti, pleci la munte in loc sa petreci cu mata pastele ca asa vrea ea(adica eu), faci numai ce vrea ea... te comanda...te prosteste... etc
Desi are o varsta 38 de ani il domina ea
DA de multe ori mi-a luat apararea de multe ori a tacut(acasa a zis ca am dreptate dar ce sa-i faca daca asa e ea- corect cum sa o schimbe el- cum spunea cineva la 60 de ani e imposibil).
Ceea ce ma supara la sot e faptul ca nu e sincer cu ea, cu mine si cu el Adica de ce nu i-a spus adevarul la telefon
Sa-i fi spus asa: Uita mama, nu vin la ziua ta fiindca sunt mandru si orgolios si nu vreau sa vin fara nevasta ...IAR EA NU VREA SA VINA FIINDCA AI JIGNIT_O SI NU MAI VREA SA TREACA CU VEDEREA CUM A FACUT CU ALTE OCAZII...
el incearca sa fie diplomat cu ea sa evite raspunsurile directe si sa o faca acasa pe victima acasa sa il vad eu cit sufera, desi ma intelege, imi da dreptate dar totusi sa las eu de la mine si de data asta...ca de eu pot sa indur de dragul lui
dar eu am zis GATA la inceputul anului 2011 dupa faza de la Craciun
( ma intreba cineva daca asteptam cadouri de la ea...NU NICIDECUM... eu astept de la ea sa ma respecte asa cum si eu o respect- nu i-am zis niciodata nimic care ar fi jignit-o , dar totusi atunci ca si alte dati m-am simtit in plus acolo cu ei, m-am simtit nedorita).

Ceea ce o nemultumeste pe soacra mea intr-un cuvand e faptul ca sunt o femeie puternica, independenta financiar, cu o cariera de succes...si ca nu depind de ea, ca ea nu decide la noi in familie...
Intreba cineva ce conflicte am avut cu ea de-a lungul timpului...Multe si diverse... ceea mai mare suparare a ei fiind ca nu mai face fiul ei ce vrea ea, ca nu ducem tot ce cistigam la ea sa imparta ea si pe la celalalt fiu( care din pacate e mai scapatat)
O supara faptul ca noi ne permitem sa plecam in vacante sa avem o casa,masini si sa traim in lux si celalalt fiu munceste ca sa plateasca credite la banci(facute cumva pe spinarea lor a parintilor si fara cap)Eu o inteleg dar vedeti nici eu nici sotul nu putem sa muncim sa tinem trei familii...si mai e o vorba" fiecare doarme dupa cum isi asterne..."
ma acuza ca eu sunt singura nu am frati si nu stiu ce inseamna sa imparti frateste...dar eu stiu o vorba" frate , frate dar branza-i pe bani"
Eu desi am fost singura nu mi s-a dat nimic pe tava, am muncit de la varste fragede ca desi parintii mei au o situatie materiale foarte buna asa m-a educat, tata imi spunea mereu trebuie sa vezi ce greu se cistiga banii ca altfel nu stii sa-i chibzuiesti...deia poate sunt zgircita cum zice ea..soacra
eu nu concep si nu inteleg cum cumnatul vine de la servici la ora 16 si se culca..ca doar e obosit ca s-a trezit la 6...mai trimite copiii la plimbare cu soacra mea ca sa nu-l deranjeze...si apoi se vaita ca nu are...pai cind ai de crescut doi copii nu dormi ca nesimtitul si astepti la pensia parintilor sau invidiezi pe fratele tau ca el are bani sa plece in concedii si tu nu
la nime ziua de munca incepe tot la 6 dimineata si uneori se incheie dupa miezul noptii...deia am nevoie si de vacante ca sa-mi incarc bateriile
gata destul
acum trebuie sa mai si muncesc
o zi buna tuturor
nicol

Mergi la inceput

la parintii mei fiindca intreba cineva mergem rar din lipsa de timp ( stau la doar 50 de km )mai mult vin ei sa-si vada nepoata si sa stea cu ea, nu ni se impune nimic la zilele lor de nastere e suficient un telefon nu au pretentii sa mergem la petreceri, petrec cu prietenii de varsta lor, la zilele noastre onomastice vin in cursul diminetii pentru citeva ore lasandu0ne timp pentru seara sa petrecem cu prietenii de varsta noastra...pe socri trebuie sa-i suportam toata ziua dar na casa-i mare poate sa se mute si la noi peste ceva ani ca apartamentul lor ramane cumnatului ca are doar 2 baieti

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

Citat:
citat din mesajul lui oana_lex82

A, Corap, cu respect iti pun o intrebare: Cand copilul tau se va casatori tu nu vei mai fi familia lui?
Eu zic ca sangele apa nu se face, chiar daca ne convine sau nu..cum adica daca ma insor sau ma marit uit cine s-a chinuit cu mine 20-30 de ani? Asa?/??Eu zic ca macar din respect pt anii aia, pt tot ce au investit parintii emotional si financiar trebuie sa le purtam respectul si sa le deschidem usa macar de 2-3 ori pe an ca n-o fi bai...Tare mi-ar parea rau pt voi cele/cei care sfatuiti sa nu mearga la soacra in vizita sa patiti la fel atunci cand copiii vor creste..e nasol pt el sa mearga singur..puneti-va si in locul lui..el n-are nicio vina ca mama lui e o scorpie..si eu sunt de parere ca daca soacra te jigneste nu taci si inghiti..ii zici in acel moment ce te deranjeaza...Dar nu-s deloc de acord ca o data cu casatoria gata, parintii nu mai sunt familia ta..si eu sunt mama..ce Dumnezeu...M-ar deranja..de fapt nu m-ar deranja dar m-ar durea al naibii...am sa incerc totusi sa nu ma bag in viata lor..k stiu cum e sa nu fii lasat in pace sa traiesti...Dar copilul meu va ramane vesnic copilul meu si mi-ar fi greu sa fie in tara si la Craciun sa nu vina si la mine...

eu am explicat suficient de clar - nora nu este ruda cu soacra. punct. in masura in care sotul are totala libertate de a-si vizita mama, in masura in care bunicilor nu li s-a refuzat sa aiba relatii personale cu copilul (adica si familiei extinse i s-a dat posibilitatea sa functioneze), nu vad de ce doua persoane straine si incompatibile (nora si soacra) ar trebui sa-si manace una alteia ficatii si sa se umple de energii negative doar asa " de complezenta".

tu vorbesti de copilul tau, nu de persoana cu care acesta e casatorit. iar daca copilul meu n-ar mai avea chef sa ma vada, pp ca m-ar durea si pe mine - pentru ca ar fi de bun-simt sa consider ca am gresit fundamental in cresterea lui.

Mergi la inceput

CORECT corap suntem doua persoane incompatibile...recunosc nici eu nu sunt perfecta(dar cine e?) am si eu partea mea de vina sunt o persoana rece, rigida si nu pot sa perii nicidecum pe cineva pe care nu-l agreez doar asa ca sa dea bine...
nu sunt deloc diplomata in relatia cu oamenii iar cu ea sunt tacuta
nu i-am reprosat niciodata nimic o singura data cind a sarit calul la noi acasa am poftit-o politicos sa plece ca eu vreau liniste si nu am chef sa ascult urletele ei
of nu pot sta departe de subiect si am asa de multe de facut azi...!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns azzure_sun spune:

Eu sunt o fericita atunci ca ma inteleg super bine cu soacra-mea. Am avut noroc...asta pentru ca ea nu a avut noroc de soacra buna si atunci si-a zis ca nu va fi ca soacra-sa.
Va pot povesti insa de sora ei si nora acesteia. Stau la comun, soacra, fiul si sotia lui + 2 copii...in doua camere. Le-am observat o perioada, fiecare o barfeste pe cealalta si, la un moment dat, au ajuns inclusiv la bataie. Da ati citit bine: bataie, adica nora a sarit la soacra. Motivul: copilul mai mic, care nu avea chef sa fie dezbracat de mama si atunci l-a luat ma-sa mare in primire...sa-l dezbrace ea...si de acolo lucrurile au degenerat, nora reprosandu-i soacrei ca l-a razgaiat, etc etc. Povestea e oricum complicata, cu multe la mijloc: invidie, rautate. Mi-ar lua 3 pagini sa povestesc totul. Ideea e ca nora a sarit la soacra si intamplarea a facut ca sotul meu sa vina de afara si sa le auda urland pe amandoua si a intrat si le-a gasit in mijlocul patului, zgariindu-se si tragandu-se de par. Le-a despartit si ca totul sa fie complet, soacra-mea (ca deh locuim pe acelasi palier) a venit sa o apere pe sor-sa si a iesit un scandal monstru. Seara cand a venit baiatul ei de la munca i s-a povestit ce s-a intamplat si maica-sa l-a pus in tema ca ea nu-i mai tine la ea in casa si sa-si caute cu chirie. Bineinteles ca nu au plecat nicaieri, au trecut 6 luni de atunci, intre timp s-au impacat intre ele si acum se vor muta de la 2 camere la 3. Cat despre baiatul ei, n-a avut nici o reactie la ce s-a intamplat.
Acum nu stiu care a fost de vina si care nu dintre ele doua. Probabil ca amandoua.
Asa ca se poate si mai rau decat ce ai tu.
Eu sunt recunoscatoare ca a mea e om normal si rezonabil. Bine ca si ea mai are momente, dar si eu le am pe ale mele, dar am incercat pe cat posibil sa nu o contrazic si, cel mai important, sa nu ma cert cu ea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Citat:
citat din mesajul lui corap

Citat:
citat din mesajul lui oana_lex82

eu am explicat suficient de clar - nora nu este ruda cu soacra. punct. in masura in care sotul are totala libertate de a-si vizita mama, in masura in care bunicilor nu li s-a refuzat sa aiba relatii personale cu copilul (adica si familiei extinse i s-a dat posibilitatea sa functioneze), nu vad de ce doua persoane straine si incompatibile (nora si soacra) ar trebui sa-si manace una alteia ficatii si sa se umple de energii negative doar asa " de complezenta".

tu vorbesti de copilul tau, nu de persoana cu care acesta e casatorit. iar daca copilul meu n-ar mai avea chef sa ma vada, pp ca m-ar durea si pe mine - pentru ca ar fi de bun-simt sa consider ca am gresit fundamental in cresterea lui.

Corap, la fel ca tine gandesc si eu, iti dau dreptate 100%! Ce e cu obiceiurile astea ciudate la romani, nu suntem compatibili, nu ne placem, ne intepam de cate ori ne vedem, dar trebuie sa stam toata ziua nas in nas! Nu-i mai logic, si chiar mai elegant, sa ne vedem cat mai rar?!

Cat despre saracul baiat, ce vina are ca mama e o scorpie, da, are o vina, pentru ca nu a stiut sa puna lucrurile la punct si sa le transeze clar! Si atunci cand mama iti jigneste sotia mereu, fara motiv, eu cred ca atitudinea normala e sa-i pui in vedere ca daca se comporta asa, pe viitor nici sotia, nici tu si nici copilul nu ii veti mai vizita, pana nu reuseste sa aiba o atitudine normala, civilizata si decenta. Nu sa-i pretinzi sotiei sa inghita tot si sa mearga in vizita stiind foarte clar ca iar va fi tratata urat. Ce naiba, iar o spun, asta e sado-masochism! Nu trebuie sa te iubesti, doar sa te respecti si sa ai o relatie decenta. Daca nici atata lucru nu esti in stare... Nu e nimeni obligat sa suporte badarania, lipsa de respect si de bun-simt a altora doar ca sa-l faca pe un om slab si egoist sa se simta bine.

Cat despre faptul ca te-ai "chinuit" 20 de ani cu copilul... cred ca nu ti-a cerut el, tu ai decis sa faci un copil, si atunci cand ai luat aceasta decizie, ti-ai asumat totul. In niciun caz nu sunt de acord sa punem pe umerii copiilor astfel de lucruri. Asa facea si bunica cu tata si matusa, "am ramas sigura de tanara, v-am crescut bolnava etc.", ok, e clar ca a fost greu, dar copiii ce vina aveau?! Sa nu mai spun ca bunica si-a tratat foarte urat propria fiica, si a contribuit decisiv la divortul ei, iar apoi i-a spus "ei si ce, si eu am fost singura toata viata!".

Si stiu cat de mult a suferit mama din cauza acestei relatii aiurea, mi-aduc aminte si acum ce crize de dureri de stomac avea (a facut ulcer si de-atunci se tot chinuie cu problemele astea), se tavalea efectiv prin pat de durere... :( Iar voi cereti asa, cu seninatate, ca un om sa-si calce tot in picioare si sa suporte si el nitel, ce mare scofala?!

Parintii trebuie sa merite respectul (la fel ca si ceilalti oameni), nu il obtin doar prin simplul fapt ca ne-au facut si ne-au crescut (pentru edificare, cititi topicul, sau topicele despre "copii captivi"). Nu e suficient, desi cumva s-a indus ideea asta. Cu atat mai mult trebuie sa merite respect socrii pentru gineri/ nurori, pentru ca practic ei sunt niste straini pe care ajungi sa-i cunosti prin intermediul copilului (e valabila si reciproca, numai ca la noi, in general, se presupune, din cate vad, ca cei mai tineri trebuie sa-i respecte neconditionat pe cei mai in varsta). Si da, se poate intampla ca tu sa-ti iubesti sotul/ sotia, si sa fii incompatibil cu mama/ tatal lui/ ei. Asa e viata, oamenii sunt diferiti, nu se poate sa ne iubim intre noi cu totii. Dar cand nu se poate ajunge nici macar la minimul de decenta, mai bine ne evitam.

Mergi la inceput