Aftele bucale
Am citit undeva ca se mostenesc; in acest caz, tati este vinovat. Zilele trecute printesa a cazut rau, a zdrelit barbita si a curs putin sange, am crezut eu, de la dintisori (am controlat, sunt ok).
La vreo 2 zile a inceput sa planga in timpul meselor, iar cand i-am verificat gurita, fix unde s-a lovit (dar pe interiorul buzei, cumva la limita cu gingia), are o afta maricica. E prea mare coincidenta sa nu fie de la cazatura...
Mi se rupe sufletul cand plange si-mi spune "Te rog, mami, nu mai vreau, ma doare", atunci cand insist sa manance cat de putin. Ii pasam mancarea solida, ciorbita o bea cu paiul, dar...o doare.
Ii dau cu glicerina boraxata si pufuri de Tantum verde, dar nici o schimbare la afta. In schimb, fetitei mele ii este foame si nu poate manca, e trista cand e vorba de masa si are cearcane.
Am intrebat o prietena stomatolog de "ceva pentru afte" si mi-a spus de filmul protector de la Urgo. Insa nu a stiut sa imi spuna daca, dupa ce se intareste, cade si daca da, ia cu el si bucati de tesut, lasand rana deschisa. Asta ne-ar trebui, nici nu vreau sa-mi imaginez!
Mamici, stiti alt tratament? Cum e cu Urgo asta, am motive de teama, cum il suporta copiii?
Raspunsuri
My_Lady0091 spune:
poate te ajuta link-ul acesta:
http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t281093.html
sanatate multa printesei!
Blackmoon Lady&lipishtocul
Citat: |
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
gabitza2005 spune:
citat din mesajul lui Raza de soare Am citit undeva ca se mostenesc; in acest caz, tati este vinovat. Zilele trecute printesa a cazut rau, a zdrelit barbita si a curs putin sange, am crezut eu, de la dintisori (am controlat, sunt ok). La vreo 2 zile a inceput sa planga in timpul meselor, iar cand i-am verificat gurita, fix unde s-a lovit (dar pe interiorul buzei, cumva la limita cu gingia), are o afta maricica. E prea mare coincidenta sa nu fie de la cazatura... Mi se rupe sufletul cand plange si-mi spune "Te rog, mami, nu mai vreau, ma doare", atunci cand insist sa manance cat de putin. Ii pasam mancarea solida, ciorbita o bea cu paiul, dar...o doare. Ii dau cu glicerina boraxata si pufuri de Tantum verde, dar nici o schimbare la afta. In schimb, fetitei mele ii este foame si nu poate manca, e trista cand e vorba de masa si are cearcane. Am intrebat o prietena stomatolog de "ceva pentru afte" si mi-a spus de filmul protector de la Urgo. Insa nu a stiut sa imi spuna daca, dupa ce se intareste, cade si daca da, ia cu el si bucati de tesut, lasand rana deschisa. Asta ne-ar trebui, nici nu vreau sa-mi imaginez! Mamici, stiti alt tratament? Cum e cu Urgo asta, am motive de teama, cum il suporta copiii? |
Eu mai stiu de gargara cu bicarbonat dizolvat in apa - eu faceam de la fructe nespalate (mai scapam prin livada la bunica) si mama asa ma trata
My_Lady0091 spune:
si a mea a facut afte de la febra prelungita!glicerina cu nistatin folosim!ea are afte pe marginea limbei si pe strunga!
Blackmoon Lady&lipishtocul
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
Tisina spune:
La noi a functionat bine "Solutia pentru afte bucale" de la farmacie. Contine lidocaina (printre altele), adica anestezic local. Cand copiii mei au avut herpangina, numai dupa ce le dadeam cu asta (cu un betisor de urechi inmuiat in solutie) reuseau sa manance. Atentie ca la inceput ustura, insa doar pana cand incepe sa isi faca efectul anestezicul. Sanatate multa!
Tisina spune:
Revin, ca mi-am amintit ca si eu ii puneam sa isi clateasca gura cu apa in care dizolvasem bicarbonat, la recomandarea pediatrei. Asta ajuta la vindecare.
Raza de soare spune:
Va multumesc mult, tuturor! Sunt lucruri de care nu stiam; oricum, mi se pare strigator la cer, ca in 2011, sa nu existe pentru ceva relativ simplu, un tratament eficient.
Indraznesc sa ma bucur, pentru ca acum, de dimineata, fata a mancat singura laptele cu cereale, fara sa planga. Insa clar vom continua tratamentul si plusam cu sfaturile de la voi.
Multumesc mult inca o data!
pisi-pis spune:
Nu stiu cat de mica e fetita ta si daca poate folosi deja propolisul.
Tratamentul cel mai eficient pe care l-am incercat pana acum a fost tinctura de propolis in alcool. Se inmoaie un betisor pt urechi in solutie si se aplica numai pe afta. Atentie, alcolul arde foarte tare, nu stiu daca un copil mic rezista, dar e o arsura "buna" in sensul ca imediat dupa contact dispare usturimea specifica aftei. Ideea e sa se mentina un pic betigasul pe locul aftei, cateva secunde, sa curate bine gaurica aftei. Se reaplica tratamentul numai dupa ce pielea din jurul aftei s-a refcut (se cojeste). Tratamentul nu alssa rani deschis, in nici un caz. Singurul loc in care ustura e in gaura aftei, unde a sapat in tesut. In general trece in 2-3 aplicatii, mult mai repede decat alte tratamente, gen glicerina boraxata., etc.
In copilarie facea multe, multe afte, bebelus fiind am fost si internata in spital cu stomatita aftoasa. Nu stiu daca e ereditar sau nu, dar adult fiind am descoperit ca faceam de la lactate, si in consecinta am redus semnificativ nr lor, cand n-am mai consumat branzeturi nepasteurizate. Nu se stie exact care e cauza aftelor, dar se banuiesc si cauze alergice/autoimune, poate nu intamplator fetita mea e acum suspecta de alergie la proteinele din lapte.
Din pacate am senzatia ca propolisul care se gaseste la plafare e din ce in ce mai diluat, nu isi mai face efectul ca inainte. . Acum cativa ani se gaseau sticlute de tinctura de sticla, si tinctura era efectiv maro inchis, era excelent!!! Acum vad ca mama gaseste numai la sticlute de plastic, cu o solutie mai diluata maro deschis, chiar ma gandeam sa cumpar propolis solid din piata sa mai adaug.
Mami de Laura (14.06.2010) si Mitza Fetitza
elena.elena spune:
Eu am probleme des cu aftele si folosesc Urgo, nu te teme ca se ia cu tesut etc,nici vorba,singura neplacere este ca doare /ustura cand il aplici dai ii sufli peste el pana se face pelicula, in 5 secunde, apoi e foarte fain ca nu mai doare si poti manca linistit. IN rest, cum spunea cineva aftele se vindeca intr-o saptamana cu tratament si in 7 zile fara tratament glicerina cu nistatin mai e o solitie dar...la mine nu functioneaza numic decat timpul. Multa sanatate!
Dorsilia spune:
plantagingival de la plantextract pt aftele bucale
aftele se fac la locul unei leziuni (oparit cu un lichid fierbinte, muscat vestibulul bucal din greseala, cazatura si lezarea buzei inferioare sau a limbii tot cu dintii la impact etc.).
Aftele dureaza in medie 7-10 zile pana sa se vindece, cu grade diferite de durere.
Solutii eficiente si miraculoase nu sunt mai ales la copiii mici, sub 3 ani. Exista o solutie preparata in farmacie pe baza de glicerina boraxata, nistatin, vitamina A, vitamina E, si lidocaina, care amorteste locul dureros si se da inaintea fiecarei mese ca sa poata macar manca cel mic, se badijoneaza locul dureros.
Apoi mai exista plantagingival de la plantextract. Tantum verde spray pt copii.
Adultii pot sa apeleze complementar si la comprimatele de supt gen trachisept, vitamina C cu propolis, comprimate de propolis, etc. care au efect pe sfera buco-faringiana (stomatite, afte, gingivite, faringite, amigdalite).
Stiu ca sunt neplacute dar stiu ca trec, primele 3-4 zile sunt mai dureroase.
Da-i mancare mai fluida: budinci, mamaliguta cu smantana, piure de fructe, iaurturi, evita rosiile, capsunile, alimentele iritante, acre si sarate, da=i piure de cartof/conopida, carnea taiata bucatele miiiiici de tot.
sanatate
ps urgo e pt herpes, herpesul apare in AFARA gurii, pe marginea buzei undeva. Afele sunt IN gura, pe interiorul obrazului, al buzelor sau pe marginea limbii.
pentru herpes se folosesc URGO, se aplica pe herpes, pe zona uscata, unde apar pustulele acelea rosii si se lasa acolo pana la 4-5 zile daca rezista, nu cad si nu se rupe tesutul, eu am folosit. Se desprind singure daca se uda zona cu apa. Daca leziunea nu e vindecata se aplica altul si tot asa pana la vindecare. Insa nu au legatura au aftele aceste filme protectoare. Sunt protectoare mai mult pt cei din jur, pt ca herpesul e ff contagios in prima faza pana se formeaza crusta.
elena.elena spune:
Dorsilia exista Urgo pentru afte. Pe cuvant! Nu e vorba de plasturi ci de o solutie lichida care se aplica pe afte,in interiorul gurii evident, si formeaza o pelicula care protejeaza afta de interactiunea cu mancarea etc.