credit cu debitor decedat!!!

credit cu debitor decedat!!! | Autor: nikol24

Link direct la acest mesaj

ma confrunt cu o mare problema
bunica mea a decedat anul trecut in septembrie.in urma ei am ramas eu si fratele mele mostenitori ai unei garsoniere.de cand ea a murit noi nu am mai fost la cea garsoniera pana astazi.si am primit un plic unde scria ca ea are restanta in valoare de 770 la un credit bcr.bun...am sunat la cei care se ocupa cu executarea silita si le am spus ca ea a decedat si ca noi nu am stiut de aceasta datorie.respectiva doamana mi a spus ca atunci cand a fost facut creditul nu a avut asigurare in caz de deces si ca noi in calitate de mostenitori trebuie sa achitam suma de 770 de lei integral si eventual celelelte rate care urmeaza(daca mai sunt rate)
nu inteleg de ce trbuie sa platim noi(ne a spus ca vine si ne i a bunuri din garsoniera daca nu platim ca sa acopere prejudiciul)si unde ma intetresez daca ea a avut sau nu asigurare in caz de deces cand a facut creditul?
sunt disperata pt ca sunt intr o mare pana de bani ,pregatesc si fetita pentru gradinita,am si eu rate si suma asta ma da cu totul peste cap
va rog mult astept macar un sfat1
va multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Ce baliverne.

Exista un contract de creditare. Acolo este specificata modalitate de garantare si executie a creditului in caz de neplata. Cauta contractul sau cere un exemplar (daca ti se va da) de la BCR serviciul creditare.

Nu au cum sa execute bunurile in caz de deces. Este gafa lor ca ei nu s-au acoperit (probabil le-a scapat) cu o asigurare in cazul decesului debitorului pentru ca banii i-ar fi luat ei nu voi cel putin in limita nerecuperata a creditului. Acum in mod sigur pentru ei va fi un credit nerecuperat (pierdere). Nu te lua dupa ei, incearca si ei sa prinda neavizatii. A dat banul? Foarte bine!

Fii calma- chiar nu trebuie sa faci nimic, nimic. Problema e a lor nu a ta.

Daca exista ipoteca pe imobil.... atunci mai discutam din acest punct de vedere - asta poti sa o vezi din CF - scoate un CF la zi scrie acolo daca sunt sau nu sarcini pe imobil - garsoniera). In rest - nu-ti umple capul cu ce nu merita - iar de bani - fii serioas,a nu ai nici o obligatie nici azi, nici maine, nici altadata.

Vezi ce scrie in contractul de creditare - se aplica doar ce scrie acolo si nimic altceva.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dicirstea spune:

Din pacate am avut si noi un caz in familie. Asigurare de deces s face numai de la anumite sume in sus.

Daca este vorba de achizitionarea unui bun cu credit, atunci NUMAI acel bun poate fi luat inapoi de banca.

Daca este vorba de o carte de credit (ceea ce nu prea cred) lucrurile sunt un pic diferite.

In orice caz, cere extras de carte funciara informativ, asa cum ti-a zis Marius, daca are ipoteca se vede imediat.
Cauta acasa, poate gasesti, contractul de credit. Daca nu-l gasesti fa adresa la banca si cere-l.

Finul meu a avut 2 credite la momentul decesului, cel de nevoi personale fara ipoteca era cu asigurare de viata si s-a stins cu copia certificatului de deces, dar cel pentru masina....daca nu gaseau cumparator care sa preia contractul, (pentru ca nu isi mai puteau permite ratele) le lua masina, o vindeau la cat o evaluau ei, si ramaneau sa plateasca in continuare pentru ceva ce nu foloseau. Asa a pierdut nuami avansul si cat au dat pana acum.


CAPRA CU 2 IEZI


mamica lui Matei Constantin (21.05.2007) si a lui Theodor Cristian (03.06.2009)

MINUNEA MEA

www.flickr.com/photos/11558563@N06/" target="_blank"> A DOUA MINUNE 2

A DOUA MINUNE

MOS CRACIUN 2010

www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!

Sa o ajutam pe Georgi sa mearga

Manu - papusa fara picioare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LAlexandra spune:

Marius, daca ei sunt mostenitori, nu preiau si creditele?
...eu asa stiam...depinde si ce scrie in contract...cum se garanteaza...

Daca avea sau nu asigurare se vede din contractul de credit. Cred ca daca aveti acte dupa succesiune atunci vi se va da o copie de la banca. In caz contrar, doar daca doresc ei sa va arate contractul.
Oricum e de mers la banca si de discutat acolo.

_
printisorului Alessandro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

daca ai acceptat mostenirea, atunci ai nu numai drepturile, ci si obligatiile mostenirii. inclusiv rata la banca (desigur, impreuna cu fratele tau). datoriile anterioare se executa asupra masei succesorale, pana la indestularea creditorilor.

edit ca m-am grabit: daca ai acceptat mostenirea pur si simplu, datoriile mostenirii le preiei inclusiv daca depasesc valoarea a ceea ce mostenesti (adica raspunzi de datoriile mostenirii inclusiv cu bunurile proprii). In acceptarea sub beneficiu de inventar, pasivul se preia in limita activului.

edit 2: bineinteles ca, daca nu ai acceptat mostenirea, poti renunta la ea.
in alta ordine de idei, garantiile (ipoteca, de exemplu)exprima o ordine a creditorilor la indestulare; nicidecum lipsa garantiilor nu inseamna ca datoria se stinge in momentul mortii debitorului. (decat daca exista vreo clauza expresa in contract in acest sens, fapt de care ma indoiesc extrem de mult)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikol24 spune:

bunica mea a facut acel imprumut acum6 ani,a luat un frigider,o masina de spalat si i s a dat un card pe care erau pusi in jur de 3000 lei ea urmand sa achite in total suma de 5000 lei cam atat valora imprumutul total daca nu ma insel.stiu sigur ca nu a fost pusa impoteca pe casa in nici un fel chiar eram cu ea cand a achizitionat respectivul credit,
personal mi se pare absurd ca platesc in continuare creditul avand in vedere ca respetivele bunuri acum nu mai exista(masina de spalata s a stricat la vreo 4 ansi si am inlocuit o iar frigiderul l a schimbat cu altul )insa ratele lunare care vad cu stupoare ca dureaza de 6 ani!!!!!!!l ea platit era foarte serioasa in aceasta privinta.
am sa merg astazi la banca sa ma asigur ca respectivul credit nu are asigurare de deces alta solutie nu gasesc acum.exact ce imi lipsea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

nikol, fara suparare, dar este absolut irelevant ca acele bunuri exista sau nu.
te inteleg ca esti suparata; e foarte posibil ca ceea ti-a fost prezentat ca este "de achitat" sa fie o suma gresita (daca esti absolut sigura ca a platit si ca despre acel imprumut este vorba). n-ai dat suficiente amanunte.
dar: in cazul in care datoria exista (in cuantum oricat de mic), dat fiind ca nu a fost garantata cu ceva anume se presupune a fi fost garantata cu intreg patrimoniul - deci se poate executa asupra oricarui bun din patrimoniu alege creditorul (prin intermediul executorului) - inclusiv prin executare silita imobiliara, desi nu cred ca pentru suma asta isi bate cineva capul.
pe ce durata a fost facut creditul?
cardul era strict pentru efectuarea unei plati unice cu posibilitatea doar de a achita ratele prin intermediul lui sau avea sistemul unui credit card?

sfatul meu e sa cauti actele si sa te duci fuguta la banca sa lamuresti situatia; daca amani, se aduna penalitati in cel mai fericit caz.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dicirstea spune:

Dar nu cumva esti girant?

Creditele pentru pensionari, mai ales de peste 65 ani se dadeau numai cu girant sau in asa fel esalonat incat sa nu depaseasca varsta de 68 ani si erau musai cu asigurare de viata,(sau cu asigurare daca nu avea girant...nu mai stiu exact cum am facut pentru mama)


CAPRA CU 2 IEZI


mamica lui Matei Constantin (21.05.2007) si a lui Theodor Cristian (03.06.2009)

MINUNEA MEA

www.flickr.com/photos/11558563@N06/" target="_blank"> A DOUA MINUNE 2

A DOUA MINUNE

MOS CRACIUN 2010

www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!

Sa o ajutam pe Georgi sa mearga

Manu - papusa fara picioare

Mergi la inceput