America - linii aeriene, hoteluri, info

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui doruletz
Obiectivele noastre sunt simple si nu se poate mai clasice: Hollywood, sunset bulevard cu Walk of Fame ca sa vedem trotuarul cu stele, eventual Beverly hills si o zi la Universal Studios, ... Prin Santa monica probabil ca vom trece la plecarea spre San Francisco sa nu zicem ca n-am vazut-o si pe asta. Intrebarea e: se pot face astea si fara masina?

E intr-adevar mult mai greu fara masina...

Pe langa faptul ca St. Monica si Hollywood sunt "gustate" cel mai bine din masina, mai e vorba si despre distante. Cu exceptia lui Walk of Fame (care nu-i nici el scurt), celalalte obiective sunt de fapt foarte extinse in spatiu.

Cand te uiti pe harta de metro si spui "Concorde, obeliscul" inseamna ca imediat ce iesi din subteran, vezi piata si monumentul la doi pasi. In schimb, in LA, ar trebui sa mai mergi vreo 2 km de la statie... E o diferenta de scala.

Si pe langa toate, in opinia multora (si-a mea), jumatate din "the LA feel" este chiar condusul pe autostrada, in smog :))...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:

Am vazut ca sunt si tururi organizate cu autobuze "hop-on/hop-off", ma gandesc ca poate e o idee buna avand in vedere ca stam putin?

Daca stati putin si nu aveti timp de explorat la pas si cu harta si ghidul in mina, da. Scapati de stresul condusul, acoperiti multe locuri in timp scurt, va mai ofera si soferul explicatii si scurte povesti. In plus, aveti libertatea de a va opri in locurile care va atrag. Apoi luati urmatorul bus.

Dottie's nu-i restaurant, doar un loc (mic) unde se serveste micul dejun, daca are zece mese. Gurile rele il categorisesc ca "one of the best breakfast places in SF".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:

anasazi imi zice ceva... nu era si un episod din X files cu ei?:) ma intereseaza, cum nu, sunt fascinante culturile astea disparute fara motiv. Desi l-am intrebat odata pe un mexican, ghid la un muzeu de ce au disparut zapotecii si mi-a raspuns... pai n-au disparut, noi suntem :)

Doruletz, despre culturile disparute si "anasazi". Termenul este folosit de arheologi, cam de prin anii 60, pt a face diferenta intre diferite grupuri de mult disparute, care au trait in zona SW, precum Mogollon si Hohokam. Termenul general, care nu ofenseaza pe nimeni, este de "the ancient ones". "Anasazi" este un cuvint Navajo (ori Dine/Dineh) insemnind "cei care nu sint cu noi" ori "strabuni inamici", depinde de modul de pronuntare. Foarte multe triburi, desi se trag din populatia disparuta, sint impotriva folosirii termenului de "anasazi". Hopi, de ex, foloseste "Hisatsinom", care a fost preluat, ori "Moqui/Moki", insemnind "cei morti".

Variantele de preferat, care au inceput sa fie folosite pt ca nimeni sa nu se considere jignit, sint "Ancestral Puebloan Peoples", " the Ancient Ones" sau "the Old Ones". "Hisatsinom" e mai putin inteles, fiind in Hopi, alte triburi vorbind propriile limbi. "Ancestral Puebloans People" trezeste si el amintiri neplacute, din cauza lui "Puebloans", cuvint folosit de spanioli pt a se referi la triburile din zone. Ori spaniolii amintesc de cei care s-au comportat cu si au tratat nativii, strabunii populatiilor tribale de astazi, intr-un mod infinit mai rau decit au facut-o vreodata indienii Navajo (priviti ca "cel mai mare rau" de restul triburilor). Limbajul, din fericire evolueaza, si exista preocupare si grija din toate taberele, pt a ajunge la o terminologie care sa multumeasca pe toata lumea si sa nu jigneascaa pe nimeni. In paranteza spus, populatia de American Indians, nu agreeaza nici denumirile de "indians" (gresita indentificare atribuita lui Cristofor Columb), ori "Native Americans". Foarte multe siteu-ri care folosesc "anasazi", adauga citeva rinduri, subliniind ca nu vor sa aduca ofensa nimanui ("we mean no disrespect").

Si termenul de "tribal/trib" este cu folosire limitata, fiind inlocuit de multe ori cu "cultura" (cultuta Navajo/Hopi/Zuni, etc).

Este o cultura extrem de cercetata, au lasat in urma lucruri extraordinare, de la modul in care construiau si erau organizati, la obiceiurile zilnice. Principala intrebare este de ce si-au abandonat locurile si au migrat sute de mile, pierzindu-se (cultural vorbind) in alte triburi din zona Rio Grande. Exista multe teorii, de la conditiile naturale, degradarea mediului la o cultura care i-a depasit ori triburi razboinice venind peste ei. Rezultate ale unor cercetari stiintifice, alaturi de istoria orala a multor triburi, sugereaza un exod intins peste o suta de ani, care a avut loc la nivel de familie sau de clan". Se stie, de asemeneaa, ca o seceta prelungita a avut loc in sec XIII (cam 1275-1300 A.D.). Se stie, pe baza de evidente, ca triburi razbonice au jucat un rol in plecarea lor. Intrebarile "de de" si "cum" persista, la "unde" exista maai multe raspunsuri, urmasii lor regasindu-se in culturi precum Hopi, Zuni si altele, localizate in Arizona si New Mexico, de-a lungul lui Rio Grande.

Cert este ca au avut o cultura/societate extraordinara, marturie stind vestigiile din locuri precum Chaco, Mesa Verde, Kayenta, Aztec, Yellow Jacket (Cortez CO, considerat cea mai larga asezare preistorica descoperita, construit sa adaposteasca citeva mii de locuitori) unde constructiile lor, pictografiile si pietroglifele vorbesc de populatia de mult apusa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
Am inteles acum ca LA nu e un oras ci un conglomerat de orase si ca, spre deosebire de New York, e intins ca o placinta pe orizontala. Prin urmare se zice ca fara masina ar fi misiune imposibila. Problema noastra e ca am vrea sa evitam masina inca din prima zi la LA, dupa cele 8-10 zile de drum motorizat prin desert si canioane vrem sa respiram un pic aerul orasului fara sa fie nevoie sa ne urcam din nou la volan...

Comparatia este foarte relevanta, iar in momentul in care adaugi aici faptul ca nici NY nu e la fel de bine aranjat ca Parisul pentru "confortul turistului", devine mai clar de ce a expora L.A. impune in multe feluri masina inchiriata...

Nu se poate spune ca L.A. are un "aer aparte" (lasand gluma despre poluare), in sensul ca e mult mai diluat decat NY ori Chicago, de exemplu. "Centrul" (definit ca skyline) are prea putine obiective turistice (biblioteca publica e nice, dar... :)), cu exceptia cazului in care Staples Center conteaza ca turism.

O problema practica legata de "turismul organizat" este ca, daca te bazezi doar pe tour bus, ai optiuni mult reduse in alegerea hotelului. Sunt multe hoteluri bune, convenabile, imprastiate in L.A. area, dar putine sunt aproape de un tour bus line. Asa ca te poti trezi ca platesti dublu pe noapte (plus biletele de autobuz), comparat cu inchirierea masinii/benzina, pierzand in acelasi timp multe optiuni pentru alegerea hotelului.

Iar pentru a impinge comparatia in alt sens: traficul in Manhattan este imposibil, iar parking-ul si mai si. Traficul de L.A. nu e nici el snow-white, insa e mult mai fluid decat N.Y. Parking-ul poate fi o problema langa Walk of Fame, dar nu in celelalte zone de vizitat.

Un alt comentariu priveste flexibilitatea: daca vreti sa urcati serpentinele de Beverly Hills ca sa spionati famous mansions (;)), singura optiune convenabila este masina de inchiriat... La fel, pentru un trip pana in Pasadena - unde as recomanda o plimbare prin campus-ul Caltech. E o gradina botanica in toata regula.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns motanik spune:

Dorulet, ce companie ati luat pt zborul LV-LA?

Aceleasi obiective sunt si pe lista noastra pt LA (ah am o intrebare: de ce esti in dilema cu Universal STudios? tb sa recunosc si anume ca nu mi-am facut temele cu privire la asta, e atat de horror?) asa ca te astept cu nerabdare cand te intorci sa povestesti cum a fost si ce ai ales pana la urma. Noi ne gandeam la autobuzul pt sightseeing si in NY si in LA (caci inteleg ca la LV ne descurcam destul de usor si fara), parca nu ne-am baga totusi la masina prin oras...dar vad ca ziceti ca e greu tare fara masina. Hmmm...

De asemenea, sa dai te rog ponturi despre hotel.

Mai aveti un pic, ce fain.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Eu nu imi amintesc nimic horor despre Universal Studios. E drept ca Diana avea 9 ani dar tot sensibila era :). Ma tot gandesc daca am evitat cumva ceva hororitati pe acolo, dar nu imi amintesc...decat ca a fost frumos, ne-a placut. :)

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alintaroma spune:

Noi la NYC am mers cu masina dar am parcat-o la hotel si nu am mai scos-o de acolo pina am plecat acasa . Nu merita ca pierzi prea mult timp in trafic. Am circulat doar cu subway-ul. Am cumparat pass pe o saptamina parca si e foarte convenabil din toate punctele de vedere. Urci si cobori de unde si cind vrei. Important e sa aveti o harta si sa stiti incotro mergeti.
Hotel, noi am stat la asta : http://www.countryinns.com/long-island-city-hotel-ny-11101/nynyquee.
Hotelul a fost ok (oricum nu te astepta sa fie luxoase la banii astia, ci doar ok, ca asa de scumpa e cazarea in NYC in general), dar locatia e perfecta! Am fost la 4 minute de mers pe jos de subway si de 10 minute maxim de mers cu subwayul pina in Manhattan.
Pentru reviews la hoteluri recomand tripadvisor. Noua ne-a fost tot timpul de folos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ciuf spune:

Doruletz, eu zic ca nu are rost sa vii in CO. Statul este ft. frumos dar nu pentru un turist european care vrea sa prinda gustul vestului salbatic. Consider CO o destinatie pentru cei ce vor sa schieze, care vor sa isi incarce bateriile si sa aiba timp sa o ia la picior. Insa voi nu prea va permiteti asta. Eu stau in CO de 10 ani si am vizitat aproape toate obiectivele turistice, dar declar cu mana pe inima ca sunt total indragostita de Utah. Acolo vezi ce inseamna salbaticie, puterea naturii. Ai impresia ca esti pe Marte. Sunt niste formatiuni stancoase de iti taie respiratia, totul este rosu, niste dantelarii de nu poti concepe ca sunt create de natura. In mai am reusit sa vizitez Bryce canyon si Zion national park din Utah. Le consider un must. Moabul l-am vizitat de doua ori, atat de mult mi-a placut. De altfel daca ajungi la Moab poti da o talpa si la Canyonlands care e vecin cu Moabul, doar la o aruncatura de bat. Inca nu am reusit sa ajung la Lake Powell dar este pe lista pentru primavara urmatoare.
Aici: http://community.webshots.com/user/ciufuletz?start=0 sunt cateva poze care le-am facut de pe unde am fost. Vei vedea ca la Moab am doua albume.
Mie, personal, mi-a placut ft. mult Santa Fe care este un oras unic. Nu degeaba se cheama "Orasul diferit". Este printre cele mai renumite centre de arta din lume. Este o placere sa vizitezi galeriile si restaurantele ce le are. Dar, ma rog, e chestiune de gustibus. Eu am reusit sa vizitez orasul de doua ori. O data am stat in centrul orasului unde am inchiriat o casa si a doua oara am campat. Aici vezi artisti adevarati si oameni iubitori de arta.
In AZ inca nu am ajuns sa vizitam. Am fost decat in trecere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

motanik, zborul LV- LA l-am rezervat la delta airlines ca acolo mai gasiram locuri pentru ziua respectiva.

beren, sunt convinsa ca e mai avantajos din toate punctele de vedere sa circuli cu masina in LA, asa zice toata lumea dealtfel. Nu ne gandeam ca facem vreo economie renuntand la masina doua zile dar vrem sa evitam condusul prin oras, parcarile etc... cred ca suntem traumatizati de traficul zilnic parizian :) Imi dau seama ca e fortata comparatia dar nu am alt reper deocamdata:)

Motanik, pana la urma am rezervat in seara asta Comfort Inn Hollywood Walk of Fame de care zicea elle_23... e pe Sunset Blvd si nu departe de metrou. Am fost foarte indecisi cu privire la alegerea "cu masina sau fara" ca de asta depinde tot restul. Ne-am convins si noi de ceea ce s-a zis aici, ca sunt hoteluri ieftine si bune prin alte cartiere si scumpe si (mai) proaste in Hollywood... Dar daca vrei sa eviti masina nu prea ai de ales, e obligatoriu un hotel in hollywood. O sa vedem daca vom reusi sa evitam masina tot sejurul la LA sau o sa ajungem pana la urma la un compromis :)
Apropos, am gasit harta mijloacelor de transport din LA dar inchisei repede pagina ca m-a luat ameteala :)
http://www.metro.net/riding_metro/maps/images/System_Map.pdf

Mihaela, pe tine te asteptam sa-mi spui ce a zis diana de studiouri... desi intre 9 ani si 5 ani jumate poate sa fie o oarecare diferenta intre cosmaruri:) Io citii ce se zice pe aici pe forumurile de calatorii si acolo vazui ca unii au fost cu copii asa mici (si fricosi cica:) si statura mai mult pe dinafara cu ei. Ziceau ceva de momie, de jurassic parc unde ii "mananca" dinozaurul, de king kong in marime naturala, de water world (prea zgomotos?) etc. Cred ca ii facem instructajul inainte si ne mai orientam la fata locului.

ciuf, sunt minunate pozele. Ireale, parca de pe alta planeta intradevar. Santa Fe suna a mitologie de Vest Salbatic, poate om ajunge intr-o zi si pe acolo

Iulia, merci de info, e f interesant ce povestesti acolo

Hai ca incet incet ajungem la ultimele planuri, drumul spre San Francisco, alegerea hotelului si alegerea obiectivelor de vazut (asta e misiune grea ca am constatat ca nu ne mai ramane asa mult timp)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elle_23 spune:

Doruletz, in ziua /zilele cand mergeti la Universal e bine sa fiti acolo de la ora deschiderii, timpul trece extrem de rapid. Nu cred ca are ce sa fie traumatizant ptr un copil acolo, dar depinde si cat de sensibil este.
Eu zic sa incepeti cu turul studiourilor (ajuta pana ce va dezmeticiti) si apoi sa incercati restul.

Despre hotelul din LA, aveti parcare gratis (dc va hotarati sa inchiriati masina) si aveti un Ihop la vreo 200-300 m.
Daca mai ai nevoie de recomandari in functie de itinerariul vostru cu mare placere.

Mergi la inceput