Iar scandalizare generala

Raspunsuri - Pagina 30

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui ina.click

Eu zau ca nu stiu despre ce vorbiti voi aici.
Alaptez in public si n-am avut nici o reactie negativa pana acum.

Fireste ca nu imi scot sanul pe-afara de tot, fireste ca folosesc o esarfa. Fireste ca prefer sa alaptez intr-o zona a parcului unde sunt mai mult parinti cu carucioare decat in fata unui santier cu o echipa de Gigei pe el.

Fireste ca e natural si normal, fireste pe de alta parte ca exista giboni frustrati care se isterizeaza daca vad un sfarc, inclusiv pe-al ma-sii probabil; si care merg pe principiul "daca n-o poti f@te, spurc-o" de unde si comentariile la articole despre alaptat, ochii holbati, balele si glumele de Butthead.

Ok si pentru gibonii astia va faceti voi sange rau?

Nu-si face nimeni sange rau, doar ca suntem impartiti in 2 tabere bazat pe articolul initial pe care fac pariu ca nu l-ai citit ... pentru ca nimeni nu a spus ca este indecent sa alaptezi in public. Opinia generala este ca alaptatul este util si se poate face si in spatii publice, exact in conditiile expuse de tine - adica discret. In cazul de fata, disputa a plecat de la o duduie care si-a adus copilul de 2 ani de acasa, si tinandu-l in brate (cat de pe sa-l scape de greu ce era), si-a scos tzita din sacou si defila pe coridoarele parlamentului spunand ce ea e adepta alaptatului care printre altele opreste raceala. Comentariile "gibonilor" erau adresate strict acestei situatii si nicidecum la termenul general de alaptare.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui lucialu

hof! de te citeam cand eram pe punctul sa mi se inece corabiile!
Femeia a facut un gest extrem. Clar. Nu stiu cat va reusi insa in demers, dc nu li se falfaie alora chiar si cu electorale in the air. E super incomod sa alaptezi asa si un bb de o zi. Normal ca majoritatea ne asezam undeva si incercam sa ne ferim de priviri, mai ales ca sa nu fie copilul distras si nici pe noi sa ne simta agitate.

Exact ..si acest gest extrem era comentat de gibonii patriei, atentie, la cererea presei .. nimic de reprosat dupa mine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisi-pis spune:

Citat:
citat din mesajul lui a_alinta

Toate spitalele evoluate, adica alea care "prietene copilului" militeaza pentru ne-introducerea suzetei cel putin o luna jumatate de la nastere, astfel incat sa se evite confuzille si bebelusul sa invete .

ok, inseamna ca spitalul in care am nascut ultima oara nu era evoluat. copila a stat langa mine si singura sursa de hrana a fost la mine. la plecare asistenta mi-a recomandat suzeta.
ce ar trebui sa invete bebelusul, ca in suzeta nu curge lapte????

alina

Un spital evoluat in conceptia UNICEF si OMS este un spital/maternitate "prieten al copilului". Ca sa poata fi considerat de UNICEF si OMS ca spital prieten al copilului respectiva institutie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

1. Sa aiba o politica scrisa privind alaptarea care sa fie comunicata regulat personalului de ingrijire.
2. Sa instruiasca intregul personal de ingrijire in scopul aplicarii acestei politici.
3. Sa informeze toate gravidele despre avantajele alaptarii si aspectele practice ale alaptarii.
4. Sa ajute mamele sa inceapa alaptarea in prima ora dupa nastere sau imediat ce mama isi revine dupa anestezie.
5. Sa arate mamelor cum sa alapteze si cum sa mentina secretia lactata chiar si atunci cand sunt separate de copiii lor.
6. Sa nu ofere nou-nascutilor alimente sau lichide, altele decat laptele matern, cu exceptia cazurilor cu indicatie medicala.
7. Sa practice rooming-in, care permite mamei si copilului sa ramana impreuna 24 ore pe zi.
8. Sa incurajeze alaptarea la cererea copilului.
9. Sa nu ofere suzete sau tetine (biberon) copiilor care sug la san.
10. Sa incurajeze constituirea grupurilor de sprijin pentru mame si sa orienteze mamele catre aceste grupuri de sprijin la externarea din maternitate.

Daca spitalul la care ai nascut nu era prieten al copilului, atunci in conceptia UNICEF si OMS nu era considerat un spital evoluat. Daca era "spital prieten al copilului" si regulile respective nu erau afisate pe toate zidurile si ai fost prost informata, atunci ar trebui sa faci reclamatie.

Mami de Laura (14.06.2010) si Mitza Fetitza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Tanti aia a pledat pro-alaptare cu gratia si precizia unui bizon care valseaza la "So you think you can Dance", da.

Sunt total de acord.

Eu "gibonizasem" strict comentatorii fenomenului in sine de alaptare in public + cei care la conflictul mentionat de mine mai demult ( protestul mamelor etc) adusesera iarasi niste argumente numai bune de pus in rama: "pai daca v-a placut p@#! " etc.

Oricat de discret alaptez, cu toate ca nu se vede absolut nic, da, trece cate un gibon uneori care se chioraste el cat poate de discret sa vada daca zareste vreun petic de tzatza. Nu tot timpul, dar tot e cate unul.

Pe astia pot sa-i usui verbal face to face, cu vreo intrebare gen "ce te uiti bade, ma-ta a inchis la alimentara?" evident la fel de grobiana ca si gestul lor de a iscodi din ochi esarfa, dar macar le taie instant orice pofta de holbat. Insa ei sunt gibonii la care ma refer si da, surpriza, au si internet si citesc si Libertatea.

Nu sunt de acord deloc cu manifestari pro-alaptare stridente pentru ca mi se pare ca ar contraveni strict ideii pe care o promoveaza: ca alaptarea e ceva natural, normal, ceva ce trebuie respectat in societate.

Cel mai frumos martisor: Alex 1 Martie 2011

Mergi la inceput

Citat:
ce ar trebui sa invete bebelusul, ca in suzeta nu curge lapte????

Modul de a suge din suzeta si din tetina biberonului este complet diferit de modul de a suge la san. Copilul mic se adapteaza la una din modalitatile de a suge, san sau biberon+suzeta, dar daca le are pe amndoua, devine confuz, preferand in general una din variante. Avand in vedere ca petrece un timp considerabil superior cu suzeta in gura intre mese, decat cu sanul in gura in timpul mesei, si cum in general la biberon laptele curge mai usor, bebelusul alege in general varianta suzeta+biberon. Acesta e un subiect supra-detaliat pe DC, de asta nu am explicat in amanunt.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_alinta spune:

nu a fost spital de stat ( universitar) a fost spitalul la care am avut asigurare. iar si pediatrul mi-a spus ca nu este o crima daca vrea suzeta. stiu ca sunt copii care refuza suzeta
sugea 15 minute la 3 ore, dormea noaptea pana la 5 si a crescut frumos, fara plansete .
si eu am fost surprinsa , primul copil statea la san 30 de minute, dar mandra mea a fost mai hotarata. sugea temeinic si crestea ca in poveste.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Matzaila_81

Mie una imi pare foarte rau cand vad dispute d-astea. Nu inteleg de ce atata inversunare in nici o parte. Nici nu am mai stat sa citesc pentru ca mi s-a parut ca s-a pierdut esentialul.
EU sunt pro alaptat pana la doi ani. Nu am copil dar am prietene cu copil si am o mama si am un nas pediatru care mi-au spus ca la o luna dupa ce m-am nascut fratele meu a facut pojar si cand aveam 6 luni a facut oreion iar eu desi dormeam cu el si cu mama in camera nu am facut absolut nimic. Mama a vrut sa plece cu mine de acasa dar nasul meu i-a zis ca atata vreme cat ma alapteaza eu nu o sa iau nimic pentru ca am anticorpii ei iar ea facuse bolile astea.
Separat de asta insa nu imi plac exagerarile iar ce a facut Aniela mi s-a parut exagerare. Nu spun sa pui copilului un prosop in cap sau sa fugi cu el in toaleta sa te ascunzi dar cred ca a fost mult prea mult.
Nu cred ca abuzand de ceva faci un bine cauzei respective si desi ma impresioneaza cand vad o mamica alaptandu-si copilul totusi ce am vazut la Aniela nu m-a impresionat deloc.

Un raspuns de mult bun simt. Daca asa ar fi vazut fiecare lucrurile, sau macar daca asa si-ar fi expus fiecare o parere diferita, cred ca nu s-ar fi ambalat asa spiritele si discutia ar fi fost pro/contra metodei respective de a atrage atentia asupra alaptarii, asa cum de fapt sugerase Bebe Beca in mesajul ei initial.
Dar din pacate injuriile unor comentarii atat de la stirea respectiva, cat si de aici de pe forum le-au lezat pe multe mame care incearca sa faca ce e mai bine pentru copii lor in ciuda piedicilor pe care societate in care traim le pune la tot pasul (reintoarcere la serviciu mult prea timpuriu-aici la 5 luni, locuri improprii sau mai rau, inexistente pentru alaptat, opinie publica care stramba din nas). Pana la urma societatea ar trebui sa fie multumita ca alaptam, pentru ca statistic e demonstrat ca alaptarea reduce riscul anumitor boli la maturitate, deci mai putini bani publici cheltuiti pe sanatate.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

Anya, depinde de maternitate :))), unele dau direct LP din pacate.

Si ce daca le da LP (nu stiu exact ce inseamna LP dar banuiesc ca Formula). Si copiii mei au primit Formula in primele 4 zile de viata si sunt inca vii ... vorbesti de parca le-ar da otrava.

cam asa ceva:)) Oricum in State te-au intrebat pe tine si tu ai decis ca vrei sa le dea biberon, in .ro o fac cu de la sine putere.

Absolut DELOC ... eu chiar m-am mirat ca la RuxiJ au refuzat sa ii dea Formula, ca pe ai mei i-au pus imediat pe Formula. Ah ! Si am nascut la cel mai mare spital de copiii din Manhattan.
Deci primele 3 zile au stat pe Formula si cand mi-a venit laptele, cu tot cu colostrum, i-am trecut pe supt ... schimbarea nu a avut nici un efect negativ, nu li s-a marit / micsorat stomacul, nu au dormit mai mult sau mai putin ...nimic. Mie mi s-a parut un proces cat se poate de firesc.

Mergi la inceput

Citat:

nu a fost spital de stat ( universitar) a fost spitalul la care am avut asigurare. iar si pediatrul mi-a spus ca nu este o crima daca vrea suzeta. stiu ca sunt copii care refuza suzeta
sugea 15 minute la 3 ore, dormea noaptea pana la 5 si a crescut frumos, fara plansete .
si eu am fost surprinsa , primul copil statea la san 30 de minute, dar mandra mea a fost mai hotarata. sugea temeinic si crestea ca in poveste.
alina

Inseamna ca ai avut noroc, ma bucur. Dar ce spunea pediatrul ala e o barbarie, pentru ca la marea majoritate a copiilor nu se intampla lucrul asta. Deci aveai mult mai putine sanse sa ai noroc decat sa nu ai. Alte mame "sustinute" astfel de pediatru ar fi ramas cu biberon.
Deci clar, tot de la cadrele medicale ar trebui sa inceapa educatia.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui beren

Citat:
citat din mesajul lui nushulica
sabina raceala aia usoara le-a trecut si copiilor mei fara niciun medicament dar si fara lapte de mama asa ca stai linistita nu de la lapte s-au insanatosit

Statistic vorbind, copiii alaptati au imunitate crescuta la virozele respiratorii, comparat cu cei care nu sunt alaptati.
Efectul este semnificativ statistic, beneficiul de sanatate nu poate fi pus la indoiala.
Ca orice studiu statistic cu subiecte umane, interpretarea datelor este relativ complexa, insa comunitatea stiintifica din vest accepta integral aceasta concluzie (desi aici multe femei au cariera de succes, exista formula etc, deci ar fi destule motive sa nu alaptezi).

Asta este adevarat ... totusi eu inteleg prin imunitate crescuta ca copilul se imbolnaveste mai putin, este rezistent la virusii exteriori, nu ca ii trec mucii si tusea de la laptele matern, asa cum spunea tanara din cazul discutat aici.

Mergi la inceput