Lipsa de ambitie II
Raspunsuri - Pagina 8
rrox3 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui chatonel pai si daca nu are nici o inclinatie il lasi asa, sa creasca in voia naturii, ca buruienile? Famille Dragoon, mami de Izia, 23 mars 2009 Toulouse, la ville rose |
Nu exista copil fara nicio inclinatie. Exista inclinatii desconsiderate de catre parinti.
Si mai exista prea mult impins de la spate, ca sa mai ramana energie si pentru altceva ce ar fi putut apare intr-un mediu mai prielnic.
Si mai exista inclinatii care apar mai tarziu, daca ai rabdare sa le astepti.
buli spune:
apropo de asta cu buruiana
ii tineam eu o teorie lui fi-miu aseara tot asa cu floarea, cu buruiana etc.
la care el imi zice "da, mami, dar tot tu mi-ai zis ca sunt buruieni bune, din care se fac medicamente si ca orice planta are locul ei, nu exista una buna si alta rea" pam-pam!
AgnesLuca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui corap mie mi se pare ca discutiile astea pornesc din frica de esec ca parinte. |
corap, excelent subliniat
buflea spune:
Ba eu contest categoric notiunea de "esec ca parinte" ... sunt sigura ca toti parintii vor sa scoata din copiii lor adulti echilibrati cu o viata cat mai usoara. Si se pare ca o viata usoara este data de cat mai multe posibilitati materiale. Iar posibilitatile materiale sunt date de specializari cat mai avansate - sigur, asta pentru copiii mediocrii.
Contest si teoria ca toata lumea are cate un talent - 80% din populatie nu are nici un talent nativ. Ah ! toti avem inclinatii (spre arta, spre stiinte umaniste, spre stiinte exacte) - si exact aceste inclinatii trebuie exploatate la copiii nostri, pentru ca de acolo trebuie sa iasa profesia aia care sa le asigure un viitor decent.
Si mai cred ca este obligatia noastra de parinti sa incercam sa ii indrumam spre ceea ce consideram noi ca le va face o viata usoara - si asta inseamna ca este obligatia noastra sa le starnim ambitia, sa ii impingem de la spate, sa le cerem sa fie buni la scoala ... problema insa apare tot la noi, cat de mult ceri, impingi si motivezi un copil astfel incat sa nu se razvrateasca si sa ramana cu traume de genul celor povestite de voi.
AgnesLuca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Ba eu contest categoric notiunea de "esec ca parinte" ... sunt sigura ca toti parintii vor sa scoata din copiii lor adulti echilibrati cu o viata cat mai usoara. Si se pare ca o viata usoara este data de cat mai multe posibilitati materiale. Iar posibilitatile materiale sunt date de specializari cat mai avansate - sigur, asta pentru copiii mediocrii. Si mai contest teoria ca toata lumea are cate un talent - 80% din populatie nu are nici un talent nativ. Ah ! toti avem inclinatii (spre arta, spre stiinte umaniste, spre stiinte exacte) - si exact aceste inclinatii trebuie exploatate la copiii nostri , pentru ca de acolo trebuie sa iasa profesia aia care sa le asigure un viitor decent. |
Pai nici nu se vorbea aici de talent, ci de inclinatii. Si tocmai ceea ce am subliniat in citatul tau este in consens cu ceea ce au spus fetele anterior (ma rog, mai putin cuvintul "a exploata" care ma cam zgirie, da plec de la ideea ca ai vrut sa zici "incuraja")
Si ce te faci cu parintii ai caror copii nu ajung "echilibrati si cu o viata usoara" ???
Apropos, eu se pare ca nu ma incadrez la toti parintii, pentru ca eu nu-i doresc o viata usoara ci una frumoasa. Cred ca e mai mult decit o simpla diferenta de nuanta, nu ?
Edit: completez si eu dupa ce ai editat tu : deci trebuie sa le facem o viata grea pentru a ajunge in final la binemeritata viata usoara.
AgnesLuca spune:
Citat liber, tot din J. Juul:
toti parintii vor ca, copiii lor sa fie fericiti; si este ok asa, insa doar atita vreme cit nu-si fac un proiect din asta.
(din filmul "Erziehen mit Herz und Hirn" pe care-l recomand din toata inima)
ocebine spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Ba eu contest categoric notiunea de "esec ca parinte" ... sunt sigura ca toti parintii vor sa scoata din copiii lor adulti echilibrati cu o viata cat mai usoara. Si se pare ca o viata usoara este data de cat mai multe posibilitati materiale. Iar posibilitatile materiale sunt date de specializari cat mai avansate - sigur, asta pentru copiii mediocrii. Contest si teoria ca toata lumea are cate un talent - 80% din populatie nu are nici un talent nativ. Ah ! toti avem inclinatii (spre arta, spre stiinte umaniste, spre stiinte exacte) - si exact aceste inclinatii trebuie exploatate la copiii nostri, pentru ca de acolo trebuie sa iasa profesia aia care sa le asigure un viitor decent. Si mai cred ca este obligatia noastra de parinti sa incercam sa ii indrumam spre ceea ce consideram noi ca le va face o viata usoara - si asta inseamna ca este obligatia noastra sa le starnim ambitia, sa ii impingem de la spate, sa le cerem sa fie buni la scoala ... problema insa apare tot la noi, cat de mult ceri, impingi si motivezi un copil astfel incat sa nu se razvrateasca si sa ramana cu traume de genul celor povestite de voi. |
Sa nu te superi me mine ca te iau de exemplu...(iti dau pupici in avans si trebuie sa te scot la lunch intr-o zi cind sint in Jersey sa "udam" noul job)...dar explica-mi cum se pupa "Suveica" cu incurajarea inclinatiilor tale in copilarie. Nu pricep unde ai avut incurajarea si exploatarea inclinatiilor tale catre numere cind "Suveica" te-a scos la mal?
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
ruxij spune:
Eu personal nu dau o ceapa degerata pt scrisul frumos. Nu mi-as stresa copilul sa scrie frumos sub nici o forma. Sa scrie cat de cat lizibil si asta e. Important e sa scrie si CE scrie. Isi ajusteaza el scrisul cat de cat, cand mai creste. Fi-miu scria urat cand era mai mic, acum scrie mai bine, a mai crescut, dar nu va scrie niciodata frumos, ca noi suntem dezastru la desen in familie, e genetic. In plus, cine naiba mai scrie de mana, caligrafia nu mai valoreaza mare lucru. Pe mine ma intere ce are in cap.
Didididi spune:
Mie mi a placut sa citesc de mica. Tin minte ca la sf clasei 1 (aveam 7 ani) m-am dus cu mama si sora la biblioteca. Si am plans pana mi-a facut mama fisa. Vroiam sa ma posibilitatea sa iau cartile pe care le doream (era o norma de 3 carti pe fisa).
Didi si bb Mihail (22.08.2008)
Luna1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ruxij Eu personal nu dau o ceapa degerata pt scrisul frumos. Nu mi-as stresa copilul sa scrie frumos sub nici o forma. Sa scrie cat de cat lizibil si asta e. Important e sa scrie si CE scrie. Isi ajusteaza el scrisul cat de cat, cand mai creste. Fi-miu scria urat cand era mai mic, acum scrie mai bine, a mai crescut, dar nu va scrie niciodata frumos, ca noi suntem dezastru la desen in familie, e genetic. In plus, cine naiba mai scrie de mana, caligrafia nu mai valoreaza mare lucru. Pe mine ma intere ce are in cap. |
Aici nimeni nu da o ceapa degerata pe scris. Sa fie lizibil si scris corect. Al meu scria oribil pana in anul trei. De atunci nu stiu cum si-a indreptat scrisul si scrie chiar frumos. Noi nu avem niciun merit.