Suntem in clasa a-II-a :2010-2011 (8)
Raspunsuri - Pagina 20
faby57 spune:
Buna fetelor ,nu am mai intrat de mult pe aici si noi ne bucuram ca am terminat cu FB scoala si cu multe premii de la concursuri,dar eu am o problema ni s-au dat lecturi de citit.Mie mi se par multe si foarte grele voi ce parere aveti?de Morometii(fragment),La Medeleni,Amintiri din copilarie,Ocaua lui Cuzza si inca multe altele.In schimb caietul de vacanta e foarte usor.
sorana spune:
Da si mie mi se par cam grele lecturile voastre Faby. La Medeleni???? Superba dar nu mi-a dat prin cap sa i-o dau la 8 ani! Ma gandeam ca pe la 12-13 ....
Pentru comparatie noi avem "Fram ursul polar" "Bunica" de Delavrancea si inca 2, dar toate mi se par potrivite varstei.
loryi1974 spune:
Si noi avem "amintiri din copilarie" -cine poate :)).
Eu cred ca e vorba de primul volum din "Medeleni",partea cu copilaria,urmatoarele doua-editia mea :)-abordeaza alte probleme.
Mai avem doua caiete si tabla inmultirii.Ultima este bine de invatat ,tot pe principiul cine are chef.
Vacanta placuta.
sorana spune:
Noi avem doar o parte din "Amintiri".
Da, Lory, probabil ca vol 1 poate fi citit dar mi se pare aiurea sa citesti doar vol 1. Daca tot te apuci ....
Eu i-am luat "Ciresarii". Sper sa-i placa.
Cat despre Morometii ... ce sa zic. Proful meu de romana pe care l-am iubit a sarit peste lectia cu Morometii intr-a Vi-a zicandu-ne "E pacat sa incercati acum sa cititi Morometii. Pentru ca Marin Preda e un mare scriitor si nu are cum sa va placa acum. Va rog sa-mi promiteti ca veti citi Marin Preda pe la 16-20 de ani". Eu l-am ascultat . Si imi place Marin Preda .
loryi1974 spune:
Pai e acelasi principiu ca pentru o parte din Amintiri.Eu cred ca se poate citi primul volum din Medeleni -cel despre copilarie-fara sa se abordeze si restul acum.Oricum si Creanga original e dificil pentru un copil.Eu am sa-i fac o selectie,sunt cuvinte pe care nici eu nu le stiu ,pe ansamblu cunoaste cartea.
sunnyday07 spune:
Imi cer scuze ca dau buzna in subiectul de clasa a II-a dar am o scuza buna - citesc des subiectul. Sunt in cautarea unei liste de lecturi pentru vacanta dintre clasa I si clasa a-IIa.
Ma intereseaza de fapt lecturi care au legatura cu ceea ce se va invata la Limba Romana in clasa a-II-a.
Multumesc!
PS Mi se pare putin cam mult sa citesti La Medeleni la 8-9 ani. Si Peripetiile Alisei in tara minunilor la 7-8 (a recomandat-o o invatatoare pentru vacanta la clasa I) - copiii vostri au citit-o?
petruta spune:
Recomandarile pentru lectura din vacanta daca sunt facute de invatatoare, sunt functie de manualele care urmeaza a fi studiate, manuale de diferiti autori, diferite edituri. De ex. poate fi studiat manualul de clasa a III a , autor Pitila, editura Aramis, unde sunt intalnite fragmente din Morometii, La Medeleni, Cuore, Fram, diverse poezii de Eminescu, Alecsandri, Goga, Labis, lecturi istorice etc.
Parere personala: daca cunosti dupa ce manual va studia poti sa te orientezi, vezi ce se studiaza si ce ar putea fi cerut la portofoliul suplimentar.
sorana spune:
Sunnyday scuze dar n-am timp sa caut acum - e o lista undeva pe edu cu recomandarile de la Minister.
In manualul de a II-a noi am avut fragmente din:
Emil Garleanu Din lumea celor care nu cuvanta
Gellu Naum Cartea cu Apolodor (asta e chiar frumoasa si usor de citit, in versuri)
Mihail Sadoveanu - Dumbrava minunata
Hans Christian Andersen - Craiasa Zapezii, Degetica
Frank Baum Vrajitorul din Oz
Alex Tolstoi Buratino
Ion Creanga Povestea unui om lenes
Alexandru Vlahuta si Dumitru Almas - ceva legende, nu am recunoscut cartea
Poezii de: Marin Sorescu, George Cosbuc, Vasile Alecsandri, Grigore Vieru, Nicolae Labis, Otilia Cazimir, Elena Farago, Mihai eminescu, George Sion
Mai sunt fragmente pe care nu le-am recunoscut, adica nu stiu din ce carti provin (ca exemplu "Alex Tolstoi Buratino" se numeste in manual "In tara prostilor" - asa ca daca nu stii tu povestea nu poti recunoaste cartea din care provine fragmentul).
Edit:
In lista aia de la Minister cls II-a (adica vacanta 1-2) sunt trecute "Dumbrava minunata" si "Alice in tara minunilor". Alice a citit-o fi-mea, dar Dumbrava nu, a incercat si nu i-a placut.
sunnyday07 spune:
Sorana, multumesc!
Am frunzarit astazi cartea de Limba Romana de clasa a II-a si m-am mai lamurit.
Ar fi multe de citit dar am vazut ca intr-o lectie e cate un fragment din cate o carte si apoi intrebarile sunt legate doar de fragmentul din carte. Bineinteles ca ideal ar fi sa fi citit toata povestea, dar daca n-ai facut-o nu esti chiar pierdut.
Deocamdata a inceput cu cele foarte usoare si cu poze multe "Emil Garleanu Din lumea celor care nu cuvanta".
Pe Apolodor apoape ca il stie pe de rost, i l-am citit eu de cateva ori, avem cd-ul in masina iar la afterschool au avut un spectacol cu Apolodor.
Mai ramane restul listei
PS M-am uitat si in cel de clasa a III-a si este o lectie despre "La Medeleni"
anya spune:
Noi nu am primit lista cu lecturi. La serbare copiii au primit o carte cu "povestiri cu talc" si un caiet de vacanta care are lectiute atat de romana, mate cat si de cunoastrea mediului. Cam asta e ceea ce ar fi obligatoriu. Pana acum a citit deja cele 3 volume din "Jurnalul unui pusti" si s-a apucat de Robinson Crusoe. Tabla inmultirii nu trebuie sa o invete (am intrebat invatatoarea, auzind de la alti parinti) dar deja cam stie jumatate din ea.
Noi ne-am intors din concediu si incercam sa ne revenim ...De azi copiii au reluat inotul si li s-a schimbat antrenorul. Cea mai tare faza a fost ca antrenorul asta nou, l-a vazut pe Matei mare, puternic la doar 8 ani si jumatate a zis ca dupa ce termina lectiile astea pe care l-am platit sa-l lasam sa-l ia la polo . Anul trecut ne mai zapacea o tanti ca e talentat la tenis...Cu atatea talente sportive n-o sa mai aiba copilul timp de tabla inmultirii. (Nu-l lasa mama sa ajunga mare si prost )