Lipsa de ambitie?!
Raspunsuri - Pagina 22
ocebine spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Eu personal, ca si voi, doresc sa-mi conduc copiii spre o viata fericita si buna si definesc acest lucru dupa normele mele care, pot fi diferite mai tarziu de definitia lor despre fericire. Insa atat cat am control asupra lor si atat cat ei inca nu au o definitie clara despre asta, consider ca e datoria mea sa-i conduc spre "fericirea si traiul bun" pe care il am eu in cap. Pentru mine, a trai bine, inseamna sa ai o familie echilibrata si posibilitati materiale. Atat si nimic mai mult. |
Perfect de acord cu tine...eu ma consider o mediocra si-s fericita in mediocritatea mea (facuta cu minute proprii). Copiii mei sint clar mai inzestrati ca mine si sint convinsa ca vor ajunge mult mai bine.
Aici cred ca totusi nu se vorbeste despre "normal" ci despre "virfuri"...si ce faci tu, ca parinte sa ai copil "de top".
Eu nu am in planuri copii de virf...personal imi doresc sa fie educati, sa reuseasca profesional si cel mai important este sa fie fericiti.
Daca vor sa fie "virfuri" TREBUIE sa isi doreasca singuri.
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
filofteia spune:
Mie personal mi-e foarte greu sa-mi imaginez cum a reusit un copil sa nu fie interesat de litere pana la 10 ani, traind totusi intr-un oras si in epoca moderna. Eu nu am intalnit inca copil care sa nu fie curios si sa nu intrebe despre litere la varsta gradinitei, chiar si numai ca sa afle ce semn e ala de deasupra macDonald's-ului Stimulii alfabetici sunt mult prea prezenti in jurul nostru, da' na' o exista si un astfel de copil. |
Nu l-ati intalnit pe fiimiu. Daca nu era scoala si ma-sa, probabil ca invata sa citeasca pe la 15 ani. Este adevarat ca a manifestat dorinte de cunoastere in alte domenii.
Al meu nu-si doreste note mari sau rezultate la concursuri, de aceea nici nu l-am impins de la spate prea tare spre acestea. Pe de alta parte eu nu cred in importanta majora a concursurilor. Acel portofoliu contine toate notele din clasele 5-8, notele de la examenul din clasa a VI (care va fi destul de complex), cele de la examenul din clasa a VIII (sau a IX a, cine stie cum va mai fi), iar foarte complex... Nu cred ca un copil cu rezultate slabe la examenele acestea va fi saltat de concursurile date pe bani.
Am urmarit evolutia admiterilor din ultimii 4 ani (de cand am eu copilul la scoala) si am observat ca diferenta o fac rezultatele de la tezele / evaluarile nationale, ci nu mediile din clasele 5-8, unde peste 70% din absolventi au media peste 9,60.
Mickyyy, dar si-a facut toate temele? In cazul asta eu as lasa-o independenta. Apoi as mai controla-o din cand in cand sa vad daca si-a facut temele. Eu am fost genul de copil independent... a doua zi de scoala am plans sa ma duc singura (aveam 6 ani si trei luni) asa ca ai mei mi-au legat cheia de gat si asta a fost toata implicarea lor.
Pe de alta parte acum scoala in Romania este muult mai grea, in clasa nu se face mare lucru, pretentiile sunt mari , eu recunosc ca fiimiu nu s-ar fi descurcat in clasa in care este daca nu am fi lucrat suplimentar foarte mult.
Edit: ca am uitat
Nu o luati etalon pe LalaD... ca baiatul ei are 10 le linie este dintre cei foarte inteligenti care isi doresc sa participe la concursuri si sa ia premii.
Daca vorbim despre lipsa de ambitie va mai povestesc de al meu.
chatonel spune:
loool, filofteia, si cum de esti asa detasata cind zici "baiatul meu e lipsit de ambītz"? Sau acu zici asa, da uneori te-apuca dracii?
Nu stiu daca as putea sa concep ca fie-mea, desi isteaza, sta pe kur degeaba fiindca nu aspira la nimic
Si da, sint de acord cu tine, buflea, cind spui ca munca de jos e cea mai ingrata, mult mai dura si pe bani putini.
Ocebine, de ce spui ca aici se vorbeste de "copii de virf" si nu de copii spre virf? Adica aia 20-30% mai buni din clasa.
buflea spune:
citat din mesajul lui ocebine Aici cred ca totusi nu se vorbeste despre "normal" ci despre "virfuri"...si ce faci tu, ca parinte sa ai copil "de top". |
Da, inteleg - doar ca nu stiu daca vreun parinte spune "vreau sa am copil de top" - toti cred ca dorim sa scoatem maximul din potentialul copiilor nostri, tot spre binele lor.
Probleme apar cand parintii nu isi evalueaza bine copiii si am intalnit destul de des asemenea situatii.
Ca sa vorbesc particularizat, mie mi-au placut explicatiile lui Mickyyy, desi primele 5 pagini ale acestui topic sunt despre cat de tare a gresit ea. Ce am inteles eu a fost ca "pedeapsa" nu s-a referit la scrisul urat ci la reactia fetei de dupa "e scrisul meu, tema mea, ce te intereseaza" ... asta este o atitudine care dupa mine trebuie pedepsita.
Lala_D spune:
Filofteia , hai ca a stricat linia perfecta cu un 8 la muzica pe care se chinuie de 3 saptamani sa il repare cumva, declarand sus si tare ca muzica e de 3 ori mai grea ca matematica
Iar eu sunt convinsa ca flacaul tau are ambitii personale care se vor vedea mai bine la materiile de stiinte din gimnaziu
ocebine spune:
citat din mesajul lui buflea Ca sa vorbesc particularizat, mie mi-au placut explicatiile lui Mickyyy, desi primele 5 pagini ale acestui topic sunt despre cat de tare a gresit ea. Ce am inteles eu a fost ca "pedeapsa" nu s-a referit la scrisul urat si la reactia fetei de dupa "e scrisul meu, tema mea, ce te intereseaza" ... asta este o atitudine care dupa mine trebuie pedepsita. |
Tot din experienta mea vorbesc..am un copil care scrie INGROZITOR (Nick) si am un copil care scrie superb (Alex)...imi cunosti odralsele
Nick nu si-a indreptat scrisul (ma rog, indreptat este MULT spus) pina cind nu i s-a comunicat ca daca nu se intelege ce scrie, i se va nota cu 0. Si asta a fost in clasa VII...am incercat eu sa ii explica inainte ca totusi trebuie scris frumos...ca ia note proaste la penmanship...NEAM!
Atitudinea "e a mea si fac ce vreau cu ea" nu e chiar proasta...si copiii trebuie sa aiba un control asupra activitatilor lor. Pick your battle!
Scrisul urit nu-i un capat de tara. Pe mine m-ar speria nefacutul temelor in totalitate
Anamaria
Lala_D spune:
citat din mesajul lui buflea Intrebarea este daca ambitia se cultiva sau este nativa ? |
Eu cred ca vine din interior. Dar chiar si asa trebuie sfatuit, invatat sa persevereze.
ocebine spune:
citat din mesajul lui chatonel loool, filofteia, si cum de esti asa detasata cind zici "baiatul meu e lipsit de ambītz"? Sau acu zici asa, da uneori te-apuca dracii? Nu stiu daca as putea sa concep ca fie-mea, desi isteaza, sta pe kur degeaba fiindca nu aspira la nimic Si da, sint de acord cu tine, buflea, cind spui ca munca de jos e cea mai ingrata, mult mai dura si pe bani putini. Ocebine, de ce spui ca aici se vorbeste de "copii de virf" si nu de copii spre virf? Adica aia 20-30% mai buni din clasa. Famille Dragoon, mami de Izia, 23 mars 2009 Toulouse, la ville rose |
Nu-s Filofteia...dar am specimenele mele "lipsite de ambitie" acasa.
Discutia asta o am des cu mama mea (parerea ei este ca sint prea "ingaduitoare" la lectii dar prea "stricta" la altele). Ma gindesc ca totusi copiii nostri sint diferiti de noi. Nu vad de ce as pune in circa copilului ambitia mea. Daca are note bune, daca este un copil bun, daca are interese frumoase, prieteni si "per total" este un copil fericit, de ce l-a impovara cu ceea ce vreau eu neaparat ca adult pentru el?
Copiii nostri trebuie sa evolueze diferit de noi si probabil ca interesele lor nu neaparat coincid cu ale noastre.
Anamaria
buflea spune:
citat din mesajul lui ocebine Atitudinea "e a mea si fac ce vreau cu ea" nu e chiar proasta...si copiii trebuie sa aiba un control asupra activitatilor lor. Pick your battle! |
Stiu eu ? Nu uita contextul in care s-a intamplat ... "sunt temele mele, de ce mi se controlezi, de ce nu puteti fi si voi ca alti parinti care nu controleaza nimic, sunt temele mele, ce te intereseaza ...etc"
Eu as pedepsi o asemenea atitudine ...e adevarat ca izvorul de scandal a plecat de la ceva neesential, cum ar fi scrisul urat.