Lipsa de ambitie?!
Raspunsuri - Pagina 12
Cricor spune:
Eu zic ca situatia nu-i chiar asa cumplita la matematica. Exemplul de concurs Arhimede..nu-i chiar media..daca sunt scoli/clase unde genul ala de exercitii e ceva obisnuit...ce sa zic, sunt impresionata. Eu cred ca un concurs asa mai aproape de nivelul unei clase obisnuite e Evaluarea in educatie.
Ca o parere personala..a innebunit lumea cu concursurile astea...ar trebui saracii sa mearga tot la doua saptamani la un concurs.
Duminica a fost de exemplu Euclid, al meu n-a vrut sa mearga si nu l-am trimis. M-a sunat invatatoarea, si ceva parinti din clasa...vaaai cum n-a mers la Euclid??
Da probabil o sa foloseasca toate diplomele astea cand vor merge la liceu...adica peste 5 ani, dar merita sa-l isterizez cu concursurile, pot sa-l manipulez cat de minunate sunt si ce grozav ar fi sa nu scape nici unul...dar merita? In plus, se pot intampla atatea in 5 ani...
chatonel spune:
eu am impresia ca voi chiar nu va ocupati decit de copiii vostri si restul... ce-o fi.
V-am zis ca nivelul educational in ro este ultimul, fara de celelalte tari ale europei. Cum se evalueaza? F simplu: se dau aceleasi exercitii /teste copiilor din fiecare tara si apoi sint notati/evaluati. Copiii romani nu au stiut sa interpreteze un text, in clasa a 7-a. Degeaba stiu ei matematica avansat (si nici asta nu prea cred io ca o stiu majoritatea) daca nu au spirit critic, daca nu inteleg ce citesc, pentru ca apoi sa poata duce o conversatie pe marginea textului citit.
Pisigri, mai ai linkul ala care cu clasamentul romanilor in europa?
chatonel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lala_D Conform legii educatiei, intrata in vigoare in acest an servesc la "portofoliul educational". Mai precis vor face parte din el. Orice elev roman va trebui sa aiba un astfel de portofoliu ( din el fac parte mai multe lucruri) iar la sfarsitul gimnaziului acesta va conta 70% din admiterea la liceu. Liceele vor avea dreptul sa consulte acest portofoliu si sa departajeze elevii in functie de el. Profesorii nu din lipsa de inspiratie se inspira din tematica concursurilor ci ca sa isi obisnuiasca elevii sa le poata lucra fix in acea limita de timp si acest gen de exercitii. Sunt dificile ? Da. Dar aceasta este programa scolara. La pustiul meu in clasa insa cel putin trei sferturi din elevi rezolva un minim de 70% din ele corect astfel incat elevii sunt pregatiti pentru ele. Daca aceastea va par dificile subiectele de olimpiada v-ar ingrozi atunci... Olimpiadele sunt pentru varfuri, depasesc cu mult programa normala, au o programa speciala si sunt cu mult, mult mai dificile. |
merci pentru explicatii. Copilul tau face lectiile singur sau cu ajutor? Si colegii lui?
chatonel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui rrox3 De ce musai clasa a V-a? In Romania, incepand cu clasa a V-a incep sa conteze absolut toate notele obtinute, pentru admiterea in liceu. In principiu, e de asteptat ca atunci cand un copil obisnuit sa fie impins de la spate se trezeste liber si responsabil, sa o lase in prima faza mai moale si abia apoi sa-si asume intr-adevar responsabilitatea temelor. Din motivele astea doua, mie mi se pare un moment prost ales. |
Pai, daca oricum toate notele vor conta (dintr-a 5a), cind sa iti permiti sa ia note si mai proaste ca sa nu ii strice media? Eu cred ca este benefic acest "stricat" si se poate indrepta apoi.
Clasa a 5a e, pentru mine, un simbol al inceputului autogestionarii si a independentei: adio invatatoare, bonjour profesori diversi, unul pe materie. De-asta mi se pare ca e bine pentru copil sa "creasca" si sa ia atitudine, sa fie responsabil de el insusi. Poate ca asa au facut si ai mei cu mine, nu imi amintesc bine... dar stiu ca pina a 6a inclusiv m-au ascultat la lectii. Eu am fost genul de copil istet si care lucram la ce-mi placea, restul materiilor le faceam uitate :)
Citat: |
De ce nu am face in viata ce ne place? Macar majoritar? Si in alta ordine de idei, in orice domeniu vei presa copilul si ii vei impune, vei reusi cu brio sa-i inlaturi orice placere pe care poate ar fi resimtit-o in fix domeniul ala. |
pai io sint de acord sa facem ce ne place, dar la ce virsta ajungem sa facem asta? Tirziu, pina atunci a trebuit sa facem si ce nu ne place... nu? Si continuam sa facem si, si, in proportii diverse. De exemplu nu imi place sa calc, dar nu imi place nici sa fiu sifonata, asa ca imi fac curaj si calc. Ce ar insemna sa fac numai ce imi place? Ori sa iau o tanti care sa faca ce nu imi place mie, si asta e conditionat de bani, ori sa merg neglijenta , sifonata.
Tu cum ai face sau cum faci ca sa faci numai ce iti place? Ori poate iti place tot?
Citat: |
Serveste multor lucruri, in special dezvoltarii unor noi conexiuni neuronale. E un antrenament al mintii, util indiferent de viitoarea cariera aleasa. Dupa parerea mea e o idee gresita ca logica si ratiunea sunt apanajul inginerilor si doar ei ar trebui sa studieze matematica. Din pacate se simte - statistic vorbind - lipsa logicii la multe persoane din alte domenii... |
Matematica in exces nu serveste la nimic. Daca copilul nu a inteles bazele si tu, ca profesor, il tii tiris inainte, inseamna ca: ori esti un profesor prost (si nu iti pasa de nivelul la care ajung copiii)- pentru ca un profesor bun vrea sa aiba copiii rezultate bune, aici se vede ca a fost bun si inteles de toata clasa, ori esti un profesor care are un interes de a face acest lucru, gen ii vrei la meditatii.
Citat: |
Nu cumva tu ai generalizat si eu ti-am adus un argument ca n-ar fi chiar asa? |
nu, exact asa cum am spus mai sus, am impresia ca nu stiti nivelul educatiei copiilor din ro. Parintii mei sint profesori (au fost, acum sint la pensie) unchii si matusile la fel, de acolo stiu una, alta. In plus, fiind sensibilizata, ma interesez la nivel global.
In plus de asta, am un frate care a facut fizica la magurele. Ghici citi din promotia lui sint profi de fizica, in ro?
Nu neg ca sint scoli bune in fiecare oras, dar problema e ca scolile reputate proaste au devenit si mai proaste ... si se foarmeaza doar o elita... iar restul viitorilor cetateni sint complet inculti, ca sa nu spun analfabeti.
Lala_D spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui chatonel
merci pentru explicatii. Copilul tau face lectiile singur sau cu ajutor? Si colegii lui? Famille Dragoon, mami de Izia, 23 mars 2009 Toulouse, la ville rose |
Eu nu am fost genul de parinte care sa faca lectii impreuna cu copilul nici macar cand era in clasa I, acum e in gimnaziu deja.
La noi se preda bine la scoala astfel incat majoritatea nu necesita ajutor suplimentar.
pisigri spune:
Chato, nu am linkul. Nu eu eram cu linkul.
Eu cred ca mereu au existat copii "analfabeti", cu parinti simpli sau ocupati, care i-au lasat de capul lor, care au nimerit in clase slabe, la profesori slabi/dezinteresati etc. Numai ca:
1. pe vremea lui Ceashca scoala se facea si mai "cu forta", mai repetai clasa, mai scadeau nota la purtare si asta era grav, mai sanctiuni la pionieri etc.
2. tot pe atunci, nu tot "prostu'" era musai sa faca facultate. Copiii mai faceau si scoli profesionale, mai invatau si meserii, si nu era nici o rusine. Eu vad studenti care au PROBLEME PSIHICE sau care sint vizibil retardati - iertare ca nu stiu sa ma exprim politically correct - si care nu au ce cauta in facultate, chiar daca ar putea fi foarte buni vopsitori sau croitori sau ceva. Si totusi, parintii vin cu miloaga (si/sau sacosa/plicul) iar profesorii ii tiriie pina isi sustin examenul de licenta.
Mie mi-ar placea sa fac numai ce imi place :D dar nu cred ca este posibil. Absolut totul vine cu un pret, oricit de bogat/influent ai fi.
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
chatonel spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui pisigri
Eu mai vad un mare pacat al acestui program. Obliga un copil de 7 ani sa fie in priza toata ziua. Practic, ii "interzice" sa aiba o zi in care sa fie obosit, in care sa doarma un ceas la prinz sau sa stea tolanit in pat cu o carte, sau...pur si simplu sa se relaxeze. Pentru ca orice activitate extrascolara, chiar si un sport, impune un anumit grad de disciplina, de "facut frumos si raportat la altii". http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Exact asta am si eu de obiectat, dar sint in sistemul asta si, deci, prizoniera.
Din pacate, acelasi e programul si de la 3 ani, numai ca e mai relax si in primul an se si doarme la gradi.
chatonel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lala_D Eu nu am fost genul de parinte care sa faca lectii impreuna cu copilul nici macar cand era in clasa I, acum e in gimnaziu deja. La noi se preda bine la scoala astfel incat majoritatea nu necesita ajutor suplimentar. |
Sint din ce in ce mai placut impresionata serios, chiar imi place sa aud ca mai sint si scoli in care se invata bine si nu e nevoie de ajutor pentru a intelege lectiile.
Citi copii sint in clasa si ce fel de scoala e?
rrox3 spune:
Chatonel de ce esti asa convinsa ca numai tu ai acces la viziunea globala asupra invatamantului romanesc? Si de ce esti convinsa ca rezolvarea ar putea veni doar de la global la individual?
Sistemul asta, asa cum il vezi tu din statistici, cuprinde multe nuante demne de studiat. Poate ai fi surprinsa sa afli ca multi, foarte multi parinti contribuie la mentinerea sistemului astuia asa cum e, ba chiar lupta sa-l subrezeasca si mai mult, fiecare in bucatica lui individuala de interes ingust.
Viziunea mea e ca nu se va schimba nimic la nivel global atat timp cat nu se schimba la nivel individual. Si sincer, nu-ti inteleg foarte bine incrancenarea.
chatonel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui rrox3 Chatonel de ce esti asa convinsa ca numai tu ai acces la viziunea globala asupra invatamantului romanesc? Si de ce esti convinsa ca rezolvarea ar putea veni doar de la global la individual? Sistemul asta, asa cum il vezi tu din statistici, cuprinde multe nuante demne de studiat. Poate ai fi surprinsa sa afli ca multi, foarte multi parinti contribuie la mentinerea sistemului astuia asa cum e, ba chiar lupta sa-l subrezeasca si mai mult, fiecare in bucatica lui individuala de interes ingust. |
Stai putin, nu m-am batut cu pumnul in piept cum ca doar eu as avea acces la "viziunea globala"... eu am mentionat globalul pentru ca asa se vede, cind te uiti de sus. Nu se vad copacii de padure :)
Ce au de-a face parintii in sistem? Nu inteleg unde vrei sa ajungi amestecind tot.
Citat: |
citat din mesajul lui rrox3 Viziunea mea e ca nu se va schimba nimic la nivel global atat timp cat nu se schimba la nivel individual. Si sincer, nu-ti inteleg foarte bine incrancenarea. Roxana, Maria (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005) |
care incrincenare? aceea de a spune lucrurilor pe nume? nu se va schimba nimic daca nimeni nu are nici cel mai mic interes... din pacate.