Parinteala nepavloviana(4)
Raspunsuri - Pagina 11
denizel spune:
Dar lupul nu e un personaj supranatural .
Eu nu spun ca trebuie recreata o Scufita Rosie, cu un lup care se caieste si se prezinta singur la chirurgie pentru a fi eliberate Bunicuta si Scufita, spun doar ca, pentru 2-3 ani ar fi mai potrivite cartile lui Tony Wolf sa zicem, iar in locul Scufitei Rosii ar fi mai potrivit oricand Fat Frumos din lacrima, sa zicem.
Citat: |
Am tras o privire in carte la "Haensel und Gretel"; in poveste este vorba despre invingerea fricii copilului fata de nesatisfacerea de catre parinti a dorintelor primitive orale, despre depasirea stadiului de dependenta fata de parinti. Vrajitoarea este intruparea fricii; ea trebuie sa arda in foc pentru ca, copilul sa poata sa creada ca este eliberat de ea. |
Asadar, speriem intai copilul - deschinzandu-i ochii asupra realitatii ca pe lumea asta exista parinti care isi abandoneaza copiii - pentru ca, in final, sa-i ardem in foc groaza ca i s-ar putea intampla si lui asa ceva. Echilibru mai precis .
Agnes, e foarte interesant ce spui, pe bune . O sa-mi caut si eu cartea despre care spui :).
rrox3 spune:
Lupul la prima vedere pare pedepsit. Defapt umplerea burtii lupului cu pietre e garantia ca nu va mai inghiti pe nimeni si nu mai prezinta un pericol.
Mesajul este foarte optimist, chiar gresind si ajungand in burta lupului, se gaseste cineva mai puternic sa te salveze nevatamat si esti primit de mama cu bratele deschise.
N-as cadea in capcana interpretarii basmelor cuvant cu cuvant, la nivel de fapte.
denizel spune:
Se gasesc inca de cumparat www.shopmania.ro/magazin~online-carti~produs-povesti-din-padurea-fermecata-animalele-tony-wolf~p-8753784.html" target="_blank">Animalele (am citit-o copilului de zeci de ori!! :D), www.cartiabc.ro/Tony-Wolf-Peter-Holeinone-Povesti-din-Padurea-Fermecata-Piticii-p-17722-c-0-p.html" target="_blank">Piticii, Spiridusii si Zanele (nu mai pun links :).
denizel spune:
citat din mesajul lui rrox3 Lupul la prima vedere lupul pare pedepsit. Defapt umplerea burtii lupului cu pietre e garantia ca nu va mai inghiti pe nimeni si nu mai prezinta un pericol. Mesajul este foarte optimist, chiar gresind si ajungand in burta lupului, se gaseste cineva mai puternic sa te salveze nevatamat si esti primit de mama cu bratele deschise. N-as cadea in capcana interpretarii basmelor cuvant cu cuvant, la nivel de fapte. Roxana, Maria (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005) |
Rox, pai daca interpretam asa si literatura pentru adulti ajungem sa gasim digerabile si cartile Sandrei Brown :). Avea tata un coleg de facultate care nu scapa nici un film de la cinema (erau anii '50, iti poti imagina ce filme vedea la cinema) si zicea ca nu exista film in care sa nu fie ceva bun :)).
Deci, pe bune, Scufita Rosie e o prostie, o poveste foarte slaba :D.
rrox3 spune:
denizel asa credeai si in copilarie? Ti-a povestit cineva Scufita rosie si tu... bleah, ce poveste urata, sa nu mi-o mai spui?
Ca eu nu am cunoscut inca copil caruia sa nu-i fi placut si sa nu mai fi cerut sa i se spuna din nou.
denizel spune:
Rox, nu stiu daca mi se citea in copilaria mica. Faimoasele mele bone aveau de curatat pene, de bocit, ma rog, alte treburi importante de facut .
Tin minte ca imi citea tata cand stiam deja sa citesc, dar o facea pentru ca verisoara bunicii mele imi trimitea mereu numai carti de povesti in franceza, iar eu nu faceam franceza la scoala .
Si aveam si Scufita Rosie in franceza, probabil ca mi-a placut :)))). Dar te asigur ca mi-a luat mult timp sa capat si io putin stil .
Lali spune:
citat din mesajul lui denizel Intr-adevar, sunt lupte de dus pentru a invinge, dar ma tem ca a taia burta unui lup care doarme sau a impinge in foc o baba canibala nu sunt tocmai un model de lupta care sa aduca satisfactii pe termen lung :D. Parca tot mai sofisticata e Capra care bucatareste zile in sir, ba inca mai si bricoleaza un scaunel din ceara + un gratar fragil care sa fie asternut peste groapa in care arde un foc strasnic, focul ce va nimici raul si care va face ca binele sa invinga in final :)). Repet, nu sunt impotriva povestilor (ohoo, dimpotriva!!!!), numai ca nu vad de ce selectia nu ar trebui sa functioneze si in dreptul lecturilor pentru copii. Fiindca tot s-a adus in vorba subestimarea copiilor, nu cumva sunt subestimati atunci cand li se propun asemenea scenarii in care victoria binelui, pe langa ca e brutala, e jignitor de facila? ~ Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză - din jurnalul unei mămici de băietel ~ |
Mie mi s-a parut exact pe dos: mai periculoasa capra care premediteaza atat si bricoleaza cu sange rece decat copii care imping baba-n foc asa, impulsiv !
Sunteti mortale, zau.
Cel mai dragut moment trait de mine la Opera Romana a fost la Hansel si Gretel cand o sala intreaga de pitici melomani (sau cu parinti melomani ) imbracati frumos, (ca la teatru, nu ?) au sarit de pe scaune si au aplaudat si s-au bucurat zgomotos cand baba a fost aruncata-n foc !
Cred ca unele instincte exista pur si simplu, cu povesti cenzurate sau fara.
AgnesLuca spune:
citat din mesajul lui denizel Agnes, e foarte interesant ce spui, pe bune . O sa-mi caut si eu cartea despre care spui :). |
Asa sa faci denizel !
Din cauza "incapatinarii" tale mi-am uitat rufele in masina de spalat
sunnyday07 spune:
Si io-s pentru povestea asa cum a fost ea scrisa (asta la modul teoretic ), desi e din ce in ce mai greu sa cumperi o carte de povesti in versiunea originala .
Pentru ca practic m-am surprins de-a lungul timpului sarind sau modificand pasaje pentru ca mi s-au parut prea violente (stiu ca problema e la mine).
Serile trecute citeam cu fata mea de 7 ani jumate Calatoriile lui Sindbad marinarul, am ajuns la calatoria 3 unde ni se descrie cum un capcaun rupe gatul unui om, il infige pe o tepusa, ii scoate ochii, il pune la frigare ... si intr-un final il maninca. Era totul descris cu lux de amanunte si am prescurtat eu povestea (tot l-a mancat la final).
denizel spune:
citat din mesajul lui Lali Mie mi s-a parut exact pe dos: mai periculoasa capra care premediteaza atat si bricoleaza cu sange rece decat copii care imping baba-n foc asa, impulsiv ! Sunteti mortale, zau. Cel mai dragut moment trait de mine la Opera Romana a fost la Hansel si Gretel cand o sala intreaga de pitici melomani (sau cu parinti melomani ) imbracati frumos, (ca la teatru, nu ?) au sarit de pe scaune si au aplaudat si s-au bucurat zgomotos cand baba a fost aruncata-n foc ! Cred ca unele instincte exista pur si simplu, cu povesti cenzurate sau fara. |
:))
Lali, mai degraba Capra face parte dintr-o poveste (iar Capra cu 3 iezi e o poveste) decat fac parte Hansel si Gretel dintr-o poveste.
Ce fac Lupul si Capra sunt actiuni pline de... aaa... imaginatie , ce fac parintii lui Hansel si Gretel e un simplu abuz, iar ce face Gretel e o reactie banala de aparare intr-o situatie de viata si de moarte :)).