Stelute de ianuarie februarie 2007 (5)
Raspunsuri - Pagina 4
lala77 spune:
Haha, Liuda, tu o ameninti ca pleaca bona, eu le amenint ca vine bona.Sunt inebunite sa nu le las cu bona. Cum misca in front, pun mana pe tel si "sun la bona sa vina"; sa le vezi ce viteza iau si cum ma roaga...
Alinuk, distractie placuta la munte. Vremea? Cui ii pasa? Soacra-mea spune mereu ca vacanta e o chestie de atitudine.
Oricum, pt Campina www.weather.com/outlook/driving/interstate/tenday/ROXX0005" target="_blank">ETE AICI
Eu de aici imi iau prognozele pt activitatile mele taranesti.Mai dau ei si cate un rateu dar mai rar.In general, pe periode scurte (cam 4-5 zile) se potriveste bine.Mai departe mai rateaza ca merg pe date comparative si nu e o metoda prea exacta.
Ah, si iata si www.weather.com/outlook/driving/interstate/tenday/ROXX0009" target="_blank">VREMEA LA LIUDA
Si daca vreti pe termen mai lung si ceva mai exacta, atunci luati-o pe www.metoffice.gov.uk/weather/europe/surface_pressure.html" target="_blank">ASTA
Hele, felicitari pt kg!!!!Bucura-te ca nu se stie in viata asta cand te mai bucuri ca te ingrasi.
Nici eu n-as zice "nu" categoric la al treilea. Dar il fac doar daca se intampla vreun accident.
Mie mi-e urat tare de astia care divorteaza din motive de genul asta. E drept ca nu poti sa stii ce o sa gandesti in 20 de ani insa trebuie sa te gandesti bine cand faci copii ca acolo trebuie sa stai pt ei. Pe de alta parte, daca nu te-ai gandit chiar asa bine sau daca celalalt nu s-o fi gandit, e mai bine sa mearga fdiecare in treaba lui decat sa faca ceva fortat pt copii ca nu cred ca beneficiaza prea mult copiii din a avea doi parinti care se uita crucis unul la altul.E pacat, oricum!
Aelita, si mie imi place painea aceea.E buuunnnaaaa!!!!Dar la grase, nu.
Dana, sper sa-i treaca bubele lui Lucas. Mie imi ies asa si Annei de la anumite sapunuri. Sunt niste brobonele dar nu sunt colorate.E o mica alergie la noi. Sper sa fie la fel si la voi.
Ma duc sa termin mancarea.Azi am program administrativ.
alinuk spune:
Lala sa traiesti!
Liuda sa nu te mai prind ca ii zici fetei ca vrei alt copil sau ca faci tu operatie ca nu e ea cuminte. Tehnica asta poate sa dea rezultate ...aparent... desi ea ar putea sa-ti faca pe plac de frica.
Pe termen lung rezultatul ar putea fi: pierderea increderii si faptul ca se va simti vinovata de tot ce s-ar putea intampla rau cu tine (de ex).
Stiu ca nu te superi pe mine, ca esti fata desteapta si ca stii lucrurile astea, dar cu totii mai gresim si prefer sa-mi atraga atentia un prieten cand fac asta...si eu am uneori nevoie ca cineva sa ma traga de maneca cand ma trezesc tipand la ei desi nu vreau si stiu ca nu e ok.... toti avem limite.
In afara de fermitate si consecventa in atitudine (din partea tuturor adultilor care au treaba cu viata copilului) Cea mai buna metoda e sa ii tai recompensele (treptat, nu tot odata).Asta cu interzis la bona..e ft bun, va functiona.
La ai mei functioneaza:
- nu mai primesc 15min desenele de seara ci doar 10 minute...in prima faza, daca mai continua cu prostioare reducem la 5 minute...si daca iar insista si nu se potolesc ...le taiem de tot!
- reducem desertul
- reducem povestile
- reducem timpul de joaca petrecut impreuna
- daca nu se prezinta la programul de spalat pe dinti, baita, masa... vor sari respectiva actiune (ceea ce nu le convine deloc niciunuia)
- daca se ciondanesc pe ceva / ii cert pe amandoi si spun ca daca nu stiu sa se joace impreuna le iau jucaria
nu's vreo desteapta, uite ce zice un pisicolog englez ale carui recomandari la noi au dat rezultate
http://meseriademama.blogspot.com/2011/04/adevar-sau-provocare.html
Liudarabdare si succes!
(ceea ce-mi doresc si mie)
Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (2 ani) si Teo voinik (4 ani)
www.meseriademama.blogspot.com/" target="_blank">pur si simplu MAMA
............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
liuda1 spune:
Da daaa Alinaa, sa stii ca nu imi convine nici mie ce fac, sincer si stiu ca exista alte variante mult mai "relaxate" sa ajungi la acelasi efect!!! Numai ca trebuie rabdare, ceea ce eu eri n-am avut!!! Sa stii ca nu ma felicit pentru ce fac, numai ca io, dupa cum stii, nu prea ma ascund prea tare, si daca dau cu bata-n balta - asta si zic! Io nu imi prezint copilul sfant si extraordinar de RUSINE sa ma judece cineva, si stii la ce ma refer! Da am zis, nu e cea mai ortodoxa varianta de educatzie si stiu ca unele din astea pot lasa sechele, insa eri asta era varianta mai buna decat sa deschida portiera masinii sa cada din mers...Serios! deci eu vorbesc cu ea, ea nu aude... Sau se intinde din spate sa dea muzica tare la radio - adica se catzara peste mine la volan - de aia i-am si zis ca fac accident daca mai face din astea... cam asta este si adevarul, cu toate sechelele in capatzina ei, insa asta se poate chiar intampla! Adica io i-am zis varianta adevarata si dura... ca daca mai face din astea fac accident, ajungem in spital, ne operam... na! Clar ca si cu MULT CALM RABDARE poti sa-i explici astaaaa, asa cum scrie in cartzi, si mi-as fi dorit sa O SI FAC... dar asta a fost varianta ADEVARATA care s-a intamplat!
In cazul in care imi era de judecata unora ziceam cum am oprit masina si frumos, pe ton mic i-am explicat ce are voie sa faca si ce nu, si ca mami o iubeste si o adora doar ca nu are voie sa iasa din scaun, sa traga de portiere, sa deschida geamul si scoata capul afara Si ce ma laudam!!!! HAHAAAAA, psiholoaga ma faceam!!!!
Citat: |
La ai mei functioneaza: - nu mai primesc 15min desenele de seara ci doar 10 minute...in prima faza, daca mai continua cu prostioare reducem la 5 minute...si daca iar insista si nu se potolesc ...le taiem de tot! - reducem desertul - reducem povestile - reducem timpul de joaca petrecut impreuna - daca nu se prezinta la programul de spalat pe dinti, baita, masa... vor sari respectiva actiune (ceea ce nu le convine deloc niciunuia) - daca se ciondanesc pe ceva / ii cert pe amandoi si spun ca daca nu stiu sa se joace impreuna le iau jucaria |
sa vezi recompense la mine...
-deseneee? daca sant bine, daca nu si mai bine, oricum le asculta nu le priveste!!! Deci e mac!
- desert? ce e ala? n-are treaba si cu saptamana ma rog de ea sa linga o bucata de ciocolata!!! La noi ar avea succes cu taiatul pastelor/macaroanelor, dar si asa nu le primeste, deci n-am ce taia!!!
- povesti? da cine crezi tu ca ii citeste povesti? pai am cui? ca ea pleaca!!!!
- timp de joaca impreuna? e cu dus intors si asta!
na, seios, clar ca se poate face si altfel educatzie, daaaa, insa eri i-am facut INTRODUCEREA
In general ne intzelegem, sau daca o ia pe aratura un "scuturat" din asta o ajuta si revine fata la normal niste luni!
Aseara cand m-am culcat chiar ma gandeam sa mai deschid "cartea" - io am pe calculator salvate cateva manuale din alea de psihologia copilului, si le mai rasfoiesc in pauza (sau cand santem in pana) si chiar aplic cu succes unele chestii destul de simple insa benefice la plod... Acum tre' sa caut capitol "de la 4 ani in sus" sa mai am idei... Ca vad ca si copilul s-a "perfectat"
Mie azi mi-e lene sa munci,... si trag de mine ca de un caine!
alinuk spune:
stiu Liuda
orice parinte se poate simti depasit la un mom dat
nu doar tie ti se intampla, crezi ca eu nu am momente de ??
valeeuu... iau aer in piept si dispar in alta camera sau il pasez altcuiva sa nu scot foc pe nari in fata copilului
e clar ca nu vorbim aici nici de copii perfecti nici de parinti perfecti
zic eu ca suntem parinti normali cu copii normali (ma mai gandesc daca Alice se incadreaza la aceasta categorie)
ideea e de suport, de acceptare a aceastui suport
...un fel de terapie de parinti, noi cam asta facem aici: terapie de grup
adica atunci cand ne depasesc anumite chestiuni, sa avem puterea de a recunoaste (cum faci tu ft bine) si sa ne acceptam deciziile
iar aceste decizii sa aiba cat mai putine repercursiuni negative asupra picilor
PS: e clar ca sunt diferiti copiii (eu am zis mai sus ce functioneaza la noi nu ce s-ar potrivi neaparat si la Diana), si ca nu aceleasi recompense ii impresioneaza pe toti
esti dibacica si vei identifica tu care sunt lucrurile care ii fac placere pentru a pune interzis pe ele in caz de nerespectare a unor reguli.
Ai mei sunt indoctrinati ca pe lumea asta sunt niste reguli dupa care traim. Ca nici mie nu-mi convin toate, dar uneori ma supun pt a nu fi antisociala. Le explic pe intelesul lor...e oregula sa traversam pe verde asa cum e o regula ca eu si taxu mergem la serviciu, la fel ca el la gradi, la scoala, samd
Uneori cand ma intreaba fata de ceva 'de ce?' si nu am raspuns.... mai scap cu 'e o regula'
uite dau cu banul in ceea ce priveste 'placerile' Dianei fata de care ar reactiona daca i s-ar prezenta ca moneda de schimb:
** pestisorul Diana... (vrea sa fie o pers responsabila care are grija de peste??? in masina trebuie sa se comporte ca atare, altfel ** pestisorul va pleca la alt copil)
** melcii
** pastele
** bona
etc
si ft ft ft important este sa te tii de cuvant!!!daca faci o promisiune sa o tzii! Atat tu cat si ceilalti adulti din jur.
Alinuk
Nimic nu-i intamplator!
aelita spune:
nu stiu despre cine vorbiti ,divortul acela pt tipa tanara.
probabil sta mai mult in natura barbatilor..dar sunt si femei care au plecat cu un iubit si au lasat copiii.daca nu inteleg cum poate un tata sa stea fara copiii lui,CA MAMA MI-E IMPOSIBIL SA INTELEG VREODATA ASTA!
HELE BRAVOOOO!!!!
LIUDA,sunt in crize,maica! si ai mei sunt de la o vreme de imi vine sa fug in padure!
LALA eu painea aia prajita.am mancat-o in loc de cina .deci asa merge:)
hahaaaa ALINUK propune MELCII DIANEI ca moneda de targ hahaaaaa asta e deja CRIMAAAAAAAAAAAAAA !!!!!!!!!!!! PAN' LA MELCI CA SE FACE FATA PREA CUMINTE:))))
LIUDA,eu pe langa pedepse sipromisiuni,la faza cu masina am osingura regula:LEGAT COPILUL! indiferent cat mi-ar promite mie copilul ca nu mai face,eu la asa ceva nu ma incred,legat fedeles si la drum.eu aici nu imi permit la 120km/h si nici legea nu imipermite altfel.
ai mei merg in scaune legati,Andres isi mai da centurile jos dupa umar,sipt asta eu fac mare scandal,si opresc si masina daca nu intelege.cand vor reusi sa desfaca centurile,pe care abia poteu sa le desfac,ii leg eu cu mana mea sa nu miste!
zau,la mine in masina nu misca nici musca.nu mai zic ca m-ar amenda de nu m-asvedea,si ca nu exista copil care sa se uite pe geamulmasinii ,nu mai zic de deschis.
pe langa promisiuni ,LEAG-O!
ALINUK,MAI ZI-NE,CA SIEU SUNT INTR-O PERIOADA IN CARE NU MAI REZIST !!!
alinuk spune:
Citat: |
citat din mesajul lui liuda1 In cazul in care imi era de judecata unora ziceam cum am oprit masina si frumos, pe ton mic i-am explicat ce are voie sa faca si ce nu, si ca mami o iubeste si o adora doar ca nu are voie sa iasa din scaun, sa traga de portiere, sa deschida geamul si scoata capul afara Si ce ma laudam!!!! HAHAAAAA, psiholoaga ma faceam!!!! Liuda, mami de Diana Maria (18.01.2007) |
hai sa-ti spun cum facem noi in situatii din astea
(si zic ca nu ma bagati la capitolul 'lauda')
in masina e regula: toata lumea are centura, fara exceptie si nu avem voie sa ne ridicam de pe scaune!
simplu!stabilit inainte de urcarea in masina...de cand ne stim
incalca cineva regula asta?
1. ne poate opri politia si ne da amenda: efectul? nu mai avem bani sa luam bombonele (pt Diana 'melci' sau 'pesti' sau ce-i place ei)
2. ne putem rani ca in accidentul pe care i l-am arata pe yuotube (ii arati un filmuletz cu un copil care zboara prin geam ceva... sigur o va soca)
3. cine continua sa nu respecte regula coboara din masina
O singura data ni s-a intamplat, Teo nu stiu ce nebunie facea in spate...nu se potolea si i-am spus ca oprim masina si ca il vom da jos.
Nu a fost cazul, pt ca s-a potolit.
Dar Mihai a oprit masina si eram pe pct de a cobori sa-i dau centura jos si sa ma pregatesc sa il dau jos si din masina.
Nu am ajuns acolo, daca ar fi continuat procedam exact cum am zis si cand ajungeam sa il las afara, il puneam sa isi ceara scuze si sa promita ca nu mai face ...sau ca respecta regula de mers cu masina.
(asta vara, cand eram la mare cu fetele lui Anis, Ingrid a patit o chestie de genul asta si Teo a vazut si isi aminteste si acum ... ce inseamna)
nu e nevoie de atata calm ...ca suntem oameni!
mai degraba de fermitate, consecventa si de faptul ca ceea ce spui tb sa pui in practica, altfel copilul te ia de 'papagal' (sa ma scuzati)... cum picii mei ii iau de papagali pe bunici (pe care nu-i lasa sufletul sa ii pedepseasca...le tot spun, dar parca vb cu peretii)
Alinuk
Nimic nu-i intamplator!
alinuk spune:
Aelita acum citesc ca si la voi e regula!
dar nu imi imaginez ca Liuda nu o tine pe Diana in centura
adica fata cred ca sta in scaunel si acolo in centura... si de acolo face fitzele de care zice
nici nu am luat in calcul varinata 'fara centura', ma gandeam ca se intinde peste centura...
Alinuk
Nimic nu-i intamplator!
Helenutza23 spune:
neataaa
ati dat-o pe psihologie? scrieti ca sa imi mai amintesc si eu de unele abordari "ca la carte". uneori cand ma enervez, mai uit.
asa ma bucur de micutza asta cand o simt cum se misca prin burtica.
azi fac 19 sapt
19
Lore1980 spune:
Neatza!
Am citit cu mare placere ce scrieti voi de metode de disciplinare a copiilor. Trebuie si eu sa mai lucrez la astea, sa fiu mai consecventa. Ca mai are si al meu faze de razvratire, ma scoate din sarite si nu fac tot timpul ce trebuie. Mai citesc inca o data sa bag la cap.
Si ma gandesc la Lala, cat e de tare cand intra de ex Alice in crize cum ii da ea ignore si isi pastreaza calmul aparent. Asa incerc sa fac si eu si de multe ori tine figura.
Dar imi place foarte mult cum zice si Alinuk. Sunt super sfaturile. Cat despre Liuda cu metoda de corectie aplicata Dianei, in anumite momente chiar se cer masuri drastice si intr-adevar faci ce ti-e mai la indemana in momentele de criza maxima. Important este ca nu se perpetueaza greseala si copilul isi revine la normal.
Lala, ieri ai avut program administrativ, azi ce mai e in programul tau? Sa stii ca vreau sa incep din nou sa tin un pic mai drastic cont de ce mananc, pentru ca acum cu sarbatorile am luat-o razna. Vroiam sa te intreb cum faci tu varza a la Cluj, era mai dietetica, stiu ca ai zis la un moment dat, dar nu mai tin minte.
Aelita, cum mai esti? Ca stiu ca ziceai de copii ca sunt mai agitati, De miguel ca cere mai multa atentie, lucru care a atras gelozia fratelui mai mare. Sper ca sunteti ok si ca te tin balamalele!
Liuda, ia zi, cum mai merge procesul de stopare a nabadailor?
Hele, bravo, ai ajuns cam la jumatate. Si bine ca reusesti sa te alimentezi mai bine!
Pe mine ma enerveaza maxim vremea asta, frate nu stii clar ce se intampla, cum se schimba, ca e deja mai si nu mai vine caldura cat de cat. Spun cat de cat, ca pe urma vine canicula, si nici asa nu e bine. Dar am vazut ca se anunta tot temperaturi mici, ploi... ma oftic daca nu reusim sa mergem si noi la o iarba verde, la un pescuit de 1 mai.
Lore, Ramona, Bebebia-ce mai faceti?
Va pup pe toate! Fug la indicatorii mei!!
liuda1 spune:
Neatza!
fetele sant pe fugaaa... asa ca daca e sec, ma scuzatzi
Daaa, Diana sta in scaun, sau in centura, depinde de masina, daaaa!!! dar la varsta asta venerabila stie sa o scoata/puna bla si bla, deci poate sa evadeze... Deci aci aparu' la noi cearta... da!!! ca a iesit din scaun si balangaia...
Da, stie de politzie, ca ne opreste (cand am fost oprita, la control acte, bla bla ) i-am zis ca ne-au oprit sa vada daca e copilul in scaun sau ba... sa stie!!!
In general asculta, acum a avut ea o perioada, de vreo saptamna se porostea... asa ca am bagat educatzie...
haha azi ii zicea bonei, ca mami a certat-o a zis mami ca nu imi ia cadouri jucarii si te da si pe tine afaraaaa, Tiaaaa, daca nu sant cuminte! Vezi ca eu am fost cuminte, de aia te-a lasat azi sa intri in casa!!!!
s-a vazut rezultatul, sta in masina frumos, se saluta cu lumea... deci....
mai bagati idei ce mai cititi voi cu educatzia, cum sa-i manupulam pe astea micii care ne manipuleaza ei pe noi!
daaa Alina am intzeles faza cu Terapia in grup... da, ai fost exact pe unda mea, ne-am intzeles...
haha, sa stii ca daca promit fac... asta e prima regula, am promis - fac.... asta e lege (si daca mai apuc sa promit - crezi ca mai pot sa nu si fac? ca imi scoate ochii "ai proooomissss" hahaaaaa, deci nu mai pot sa zic da si sa fac ba, ca imi da peste nas) Si ea stie, ca daca promite - trebuie sa faca ca asa fac si eu!!!!
hele pupici pentru pestisorul innotator in burta!!!!
fetele, va pup, noi plecam la tzara, daca o sa am semnal mai bunicel sa prind si net, ca am pe telefon, mai vorbim!!!
de asta sant pe fuga!
Noi eri am fost la control, si santem in tratament 3 zile, luni facem analize, audiograma si e posibil martzi sa ne operam de polipi... am gasit doctor ok, ne operam la spitalul mare, nu la copii, am ajuns aici prin relatzii, prin doctori care la fel si-au opera copii la aceasta doamna... ma bazez pe ideea ca in cazul in care am nevoie de ceva post-operator o am aici alaturi, si ma baga in seama, vine acasa... am conditzii de rezerva si doctor bun, acum pentru juma de zi ce sa mai vreau?
vedem vorbim, deci luni analize si atunci se hotaraste soarta polipului, insa nu am alte sanse, ori auz ori polip, mi-a zis clar, sau las polipul si gauresc timpanul... nu vreau!!!! cam asta e situatza,
va pup si mai vorbim!!!!