izolatie acoperis
Raspunsuri - Pagina 2
lidsta spune:
De terminat au si terminat, inca din joia mare, nu stiu de ce s-au grabit asa, nici macar nu le-am platit inca, nici macar avans. M-au vazut foarte nemultumita de faptul ca am acceptat solutia respectiva (ca e drept, noi am acceptat-o) si mi-au propus inca 5 cm inainte de rigips (pe banii lor), deci vor fi : tigla metalica, sipca, folie protectie, astereala, 3 cm polistiren, 5 cm vata poliesterica, 3 cm pilistiren, 5 cm vata poliesterica, rigips.
Sincer nu prea i-as intoarce pe constructori, mai degraba i-as pune sa repare ce au facut deja, deci intrebarea este, imca un strat de 5 rezolva problema? Trebuie sa mai fiu atenta la ceva cum ar fi folia de difuzie sau bariera de vapori?
MadalinaM spune:
Rufus, e riscant sa intru in polemica cu cel mai puternic argument: “experienta mea[...], de locuitor al unei mansarde” , in plus, tu mai esti si constructor, pe cand eu, “neica-nimeni” in domeniu,dar vreau totusi sa lamurim niste aspecte: pe tot net-ul folia de Al e pusa ca ultim strat, bariera de vapori, inainte de rigips si se accentueaza importanta ei, mai ales aceea de a nu lasa patrunderea umiditatii in straturile izolatiei. Eu nu as renunta la ea sub-nici o forma, fie si numai pt faptul ca izoleaza vata minerala, care nu e casetata, si e “potential” toxica . Acum depinde si ce e mai toxic vata sau Al... (am dat o cautare si imi vine sa arunc tota vata din izolatie), clar, noi nu ne-am fi inteles deloc daca ne-am fi intalnit ca beneficiar-constructor. Totusi, daca a aparut varianta de izolatie cu polistiren si vata, de ce producatorii nu o recomanda pe site-urile lor???
Si mai am si niste intrebari, legate de experienta ta la mansarda:
Ce izolatie ai tu, acum, mansarda are si pod? Exista spatiu verde in jur(macar un copac mai mare)? Sau doar betoane? Chiar daca ultimile doua ar fi notiuni ajutatoare, neavind nici o legatura cu izolatia propriu-zisa, te rog sa imi raspunzi. Cate grade sunt, pe canicula, la parter si cate la mansarda?
Daca esti asa de nemultumit de izolatiile uzitate, cu 10cm poli si 10cm vata, de ce, la casa noua, nu ai renuntat la mansarda? Avand etaj si pod scapi de inconfortul caldura si cheltuielile pt niste ziduri un pic mai inalte si inca o placa nu sint asa mari per-ansamblu.
lidsta, din ce zici tu, au pus si rigipsul, in cazul asta doar voi stiti/hotarati daca mai vreti bataie de cap, acum, si insistati sa mai puneti bariera de vapori sau nu, asta insemnand sa dea rigpsul jos.
Dar mai e un aspect, eu nu stiu ce e aia “vata poliesterica”, poate in cazul ei nu e necesara aceasta folie, cum e la izolarea “clasica” sau “uzitata” cu vata minerala.
Atasez si niste imagini cu o etapa intermediara a izolarii noastre. Repet, stim ca nu e perfecta(ne-am oprit la doar 15cm de izolatie pentru ca nu mai aveam inaltime utila disponibila, greseli anterioare, si le recunosc, ca doar sunt ale noastre), ne punem mari sperante in podul care ocupa cam ˝ din suprafata acoperisului, se si vede intr-una din poze, si care e si el izolat sub astereala. Pun aceste poze numai pentru ca, cineva, odata, va dori sa vada, asa cum si eu am cautat de mi-au iesit capacele poze pe net cu izolatia si gaseam numai minunatii cu spuma poliuretanica &Co
lidsta spune:
Nu, nu au pus rigipsul inca. Vata aceea poliesterica cica nu e daunatoare si nu isi pierde calitatile in timp, adica nu se lasa si batuceste.
Mai lamureste-ma te rog cum e cu folia de aluminiu. E de fapt vata casetata cu folia in jos?
giulia71 spune:
Cel mai rau e sa bulversezi un om care e-n constructii, nu-mi doresc asta.
Insista sa va puna acea folie de vapori. Are rolul de a retine eventualii vapori care se formeaza de la baie, intra in contact cu aerul rece (in special iarna), rezultatul este mucegaiul, de care nu scapi decat refacand toata mansarda. Alta cheltuiala.
Nu inteleg nici o forma de ce nu se respecta proiectul
Daca mingea e la voi in teren, insista pentru acea folie de vapori.
uneori gandesc prea mult....
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui MadalinaM Rufus, e riscant sa intru in polemica cu cel mai puternic argument: “experienta mea[...], de locuitor al unei mansarde” , in plus, tu mai esti si constructor, pe cand eu, “neica-nimeni” in domeniu,dar vreau totusi sa lamurim niste aspecte: pe tot net-ul folia de Al e pusa ca ultim strat, bariera de vapori, inainte de rigips si se accentueaza importanta ei, mai ales aceea de a nu lasa patrunderea umiditatii in straturile izolatiei. Eu nu as renunta la ea sub-nici o forma, fie si numai pt faptul ca izoleaza vata minerala, care nu e casetata, si e “potential” toxica . Acum depinde si ce e mai toxic vata sau Al... (am dat o cautare si imi vine sa arunc tota vata din izolatie), clar, noi nu ne-am fi inteles deloc daca ne-am fi intalnit ca beneficiar-constructor. Totusi, daca a aparut varianta de izolatie cu polistiren si vata, de ce producatorii nu o recomanda pe site-urile lor??? Si mai am si niste intrebari, legate de experienta ta la mansarda: Ce izolatie ai tu, acum, mansarda are si pod? Exista spatiu verde in jur(macar un copac mai mare)? Sau doar betoane? Chiar daca ultimile doua ar fi notiuni ajutatoare, neavind nici o legatura cu izolatia propriu-zisa, te rog sa imi raspunzi. Cate grade sunt, pe canicula, la parter si cate la mansarda? Daca esti asa de nemultumit de izolatiile uzitate, cu 10cm poli si 10cm vata, de ce, la casa noua, nu ai renuntat la mansarda? Avand etaj si pod scapi de inconfortul caldura si cheltuielile pt niste ziduri un pic mai inalte si inca o placa nu sint asa mari per-ansamblu. |
Nu m-am uitat pe net, dar te cred. Problema este ca eu stiu altfel, asa am invatat si, in santier, asa aud pe toata lumea. Daca te gandesti si logic, o folie de aluminiu are calitati de reflexie, pentru ca e lucioasa. Bariera de vapori? Adica impiedica vaporii sa treaca prin ea? O fi si asta...asta inseamna ca vaporii condenseaza pe ea? Si, daca se intampla asa, crezi ca-i bine? E ceva ce-mi scapa la bariera asta de vapori...ce termen pompos!
Stii ce-i amuzant? Toate solutiile de acoperis moderne contin peste astereala o folie speciala care permite trecerea vaporilor din interior catre exterior...pai, daca ai mansarda si pui "bariera de vapori", care vapori mai trec prin folia de difuzie? Si, daca ai pod, ce vapori sunt in pod, ca sa treaca prin folia aia? E clar ca ceva nu se pupa la discursurile producatorilor...
In fine, experienta de constructor paleste in fata experientei personale, pentru ca pe asta o simti, fara tagada. Si, dupa cum cei 10 cm de polistiren uzitati la fatade nu mai sunt suficienti, conform ultimelor masuratori ale auditorilor energetici, ci se merge pe 15 cm, datorita schimbarilor climatice in Romania, asa si 10 cm de vata plus 10 cm de polistiren sunt insuficienti. La mine la mansarda e cald. In mansarda oricum ajunge aerul cald din toata casa. Asa ca e greu sa traiesti acolo, candva a fost un dud urias, peste toata casa, acum e lemne de foc, era batran si ceda. Asa ca mansarda mea este in plin soare. Acolo locuiesc fetele mari, anul asta am reusit sa le pun un aer conditionat, sper sa fie mai bine.
Casa am mostenit-o fara pod, insa trebuie sa intelegi ca, desi ajuta, podul nu face nimic daca nu-i izolat. Tot cu vata, polistiren sau orice poate opri caldura. Argument? Tot experienta personala...jumatate din casa are pod. Pana nu l-am izolat a fost nasol...nici acum nu-i in regula, pentru ca izolatia nu-i suficienta. Podul iti ofera (in plus) posibilitatea de a izola dublu: atat "tavanul", cat si pardoseala. Cand ti-e cald o dai naiba de experienta a constructorului, ii dai tot acolo pe producatorii de pe net si iti vine s-o pui si pe soacra pe tavan, daca mai opreste din arsita.
Chestiunea e simpla: cel mai mare schimb de caldura e prin acoperis, la fel cum la om este capul. Stiinta-i stinta...dar, in realitate, faci orice sa-ti fie bine si, in functie de buget, alegi natural sau artificial, e adevarat, dar izolezi strasnic si mai pui si peste.
De ce nu se renunta la mansarda in favoarea etaj+pod? E limpede: din economie. Adica eu cred ca o izolatie atenta inlatura in buna masura problema caldurii, spatii de depozitare exista in alte parti, deci de ce as turna inca o placa si as inalta cladirea, as face scara de acces in pod (spatiu ocupat)?
Inteleg ca ai izolat si sub astereala...e perfect. Cu ce ai facut-o?
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
lidsta spune:
Bine, mai intreb odata: acum au pus 3 cm de polistiren si 5 de vata. Am 10-12 cm intre capriori si astereala si zic ei ca mai pun 3 polistiren 5 vata si rigips. Ce sa le cer de fapt?
Proiectul era cu 10 cm vata minerala si am vrut sa facem o treaba mai buna caci tocmai de asta ne era teama, frig sau zapuseala. De aceea am ales vata aceasta folosita chipurile cu succes in Israel si cu coeficient de transfer termic foarte bun(haama.com). Chiar ma bazez pe raspunsurile voastre deci ce fac?
giulia71 spune:
Sa-ti puna vata de 10cm asa cum era prevazut in proiect.
Asa trebuie sa arate :http://www.renovat.ro/izolatie_acoperis_mansarda_4.php
uneori gandesc prea mult....
Rufus spune:
Nu prea mai ai ce face, macar umple cei 10-12 cm cu orice e disponibil.
Si NU pune gipscarton de 9 (cum zice in linkul giuliei), ci de 12; cel de 9 NU se pune la plafon, indiferent care-i distanta intre profile.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010