Sexualitatea la copii
Raspunsuri - Pagina 2
Alizee spune:
Citeam pe un site cum o mama povestea ca fetita ei se masturba si, ca sa fie sigura ca nu mai face asta, o pazeau toti membrii familiei pe rand. Evident, era f revoltata ca, dupa toate aceste "masuri de protectie", fetita continua sa se masturbeze ori de cate ori ramanea singura, chiar si cateva minute.
Parintii gresesc punand presiune pe copii, mai ales daca sunt mici.
Cu calm, intelegere si iubire sa li se explice ca nu e tocmai bine ce fac, ca este prea mult pt creierasul lor, ca senzatiile pe care si le provoaca, ii pot obosi excesiv. In timp, vor inceta.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
Dorsilia spune:
finuta ei de 6 ani e si ea preocupata ziceai "sa-i tina de 6"...adica? este la curent cu ceea ce face fetita ta, constientizeaza ceea ce face ea? intelege conotatiile ?
are fetita ta acces la dormitorul conjugal, va poate auzi, vedea in niste situatii intime?
are acces la filme de adulti?
cat de apropiata esti tu ca mama de fiica ta de aproape 7 ani? aveti o relatie deschisa si lejera, de incredere, poate veni sa-ti spuna orice, fara teama? este ea stresata de ceva, se simte iubita indeajuns?
exista tensiuni in familia voastra? certuri, scandal...
la toate aceste intrebari ar trebui sa-ti raspunzi tie insati sincer, nu mie, pt ca eu nu te cunosc si nu am cum sa imi dau cu parerea.
nu e nimic anormal la varsta ei sa fie preocupata intr-un oarecare grad de propriul corp, insa trebuie vazut care este nivelul de preocupare, daca acesta interfera cu alte activitati specifice varstei, daca fetita se izoleaza etc. Si mai ales trebuie descoperita cauza profunda a preocuparii excesive, daca e excesiva, daca nu...lasati-o in pace, n-o mai stresati
Anca Wish spune:
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Dorsilia, pertinente intrebarile tale. O sa-ti raspund la ele pentru ca astfel poate voi reusi sa vad lucrurile mai clar.
Finuta mea locuieste impreuna cu parintii ei si cu fratele ei intr-o singura camera. Stie foarte multe pentru varsta ei si poate ca a si vazut multe. Asta cu jucatul "de-a mama si de-a tata" nu cred ca a vazut la desene animate. Cum isi cresc altii copii, nu e treaba mea, dar atunci cand copilul meu interectioneaza cu acel copil, devine un pic si treaba mea. Din pacate, nu exista o comunicare foarte buna intre noi si parintii finutei, dar eu si sotul meu iubim acel copil si ne simtim responsabili fara de ea. Sa le interzic fetelor sa se joace/sa se vada ar fi dur pt amandoua, sa discut cu amandoua, am s-o fac in momentul in care voi gasi cea mai buna metoda de a aborda subiectul si cadrul necesar (ma gandeam la o iesire in parc, la joaca)
Noi avem mare grija la ce se uita fetita noastra si ce se vorbeste in preajma ei. Am incercat pe langa mama sa-i fiu si prietena. De exemplu: a avut o curiozitate legata de tampoane (pt ca a vazut reclama pe programele de desene isi dorea unele de Craciun). I-am explicat, fara sa o sperii si fara a intru in amanunte la ce folosesc. Vorbim despre baietii de la gradi, o incurajez sa-mi spuna ce simte, ce-si doreste si dezbatem.
Despre lipsa iubirii nici nu poate fi vorba. Ne-am dorit-o foarte mult si acum 3 ani am inceput procedura de adoptie, dupa ce am simtit-o a NOASTRA in toti rarunchii, iar la finalul acestui proces ne-a purtat numele. O iubim ca pe ochii din cap si ii aratam asta in fiecare clipa petrecuta impreuna.
Tensiunile le rezolvam cu usile inchise cand copilul nu e acasa sau atunci cand doarme.
Rrox, multumesc pentru articol
Ruxandra, bineinteles ca nu a obligat-o, dar tind sa cred ca nu a fost ideea ei. Asta a fost doar un motiv nedorind sa-si asume responsabilitatea pentru fapta ei. E un copil sensibil, care e afectata chiar si atunci cand e certata putin.
Maine le voi duce in parc si voi deschide subiectul. M-ar ajuta mult sa coopereze. Doamne ajuta!
Inca o data, multumesc!
rall spune:
7 ani e o varsta mica, dar cred ca nu e singura fetita care trece prin asta
Uitati www.forums.govteen.com/girls-puberty/332195-girls-how-old-were-you-when-you-first-orgasmed.html" target="_blank">aici, un forum pentru pre/adolescenti, 6,5% spun ca au avut primul orgasm intre 5-8 ani si 33,77% intre 8 si 11 ani.
Dorsilia spune:
Anca, as vrea sa fiu de ajutor, vad ca deja ai raspuns...se pare ca finuta voastra e un copil mai versat, mai "expus" evenimentelor de viata de tot felul deja, multe probabil nu ar trebui sa le stie si vada asa cum le vede; probabil multe le intelege cum poate nu cum trebuie. E bombardata cu stimuli care-i depasesc inocenta si intelegerea poate. spui ca nu poti controla mediul in care ea traieste, modul ei de viata si nici nu poti restrictiona relatia ei cu fiica voastra...atunci trebuie sa fii pregatita sa controlezi efectele relationarii lor, sa nu le lasi nesupravegheate presupun, adica sa se joace intr-un mediu controlat ca sa ramana in limitele unui joc decent, sa nu faca "schimb" fix de curiozitati cu conotatii sexuale.
felicitari ca ati decis sa adoptati, nu stiam, insa am un respect profund pentru cei ce aleg sa adopte copii. Am inteles ca ati adoptat-o cand avea 4 ani....ideea e ca in centrele de plasament copiii abandonati cresc cum cresc si pana la 4 ani ajung sa acumuleze atatea traume psihologice incat comportamentele sexuale exacerbate in public sunt doar o modalitate de exprimare directa si fatisa a frustrarilor lor. Si copiii crescuti in familiile lor de mici cand ajung la situatii din astea obositoare, repetitive, cu o frecventa foarte ridicata, ei bine si acei copii cred ca au in sufletelul lor o problema nerezolvata de origine familiala. Nu vorbesc aici de situatiile normale cand copilul isi descopera si studiaza propriul corp si experimenteaza diverse senzatii, fara o frecventa notabila si fara ca parintele sa ajunga ingrijorat de manifestarile fatise.
S-ar putea ca fetita ta sa fie ori in categoria prima ori in a doua, si atunci ce puteti face voi este sa o ajutati sa depaseasca temerile poate subconstiente, teama de abandon, de a fi parasita iar, de a pierde familia dobandita; nu stiu cat e ea de comunicativa insa trebuie patruns cu grija in lumea ei si vazut ce o sperie.
E posibil sa fi suferit cumva vreun abuz fizic, molestare in centrul de plasament unde a trait pana la 4 ani? a fost in familii de plasament pana a o lua voi in adoptie? voi singuri cunoasteti toate micile detalii si trebuie sa fiti atenti la fiecare aspect, totul conteaza la copiii abandonati, absolut totul ...
Anca Wish spune:
Dorsilia, multumesc frumos pentru sfaturi.
Fetita noastra a crescut pana in momentul adoptiei intr-o familie. de asistenti sociali, unde a fost ingrijita si corect educata, dar amanunte nu prea stiu.
Traume au existat si multe din ele le-am rezolvat cu ajutorul prihoterapeutilor la care am mers in primii 2 ani. A avut un blocaj. La vasta de 4 ani stia doar 15 cuvinte, iar acum nu-i mai tace gurita. S-a transformat dintr-un copil trist si timid, intr-un copil vesel, dezinvolt, cu persoanlitate.
Probabil ca mai exista acolo CEVA, dar am incercat tot timpul sa discutam deschis despre orice fel de problema. Ea pronunta relaxata cuvantul adoptie, il constientizeaza, in intelege si-l accepta. Nu deschidem niciodata noi subiectul fara ca ea sa-si doreasca sa vorbeasca/intrebe despre asta.
Nu cred sau nu vreau sa cred ca manifestarile ei de acum au legatura cu cei 4 ani fara noi. Ma gandesc ca influenta nu intotdeauna buna a finutei, a caror trairi tu le-ai descris foarte bine, coroborat cu curiozitatea a dus la toate astea.
Imi doresc ca discutia cu ea sa elucideze situatia.
Iti multumesc inca o data
szivarvany spune:
Anca
nu stiu daca te linistesc, dar iti pove de pe la noi ...
Giulik s-a pupat cu prietena ei de 10 ani .
apoi Giulik s-a pupat cu 2 prietenuti si colegu`de gradi.
Ideea e ca s-au cam pupat toti cu toti.
Nici eu nu m-am bucurat. I-am spus insa ca sunt lucruri care se fac de pe la 14 ani incolo Deh, lipsa de inspiratie totala.
I-am spus ca si prin pupici se pot lua diverse boli si sa nu se pupe cu cei care mucesc-tusesc Asta a distrat-o
Evident ca n-a oprit-o
si nu are ce sa vada ca eu sunt sola
dar pe strada sunt zeci de tineri care se pupa
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
Anca Wish spune:
Daria, super haioasa pove a ta. Ai grija ca atunci cand o mai creste Giulik sa nu-i trimita pe toti craii la analize inainte sa-i pupe
Poate ca exagerez un pic, dar asa cum a scris Ruxandra_Sb pericole sunt de tot felul.
si eu Giulik si mamica (nu mucesc si nu tusesc, deci pot!)
szivarvany spune:
Anca, in prima faza simteam cum iau foc de enrvi si turb deh, ce pisici, la 6 ani, ma gandeam io
Am profitat mult sa i spun despre ce se poate intampla, pe langa boli, despre lucurile care nu -i plac si nimeni nu are voie sa o oblige.
Am pus poze cu desenele ei cu pupici dar doar pe FB. Maine le pun pe webshots sa ti faci o idee
Sa ne spui cum a decurs plimbarea cu fetele
Eu si mama prietenei am vorbit atunci cu ele si le-am zis franc, ca ce naiba, n-au rabdare sa le placa un baiat
Fetita prietenei a zis sa si baietii se pupa in baie la scoala si si fetele. Deci baieti cu baieti, fete cu fete , din curiozitate.
Apoi si intre ei
Asta ii preocupa acum, sunt ca niste maimutiti curioase
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
SSerafiotti spune:
Buna Anca!
Iti sugerez sa dai fetita la sport, un sport pentru care este dotata, pe care il alegeti impreuna, care sa ii placa si sa o solicite fizic (adica sport organizat, nu o maimutareala acolo). La 7 ani e putin cam tarziu pentru gimnastica si putin cam devreme pentru atletism, insa daca insisti si cauti vei reusi sa o inscrii pe undeva fie la una, fie la alta, si apoi mai raman inotul, tenisul, dansul sportiv si altele. Disciplina sportului de 3 ori pe saptamana e o minune si aduce imbunatatiri rapide pe toate planurile.
In situatia ta, as alege sa continuu doar eu relatia cu finuta (nu as mai lua fetita cu mine cand ma duc sa imi vizitez fina). Motive se pot inventa- e ocupata, are lectii, are ora de sport, e la bunici etc. Daca prietenia dintre ele nu ii este benefica fetitei tale, in loc sa te erijezi in mama ranitilor ca sa ii eviti cel mai mic discomfort finutei (pe care oricum o poti proteja si a carei educatie o poti influenta in masura dorintei si a accesului pe care il ai la acel copil), se cade sa urmaresti cu perseverenta interesul copilului tau. Vorbim de interes a la longue; deja finuta manifesta tulburari in urma tratamentului neadecvat pe care i-l aplica parintii, nu e nevoie sa o traga de mana si pe fata ta in haul inocentei spulberate.
Nu in ultimul rand, verifica daca nu sunteti cumva pe drumul unei pubertati precoce. In functie de informatiile despre familia din care provine fetita (daca le ai) datele problemei se pot schimba. Spre exemplu, la fetitele de etnie rroma pubertatea se instaleaza, in general, cu cativa ani mai devreme.