Problema stranie

Problema stranie | Autor: Selene_Bunny

Link direct la acest mesaj

Buna seara!

Este o problema legata de meseria mea. Sunt traducatoare si traduc chiar foarte bine, din cate mi s-a spus. Lucrez de acasa, asta insemnand un program de lucru flexibil, dar totusi, o mare capacitate de concentrare, o mare atentie la detalii. Mi se intampla sa lucrez, uneori, si seara sau noaptea tarziu, pana pe la 1-2. Evident ca, de cand Daria a crescut, numarul de ore de lucru mi s-a redus, am avut si perioade lungi, saptamani intregi, luni, chiar, in care nu am avut de lucru, din cauza crizei, deci pot spune ca m-am odihnit.

Care este problema.

Dupa o perioada de lucru bine facut, apare o perioada de lucru prost facut. Adica incep sa traduc aiurea, sa nu mai nimeresc termenii corecti si, cel mai grav, sa fac greseli elementare, de genul uitatului diacriticelor (cu toate ca folosesc tastatura romaneasca atunci cand traduc si am si viteza de tastare) si al dezacordurilor, ceea ce mi se pare cu mult sub nivelul meu, eu NU fac greseli de gramatica!

De ce spun ca este grav, pentru ca nu observ aceste greseli, mai mici, mai mari, nici cand traduc, si nici cand verific, chiar daca citesc o propozitie/fraza si de 2-3 ori. In mintea mea, cuvintele sunt scrise corect! Pur si simplu, ochii mei nu detecteaza greseala si mintea mea nu o inregistreaza! Ma simt ca un dislexic!

Acum a fost a treia oara cand mi s-a intamplat si nu mai stiu ce sa cred. Oi fi stresata, hm, dar de la ce? Oi fi obosita, chiar saptamana trecuta am facut pauza miercuri si joi, am dormit mai mult, deci nu se pune.

Cand mi se atrage atentia ca am gresit, vad greseala, dar de ce nu o vad cel tarziu in timpul verificarii, asta nu-mi explic. Verificarea nu o fac imediat dupa traducere, o fac a doua sau a treia zi.

Copiez aici si un mesaj scris la Scutece, la mine:

Citat:
roxanaz, IRINA.C, pentru niste dureri rele rau de cap, care apar deasupra tamplelor, se intensifica rapid si formeaza un "semicerc" peste cap, ca si cum ti-ai pune pe urechi o pereche de casti, si care nu cedeaza cu Nurofen forte, care apar, daca nu zilnic, o data la 2 zile, si care tin cu orele, ce se recomanda, RMN sau CT? Cu sau fara substanta de contrast? Si cat costa? Cam 300 de lei?

Nu stiu daca este din cauza acestor dureri de cap sau nu, dar ajung sa fac greseli grave in traduceri. Cat m-am plans ca nu am de lucru, acum, ca am, dau rateuri, de gen lipsa diacritice si dezacorduri. Ceea ce mi se pare f. ciudat, ca eu nu fac asa ceva. Pur si simplu, in mintea mea, imaginea asupra textului este corecta, eu nu vad ca ar fi ceva greseli pe acolo. Ca si cum as scrie "caret" si as fi perfect sigura ca am scris corect, "carte".

S-a mai confruntat cineva cu asa ceva? Daca da, de la ce sa fie, oare? Ca ma deranjeaza. In plus, simtul meu etic nu ma lasa sa solicit plata unor traduceri prost facute. Si am vazut ca periodic apare problema.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

NOU - colectia de martie!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Astept si eu sugestii cu mare interes. Tot de-acasa lucrez si eu si uneori in perioade foarte aglomerate ma descurc excelent, atat de bine incat ma mir ca reusesc sa termin ce am de facut. In schimb am si eu scapari grave uneori. Nu in domeniul traducerilor, dar este tot o activitate care necesita atentie la detalii, migaleala si actiuni repetitive. Cateodata mi se intampla sa uit cu desavarsire niste lucruri foarte importante.
Nu stiu de la ce sa fie, dupa perioade de relaxare nu muncesc mai cu spor sau mai bine. Si am si eu dureri de cap destul de frecvent.

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

Poate sinteti usor dislexice si nu ati stiut pina acum?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LauraNicole spune:

Este vorba de oboseala si de extenuare mentala. Chiar daca fizic va simtiti excelent si aveti impresia ca e totul ok, din cauza oboselii corpul vostru trimite mesaje gresite creierului care nu mai reactioneaza ca atunci cand sunteti odihnite. Puteti bea oale de cafea si lua nu stiu cate vitamine. In momentul respectiv trebuie pur si simplu sa luati o pauza de macar 15-20 de minute, timp in care sa nu cititi altceva ci pur si simplu sa va odihniti ochii.

----------------------------------------------
Povestile Alexei: http://forum.desprecopii.com/forum/log.asp?log_id=148914

O palma nu inseamna educatie!O palma inseamna ABUZ emotional si fizic asupra copilului !ZERO TOLERANTA PENTRU CEI/CELE CARE-SI LOVESC COPILUL FIZIC SAU PSIHIC !

PUTETI AJUTA CU O JUCARIE,O HAINUTA,UN BANUT AICI:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=152788&whichpage=11

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns en_kvinna spune:

Si eu am probleme de genul, dar nu gramaticale , ci de ortografie. Stiu regulile de ortografie si totusi, nu cratimele le gresesc, ci chiar cuvintele. Atat la scrisul de mana cat si la cel pe calculator. Chestia e ca vorbesc extrem de repede, si unii dintre cei care m-au atentionat au spus ca poate ar fi din cauza ca sunt grabita si mai si vorbesc repede. Nu stiu. Dar m-am obisnuit cu recititul de n ori pana e corect si chiar si atunci imi scapa greseli. Pur si simplu nu le vad. Cred ca se intampla celor care lucreaza mult cu texte, zilnic citesc sau scriu, la un moment dat creierul recunoaste cuvantul chiar daca e scris gresit, il recunoaste si din cauza asta imi /va scapa la corectat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Exista un joc pe undeva, ca mintea noastra corecteaza "instinctiv" greselele de ortografie, schimbari de litere, etc, mai ales cele facute de noi insine.

Cum corectati? Pe calculator sau tiparit? Eu am descoperit intodeauna cind tipaream o pagina greseli pe care la corectatul pe calculator nu le vazusem.

Culmea este ca la o lucrare pe care am scris-o, au corectat-o alti trei oameni (varianta tiparita) si acum cind o deschid gasesc greseli . Ok, e scrisa intr-o alta limba si eu nu sunt traducator sau lingvist

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

poate asta sa fie o explicatie a problemelor ?

"Cnofrom uuni stduiu al ueni uinvresttiai elgenze, nu cntozeaa in ce odrnie se alfa lirteele itnr-un cuvant, signruul lcuru ipmotarnt e ca pirma si utlima lierta sa fie la lcuol lor.
Rsetul potae fi o vrzaa colmpeta si tot o vei ptuea ctii fraa prboelme.

Atsa e din cuzaa ca nu ciitm feicrae lteira, ci cvanutul ca un irtneg."

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

Corina super textul...l-am citit pana si eu Culmea fara efort si fara sa ma gandesc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza

Exista un joc pe undeva, ca mintea noastra corecteaza "instinctiv" greselele de ortografie, schimbari de litere, etc, mai ales cele facute de noi insine.

Cum corectati? Pe calculator sau tiparit? Eu am descoperit intodeauna cind tipaream o pagina greseli pe care la corectatul pe calculator nu le vazusem.

Culmea este ca la o lucrare pe care am scris-o, au corectat-o alti trei oameni (varianta tiparita) si acum cind o deschid gasesc greseli . Ok, e scrisa intr-o alta limba si eu nu sunt traducator sau lingvist

------------------
Still looking for pieces of heaven...

Eu corectez NUMAI pe calculator. Cred ca as da faliment daca as scoate tot la imprimanta. Ultimul proiect a avut cam 150 de pagini. Si e doar unul...

Si formatul nu e doar .doc.

CorinaDani, da, si eu pot citi fara probleme acel text.

Insa eu vreau sa gasesc cauza clara a problemei, precum si metodele de corectare a ei. Ca risc sa-mi pierd jobul, daca problema persista.

LauraNicole,

Citat:
In momentul respectiv trebuie pur si simplu sa luati o pauza de macar 15-20 de minute, timp in care sa nu cititi altceva ci pur si simplu sa va odihniti ochii.

Pai eu nu detectez momentul respectiv. Nu detectez ca e cazul sa-mi odihnesc ochii. Pentru mine, totul arata corect. Trimit traducerea si persoana care face verificarea finala (chiar daca am verificat eu de 10 ori, tot are loc o verificare finala) incepe sa-mi semnaleze diverse greseli. Ei, de-abia atunci le vad si eu. Si atunci ce ochi sa-mi mai odihnesc?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Eu nu am probleme cu corectatul sau cititul, la mine e ceva cu memoria. De exemplu o data am uitat ca trebuie sa ma intalnesc cu o clienta! M-am dus fain frumos mi-am luat copiii de la gradi si am plecat la cumparaturi! Intr-un tarziu suna telefonul si nici cand am raspuns nu mi-am dat seama ca sunt in alt loc decat ar fi trebuit, abia cand mi-a spus ca ma asteapta de vreo 20 de minute am realizat ca am uitat. Dar stiti cum? In capul meu s-a rupt filmul pur si simplu, tabula rasa!

Ceva oboseala mentala s-o fi adunat, incerc de la inceputul anului sa ma organizez, sa fiu mai eficienta, sa fac mai putine lucruri dar sa le fac bine. Pur si simplu nu imi iese, vesnic sunt pe fuga, vesnic intarzii, vesnic uit lucruri si ma intorc din drum, toata starea asta degenereaza in nervi care se cer varsati, pe cine e mai la indemana: copii, sot.
Are legatura si cu lucrul de-acasa. Nu este usor, dimpotriva este mai dificil sa te concentrezi si sa te mentii concentrat in timp ce vrei sa pui si o oala de mancare pe foc si o masina la spalat eventual ai si un copil doi care cere de mancare, de plimbare, de culcare sau pur si simplu atentie, iar la finalul zilei si un sot care vine de la serviciu si are impresia ca daca tu ai lucrat de-acasa de fapt ai stat toata ziua in pat

Androix Bijoux

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Citat:
citat din mesajul lui Androix

Eu nu am probleme cu corectatul sau cititul, la mine e ceva cu memoria. De exemplu o data am uitat ca trebuie sa ma intalnesc cu o clienta! M-am dus fain frumos mi-am luat copiii de la gradi si am plecat la cumparaturi! Intr-un tarziu suna telefonul si nici cand am raspuns nu mi-am dat seama ca sunt in alt loc decat ar fi trebuit, abia cand mi-a spus ca ma asteapta de vreo 20 de minute am realizat ca am uitat. Dar stiti cum? In capul meu s-a rupt filmul pur si simplu, tabula rasa!

Ceva oboseala mentala s-o fi adunat, incerc de la inceputul anului sa ma organizez, sa fiu mai eficienta, sa fac mai putine lucruri dar sa le fac bine. Pur si simplu nu imi iese, vesnic sunt pe fuga, vesnic intarzii, vesnic uit lucruri si ma intorc din drum, toata starea asta degenereaza in nervi care se cer varsati, pe cine e mai la indemana: copii, sot.
Are legatura si cu lucrul de-acasa. Nu este usor, dimpotriva este mai dificil sa te concentrezi si sa te mentii concentrat in timp ce vrei sa pui si o oala de mancare pe foc si o masina la spalat eventual ai si un copil doi care cere de mancare, de plimbare, de culcare sau pur si simplu atentie, iar la finalul zilei si un sot care vine de la serviciu si are impresia ca daca tu ai lucrat de-acasa de fapt ai stat toata ziua in pat

Androix Bijoux

Corect!

Cu memoria... Eu, de vreo cativa ani, uit ce anume vorbesc cu diverse persoane. Mereu le rog sa tina ele minte ce am spus la un moment sau altul, ca e valabil, doar ca eu nu o sa mai tin minte. Nu stiu de ce.

Iar cu oboseala... Oboseala exagerata este diferita de problema expusa. Pe aia o detectez, sesizez ca ma duc cu detergentul spre frigider, in loc de spre baie, ca sting lumini deja stinse, ca spun "doi copii si un adult" in loc de "doi adulti si un copil" (aveam de confirmat 3 bilete pentru cursa Dacos Cluj-Napoca-Bucuresti si asa le-am confirmat, "doi copii si un adult" ).

Mergi la inceput