Coreea de Nord, la gradinita....
Raspunsuri - Pagina 2
Sabina spune:
asta e varful icebergului fata de ce se intampla acolo :(((
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Laura25 spune:
Eu ma intreb daca nu o sa apara nimeni sa spuna ca " las' ca e mai bine asa, ca au grija de ei, ii invata disciplina si lucruri frumoase, nu ii lasa aiurea ca occidentalii, sa umble cu jocuri pe calculator toata ziua, cu droguri si alte de astea? "
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Mik spune:
Lasa, draga, ca nici noi nu eram mai breji pe vremea impuscatului.
(am m-am inpacat cu istoria si povestesc asta rizind).
AB_AC spune:
Nu chiar asa de speriat ... imi pare rau sa va contrazic.
Copii aceia par foarte remarcabili, dar sunt doar pe jumatate din doua motive.
In Asia e foarte raspandita ideea unui instrument la varste mici. Deci pian si vioara se face in multe familii medii incepand cu trei-patru ani.
Al doilea motiv este ca acei copii nu invata dupa note. Exista o metoda de a invata ca "tiganul dupa ureche" (scuzati rasismul expresiei) care e foarte buna pentru copiii mici. Si la scoala copiilor mei copii de pre-k canta la vioara dupa metoda Suzuki.
Evident eu privind din perspectiva muzicii clasice vad chitara ca
un fel de sub-vioara din punctul de vedere a cat de complicat e sa canti.
Necantand dupa note invata repetitiv acorduri si arata destul de impresionant si in cadrul unei scoli americane in care nimeni nu streseaza creaturile pretioase.
http://www.theviolinsite.com/suzuki/index.html
Aveti aici doua fetite "albe" de 4 si 3 ani care canta la vioara dupa Suzuki...
http://www.youtube.com/watch?v=7-wPk-TogMI&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=fvDJN_bcqtc&feature=watch_response
http://www.youtube.com/watch?v=Fq5kZi1GF5I&feature=related
Cine a practicat instrumentul stie cat de greu si dupa cati ani dispare scartaitul la copii...
In afara faptului ca unor copii chiar le place. Eu am unul acasa.
Poate nu strica sa aflati ca-n Coreea de SUD copiii invata sa scrie si sa citeasca Hangul. Primesc teme si au in plus "scoala" si dupa-amiaza pentru pian, vioara, matematica, sporturi si arta.
Asa zice wiki
http://en.wikipedia.org/wiki/Kindergarten#South_Korea
Eu am nu stiu cati copilasi asiatici din familii medii sau peste si atitudinea fata de educatia de aici in US n-are nimic de a face cu a noastra. Sunt singurii copii din clasa care sunt inscrisi la toate cluburile de la mate si sah la bune maniere. Nu vin la nici un playdate sau aniversare si multi dintre ei in pauzele de la scoala de free play isi repeta cuvintele de spelling.
Asta asa ca aveti termen de comparatie intre ce fac in "libertate" si ce fac siliti de "avantul patriotic" de trei lei.
Laura25 spune:
Si ne intoarecem la subiectul cu Tiger-mom si asiaticii care au alta educatie si alte preocupari de mici.
AB_AC spune:
ce ma astepta Laura
Ha nu-i bai!
Era si la noi in US dintre fete venita din Coreea de Sud... si-mi aduc aminte ca mi-a starnit curiozitatea cu cat de tare era si ea prinsa in cultrura asiatica a super competitiei.
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AB_AC ce ma astepta Laura Ha nu-i bai! Era si la noi in US dintre fete venita din Coreea de Sud... si-mi aduc aminte ca mi-a starnit curiozitatea cu cat de tare era si ea prinsa in cultrura asiatica a super competitiei. |
Aaa, nu, nu te 'pandeam'. A fost o remarca incocenta.
Pe mine sincer ma uimesc si mi se par f. talentati multi si categoric muncitori si disciplinati. Ca o fi bine, ca a fi rau pt copii... nu stiu.
AB_AC spune:
Da a fost si "sobectul" cu Tiger-mom.
Mey eu nu-s pentru excese, dar nici nu consider ca poti face ceva spectaculos fara munca pe masura. Unii chiar o fac voluntar si printre copiii nestresati.
Ii plang pe nord coreeni pentru multe de la foamete la spectacolele de aniversari pana la alte chestii mai spirituale, daaar io pentru chestii gen "Cantarea Romaniei" nu-i plang.... is altele mai grave pe lume.
Totusi, eu n-am niciodata selectionata pentru ca zau nu eram talentata. Am avut o fatuca in clasa in liceu care canta la flaut si a cantat acolo. Nu a chiulit de la scoala, banuiesc ca a muncit destul dar nu parea necajita. Voi ati fost? Daca da, cum a fost?
AB_AC spune:
atunci ai mila de citatul acela incoerent ...
Poate am o scuza daca zic ca-l scriam in timp ce-mi serveam cafeaua si vorbeam :)))
" era si la noi pe subiectul cu cele din US *una* dintre fete "
Vezi daca n-am muncit asa de mica...praful s-a ales de mine !
ocebine spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AB_AC atunci ai mila de citatul acela incoerent ... Poate am o scuza daca zic ca-l scriam in timp ce-mi serveam cafeaua si vorbeam :))) " era si la noi pe subiectul cu cele din US *una* dintre fete " Vezi daca n-am muncit asa de mica...praful s-a ales de mine ! |
Na, si tu acum...modesta
Talente spectaculoase si geniale sint rare. Copii extrem de inzestrati (gifted) sint tot la fel de rari. Sint perfect de acord ca talent fara munca este egal cu zero...DAR,copii care sint pusi la munca (serioasa) de mici sint puzderie. Din nevoia parintilor, presiunea societatii, etc.
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."